Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VLC přináší dekodér BPG, formátu H.265 pro fotografie

HEVC, H.265
Nedávno představený koncept kompresního formátu pro fotografie vycházející z H.265, se dočkal implementace v přehrávači VLC. Úprava si vyžádala pouhých 200 řádek zdrojového kódu.

Důvod je prostý, VLC již nějakou dobu podporuje přehrávání H.265 videa a jelikož BPG (Better Portable Graphics) je de facto i-frame formátu H.265 doplněný odlehčeným kontejnerem, nebylo to o žádném velkém hackování.

Přehrávač VLC je znám tím, že implementuje prakticky vše, co má alespoň minimální šanci na použití a podpora otevřené implementace H.265 byla jednou z prvních na trhu. U BPG, jehož osud je zcela ve hvězdách (a moc šancí mu upřímně nedáváme, na webu to spíš vypadá na cestu dalších optimalizací JPEGu, jak se o to snaží třeba Mozilla s MozJPEG), je možná úplně první.

Jinými slovy, pokud se nechcete zaobírat s vlastním JavaScriptovým dekodérem pro BPG, který připravil jeho tvůrce pro snadnější užití BPG na webových stránkách, je tento formát podporován ve VLC. Prohlížení fotografií tak díky multiplatformní povaze VLC nic nebrání. VLC používá implementaci knihovny libbpg.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VLC přináší dekodér BPG, formátu H.265 pro fotografie

Úterý, 13 Leden 2015 - 08:55 | Michal Lazo | Nahodou to maju vychytane dodavaju JavaScript...
Úterý, 13 Leden 2015 - 08:46 | Pjetro de | Svetu vladne GIF a JPG. Aj kvoli ich dlhej...

Zobrazit diskusi