Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vodní chladiče Cryorig s přídavným ventilátorem pro okolí socketu

Odvod tepla z CPU co nejdál je velmi dobrý nápad, jenže vždy narážel na to, že výrobci desek obvykle tak trochu počítají s ofukem okolí socketu vzduchovým chladičem. Cryorig to vyřešil logicky a elegantně.

Tento článek by vlastně mohl být extrémně krátký, stačí pouhá jedna věta: Cryorig dodává all-in-one vodníky s ventilátorem, který se uchytí k bloku na CPU. Tečka.

Takže mi na tomto míst dovolte se pozastavit nad tím, proč to vlastně už dávno nedělají i ostatní výrobci. Rozuměl bych kupříkladu argumentu, že vzájemné vibrace pumpy a ventilátoru můžou po X letech dělat neplechu. Nebo argumentu o tom, že je to zbytečné, protože bez ofuku jsou sice teploty vyšší, ale jednotlivé komponenty musí být navrženy tak aby, se uchladily samy a současně vyšší teplota neznamená nadkritickou teplotu (pro srovnání kupříkladu tak, že 30°C CPU je sice daleko lepší než 60°C CPU, ale to neznamená, že to druhé „umře dřív“).

Každopádně Cryorig u řady A svých all-in-one vodních chladičů nabízí možnost přídavného ventilátoru, osaditelného jak foukajíce směrem na desku, tak od desky a ať už je to více jasný klad, nebo více marketingová záležitost, u mnoha základních desek může/bude mít skutečně pozitivní vliv na jejich životnost. Firma nabízí vodníky A40, A40 Ultimate a A80, které se liší velikostí radiátorů/ventilátorů a jejich počtem. Model A40 má radiátor velikosti 240×27,5 mm, model A40 Ultimate má 240×38,5 mm radiátor a model A80 (na poslední fotografii) má radiátor pro 140mm ventilátory, tedy rozměrů 280×27,5 mm.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vodní chladiče Cryorig s přídavným ventilátorem pro okolí socketu

Čtvrtek, 12 Listopad 2015 - 10:12 | Amater | Me prijde ze kondiky sou vetsinou osazovany...
Středa, 11 Listopad 2015 - 21:25 | trodas | Přesně. A Ježek se mýlí, když píše, že jde o CPU...
Středa, 11 Listopad 2015 - 14:07 | jako nac | Hlavne ten, kdo si dava do stroje vodnika si tam...
Úterý, 10 Listopad 2015 - 21:43 | Amater | WOW ... a koupit si , popr vzit vetrak a dat ho...

Zobrazit diskusi