Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIP o roce 2008: grafická inkvizice

SOuhlasim s tim ze GRAFIKA ROKU JE JEDNOZNACNE HD4850.

Potvrdily to i prodeje z WWW.CZC.CZ kde se HD4850 dostal na 1 a 2 misto v nejprodavanejsich grafikach za poslednich 6 mesicu. NA 3 miste byla HD3870 tj Zadna Nvidia karta na prvnich 3 mistech coz nepamatuju.

Na Extra HW totez ve velke ankete dostala HD4850 pres 60% tj drtive viteztvi. nejlepsi nvidia mela kolem 15% :)

Tj pred AMD/ATI smekam jak dokazali totalne zvratit vyvoj na trhu ve svuj prospech a to s tak malym cipem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebite, argumentací připomínáš jednoho lehce retardovaného PS3 fanboye, který ostatní diskutující oslovoval "děcka" apod.
Takže doporučuji se uklidnit a psát slušně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heroes of Might and Magick of CDR server.

Mission 43

Necromancer summons a troll. Troll attacks. You suffer damage.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vip007: Názor investičních bankéřů, kteří sami ve většině neumí spekulovat na svůj vlastní účet netřeba brát v úvahu. Co já se jim už v komoditách nasmál...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cece, ze by som neodinstalil ovladace(?) och mama moja.

a ne nahodou sa vravi, ze ati s prichodom novsich ovladacov navysuje vykon? takze si s trc tie svoje kecy do...

mam vas aj tak v prdeli, ste tupi jak moj pes. ani jeden rozumny argument od vas nemoze prist a preto nemam uz na co reagovat.

a este jedna vec, mal som aj x1600 a to bola podobna hruza

fuj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vip007 ->Ked dostal prachy od statu Chrysisler preco by nemohlo AMD?
Rozdiel medzi vztahom MS vs zbytok a Intel vs AMD je v tom ze HW sa dost zle podomacky kopci.MS (Windows) ma tak velku prevahu ze su prakticky nepostihnutelni...
Okrem toho Intel ma s AMD oddavna dohody o vymene vselicoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tez mi to nedalo...
Mr.MartasK je z meho pohledu "zaslepeny" a kaze svou pravdu pro vsechny "pro nej blbe"..., nak ale zapomel dodati zhodnoceni investic "sveho" portfolia v radech miliard...
pokud je zajimave zhodnotil, pak jej beru, ale nak tomu neverim...
no a Masox je pripad sam pro sebe... / pokud "inteligentni clovek", za ktereho se pravdepodobne povazuje, sklouzava k "primitivnim, vulgarnim urazkam", sam ze sebe dela primitiva.... / asi studoval v Roznove... :) /

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

idioti mozu byt len na jednej strane, a to ti, ktori si kupia aj hovno pokial je lacne(koli ovladacom nepodareny hardware)... ATI ... ti rozumnejsi to urobia len raz ako napr. aj ja :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebit: 78.98.89.182... to je IP Olympu, ze? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nebit: hele, komu nadavas, jdi si radsi lehnout. ju? Nevim, jsem asi idiot kdyz mam podle tebe v pc jeden nepodareny kousek HW (4870), ale nejak si na vykon nemuzu stezovat. Je to tichy a rychly. (a levny!!!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chvalim redakci, moooc pekne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz,
to nebude rukama, ale nevsimavosti spozorovat vobec nejaky problem. dobre vas poznam, nevsimli by ste si ani velku tucnu masiarku tancujucu na vasich monitoroch, a nie to este natrafit na nejaku chybu ovladacov. vy sa chcete proste len ihruskat ako deticky na pisecku a vobec si nevsimnete ked nazarite na nejake tie psie kakacky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za vsetko spomeniem len to, ze na mojej notebookovej x2400 musim pouzivat verzie ovladacov 8.4. vsetky novsie drivers sekaju hd videom(plnohodnotne 50-60 obrazkove hd videa - zaznamy z live prenosov) a to totalne, tak ze aj vy deticky by ste si to vsimli. kedze sa ale chcete len ihruskat, tak vam staci len ten vykon v hrach ako tu nizsie uz jedno detako spomenulo.

desktopove ovladace si upravujem sam(pre ntb), ale vyskusal som asi vsetky existujuce a bez uspesne. ti smejdi z ati co robia karticky len pre deticky na to proste kaslu, co sa u nvidie nemoze stat a v novych ovladacoch su vzdy zahrnute aj predosle vylepsenia.

---
neni ale moc rozumne napadat vacsinu, hlavne ked je primtivna, to by nas mohli upalit na hranici ako volakedy. takze uz cusim a budem si len mysliet... ako sa na tejto planete nekontrolovatelne mnozia kazdy blbci, a hlavne ti blbci, pretoze rozumnejsi ma zabavku uplne inu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pěkné počtení ;) Jen bych asi to pojemnoval jinak než grafická inkvizice, sice je pravda, že to bylo hlavní zaměření článku ale mluví se v něm o celém oboru ...
A taky by nebylo spatny clanek vic prolinkovat ne vsechny veci clovek cetl a lecos je uz pozapomenuto....

A taky by takoveto clanky(s nazory ruznych autoru) mohli vznikat castejs ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že ten článek slouží spíš jako vyznání lásky autorů k ATI nebo (ve většině případů) Nvidii, z některých odpovědí to doslova čiší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Stratos :

muzu te prosim poprosit aby jsi predstal spamovat ceske servery tvyma hovadinama ? Zacinas uz byt opravdu trapnej. Najdi si zenskou a zacni premyslet o zivote. Jak by se asi na tvoje jasani divaly stovky lidi, kteri museli byt koncem roku z AMD propusteni diky silene cenove politice, kdy vyrobce prodelavajici miliardy dolaru rocne tlaci ceny produktu dolu i za cenu ze bude jeste ve vetsi ztrate ? Osobne jsem zvedavej jak bude AMD v teto situaci konkurovat jak Intelu tak Nvidii, kteri nedluzi ani dolar a jsou zdrave spolecnosti.

Myslim, ze prodavat produkty za super penize a pritom zit cim dal vice na dluh neni zadne umeni, ale spise bych to nazval mensim tunelarstvim po americku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az bude AMD dodavat na trh produkty za super ceny a zaroven fungovat jako kazda jina zdrava spolecnost, pak rad smeknu a pogratuluji.

Momentalne neni gratulovat k cemu, spise jsou vysledky AMD k placi a to nejhorsi nas jeste ceka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: ty jsi akcionář AMD? :-) IMHO ne, jen ti asi někdo šlápnul na zelené kuří oko, že? :-) Já AMD celkem chápu, zabíjí 2 mouchy jednou ranou - sice nevydělává tolik, jako kdyby drželo ten starý cenový kartel s nvidií, ale na druhou stranu vydělává, což se o nvidii dneska moc říct nedá a v pak si zvyšuje marketshare na úkor nvidie.

Obojí je z hlediska AMD/ATI velmi pozitivní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: ještě mě napadá druhá teorie: tys byl z AMD vyhozen :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak osobně jsem nVidiot, takže domů bych si ATI nekoupil, ale když bych měl něco doporučit někomu kdo skládá, tak 4670 (jako levná grafika), nebo 4850-4870 (jako dobrý výkon za dobrou cenu. Jinak jsem zklamán z toho, že se v desktopu vůbec neprosadil Hybrid CrossFire/SLI, ono mít spotřebu kvůli grafice o 40W vyšší, než s integrovanou jen kvůli tomu že chci výkonou kartu je n nas..ní... Si tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se že je tady někde vykrádač článků.... Ale kde a kdo?

http://www.zive.cz/Clanky/VIP-o-roce-2008-graficka-inkvizice/sc-3-a-1450...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

četls vůbec článek?

Letos se tým spoluautorů článku dramaticky změnil a rozrostl, mezi odpovídajícími najdete zástupce mnoha webových i tištěných časopisů v ČR i na Slovensku či odborníky ze specializovaných diskuzních fór. !!!Stejný článek najdete tedy na serverech CDR.cz, ExtraHardware.cz, Abclinuxu.cz, Živě.cz, PCtuning.cz, PC.sk, 3Dfx.cz, PCspace.sk a Infoware.sk.!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

as400: Musím se vždycky smát, když si někdo před dštěním ohně nezjistí ani základní data. Třeba samotný začátek článku. Děkuji, fakt jsi mě pobavil!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám ten nový rok pěkně začal, stálé téma, Nvidia vs. AMD-ATI.
AMD RV770 neměl být žádný převratný a předražený čip do hi-end segmentu, ale pouze GPU čip pro střední proud, jak cenou tak výkonem, není chybou AMD, že Nvidia neustála svůj hi-end post a musela jit dolů hlavně s cenou, když nedokázala obhájit hi-end výkon.
Pár drobností:
1.     "Akcelerace fyziky přes GPU ale odporuje pravidlům Futuremarku, s PhysXem dosažené výsledky tedy nelze zapsat do oficiálních žebříčků." Akcelerace fyziky neodporuje pravidlům Futeremarku, jenom se nesmí výkon GPU podílet na výkonu CPU, jinými slovy nelze podvádět! Futuremark striktně odděluje výsledky GPU a CPU, nehledě na to, že si Nvidia ve svých neschválených ovladačích jen tak nahrazuje knihvny Futeremarku svými aby byl výsledek zajímavější!
2.     "Nový sendvič je jim prozatím dovoleno otestovat pouze v nVidií stanovených hrách." a rovněž testováno pouze na neschválených "CINKLÝCH" ovladačích!
3.     Poctivé hodnocení, viz http://service.futuremark.com/hardware/
Nyní mne napadnou ti, či oni, ale AMD odvedlo za uplynulý rok kus práce, což se o Nvidii říci nedá.Nvidia těžila pouze ze starých, leč vynikajících čipu, snahy o bezhlavé a jen marketingové prosazování Nvidia CUDA a PhysX, čímž jen vyklízí pozice pro AMD. Značná část DirectX 11 (DirectX 10.1) (Windows 7) staví na Havoku. AMD maká na RV870 a Nvidia ??? O čipové sady se výrazně snižuje zájem, GPU čipy stagnují a Intel maká na svém Larrabee.
Nechci být špatným prorokem, ale mám vážné obavy o budoucnost Nvidie bez řádného a hlavně poctivého přístupu ke GPU čipům a absence X86 licence při nástupu AMD Fusion.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

=>Federmann: Jelikož časovou osu jsem z větší části psal já, odpovím vám. "Odporuje pravidlům Futuremarku" a "nelze podvádět" mi přijde jako to samé, ale řečené jinak, takže nevím, nad čím se tady rozčilujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Tynyt:

prosim nauc se vyjadrovat k tomu, cemu rozumis. Nejsme akcionar ani vyhozenej zamestnanec. Zivim se jako investicni banker a hardware je mym konickem. Diky tomu jsem se naucil divat na veci trochu jinak nez bezny uzivatel. Vzhledem k tomu, ze nekolik mym klientu nakoupilo akcie AMD presto, ze jsem jim radil aby to nedelali, protoze vzhledem k financni krizi se jedna o navratnost spise dlouhodobou a AMD je v soucasne dobe jedna z nejhorsich americkych firem z pohledu ratingu.

Nevim jak jsi prisel k tomu, ze AMD vydelava. Fakta jsou nasledujici:

Za posledni dva roky AMD nevydelalo ani dolar a prodelalo skoro 5 miliard dolaru. Momentalne ma AMD 1,3 miliardy dolaru v hotovosti a 3,9 miliardy dolaru v dluhu. Vzhledem k tomu, ze se firma zbavila tovaren, coz byla jedina aktiva ( sice tim zaplatila cast dluhu, ale ne zdaleka vsechny ) dostava se do situace ze pasiva nekolikanasobne prevysuji aktiva, coz je v pripade americkych firem smrtici. Jejich Nasdaq risk koeficient je pres 400. Pokud spadnou pres 500, je to uz na povazenou, protoze to jsou v podstate firmy pred krachem, kterym okamzite banky uzavrou uvery. AMD zilo vetsinu sve existence z uveru a benevolence veritelu. Jedna z bank, ktera AMD hojne pujcovala a byla jednim s akcionaru a investoru byla Lehman Brothers. Asi vsichni vime jak dopadla. Momentalne ma AMD trzni hodnotu 1.3 miliardy dolaru, coz je nejmene za celou historii firmy. Jen za ATI AMD zaplatilo pres prisernych 5 miliard dolaru ( nekdo se musel v AMD hrozne napakovat, protoze takove penize byl naprostej nesmysl ). Rocni hranice pro akcie AMD je 3 USD ( skvelej narust z 2.16 ).

No a ted k porovnani grafickych divizi:

ATI devize AMD nema zatim cisty zisk ani dolar. Pokud bude neco v Q4 tak to bude uspech. Obrat 300 !!! milionu dolaru za Q3 ( cele AMD kolem 1,5 miliardy ) z cehoz vypliva, ze graficke cipy delaji pouze 20 procent obratu cele firmy . Porad musim opakovat, ze penize ktere zaplatilo AMD za ATI se jim nevrati ani za 100 let.

NVIDIA prodelala v Q2 poprve za 13 let 200 milionu dolaru, diky jednorazove castce jako rezerve v pripade nutnosti vyporadani se s vadnymi cipy za notebooky. V Q3 bylo NA ROZDIL od AMD firma opet v cistem zisku 80 milionu dolaru. Momentalne je trzni cena NVIDIE 4.6 miliardy dolaru, v hotovosti ma firma 1.6 miliardy dolaru a nulove dluhy a predpoklad ceny akcii na jeden roku je 10 USD ( momentalne 8 USD ) coz je z investicniho hlediska rozhodne zajimavejsi.

Nehodnotim obe firmy z pohledu produktu, protoze pro mne, jako cloveka pracujiciho s penezi, srovnavame nesrovnatelne. Pokud ma nekdo problem s konkurenci, tak nejjednodusi vec je zmenit ceny produktu. Bohuzel AMD dela jak s procesory tak s grafikami neco na co proste nema a tudiz opravdu nevidim duvod proc bych mel nekoho obdivovat za neco, co by dokazal kazdy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AD: Lukfi
Jen jsem souhlasil a doplnil, jinak všem bez rozdílu HW vyznání přeji pěkný nový rok ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: Ty možná rozumíš tomu, o čem píšeš, ale s mým selským rozumem mi připadá, že nám tu servíruješ dohromady jablka a hrušky. Jednou srovnáváš situaci nVidie s ATi, podruhé nVidie s AMD jako celkem... Ale nikde tu nenacházím ani slovo o tom, kolik ATi prodělala či vydělala (např. za Q3), což je téma, o kterém diskuse byla. Btw. pokud nVidia v Q2 prodělala 200M a v Q3 vydělala 80M, tak mi to vychází, že za tento půlrok je stále 120M v mínusu. Měla ATi za tyto dva kvartály větší ztrátu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pouze hra s čísly, ATI vykáže za uplynulý rok obrovskou ztrátu, na rozdíl od Nvidie. AMD účetně odepsalo téměř vše co nakoupilo s ATI, za dva roky -5mld USD, ale to nemá přímou návaznost na stav společnosti, je to na dlouhé povídání. Zajímavější je poměr majetku společnosti a ročního obratu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych poprosit nějakého dobráka, jestli by mě neodkázal na nějaké další informace ohledně toho, o čem hovoří pan Souček v "Nejzajímavější řešení roku" - tedy jak NV rozesílala hry s uloženými pozicemi?
Když tak díky, hodně mě to překvapilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X :

Jeste jednou musim znovu napsat to co jsem psal predtim. Prosim panove, drzte se toho cemu rozumite. Jsou tu dva pojmy. Cisty a hruby zisk. ATI vykazala za Q3 hruby zisk, ale cistou ztratu. To je to co zajima investory a akcionare, protoze podle toho se pocita EPS ( earnings per share ) neboli zisk na jednu akcii.

Kazdopadne je to uplne jedno kolik vydelava ATI, protoze tohle se do zisku AMD promitne jen hodne okrajove. Pokud AMD neudela neco s procesory a jedna se hlavne o mobilni segment, tak je to uplne jedno, protoze ATI je nezachrani ani nahodou. Sleduji pomerne casto analicticke predpovedi na 2009 v polovodicovem segmentu ( jsem jeden z mala investicnich bankeru, ktery se na tenhle business u nas specializuje ) a vyhlidky celeho AMD jsou vice jak chmurne. Proti Intelu budou dale ztracet v mobilnim segmentu a sanci ze ziskaji vice jak 50 procent na grafickem trhu je hodne miziva. NVIDIA se oklepala, investuje obrovske castky do novych technologii a myslim, ze AMD bude mit zivot mnohem tezsi. Tahle firma stejne tak jako Intel nedela stejnou chybu dvakrat a z dlouhodobeho hlediska ma velice zajimave vyhlidky a co je nejdulezitejsi, NVIDIA je narozdil od AMD nezkutecne ziskova firma. Cista marze se pohybuje porad nad 40 procent coz je oproti AMD jak z jineho sveta. Jinak neznam v tomto odvetvi firmu, ktera propadne o 20 procent na obratu oproti minulemu roku a stejne vydela penize bez masivniho snizovani vydaju na vyvoj a marketing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MartasK > Co sa tyka AMD a benevolencie veritelov.AMD ma specificke postavenie pretoze je jedina vazna konkurencia Intelu takze v podstate aj stratove AMD bude dlho existovat.V takejto situaci sa da cena akcii AMD slusne riadit=zarabat na zmene ceny akcii.Otazka je ktori ludia maju tu moc v rukach.Staci spravit vacsie hype na tej co onej strane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AD MartasK
"Porad musim opakovat, ze penize ktere zaplatilo AMD za ATI se jim nevrati ani za 100 let." ...
"NVIDIA je narozdil od AMD nezkutecne ziskova firma. Cista marze se pohybuje porad nad 40 procent coz je oproti AMD jak z jineho sveta" ..." Kazdopadne je to uplne jedno kolik vydelava ATI, protoze tohle se do zisku AMD promitne jen hodne okrajove. Pokud AMD neudela neco s procesory a jedna se hlavne o mobilni segment,"
 
V podstatě, jako investor máte pravdu,ale zdání občas klame. AMD koupilo ATI, aby získalo přístup ke grafickým čipům, které jsou mnohem výkonnější než "nějaké" X86 kompatibilní procesory, vizí byla a stále je platforma AMD Fusion, velmi výkonné GPU je koprocesorem X86 kompatibilnímu CPU, nejlépe v jednom čipu!
Ať AMD Fusion vyjde, či ne, budou se dít velké věci. Pokud AMD Fusion vyjde, pak bude AMD vynikající společností i pro Investory, pokud nevyjde, bude všemu naopak.
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: Dovolím si tě opravit. Každý by měl psát o tom, čemu rozumí, ale především by měl psát k tématu. Pokud chceš rozebírat ekonomický stav AMD, myšlenkové pochody investorů, zisky a ztráty, pak se nemůžeš divit, že pod článkem, který se týká technické stránky grafických čipů, nenajdeš pro své názory pochopení. Resp. nechápu, proč nám tyto informace sděluješ, když pokdaždé, když k nim má někdo připomínku nebo dotaz, odpovídáš "nemluvte o tom, čemu nerozumíte".

Chápu, že jsi původně reagoval na Stratosovu poznámku, která byla poněkud přehnaná, ale v jednom má na rozdíl od tebe pravdu. nVidia je v současné době nucena nabízet produkty za stejné ceny jako AMD (resp. ATi), přičemž výrobní náklady produktů nVidie (GT2xx) jsou vyšší. To nemá co dělat s ekonomickou situací AMD za poslední dva roky, jde o záležitost převážně druhé poloviny roku. Čas ukáže, jestli se její dopady už plně projevily, nebo teprve projeví, ale minimálně to potvrzuje, že nemáš pravdu, když tvrdíš, že ATi oproti nVidii prodává pod cenou. Ceny produktů obou firem jsou momentálně stejné, výrobní náklady (cena čipu + PCB) má ATi nižší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AD MartasK
" NVIDIA je narozdil od AMD nezkutecne ziskova firma. Cista marze se pohybuje porad nad 40 procent coz je oproti AMD jak z jineho sveta. Jinak neznam v tomto odvetvi firmu, ktera propadne o 20 procent na obratu oproti minulemu roku a stejne vydela penize bez masivniho snizovani vydaju na vyvoj a marketing."
 
Nvidia neodpisuje řádně majetek, nevyvíjí pořádně nic nového, jen přeznačuje a žije z podstaty! AMD odepsalo více než muselo, stejně tak vráží do vývoje více než musí a propracovává se na čelo nejvyspělejších technologii, topologicky i rozměrově.
Taková situace se nedá, ani účetně držet donekonečna počkejte až se vše srovná...
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X: Vyrobni naklady na GT200 uz davno nejsou vyssi nez prodejni cena (i kdyz srazena diky AMD). Vyteznost vyroby stoupla - viz navyseni poctu SP u GTX 260, ktera pouziva v podstate defektni cipy pro GTX 280.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim s Vašek Vlčekem v kategorii Nejlepší trend roku.
Proč žerou grafiky xx-xxx W v klidu ? Dyt nemaj žadnou praci kterou by počítaly. A to občas jestli skoči 1-2% vykonu v oknech to neni prace na tolik watu. Ale rad bych dodal že posledni ovladače od ATI jsou super že grafika počíta z větší části videa. Ale nemaj to doladene jelikož když si pustim nejaky serial nebo neco nonHDTV tak jse přetatkuje jako kdyby byla v zatěži coč mně trochu mrzi protože je to taky uplně zbytečne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: Nikde jsem netvrdil, že výrobní náklady nVidie přesahují prodejní cenu :-) Poukazuju ale na to, že výrobní náklady na GT200 se nikdy nemohou přiblížit výrobním nákladům na RV770. S dvojnásobně velkým čipem máš dvojnásobou pravděpodobnost defektu. Zjednodušený příklad - pokud na 500mm2 vychází 1 defekt, znamená to pro nVidii prodat čip za cenu GTX260. Pro ATi to znamená prodat dva čipy za cenu HD4870 (RV770 totiž narozdíl od GT200 mají sadu redundatních ALUs). V horším případě (pokud defekt trefí texturovací jednotku) se prodá jeden čip jako HD4870 a druhý jako HD4830 s vypnutou sadou SIMDs. HD4870+HD4870, ale i HD4870+HD4830 se ale stále prodají za vyšší sumu, než jedna GTX260 nebo GTX260-216.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomkri: Ono to má několik důvodů - rychlé paměti držších karet není dobré podtatovávat na nízké frekvence, protože by to mohlo mít vliv na stabilitu - a při vyšších frekvencích mají vyšší spotřebu. Podobně tak i desktop stále počítá 3D jádro - Vista Aero je realizováno 3D jádrem, flashové animace jsou dnes také akcelerované 3D jádrem a dokonce i klasická 2D akcelerace je v dnešní době realizovaná 3D jádrem, protože už několik generací grafické čipy žádné 2D jádro nemají (je emulováno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomkri: "posledni ovladače od ATI jsou super že grafika počíta z větší části videa"

To je právěže rozšířený omyl. V lepším případě (aktivní GPU akceleraci při převodu pomocí Avivo Converteru) počítá jen velmi malý úsek řetězce zpracování videa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak my vysvetlete jakto že při spušteni jakehokoli videa se moje grafika z hodnot ktere ji nastavim se proste zebere a z 500/750 se hodi na 625/993 a zvedne se i odber i kdyz to video treba stoji. Je to pekna konina ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tohle bych pridal k trendum/prekvapenim od AMD : OSS zdrojove kody pro 3D u R600/700 ... http://www.phoronix.com/vr.php?view=13322
mozna si to i zaslouzi vlastni newsku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dwarden četls stranu 8? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no-X:

tohle je hodne scestne uvazovani. Vas problem je v tom, ze se na vsechno divate technickyma ocima, ale to je tak 20 procent uspechu firmy. Je mi jedno jaka je vyrobni cena novych ATI karet, kdyz NVIDIE za Q3 disponuje dvojnasobnou cistou marzi nez AMD. Mozna se o tom muzeme bavit pokud by byla ATI samostna firma, ale momentalne se vsechno co udelaji ztrati v cerne dire zvane AMD. NVIDIE dokaze vyborne diverzifikovat portfolio produktu a tim snizit rizika v pripade, ze se neco nebude darit.

ATI nema zdaleka tak siroky zaber a at si to priznate nebo ne, tak NVIDIA je ta firma ktera tlaci vyvoj dopredu stejne tak jako Intel. Z meho pohledu investora je dulezite exlusivni vlastnictvi technologii jako je CUDA, PhysX atd.. ATI nema zadnou svoji technologii, ktera by aspon trochu drzela krok s NVIDII. To co dela ted NVIDIA s CUDOU je vec, ktera se jim jednou bohate vrati. ATI bohuzel dela to stejne jako AMD v minulosti s Intelem. Nedokaze byt leadrem v oboru. Americane tomu rikaji krasne "competition follower ". To co udelalo AMD v dobach Athlonu 64, dela ATI a AMD znova. Meli na to utect Intelu a jen vyckavali nez je Intel rozmackl jako obtiznej hmyz. Uplne stejnou analogii vidim ted. ATI bylo nejakou dobu napred v GPGPU a kde jsou ted ? Misto toho aby vyzili situace, tak je NVIDIA uplne vyradila s CUDOU a Teslou. Jejich vlastni standart je defakto mrtvy. Spolehat na Microsoft s poporou DX11 a OpenCL, kdyz ma jejich konkurence daleko blize k velkemu MS je sebevrazda. Pamatujete na prvni x86-64 operacni system od MS a jeho oddalovani nez Intel vsechny vyhody smazal ? Neprijde vam divne ze nikdo z MS netlaci DX10.1 ?

Mozna se vam to nemusi libit a bohuzel verim tomu, ze takovych lidi je v CR vetsina ( viz treba obecne mineni o MS ), protoze v cechach se uspech neodpousti a to nemluvim o schopnosti vydelavat penize.

Zkratka a dobre, kdybych mel vsadit vsechny svoje penize na jednu ze dvou firem tak to bude urcite NVIDIA. Tohle je tvrdy business a tvrdy kapitalismus ve kterem AMD zatim tezce prohrava a nemyslim si, ze se to v nejblizsi dobe zmeni. AMD ma jedine stesti ze, kvuli konkurenci tady musi byt, ale kdyby tady nahodou byla dalsi firma vyrabejici procesory tak uz mezi nama AMD neni.

Sundejte si svoje cerveno/ruzove bryle, odhodte svoji nenavist a typickou ceskou povahu a podivejte se na veci ocima penez. Mozna pak pochopite proc nesdilim vase nadseni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomkri: Dle uvedení Catalyst 8.12 jsem předpokládal, že se bavíme o převodu videa s akcelerací GPU. Teď to zase vypadá na obyčejné přehrávání (kde GPU akcelerace funguje celou dobu, je-li aktivní DXVA), což se ale s Catalyst 8.12 nezměnilo. Navíc by u Radeonu HD 4850 měly být plné takty jen v 3D, u videa by GPU mělo být na 500 MHz (stačí méně, nejspíše i těch 160 MHz) a šťastní jedinci, co si změnili BIOS anebo už dostali kartu s lepším, mají ve 2D pak 160 MHz pro jádro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to Federman:

Chlape vy jste blazen ! Po vasem prispevku pochybuji ze vite co je kreditni karta. Na takovyto blabol nehodlam vubec odpovidat. Dejte si prasek a facku. Treba procitnete a smazete ten blabol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když regulaci otáček , tak jedině - Akasa AK-FC-06BK . Podsvětlení se regulovat nemusí a další USB porty do čelní strany CASE se taky neztratí . Malej levnej šikovnej ...a nesvítící ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomkri > .Asi len v AMD/ATI vedia ci sa da oddelene riadit casovanie UVDekodera a hlavnej 3D casti chipu.Mozno sa dockame toho ze casovanie(aj spotreba a otacky fanu)GK sa bude plynule menit podla aktualne potrebneho vykonu.Napr. nastavim v hre VSYNC na 60 a GK si po par minutach najde optimalnu frekvenciu na 60 FPS.Samozrejme len u tych hier/aplikacii kde bude stihat.Inak zaujimala by ma "ekologicka" dualna GK s kombinaciou vykonneho a slabeho jadra.Ze by sa aspon prepinali podla potreby.Asi by vysla prilis draho oproti usporenym peniazom za energie.Bohuzial na mojom MB s X3200 sa pridavna X4850 neda v 2D uplne vypnut :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: Stále nechápeš pointu. Zcestný je tvůj pohled. Tento článek, ani diskuse kolem něj není ekonomickým rozborem. Spokojenost investorů nVidie a AMD je to poslední, co čtenáře a uživatele zajímá. Uživatelé chtějí za svoje peníze dostat maximální výkon, technologickou výbavu a kvalitu obrazu. Podle finanční situace výrobce by si hardware vybíral jedině idiot, s prominutím.

Krom toho zaměňuješ termíny jako technologický leader a marketingový leader. CUDA ani PhysX zatím žádný prokazatelný nárůst prodejů nezpůsobily. Píše se o nich všude a stále, ale že by díky akceleraci PhysX hry na GeForce běhaly rychleji, se říct nedá. Stejně tak CUDA krom profesionální sféry majoritě uživatelů nepřináší nic. Zatím ani není jisté, jestli je nVidia dokáže prosadit, neboť jakékoli rozhraní, které nepodporovali všichni výrobci na trhu, vždy skončilo špatně, protože ho vývojáři SW nevyužívali (nemají zájem na tom psát aplikaci, která bude běhat 50% uživatelů: pro ně je podstatné vydat aplikaci, kterou bude schopen používat každý uživatel, protože by se dobrovolně vzdali 50% potencionálních kupců svého produktu). Na konci devadesátých let měl každý výrobce své vlastní API a ani tak silná firma, jako byla ve své době 3Dfx, si ho nakonec neprosadila. Ujalo se univerzální DirectX a OpenGL. Stejně to dopadne s GP-GPU a akcelerací fyziky. Všichni významní výrobci (včetně ATi a nVidie) už ohlásili podporu pro OpenCL. V okamžiku, kdy Microsoft přijde s vlastním akcelerovaným rozhraním pro fyziku, bude se všemi alternativami konec bez ohledu na to, jak je výrobci budou tlačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:( Celkem zklamání z článku . Veškerá konverzace se točila ze 70% okolo grafik a opakovaně se k nim vracela ... V době kdy vychází jen několik her většinou před vánoci a za zahrání stojí každá pátá ,dnes kdy HD video zvládá i rozumný lowend docela nudná debata .
Propadákem roku měl být jednoznačně PHENOMenální úspěch highendových čipů AMD .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se Jestli to nebylo dost jasne :-) Ano jedna se o obycejne prehravani a vcelku by mne zajimalo jak ve 2d snížit spotřebu jestli mate nejaky pekny odkaz. Jelikož všechno co jsem našel tak tam bylo milion kroku a až na konci se to snižilo. A oprvadu to nechapu co se na moji grafice deje jelikož při přehravani obyčejneho videa s malym datovym tokem a rozlišeni (512*384) tak se takty drzi pri taktech jako by to bylo 3d tak pri prehravani HDTV se tatky drzi na onech defaultnich 500/750.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to no-X:

Ok. Nechame toho. Uzivej si sve opojne fikce. Staci se podivat na tve nazory v clanku a myslim, ze bychom v tomto state hledali marne nekoho kdo nenavidi NVIDII vice jako ty ( jsi klasicky zastupce ceskeho naroda ). Jestli tomu dobre rozumim tak v NVIDII pracuji pouze hlupaci, kteri nic nedelaji a okradaji lidi oproti AMD ktere miluje vsechny kolem a nejradeji by rozdavalo zadarmo.

Cas ukaze kdo mel pravdu. Preji ti prijemne sneni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Z meho pohledu investora je dulezite exlusivni vlastnictvi technologii jako je CUDA, PhysX atd.. ATI nema zadnou svoji technologii, ktera by aspon trochu drzela krok s NVIDII. To co dela ted NVIDIA s CUDOU je vec, ktera se jim jednou bohate vrati.  .... Neprijde vam divne ze nikdo z MS netlaci DX10.1 ? "
Promiňte, ale toto je "BLÁBOL", na kterých Nvidia staví, co bude s Windows 7, tento text píši právě ve Vienach, které začínají disponovat DX11, který je postaven na Havoku a Open CL 1.0, obé jsou s Nvidia CUDA a PhysX nekompatibilní!!! Vytvoří si Nvidia i vlastní OS pro své Nvidia CUDA a PhysX???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Finacie s tym suvia.Intel + MS stale drzia NV a AMD pod krkom silou vplyvu na trh=peniazmi.
Viz nedavne takmerNOsli na Intel doskach.Bude zazrak ak dokaze NV/AMD pretlacit svoje CUDA(cokolvek_cisto_ich)oproti sile DX standardu.
Zakze stale musia zostavat kompatibilni.Intelu pred uvedenim vlastneho Larabee velmi vyhovuje ze sa NV a AMD biju nizkymi cenami GPU.Plytvaju peniaze ktore im budu chybat neskor v ovela vacsej bitke.A Intel zatial konkuruje "len" v procesoroch...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2->MartasK.: Nevim proc by mel M$ nejak jit proti ATI/AMD , zjevne proto ve svem XBOXu pouziva GPU ATI ?
A to co vetsina naroda nema rada na M$ neni jeho uspech ci finance ale opravdu nedodelane produkty a pristup k zakaznikum... Vam by se taky nelibylo kdyby ste musel kazdejch 14dni s autem do servisu a oni ho stejnak nikdy nebyli schopny dat dohromady tak abys te tam zas za 14dni nemusel ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to dopadá když se do diskuze vetře "ekonom" a začne rozdávat své rozumy... A navíc ta neskrývaná láska k Nvidii. Je opravdu takový problém být nestranný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještěže ne španělská inkvizice :))) Tu totiž většinou nikdo nečeká :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele FEDERMANE rekni mi jednu vec. Jsi tak blbej nebo si na to hrajes ?
Kde jsi prisel ze DX11 bude zalozen na Havoku? Muzes poskytnout nejaky link? Dyt jsou to uplne odlisne dve veci.

Delam asistenta na CVUT a zabyvam se paralelnima vypoctama. Programuji jak v CUDE tak v OpenCL.Ono je totiz jedno jestli je to CUDA nebo OpenCL,protoze OpenCL vychazi z 90 procent z CUDA a Apple pouzil CUDU jako zaklad pro OpenCL. Myslim,ze nikomu neprijde divne, ze jedina firma,ktera zatim ukazala funkcni OpenCL kod na svem hardware je Nvidia. Momentalne mam od Nvidie OpenCL 1.0 Alpha a pokud vim tak ATI jeste nikomu neposkytla nic. Zkousel jsem par veci s CTM a z meho pohledu je ATI roky za NVIDII. Programovat s CTM je priserna rehole. Vubec se nedivim,ze ukoncili vyvoj. Uz jsem to psal na jedne diskuzi asi pred mesicem. V GPU computingu pro mne existuje pouze jedina firma a to co dela ATI s AMD + jejich podpora vyvojarum GPGPU aplikaci je jednim slovem hruza. Za pul roku jsem byl na 5 tydenich seminarich o programovani v CUDE a nevim o tom, ze by nekdo delal neco s ATI. Jsem v kontaktu s kolegy s Oxfordu,MIT, Michigan univerzity a nevim vubec o tom ze by nekdo resil neco jineho nez GeForce karty.

Mel jsem taky moznost se ucastnit seminare o DX11 compute a pristup s fyzikou MS je trochu jiny. MS umozni pouzit shadery pro vypocetni ulohy,ale to je vsechno. Kompletni fyzikalni engine musi byt naprogramovan ze strany vyvojare. PhysX vam nabidne hromadu knihoven s nadefinovatelnymi efekty,coz je nesrovnatelny rozdil a vubec se nedivim,ze po tom vetsina vyvojaru sahne,protoze se jim nebude chtit delat svuj vlastni. Navic nevim proc pises o AMD a Havoku,protoze pokud ja vim,je jeho funkcnost na GPU spise zboznym pranim nez realitou.

CDR pani, neni mozne tohohle blba nejak zabanovat? Spamuje uplne vsude a jsou to strasne hovadiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim vsechny,
chtel bych se zeptat jestli nekdo mate nejake blizsi informace o CPU: Athlon64 X2 7750. Docela me zaujal, ale docela tezko se o nem shaneji pravdive informace. Nekdo tvrdi HT 2,0GHz nekdo zase 3,6GHz. Nekde je L3 2MB a 2x L20,5 jinde 2x 1,5L2 a 0L3, jinde zase 0,5L2 a 0L3. Jadro by melo byl Kuma a proces 65.
Dik Custa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Masox takze http://ati.amd.com/technology/streamcomputing/sdkdwnld.html
je naprosto nepouzitelne s porovnanim s CUDA ? zajimave jest, ze zminujes CTM nebot to je davno co vyvoj 'skoncil' a stal se soucasti Stream tudiz jaksi nechapu proc mluvis o CTM nebo to bylo mysleno jako celek ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Custa: 2,7GHz, 2x 512KB L2, 2MB L3

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To MartasK:
Otřepanou frází:
"Mozna se vam to nemusi libit a bohuzel verim tomu, ze takovych lidi je v CR vetsina ( viz treba obecne mineni o MS ), protoze v cechach se uspech neodpousti a to nemluvim o schopnosti vydelavat penize." jste zazdil Vaší relativně logickou úvahu o finančním zdraví AMD/ATI.
Nevím, z jakého zdroje čerpáte informace o negativním postoji populace k lidem, co legálně a poctivou prací vydělali peníze. Často to bývá používáno jako "argument" ze strany těch, co se k prostředkům dostali v rozporu nejen s etickými principy, ale i právním řádem.

P.S.: podle Vašich investičních úvah je AMD/ATI nejspíš ve stavu klinické smrti, možná i po ní, nicméně přeji Vám sladké snění i nadále...:0))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano Havok není o GPU, ale spíše o CPU a o tom to je...
DirectX 11 je jen pokračování DirectX 10.1, MS nebude řešit tu či onu superspeciální GPU, vyřeší hlavně CPU a ten nech si vyřeší komunikaci s GPU akcelerátorem sám, třeba na společném čipu.
Poněkud mi uniklo, že by touto cestou šla Nvidia či její CUDA a PhisX, či že by Nvidia právě integrovala grafický akcelerátor tak se omlouvám, třeba má několikaletý náskok, ale jaké je znaménko před tím náskokem???

Jedny z mnoha textů na toto téma:
"As a result of this, you can expect DirectX 11 not to be supported on operating systems preceding Windows Vista, which will no doubt upset those that believe Vista is a hunk o' junk. On another note, hardware vendors will need to support both DirectX 10 and DirectX 10.1 in order to support for DirectX 11, so the boys in green will have to support D3D10.1 at some point down the line.With that out of the way, it's worth looking at what has been discussed, as a couple of new features have been outlined in a bit more detail. The first of those is Tessellation and Microsoft describes it as an "incredible step in the evolution of graphics."ATI was the first to introduce a dedicated tessellation unit in its ill-fated R600 graphics processor, and it too said that it was a major evolution in graphics fidelity. I believe that it will be, but sadly with R600 (and RV670) it was only usable in D3D9 programming environments." http://www.bit-tech.net/news/2008/07/23/microsoft-announces-directx-11-a...
 

"DirectX 11 will be backward compatible with DirectX 10 and 10.1, like 9 was with 8, 7, 6 etc. This means that those who own Vista and don't want to upgrade to Windows 7 will still be able to get the benefits of the latest DirectX.
DirectX 11 will better support multi-core and multi-threading machines so existing hardware will be better off.
Tessellation will also be introduced and will work on DirectX 10, 10.1 and 11 hardware - this means those with ATI HD 2000, 3000 and 4000 series cards will see benefits from DirectX 11 because they currently support this feature." http://www.bit-tech.net/news/2008/08/01/directx-11-optimises-for-multith...
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: ukulele
Diky, a ten HT?? Vypada to spis na 3,6GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz se mi povedlo majit duveryhodnou recenzi, kdyby nekoho zajimala tak:
http://www.extrahardware.cz/phenom-x2-athlon-x2-7000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: vidím, že se to tady trochu rozjelo. :-)

Osobně ti doporučím jediné: věnuj se tomu, čemu rozumíš, tedy malým investorům. Jak to chodí ve velkých technologicky orientovaných společnostech totiž evidentně nemáš ani páru. Rovněž tak nejspíše ani netušíš, že hra "na akcie" s malými akcionáři je něco poněkud jiného, než strategické investice/akvizice/fúze (a můžeš mi věřit, že vím o čem mluvím). V technologiích totiž v 99,9% krachují/končí pouze firmy, které už nemají co říci.

Nehledě na to, každý trochu schopný manažer ti řekne, že propad akcií nic neznamená - pokud je předem ohlášen a dobře zdůvodněn a pokud se pro firmu po očekávaném propadu rýsuje růžová budoucnost. A ta (zatím to tak vypadá) AMD čeká - technologicky je dneska leader grafického trhu (ať už tím, že má čipy, které umí to, co konkurence ne, nebo že s malými čipy dokáže konkurovat velikánským a drahým monolitům nVidie, která navíc už přes rok není schopna reagovat na změnu strategie konkurence), o vývoji řady HD5000 se ví už půl roku - i zde je jasná perspektiva. AMD má našlápnuto i v procesorovém segmentu, ve kterém hraje proti daleko těžšímu protivníku, než je "obchodní" nvidia - Intel je prostě jiná váha, jak z hlediska finančního, obratu, podílu na trhu, tak z hlediska technologického leadera. Paradoxně mu může trochu pomoci "odchod" Intelu směrem Core i7 a DDR3 a samozřejmě zatím slibně vypadající 45nm výrobní proces.

Jenže tohle všechno z tabulek NASDAQ-u nevyčteš a věřit Anály-tikům se dost často nevyplácí, protože ty co jsem potkal, tomu moc nerozuměli. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lukfi: Zklamani roku... OBR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane "uciteli " FEDERMANE, muzete mi prosim vysvetit vasi odpoved ? Nejak jsem ji nepochopil. Moje debata bylo ohledne Havoku a vasi udajne integrace v DX11 ? Microsoft nikdy nepodporoval a neintegroval do sveho operacniho systemu API tretich stran a nemyslim si, ze na tom hodla neco menit.

Vzdyt vy pisete uplne o necem jinem, nez je nase diskuze. Ja jsem se vas neptal na DX10.1. Mam dve vystveleni. Budto jste opravdu generalni dement nebo neumite anglicky. Dokaze mi prosim nekdo tuto odpoved vysvetlit ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Masox: vážně? :-) A co tohle? http://en.wikipedia.org/wiki/OpenGL

:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdy je to prece uplne neco jineho !!! OpenGL je stejne jako OpenCL zastupovano konzorciem firem za ucelem zdruzeni nejake standartu.

Havok je ciste komercni API, za kterym stoji jedna firma s ucelem prosazeni svych zajmu. Naprosto stejne jako PhysX.

Ach jo, asi mam dneska smulu na diskutujici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam dojem, ze jsme se nepochopili. Ja netvrdim, ze AMD skonci. Ani to dost dobre neni mozne a osobne si nemyslim, ze si to Intel nebo NVIDIA preji. Ja jsem jen reagoval na prispevek jednoho sileneho fanouska, ktery tady oslavoval a ja si myslim, ze AMD nema rozhodne duvod k zadne oslave. Snazim, se ze sve podstaty pristupovat k vecem a podobnym firmam kriticky a bohuzel mi v posledni dobe prijde, ze AMD je az nekriticky vyzdvihovano a nikdo nehledi na jejich chyby, kterych delaji vice nez dost.

Pokud se budeme bavit o cipech AMD, tak bych rad videl kde je ta vyhoda. Ja za technologickeho leadera povazuji nekoho kdo se snazi vyvijet a tlacit nove technologie na trh. Krasne to rekl pan Vlcek v clanku a ja s nim na 100 procent souhlasim :

" Myslím, že tohle ocenění si plně zaslouží Nvidia za to, jak chrlí jednu zajímavou technologii za druhou. Ať už se jedná o rozhraní CUDA, herní fyziku PhysX nebo třeba stereoskopické hraní, každý si může vybrat. Opravdu oceňuji to, že se Nvidia nesnaží jen dál a dál chrlit ještě výkonnější a nadupanější akcelerátory, ale vedle toho ještě investuje ohromné prostředky do dalšího vývoje a vizionářsky přináší úplně nové technologie. Jen tak dál? "

Muzete mi prosim rici co noveho AMD ohlasilo a uvedlo za posledni rok ? Pokud vim, tak AMD kritizuje cokoliv co NVIDIA udela, ale z jejich strany ticho po pesine. DX 10.1 je MS standart, 55nm je vec TMSC a ne AMD. Porad nejak nevidim ten rozdil. Urcite ma AMD vyhodu v mensi velikosti cipu a nasledne vyrobni cene, ale tohle chcete oznacit za technologicke vedeni ?

NVIDIA ma dnes nejvykonnejsi kartu ( nebo bude brzy mit ), nejvykonnejsi cip, s 55nm produkty vice jak zdatne konkuruje AMD ( urcite jste zaznamenal ohlasene slevy u AMD, coz je jejich standartni reakce ), daleko vetsi podporu pro CUDU nez AMD pro Stream, PhysX poporovane Electronic Arts a Take2, asi nejlepsi integrovanou grafiku na trhu ( bohuzel jsem koupil Macbook mesic pred uvedenim noveho ), Tegra cip pro mobily, ktery dela spolecne s MS (cetl jsem neco o Xbox portable - takze kdo vi ). Zkuste se na to nezaujate podivat.

Tohle je prece uplne jina kava.

Ja netvrdim, ze se AMD nove grafiky nepovedly, ale podcenovat takovy caliber jako je NVIDIA na zaklade jedne rady produktu, ktere se navic obnovuji kazdeho pul roku, mi prijde hodne odvazne. Pokud AMD zopakuje svuj uspech i s dalsi generaci, zacnu je brat vazne, ale tohle se ATI ani AMD jeste NIKDY nepodarilo.

Netvrdim, ze veci nerozumite a rozhodne mi prijde ze narozdil od pana Soucka, ktery je znam svoji nenavisti vuci NVIDII ma vas prispevek hlavu a patu, ale jak rikam, pockejme si na pristi rok. Pokud se budeme bavit o uspechu AMD s HD 5800, tak rad priznam, ze jsem se mylil.

PS: Jinak male investory opravdu nedelam. Za minuly roku mi proslo pres ruce nekolik miliard euro coz neni zrovna castka pro drobne ceske investory i kdyz slovo drobne ma dnes vice vyznamu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Masox: a OpenGL "vymysleli" v SGI (IRIS GL) a taky to bylo velmi dlouhou dobu proprietární řešení, které bylo až následně uvolněno proto, aby jej bylo právě možno používat na všech platformách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Masox: Havok=Intel?
"Kromě toho, že RV870 bude mít podstatně více tranzistorů, výpočetních jednotek a tedy i výkonu, bude mít také podporu nového rozhraní DirectX11, které bude mít ve svých specifikacích i akcelerovanou fyziku přes GPU a tou nebude nic jiného, než HAVOK společnosti Intel." http://www.ddworld.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=...
 
Našel bych stovky dalších odkazů. OpenCL je vyvíjející se standard, který je značně svázán s HW, DX10.1 a DX11. AMD má dnes v otevřenosti a HW podpoře obrovský náskok h ttp://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_r600_oss_3d&num=1
Nvidia to zatím řeší pouze SW na svém malém písečku a to jí nikdo nebere.
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: Myslíš TU nvidii, která v DirectX fóru proaktivně rok blokovala zavedení DX10.1, protože neměla pro tuto technologii nic v ruce? :-) Tak to potom máš recht :-))

Jinak Nvidia jako taková nikdy nebyla leader v technologiích. Stačí se podívat do historie, "experimenty" dělala spíš ATI, nvidia je spíše takový ten klasický následovač (výjimky samozřejmě existují, Nvidia RIVA a TNT byly ve své době průlomové, totéž částečně platí o uvedení SM2.0 u GF6 řady), který uvádí starší, ale výkonnostně vypilované produkty (a s tím výkonem se to má tak, že za něj IMHO hodně vděčí platformě TWIMTBP). Marketing Nvidie ale samozřejmě bude tvrdit, že je "technology leader" ;-)

ATI, i když dost často její experimenty nedopadaly moc dobře (např. Rage Fury MAXX, Radeon 2900, apod.) se nikdy nebála uvádět nová řešení, ostatně třeba takový konzolový Xenos byl ve své době hodně unikátní kus křemíku. Takže ono to zase až tak jednoznačné není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MartasK "Myslím, že tohle ocenění si plně zaslouží Nvidia za to, jak chrlí ... nebo třeba stereoskopické hraní"

Jistě máte namysli to s DX11 a fyzikou viz obrázek http://www.ddworld.cz/images/stories/Aktuality/ATI/HD4000/plany-2009.jpg... mohl bych poktačovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Federmann

Opravdu už Vám došla fakta, když linkujte ATi "oDDanný ne-seriózní" web?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe FEDERMAN je cim dal tim lepsi. Uvidi DDblba jako zdroj informaci. To je fakt narez... Slepy propaguje hlucheho :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já koupím to co má výkon ,nějaký kecy o božské CUDA a physx sou mně ukradený když všichni ostatní giganti,zb Intel, budou dělat HAVOK a jen jedna pidifirma physx.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To MartasK:
Jak psal TyNyT, nVidia narozdíl od ATI přichází s produkty, které se snaží konkurenci válcovat hrubou silou v době uvedení, kdežto ATI nabízí různé inovace, které leckdy v okamžik uvedení na trh nejsou tak výkonné (viz např. R600). Nicméně s časem a laděním ovladačů se výkon zvyšuje, kdežto u nVidie zdaleka tolik ne. Jako příklad je možné uvést GF7900 vs Radeony X1900/X1950, také k vyšším výkonům při launchi můžeme připočíst program TWIMTBP.
Dále se snad nikdo nepře, že nákup ATI byl finančně velmi náročný a cena vysoce nadnesená. Ohledně pádu AMD/ATI lze uvést pouze to, že ta společnost pojede, dokud bude mít provozní kapitál a v případě, že by nebyl žádný k dispozici, což je vysoce nepravděpodobné a společnost by padla, nejspíš by došlo k jejímu odkoupení jinými subjekty, např. Samsungem apod. Samozřejmě je pravda, že dle aktuálního kurzu má AMD/ATI asi třetinovou tržní kapitalizaci ve srovnání s nVidií. I když i akcie nVidie za pslední rok "lítaly" od minimální ceny 6 USD za kus po cca 35 USD/kus, takže technologickou vyspělost pouze dle ukazatele trhu na burzách hodnotit nelze. Každopádně nVidia má daleko lépe zvládnutý marketing a je schopna lépe prodávat.
Do následujícího roku má AMD/ATI velmi solidně našlápnuto - viz. řada HD48x0, příprava HD5800, Phenom II, čipsety, o serverových CPU ani nemluvě, ty se prodávaly velmi dobře ve srovnání s desktopem.
To vše nepíšu jako zarytý fanda té či oné značky, v kompu se mi vystřídalo x vga od obou výrobců, koukám na poměr cena/výkon/hlučnost.
A co se týče Jirky Součka, nikde ani v článku, ani v diskuzi jsem si nevšimnul "jeho hluboké nenávisti" vůči nVidii. Jeho preference ATI jsou známy, to nepopírám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matej Koleják: So sucasnymi ovladacmi ma HD4800 na 16xAF s "quality with full trilinear", kvalitu aku by GeForce 7300 mala na 32xAF, alebo este lepsiu. Nemozem povedat ze by sa AF nezlepsilo, naopak Radeon HD4800 ma v tomto potesil. 32xAF a 64xAF by som ale stale uvital, kazdopadne, da sa v nastaveni LOD a AA pohrat s tym tak ze to ma obrazovy vplyvo podobny 32xAF...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jan Novack: pripravuje sa rada HD5600 na 40nm, rada HD5800 bude az koncom 2009 (minimalne 3. stvrtrok). Zase rada pod pas urcitej konkurencii :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Masox: vies popisat trochu jasnejsie s ktorou verziou AMD BROOK+ alebo AMD Stream SDK si pracoval? :)
Je pravda ze sa v tom tazsie programuje vobec, ale... nikde som nevidel oznacenie "CTM", ani na nieco stiahnutie s nazvom "CTM". Takze mas asi stare informacie, IMHO. Nedavno vydane SDK maju dalsie upravy oproti starsim verziam.

MartasK: si neobjektivny, na jednu stranu upieras uspech zavedenia 55nm vyroby v AMD/ATi ktore MUSIA implementovat v navrhu prave v AMD/ATi, nestaci zadat logicku schemu len pre TSMC, HW debug robia tiez v AMD/ATi, na druhu stranu ako inovaciu nVidia oznacujes ich zakupenie firmy Ageia. Ale priznavam ti ze investicny trh sa riadi neobjektivnymi a pocitovymi pravidlami, a to vzdy! Firmy majuce sebadolezitych, arogantnych a namyslenych riaditelov su investormi preferovane.

Ako priklad za vsetkych: Madoff. Briliantny investor. Uzasne vysledky.
Alebo nebankove subjekty na Slovensku, AGW invest, ten bol podla vsetkych informacii dobre fundovany - - teda podla vonkajsieho zdania, nie podla vnutorneho auditu po krachu. Oooo, a sucasne investicne firmy? Niektore maju vlastne mafianske praktiky aj ludi...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7786813.stm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomkri: Pouzi ATI Tray Tools, mam poslednu beta verziu, nastav si frekvencne profily ake chces, zapni "Auto Overclocking" a vyber profil pre 2D a 3D a je to. Mozes takisto upravit otacky ventilatoru podla teploty.

priklad tu:
http://cdr.cz/a/diskuze/prispevek/246240

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohapusté blábolení, které předvádí Masox: "Delam asistenta na CVUT a zabyvam se paralelnima vypoctama. Programuji jak v CUDE tak v OpenCL.Ono je totiz jedno jestli je to CUDA nebo OpenCL,protoze OpenCL vychazi z 90 procent z CUDA"
Svět se ještě nedohodl na standardu OpenCl, až 5. prosince 2008 ttp://www.khronos.org/registry/cl/  a asistenti na ČVUT to již někoik let válí, tomu říkam být na špici!!! A CUDA je již dávno, stejně jako OpenCL otevřený standard pro paralelní programování heterogenních systémů!!! TO MI ZASE NĚCO UNIKLO!!!
Jsou i jiné technologie, ale vesměs se jedná o softwarové aplikace, stejně jak Nvidia CUDA, PhisX, či Havok.
"Další využití GPU k výpočtům - EXOCHI Pro od Intelu" http://www.svethardware.cz/art_doc-165DC3A3B35FCA06C1257304005FEE5A.html...
"GPU-Tech a využití GPU k výpočetním úkonům" http://www.svethardware.cz/art_doc-A9E2214A947B4D88C1257302003AD9F4.html
 
DX10.1 a hlavně DX11 je a také bude o HARDWAROVÉ podpoře, OpenCL je opět pouze softwarová záležitost. Zde se ale bavíme o výrobci Hadrware a ne o Software, v oblasti Hadrware má AMD již dávno DX10.1 a DX11 se již na 40nm výrobním procesu ladí a Nvidia dělá co?
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FEDERMANE ty jsi opravdu MEGABLB. Nikdy jsem ve svem zivote nepotkal nekoho, kdo dokaze tak nesebekriticky psat o vecech o kterych vubec nic nevi. Prijde mi az smutne, jakej odpad dneska uci na ceskych skolach.
Zatim nemam deti, ale doufam, ze az je budu mit tak se nedostanou do ruky takoveme psychopatovi.

Takze:

OpenCL Aplha je k dispozici pro vyvojare uz pres pul roku. Pokud mas kontakty a vis na koho se obratit tak muzes programovat uz celkem dlouho. Prvni demosntrace funcniho kodu byla nekdy v kvetnu a delala ji NVIDIA a Apple v Texasu.

Nechce se mi tady rozepisovat o rozdilech v programovani Open CL a CUDA, radeji doporucim jeden clanek, ktery to laicky vysvetluje. Melo by to byt snad pochopitelne i pro FEDERMANA.

http://www.appleinsider.com/articles/08/12/10/nvidia_pioneering_opencl_s...

Jinak je pravda, ze jsem CTM zkousel skoro pred rokem a vim o integraci v ramci Stream SDK, ale podpora vyvojaru ze strany AMD mne natolik znechutila, ze uz jsem se k tomu nevracel. Nikdy mi neodpovedeli na muj email nebo nepomohli vyresit problem. U NVIDIE mam odpoved do 24 hodin, pristup na vsechny vyvojarsky FTP, CUDA SKD beta mesic pred jeho release date, pozvanky na vsechny seminare, zapujceni Tesla karet. Pokud i takovej clovek jako David Kirk najde cas k tomu aby odpovedel nekomu jako jsem ja, tak pred nim smekam.

Kazdopadne tohle je muj posledni prispevek. Nemam bohuzel prazdniny jako vy pane "ucitel" a tudiz uz nehodlam s vami utracet svuj drahoceny cas.

PS: Havok a DX11, to mne opravdu rozesmalo a hned jsem si myslel, ze jste nejaky magor coz se mi zkutecne potvrdilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MartasK: Jako obchodník s akciemi, který bere poplatek za každý nákup, či prodej akcii a nemůže nikdy prodělat, můžete jásat "GeForce GTX 285, G100, GT120 a GT130 od společnosti NVIDIA v obchodech" http://ht4u.net/news/19749_geforce_gtx_285_g100_gt120_und_gt130_von_nvid...
Takto grandiózně zahájila Nvidia nový rok 2009. Neříkejte však nikomu, že jde vlastně o staré skladové zásoby čipů, tedy staré grafické karty GeForce 8400GS, 9400GT, 9500GT a 9600GSO...
To je ale rating! Na to AMD nemá!
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že je CUDA špatná, ale říkám, že není jediná!
Na jaké technologii běží spolupráce CPU AMD Opteronů a jejich koprocesorů IBM Cell eDP akcelerátorů? http://www.federmann.cz/index.php/top500/77-superpoitae/130-amd-opterony...
Nvidia se snaží všemožně proniknout do OpenCL se svou CUDA, nepleťte si snahy Nvidie, její "podporu" s tím co vlastně je a hlavně má být OpenCL!!!
Já jsem o DX11 napsal: " Ano Havok není o GPU, ale spíše o CPU a o tom to je... DirectX 11 je jen pokračování DirectX 10.1, MS nebude řešit tu či onu superspeciální GPU, vyřeší hlavně CPU a ten nech si vyřeší komunikaci s GPU akcelerátorem sám, třeba na společném čipu."
Pokud bude Nvidia pokračovat ve svém agresivním prosazování CUDA a vyhlašováním jej za standard OpenCL http://venturebeat.com/2008/12/08/nvidia-will-comply-with-opencl-standar..., pak to povede k situaci, že si MS postaví svůj DX11 a OpenCL bude stát opět samostatně vedle uzavřené Nvidia CUDA.
Kdo chce nech souhlasí, kdo nechce nech nesouhlasí, čas rozhodne.
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Masox: Šťastný to člověk!
http://www.zive.cz/Bleskovky/AMD-vs-Intel-v-energeticky-uspornych-server...

Jinak se mi nelíbí trend typu: "...GK ATI a CPU AMD a GNU/Linux je jen pro socky a chudé studentíky a jen Intel a nVidia a MSW Vista je "in" a "cool"..." Jistě není třeba moc hádat, od koho toto asi tak pochází... A zjevně vyrostli Jeho "chovanci", třeba typu "Obra" a z opačného tábora třeba "DD" Pokud mám ovšem porovnat "bulvárPCTuzing" s "ExtraComputer_II:", pak "DD_FanAtik" vychází jako téměř neutrální.
Ztrácí se věcná diskuze o přínosech a nedostatcích jednotlivého HW i SW a jejich výrobců a potěšení a trocha vzrušení z nových počinů výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Masox: ač s panem Federmannem ne vždy souhlasím, tak:

1. bych mu nikdy nenadával do blbů apod.
2. bod 1. platí tím více, že on jde se svým jménem na trh a ty se schováváš za přezdívku

To se ve slušné společnosti prostě nedělá. Polemizovat (a to i ostře) se dá i slušně, bez osobních invektiv a urážek.

Omlouvám se všem za OT, ale CDR pokládám za server, kde se diskutuje slušně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi to nereagovat na pana MartasK. Od investičních bankéřů (jakkoli je toto slovní spojení dnes dáváno v nemilost) bych očekával větší a nestrannější nadhled na problematiku, na rozdíl od běžných fandů vyzdvihující řešení ve vlastních počítačích. Všechny strany mají své výhody a nevýhody a přehlížení jedněch a zdůrazňování druhých vede zejména v investování ke krutému procitnutí.

Fajn, momentálně považujete akcie Nvidii za výbornou investiční příležitost, na kterou vsadit. Společnost má opravdu stále vynikající potenciál a netopí se v dluzích jako AMD/ATI. Ve starším příspěvku pak píšete, že jste mnoha investorům vymlouval nákup AMD, na němž pak dost tratili. Když se ale teď dívám, tak za loňský rok akcie AMD poklesly ze 7,50 na 2,16, o 71%, jenže Nvidia z 34,02 na 8,07, čili o 76%. Pokud jste jim tedy doporučil namísto AMD "americkou společnost roku 2007" (http://techreport.com/discussions.x/13841), tak vám asi moc longaři nepoděkovali, že?

Velmi nemoudré je pak jednoznačné jmenování technologického leadera. Když se poctivě zamyslíte, přijdete sám na spoustu důvodů, proč by jím vlastně Nvidia být neměla a naopak AMD/ATI nebo Intel ano. Doporučuji pojem technologický leader přenechávat marketingovým oddělením jednotlivých firem a s úsměvem ho zcela ignorovat. Či jinak - objednejte si mailový odběr PR zpráv i od jiných společností než Nvidia pro vyváženost. :-)

Dále tvrzení, že koupě ATI se nevrátí AMD ani za 100 let je úžasné. Takovou predikční schopností nedisponuje nikdo. Mým osobním názorem (který nikomu nevnucuji) je, že se vedení AMD rozhodlo koupit jakékoli dobré grafické řešení, a Nvidia měla o dost větší kapitalizaci, na kterou by neměli. Procesorová dvojka by s třetiřadými výběhovými grafikami typu Matrox žádné terno neudělala, takže zbyla pouze ta ATI, která byla však na malou AMD příliš velkým oříškem. V AMD se obávali, že by bez grafického výpočetního jádra (které Intel už dávno má) společnost v středně a dlouhodobém horizontu vůbec nepřežila, a proto neměli jinou možnost, než takhle finančně vykrvácet. Strategie Via s S3 mě v tom utvrzuje.

A jako poslední věc mě zaujalo to, že píšete, že není dost dobře možné, aby AMD skončilo. Proč by nemohla tato společnost zkrachovat, pokud bude mít i nadále neutěšené hospodaření, udělá další chyby a finanční krize nás ještě nějakou dobu neopustí? Nehledě na to, co si přeje Intel a Nvidia, tak kdo a proč by měl špatné firmě před krachem pomáhat? Vládní program USA? Když už tu máme de facto monopol v operačních systémech, tak proč by nemohl nastat i v procesorech a grafikách? Možná něco nevidím a rád bych se to dozvěděl, opravdu!

P.S. "Rocni hranice pro akcie AMD je 3 USD" :-) Tahle věta je předpokládám nějaký ohromný úlet. Pokud myslíte cílové ceny analytiků, tak nevěřím, že by je miliardový investiční bankéř považoval za nějakou "roční hranici".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vip007, "AMD rozhodlo koupit jakékoli dobré grafické řešení, a Nvidia měla o dost větší kapitalizaci, na kterou by neměli."
Jenom upřesním, AMD chtělo nejdříve koupit Nvidi, ale její šéf si dělal příliš velké ambice na Ruitzovo místo, tak s toho sešlo, již jsem o tom v minulosti psal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde máte Radka Hulánojc?????????

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nebit:to nebude driverem ale rukama

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz: on má ale pravdu, idiota poznáš na první pohled ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebit: Souhlasím pouze s jedinou věcí a sice že se na planetě šíří blbci. Sám jsi toho totiž ukázkovým příkladem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebit:
Trvale jedu na nejnovějších ovlačích a žádný prolém. Je na netu mnoho odborníků, kteří by mohli výrazně pomoci ATI, Nvidii i všem výrobcúm grafik, alespoň se tak chpvají, ale já si vystačím s tím co výrobci nabízí.
Ty ovladače jsou úplně stejné jak auto, když mám v malé garáži staré auto, tak tam nemohu narvat jeětě nové, pak bych si je obě pomačkal a  byly by nanic, musím to staré nejdříve vytáhnout a pak se tam nové vejde.
Stejně tak musím nedříve kompletně odinstalovat staré ovladače abych mohl nainstalovat nové, pokud nemám nabídku aktualizovat a tá tam většinou není. Ta chyba je nejčastěji mezi židlí a klávesnicí.
 

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nebit: Gratuluju, takova kombinace sebestrednosti, arogance a zabednenosti se jenom tak nevidi ... to by i muj "favorit" ATItom zavidel.

Ale jinak co se tyce ovladacu, s verzemi 8.x jsem nemel zavaznejsi problemy, jenom obcas nejaka hra predstihne ovladace a chova se divne. Vystridal jsen x1950,3850 a ted 4870 a na prechod k zelenym to zatim nevypada, protoze od moji posledni 7600GT nejak opustili funkci "Theater mode", kterou s oblibou pouzivam. Proc takovou prkotinu prestali podporovat nechapu, ale prave kvuli tomu se zatim drzim ATI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.