Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIDEO: jednotné aplikační rozhraní Ubuntu SDK pro smartphony, tablety i desktopy

Ako mne sa to paci, uz davnejsie ohlasena strategia Ubuntu, ze budem mat jeden system na zariadeni ktory sa bude rozne vykreslovat podla toho ci je v doku alebo nie mi pride ako super riesenie. Mat telefon, ked ho strcim do tabletu (ako napriklad asus padfon) tak mam tablet, ked ho dam do doku tak mam s monitorom a klavesnicov normalny desktop. Lenze problem vidim prave v aplikaciach respektive ich prisposobovani. Jednak pomali kazdy si vyvyja svoju kniznicu a api na vykreslovanie a je to to dost nekompatibilne. Docela pochybujem ze to budu mat tak osefovane ze samotny system bude spravne vykreslovat prvky a je jedno ci bude aplikacia Qt,QML,GTK alebo nieco ine. Napriklad Qt momentalne bezi aj na Androide aj na IOS ale v QML je docela problem s rozumnym vykreslovanim prvkov. Momentalne asi jediny funkcny sposob ako to riesit bez nejakeho strasneho prepocitavania polohy prvkov na pozadi je len samostatne definovanymi qmlkami pre kazdy typ rozlisenia a rozmerov obrazovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by s tím měl být problém? Já třeba používám nějaký nadefinovaný proměnný, od kterých odvozuju velikost prvků. Alternativně se to dá odvozovat od velikosti hlavního okna. Rozhodně pro škálování na různý rozměry a rozlišení je to to nejrozumnější, co jsem kde viděl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám tu smůlu, že Unity mi na desktopu prostě nevyhovuje, naopak na tabletech nebo telefonech vypadá fajn, tak klidně bych mu dal šanci. Spíš netuším, jak chce Canonical protlačit tablety nebo telefony s Unity, osobně nějakou významnější díru na trhu nevidím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Unity na desktopu je nemlich takova blbost jako "metro", nema tam co delat. AnNeb jak se Ubuntu samo strelilo do nohy. Dlouho jsem veril ze pokud linux na desktopu, bude to nejspis Ubuntu, ale s timhle co predvadeji - at jdou nekam... Nastesti od MS sveta jsou i jine moznosti (ClassicShell u woken jako reseni neberu, porad tam ta metrosracka hnije a 100% se ji zbavit nelze)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je ta "posedlost" sjednocováním. Od desktopu potřebuju prostě trochu něco jiného než od tabletu / mobilu. Leckdy mám pocit, že grafické prostředí mi slouží zejména k tomu, aby se na něj vešlo více terminálů :)

Na druhou stranu, jsou lidé, kterým Unity (nebo Metro) i na desktopu vyhovuje, takže to asi není úplný úlet ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mělo to jít jinam...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já vidím na trhu díru jako vrata. To jsou tablety s plnohodnotným OS. Teprve teď se objevilo pár 8" kousků s Windows 8.1, jinak je můj 5 let starý 5" Viliv S5 s Windows 7 pořád v podstatě raritní záležitostí.

Mít tablet s příjemným dotykovým ovládáním a zároveň možností spustit velký desktopový programy, chci už hodně dlouho a myslím si, že nejsem rozhodně sám...

Stejně tak telefon, který po připojení externího monitoru nebo televize umí adaptovat svoje UI se mi zdá jako skvělý nápad.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych také rád tablet, který bych v práci nebo doma připojil do dockiny, a měl plnohodnotný desktop, ale neumím si to zatím rozumně představit. Možnosti ovládání tabletu a desktopu se prostě liší. Neříkám, že to nejde vyřešit, ale současný trend, kdy se desktopové prostředí mrví tak, aby bylo použitelné i na tabletu mi jednoduše nevyhovuje.

Uznávám, že současná situace, kdy na zádech tahám jak notebook, tak tablet je taky dost naprd :)

S tou dírou na trhu jsem mířil spíše na to Ubuntu, kde pro běžného uživatele je problém i s těmi plnohodnotnými aplikacemi pro desktop již nyní...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Já vidím na trhu díru jako vrata. To jsou tablety s plnohodnotným OS."

No to právě má být to Ubuntu. ;-) A nejen u tabletů, ale i u smartphonů. Nejsem si jist, jestli klasický desktopový SW má být podporován bez přídavných periférií nebo pouze s nimi, ale každopádně MS se vyjádřil, že ubuntí mobilní zařízení by po připojení myši, klávesnice a monitoru (třeba i bezdrátově, dneska to jde) měla podporovat vše, co se dá spustit na desktopovém Ubuntu (Gtk+, Qt aplikace, shell, skripty...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.