Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vista a hodnocení výkonu PC

Nemel by byt tento nastroj radeji k dispozici externe? Overit si v jiz zakoupenem systemu, ze mi to moc nepobezi, je dost pozde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam ted doma rozchozenou neoficialni Betu 2 a tam je tenhle nastroj uz s trochu jinyma cislama - napr. 2 GB RAM maji hodnoceni 5.3 a CPU Opteron 170 ma hodnoceni 5.9....
Takze nakonec to asi skutecne bude spise az do te desitky...

p.s. ten nastroj jsem nedavno videl volne ke stazeni jako samostatnou vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ariael: Tim 1-5 autor myslel(i napsal i kdyz ne blbu vzdorne ;) ale ja si take nejdriv rikal co je to za nesmysl) to konecne skore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ariael: Nepis Beta 2, ale cislo buildu. Oznaceni Beta 2 je "extreme" presne, protoze to pise Vista uz cca od rijna 2005. Aktualni build je 5365. Jinak ja mam v tomhle buildu u CPU Intel P4 2,6GHz HT - 3,5 a RAM 2GB - 5,1 .

Prtik: V Supermarketech by mela byt vedle PC cedulka s vykonostnim cislem stejne jako je u lednicek atd. energeticka trida.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnoceni setav od 1 do 5 ma byt hlavne pro BFU, aby vedel jestli mu jeho PC zvladne hru ...

Stejne nechapu hodnoceni disku, tam u PIV je primarni partition o velikosti 10GiB, spis by to melo brat disk jako celek. Ja mam taky disk rozdeleny na dva partition. (stejne jako kazdy rozmny uzivatel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

david ale kolko toho zalohujes a na co?? to sa da pouzit na male disky ale nie na dnesne ked priemer velkosti sa pohybuje okolo 200GB. a xcel bych videt jak nejakych 150GB zalohujes na DVD. a ked mas moznost si pozicat druhy disk bud rad ale aj tak to presuvanie... ne nexci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co rychlost disku to je asi moc nezajima .o)
No ja bych dal hlavne za Vista -10 bodu .... pze ty budou zpomalovat uplne nejvic
mozna za pouziti neomalovanek bych nakej bod pridal :o)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč to nedají zvlášť někam ke stažení? Určitě někomu ohromně pomůže, když si koupí operační systém a ten mu pak řekne "Chá chá, nemáš dost výkonný hardware" :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

maChy: Me to moc rozumny neprijde. Kopirujes v ramci jednoho disku ale presto musis prepisovat bit po bitu. Dalsi mozny argument je zalohovani na druhy partition. To je samozrejme taky hloupost. Nebo snad za ucelem oddeleni systemu od ostatnich dat? Take nesmysl. Zapomnel jsem na neco? Pouc me ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Jocker : to jeste neni cele, kdyz si pak nadsene koupis jinou desku, CPU, RAM, grafiku a Windows Vista ti napise : CHA CHA, OEM licence se vztahuje na kombinaci te predchozi desky s grafickou kartou, kupte si dalsi ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Not sure where to start ? -- Learn how zou can improve zour computer's performance."

Tak si rikam, kampak uzivatele asi MS zavede po klepnuti na tento odkaz ... ze by na spratelene (rozumej ty co radne zaplatili) dodavatele hardware ? ... ci snad casem na vlastni MS Zelezarstvi ? :-) ... ne, mate pravdu, to neni vtipne. Jako bych vykladal valecne fory za zvuku mestskych vystraznych siren :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fojtis, snazsi udrzeni poradku na systemovy partition (oddeleni dat a hovadin od systemu), mensi zalohy systemovyho disku pri ghostovani atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marek: Tento odkaz spousti jen napovedu s patricnym tematem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Fangorn : Zda se, ze ziju v omylu, ze od toho vymysleli "Adresare / Slozky" ...
Je jedno, kam cokoli instalujete, protoze bude-li si chtit instalator nainstalovat nemo mimo urcenou slozku, pouzije napriklad %WINDIR% nebo %TEMP% directivu a stejne si udela "neporadek" i na "systemove partition".
Jedina vyhoda vice partition na jednom HDD je snad jen ze kdyz se jedna "zrusi", data na te druhe zustanou (coz melo cenu pouzival-li nekdo v DOSu "stacker" program).
Vsechno ostatni je pak pomalejsi (zejmena presouvani dat z jedne partition na druhou - u dvou partition se musi data okopriovat z prvniho Filesystemu na druhy a z pote z prvniho smazat, kdezto jedna partition jen prepise zaznamy o umisteni presouvanych dat ve Filesystemu), vice seekuji hlavicky atd ..., nehlede na existenci dvou "recycle bin" atd ...

Tot muj nazor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro autora článku:
Jako pokud myslíš, že systém na 70 GB partition bude pomalejší, pak máš samozřejmě pravdu. Systémová partition patří na začátek disku a tak čím menší, tím lépe. Avšak větší vliv by už měla pouhá fragmentace disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Richard:
no ja mam lepsie skusenosti z viac particiami na disku(napr. ked instalojem nove xp lahsie je sformatovat oddiel C (10GB) ako cely 250GB disk, hlavne ked nemam dalsiu 250 na zalohu dat). nie kazdy ma 2-3 disky aby to mal jak ty si to predstavujes. a uz sem pocul nazor "naco si si kupoval 250GB mal si si kupit 3x 100GB a nemusis sa srat z particiami" a podla mna toto moze povedat iba dement (hlucnost, energie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este jednu vec : uz sem videl adr. strukturu az na uroven 11 (11podadr.) a to bol inaci bordel. bezny uzivatel nema data len jedneho druhu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

od zacatku co pouzivam pocitace s hdd mam jednu partition. poradek si udrzuju tak, ze mam jeden adresar na data a druhej na soft kterej se nemusi instalovat, ale staci ho spoustet. vsechno ostatni se mi instaluje tak jak si system preje. kdyz delam reinstalaci systemu, zazalohuju si tyhle dva adresare a jsem ok.

dalsi duvod proc ne vic partitons muze byt ten ze na jedne mi chybi 1g a na druhe mi 20 prebejva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Vyhoda vic Partition = format c:, Instalace, Hotovo
Zadny zalohovani, strach o to ze bych na neco zapomnel
 
2. Vyhoda vic Partition = Defragmentace casti disku se systemem bez nutnosti zahrnovat do ni zbytecne filmy ktery tam prubezne lezi a neni potreba je resit. Jeste vetsi vyhoda vlastni partition pro swap, aby nebyl fragmentovany po celem disku (presne proto je to tak u linuxu).
 
3. Vyhoda vic Partition = NTFS na systemove kvuli mnozstvi souboru a zabezpeceni, FAT na druhe kvuli moznosti prenosu disku na systemy ktere NTFS neumi.
 
nasly by se urcite i dalsi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni vyhoda vice partitions na jednom disku je v snadne preinstalaci. Cecko mam o velikosti 10GiB a kdyz preinstaluji, tak ho zformatuji. Decko ma zbytek disku urceny pro ostatni data. Tj argument presouvani dat z jedne casti disku na druhy neobstoji, protoze data nepresouvam. (nebo se myslim?)
Sice je pravda, ze o poradku nerozhoduje, jestli mas dve nebo padesat partitions, ale na systemu ukladani dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zahorak: ja mam pouze ibm notebook takze zalohuju maximalne 60g hddrive. kdyz bych mel desktop s velikosti 250g poridim si na zalohy externi disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zahirak: nedopovedl jsem to nejak jsem neudrzel myslenku, takze zalohuju na dvd-ram. no podle moji zkusenosti, na pocitacich stejne lezej data ktery se moc nezmenej, takze i kdyz ma nekdo 300g hdd tak si to prubezne zalohoval na dvd a tak nedojde k tomu aby najednou potreboval zalohovat 300g. ve vetsine pripadu co jsem videl tomu tak je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Fojtis: Já tedy běžně nekopíruji systémová data na uživatelský oddíl a naopak. Vy ano? Výhod více oddílů je docela dost. Oddíly s důležitými daty mohou být v RAID 1 (mirroring), oddíly s nedůležitými daty v RAID 0 (stripping). Mohu používat různé souborové systémy podle charakteru dat. Pokud se dostane do problémů souborový systém na oddílu s OS, nikterak se to nedotkne mých dat. Oddíl se zálohami nemám připojený, takže nehrozí nechtěné smazání. Nemusím řešit fragmentaci kvůli dočasným souborům. Rychlejší přístup do swapu.

2 david_lister: Kdybych očekával tyto problémy, použiji LVM. Pak mě velikost oddílů nemusí trápit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

david ja sem to mieril na jednoduchost (viac particii-pri preinstalovani ziadne presuvanie, napalovanie a pod) a efektivnost. a hlavne je to najlacnejsie riesenie ako mat 1 particiu a len kvoli reinstalu sys mat stress co z ostatnymi datami. a osobne si myslim ze neni disk rychlejsi ked neni rozdeleny (hlavne ked berem do uvahy ako win uklada data na disk chaoticky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velká partition znamená velké množství souborů. Pokud se jedná o malé soubory, tak brutálně roste režie souborového systému a pokud je na takové partition OS, tak se dost snižuje rychlost. Sám mám OS na 3GB a zbytek rozdělen do partitions podle toho, jaké soubory jsou na nich uloženy (a podle toho nastavena velikost alokační jednotky). Děsí mne odezva systému, kde je vše na jedné partirion (systém + data).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jedu taky na několika oddílech a jelikož si docela rád hraju se systémem tak mi potom občas odmítá chodit (pokud se tedy vůbec rozejde). Než bych se potom několik dní hrabal s hledáním toho proč, tak přepíšu oddíl dříve vytvořenou zálohou a jedu dál. Nepřepíšu žádná data, téměř u žádného programu nezruším nastavení co jsem udělal teprve předevčírem, atd. Když mi potom někdo začne tvrdit že zbytečně dělím disk a ztrácím kvůli tomu výkon tak vidím rudě. To je jako když mě zhruba před rokem kamarád tvrdil, že antivir. program je nutné aktualizovat tak jednou do měsíce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat skoda, ze zde neni uvedeny i cislo buildu, ze ktereho jsou ty obrazky, protoze napr. na notebooku sempron 3100+ 768 MB DDR a grafarnou tusim ati x300 to hazi vyslednou znamku dvojku a to je to podstatne horsi sestava, nez napr. ta z toho prvniho obrazku :]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malem bych zapomnel, hazi to na buildu 5365 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Golem II: V tom pripade si to precti jeste jednou, predevsim obsah druhe zavorky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.