Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vnější popis

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Přední panel

Yamaha F1 - front

Přední panel obsahuje:

  • Dvířka s plotnou na médium
  • Tlačítko EJECT pro vysunutí / zasunutí plotny
  • 1 dvouboarevná LED dioda - modrá a světle fialová (dále jen fialová)
  • Otvor pro nouzové vysunutí
  • Regulátor hlasitosti
  • Jack 3,5mm pro sluchátka
  • drobná nenápadná štěrbina - možná pro proudění vzduchu

Na první pohled tato Yamaha zaujme abych tak řekl svou bledostí. Ano, tato Yamaha je např. v mém PC světlejší, než cokoliv jiného. Ne, že bych měl tak opotřebované PC, ale tato Yamaha má opravdu světlejší barvu - zkoušel jsem ji srovnávat i s jinými PC. Jinak co se vzhledu týče - dá se hovořit o celkem jednoduchém designu. Yamahy měly takový ten známý hranatý vzhled až do verze 6416. Od 8424 do 2200 byl např. tvar dvířek s plotnou více zakulacen a spíše lichoběžníkový, než obdélníkový, verze 3200 a tato F1 se opět vrátily k hranatému designu, i když je to něco jiného, než např. zmíněná 6416. Yamaze zůstala z předchozích modelů malá spodní štěrbina, o jejímž významu se dá nejspíš jen spekulovat - zda se jedná o kosmetickou záležitost nebo spíš funkční (např. pro proudění vzduchu), to nechám na vás (osobně si myslím, že na každém šprochu bude pravdy trochu).

Zadek mechaniky

Yamaha F1 - back

  • Konektor pro napájení
  • IDE konektor
  • Jumpery - MASTER, SLAVE, CSEL
  • Audio konektor (4-pin)
  • Digitální audio konektor (2-pin)
  • Otvor se závitem pro přišroubování redukce na SCSI sběrnici

Kromě klasické výbavy si lze všimnout malého otvoru se závitem pro přišroubování redukce pro připojení na SCSI sběrnici. Yamaha je tak v podstatě jedinou (poslední) firmou, která dělá i takto rychlé mechaniky s možností provedení ve verzi SCSI. Bohužel se mi IDE->SCSI převodník zatím nedostal do ruky, každopádně už se po něm sháním.

Další věc, které si možná zkušený palič všimne, je absence větráčku. Plech je nápadně vystouplý na místě, kde by větráček mohl být. Zdá se, že Yamaha dostatečně vyřešila chlazení nejzahřívanějších čipů tím, že je jakousi termovodivou gumou spojila se spodním plechem mechaniky. Myslím, že větráček by lepšímu chlazení prospěl, zejména v případě, že máte pod Yamahou ještě další mechaniku (jako třeba já), ale zjevně to není potřeba.

Plotna

Po stisknutí tlačítka Eject nepříliš tiše vyjede plotna, která zaujme svou tmavou barvou. Pravděpodobně stejně tak jako novější vypalovačky zn. Plextor vsází Yamaha na to, že černá plotna sníží případné nežádoucí odrazy laseru a zachová tak vyšší kvalitu záznamu. V neposlední řadě vypadá tato plotna docela zajímavě.

Yamaha F1 - černá plotna

Ruční zasunutí plotny je velmi lehké, plotna klade jen velmi malý odpor - myslím, že je to tak akorát, aby to bylo velmi pohodlné, ne však zas přehnaně. Prostě takhle nějak si představuji správné ruční zasouvání plotny (naprosto nevyhovující je to u starých Mitsumi mechanik např. Triple Speed, kdy jste mohli zatlačením na vysunutou plotnu skoro posunout počítač).

Efektní indikační LED dioda

Co se indikace LEDky týče, tak i Yamaha začíná LEDkami šetřit, a to už od modelu 2100. Stále se však vyskytují v indikaci alespoň dvě barvy (vynechávám samozřejmě stav vypnuto). Tato Yamaha F1 je jako její předchůdce 3200 výjímečná tím, že LEDka má barvy dvě: modrou a světle fialovou. Následující tabulka vám ukáže, jak Yamaha indikuje jednotlivé činnosti:

Takže jak poznáte podle LEDky, co se s mechanikou děje:

Operace Stav LED
Pohyb plotny / detekce média Bliká modře (po 0,6 sek.)
Není vloženo médium Nesvítí
Je vloženo médium Svítí trvale modře
Audio přehrávání Bliká modře (po 0,3 sek.)
Souvislé lineární čtení Bliká modře pravidelně rychle
Vypalování / upgrade firmwaru Bliká fialově (po 0,6 sek.)
Náhodné čtení Bliká modře nepravidelně rychle
Nerozpoznaný disk nebo chyba Svítí trvale fialově
Kreslení (Disc T@2) Bliká opakovaně 2× modře a 3× fialově

Na jednu LEDku (byť dvou barev) docela slušná škála indikací. Nejzajímavější indikace je kreslení na médium pomocí technologie Disc T@2 - střídá se blikání 2× modré a 3× fialové - s tím se museli tvůrci této Yamahy vysloveně vyblbnout. Ona sama o sobě funkce Disc T@2 je podle mě taková třešnička na dortu :-).

Nedalo mi to, abych se nepodíval dovnitř, jak vlastně ta fialová barva v té Yamaze vzniká. Že Yamaha používá jen jednu LED diodu (a to dvoubarevnou) mi bylo jasné od začátku. Ovšem ta fialová mi vrtala hlavou. Zjistil jsem, že Yamaha opravdu používá dvoubarevnou LED diodu, která je pájena přímo na desce. LED dioda má dvě barvy: Modrou a oranžovou. Modrá samostatně dává modrou, na tom není co řešit - no, a ta světle fialová vzniká rozsvícením obou barev - modré a oranžové. Nezpozoroval jsem, že by oranžová svítila někdy sama.

Yamaha F1 - LED modrá

Yamaha F1 - LED fialová

Fotit tyto dvě barvy je skutečně věc nelehká - však ten rozdíl na obrázcích moc velký není. Dost nápadné však je, jak LEDka prosvítá skrz větrací štěrbiny - tam ten rozdíl je o něco větší. Další kapitola vysvětluje, proč vlastně LEDka prosvítá skrz ty štěrbiny.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi