Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VirtualLink (USB-C na grafických kartách) je mrtvý a nejspíš byl již při vydání

Nevím, jaký je rozdíl proti VirtualLink, ale USB-C zahrnující displayport, USB a napájení normálně existuje, má jej většina novějších / lepších notebooků. Že není na grafikách je škoda, protože sice čert vem napájení - počítač má vlastní - ale jednotný kabel, který by připojil ke grafice monitor a do něj připíchnutou myš / klávesnici / flashku / co já vím co dalšího - zatím prostě trapně není.

(Napájení by šlo v tomto případě připojit "na bonus" obráceně - tedy zdroj v PC by živil i monitor a ušetřil by se další kabel.)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak pořád by to bylo omezené propustností toho jednoho USB portu, na tyhle věci je tu thunderbolt.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Který teče přes....USB-C;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Akorát USB má v lepším případě poloviční bandwith než Thunderbolt a nefunguje přes něj vše co pře TB. Pokud chci nabíjení, periferie a třeba výkonnou externí grafiku, tak nic na USBčko neseženu, na Thunderbolt ano.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou. Není žádný TB port, není USB-C port s omezenou propustností. TB teče skrz USB-C.
Víc nevím jak vysvětlit:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Že by tak, že u obou technologií je fyzické provedení + protokoly a ačkoliv se v protokolu liší, fyzické provedení u obou je USB-C?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není přesné. Thunderbolt 3 je jedním z alt módů USB-C.

Pomůže, když si člověk představí USB-C jako tři nezávislé komponenty, kde může být přítomná pouze libovolná jedna, libovolné dvě nebo všechny tři. Ty komponenty jsou Power delivery + USB + alt mode.

Nevím, kolik je přesně alt módů, ale ty základní a nejzajímavější jsou DP, HDMI a Thunderbolt 3. V budoucnu můžou přibývat další - např. Thunderbolt 4, ale pořád se budeme bavit o stejném USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně USB-C je jenom ten konektor (tj jenom to "železo") a na něm běhá nějaké rozhraní (USB 3.1, USB 3.2 atd...). PowerDelivery, AltMode a spol je pak už součást toho rozhraní, nikoliv USB-C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To tak naštěstí není. :-) USB-C je vždycky a pořád aspoň USB, pokud to není hloupá nabíječka. (Teda třeba telefonní dvojlinku nebo ethernet si do toho napájet můžeš, pak to bude jenom železo, ale takové implemetace se zatím naštěstí nevyskytují.) I ty alt módy se myslím vyjednávají přes USB, nevím jak power delivery, tam jsou myslím i nějaké zkratky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no právě v tomto pravdu nemáte - v podstatě jste to obrátil naopak.
Thunderbolt 3 a usb 3.1 gen 2 jsou protokoly, které shodou okolností používají stejný konektor, kterému se říká USB-C. Stejně jako přeci neříkáte u Micro USB konektoru, že se jedná o způsob přenosu - nebo ano?
Thunderbolt je od Intelu a byl tady dříve, bohužel potřebuje certifikaci a proto další společnosti začaly vymýšlet něco v rámci generačního posunu USB-C rozhraní.
Bohužel toto rozhraní má spoustu omezení a to je asi důvod, proč ten kontekro odstraňují. Ty různě Alt mode, kdy se to dostane max na 1/4 (no někde možná na 1/2) rychlosti a polovinu funkcí Thuderboltu za to asi nestojí.
https://www.howtogeek.com/449991/thunderbolt-3-vs.-usb-c-whats-the-diffe...
A Thunderbolt umí "spadnout" na USB 3.1 Gen2 protokol, pokud se mu nepodaří navázat spojení plnou rychlostí

Já na grafické kartě USB-C konektor mám, který podporuje USB 3.1 Gen2 (a kupodivu je to 2070 Super) a bylo to dobré - jeden kabel opravdu super. Na druhou stranu si dovedu představit mít tam Thunderbolt a lepším využitím pokud se najde monitor, který to umí...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda. :-) Pokud Thunderbolt běží jako Thunderbolt, nemůže "spadnout" na USB 3.1. Pokud "do Thunderboltu" (USB-C portu) připojíš třeba monitor - a řekněme, že ten monitor není Thunderbolt - tak protože ten port umí i jiné alt módy, stane se velmi pravděpodobně to, že port využije DP alt mode nebo HDMI alt mode a monitor připojí jako DP nebo HDMI výstup z grafiky, plus se připojí ještě USB (klávesnice / myš připojená do monitoru) a popřípadě power delivery.

Pokud bys připojil nějaké opravdu Thuderbolt only zařízení - řekněme třeba grafickou kartu v boxu - pak se použije Thunderbolt alt mode a propojí se ty (tuším) čtyři PCI-e linky, což USB - aspoň tedy současné generace - opravdu neumí. Tady toto v portu, který Thunderbolt (alt mode) neumí, fungovat nepřekvapivě nebude vůbec (nejen jakože pomalu) a zároveň v portu, který Thunderbolt (alt mode) umí, to bude fungovat buď jako PCIe/Thunderbolt nebo vůbec.

Rozumím tomu, že je to matoucí v tom, že třeba dnes vyráběné Thunderbolt monitory často (vždycky?) umí zároveň i DP a HDMI (at mode) a tak se může jevit, že když tam připojím nějaký USB-C notebook, který Thunderbolt (alt mode) nemá, tak to "taky funguje" a tím pádem to musí být nějaká "USB 3.1 magic", ale to je jenom o tom, že ten monitor těch alt módů prostě umí víc.

Co může (ale nemusí) možná teoreticky "spadnout" na USB 3.1 může být Thunderbolt dock po připojení do portu bez Thunderbolt (alt mode) nebo po připojení "špatným" kabelem, pokud je ten dock tak udělaný. Pokud detekuje, že port není Thunderbolt, tak nepřipojí ty PCIe linky, ale může pořád fungovat v USB režimu třeba s DP alt mode, což může v uživateli budit dojem, že "Thunderbolt spadl na USB 3.1".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbolt NEJSOU pcie linky. TB je samostatny protokol, ktery prenasi (tuneluje) obousmerny Gen3x4 PCIe a dva DisplayPort kanaly. V radici ktery je na strane PC se to "spoji", a v radici, ktery je na strane zarizeni se to zas "rozplete" (treba castecne, monitor si vezme DP, nas si vezme PCIe - protoze onen radic ma dva porty - a tim vznika daisy chain az 6-ti zarizeni).

Specialitou TB radicu (novejsich generaci, cca TB3) je, ze obsahuje integrovany USB 3.1 Gen2 (10Gb/s USB) kontroler, kterym nastavi tvar cemukoliv, co se ohlasi jen jako USB3 (napr. type-C flash disk). Pak pro zarizeni, ktere se tvari jako DP monitor se tam pripoji (interne promosti) jeden z tech dvou DP vstupu.

A nic opravdu nikam nepada - zarizeni se domluvi na tom, co umi obe strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, dívám se, že už jsem to chápal moc zjednodušeně - DP a HDMI alt mode vytvoří opravdu DP / HDMI signál na výstupu - kabel / redukce je pasivní, jenom HDMI má myslím nějaký shift napětí. Thunderbolt ty data "balí" a potřebuje na druhé straně aktivní rozbalovač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych k tomu dodal, ze ne vsechny radice Thunderboltu umej PCIe x4, nektery umej jen PCIe x2, coz je dost problem pro lidi, co si chteli koupit ultrabook a pripojit externi grafiku, protoze najit jestli danej ultrabook umi x4 nebo jen x2 neni vubec snadny. Jedinej indikator je casto pocet Thunderbolt portu. Kdyz jich je vic jak 2, tak vetsinou umi x4. Coz zas clovek musi zkoumat jestli ty USB-C porty jsou opravdu Thunderbolt nebo jen USB (2, 3.2 gen 1,2,...), nebo dokonce jen napajeni. Proste je v tom bordel a vyrobci notebooku to lidem nijak neulehcujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alt mody se vyjednavaji pres CC pin (configuration channel) a klidne se muze premapovat i to pitome usb2 o kterem si myslite ze tam musi byt porad - tak nemusi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, dobré vědět. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nechci výkonnou externí grafiku je 10Gb/s nebo dokonce 20Gb/s USB + DP + PD pro notebooky OK. ThunderBolt 3 přináší komplexitu, cenu a semtam nějaké díry navíc. Navíc ten bandwith zase tak vysoký není a pro výkonnou grafiku to může být brzda. Navíc ne všechny notebooky to mají a žere to PCIe linky. Záleží na use case, jsou určitě situace, kdy se to hodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to omezené propustností USB portu. :) V tom alt režimu se přepínají některé vodiče toho usb-c do plnohodnotného DP nebo HDMI, takže je to omezené propustností DP/HDMI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz můj komentář více - je to omezení protokolu a zcela jasné bez ohledu, jaké mody výrobce implementuje. Prostě USB 3.1 Gen = 10 Gbps, Gen2 = 20Gbps.
Žádným zapínáním, vypínáním a nedej bože kouzelným spojováním vodičů to nezměníte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo v rozporu s existencí (a funkčností) pasivních redukcí / kabelů USB-C - DP.

...a skoro pasivních redukcí / kabelů USB-C - HDMI - ale nejsem si úplně jistý, jestli něco takového vůbec existuje, protože co se prodává jako USB-C - HDMI kabely / redukce se zdá být (možná) vždycky USB-C - DP kabelem s DP - HDMI převodníkem. Ono HDMI tam má víc vodičů, takže tam nějaký splitter být musí.

Na druhou stranu ale když připojím přes USB-C mobil k USB-C monitoru, tak mi to na obou stranách píše, že se připojilo HDMI, tak jsem z toho takový zmatený. (Notebook píše po připojení přes USB-C, že funguje očekávaně přes DP.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na toto (NTB/PC+monitor+myš+KB+LAN) dobře poslouží dokovací stanice s USB-C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ano a funguje podobně spolehlivě jako aktualizace Windows.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To záleží co je uvnitř toho doku a jak je to řešené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak například ani redukce DP - HDMI nefungují všechny na 100%, když koupíš nějakou za 30 korun, tak máš poměrně velkou šanci, že aktualizace Windows bude spolehlivější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VirtualLink-em mohlo byt jiz neco konecne standartizovano ve svete VR, protoze dnes ma kazdy vyrobce vlastni VR set s vlastnim ovladacem a vlastnim to propojenim(obraz, data a napajeni), holt clovek bude muset znova resit jestli to pojede a jako...

Mne to prislo jako docela dobry napad od NVIDIE, holt i kdyz nam vyrobci slibovali konecne zjednoteni rozhrani USB-C, nadale se tak nedeje, kazdy si to dela po svem, nekto jen vyvede datove rozhrani, nekdo zas jenom DP a nekdo k nemu prida i PD, USB-C je strasne otevreny parametr moznosti.

Bych rad vedel jako bude VR realizovano u next-gen konzoli Playstation 5 a Xbox Series X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak VirtualLink tam sice nebude, zato u prémiových řad bude třetí napájecí osmipin... a to je výhoda. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.