Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Volby 2010: Je Autorský zákon vůbec spravedlivý? (6/10)

To jsou teda otázky... Nechcete tam rovnou napsat i dlaždiče? Ten taky může dělat z dlaždiček pěkné vzory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele - mate pravdu. Su dlazby ktore su povazovane za umelecke diela. V nasej dobe menej ale v blizkej minulosti to bola dost bezna vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale dlazdic chudak nedostane kazdy rok tantiemy, za to, ze je ne verejnem miste a kazdy na to kouka ;-((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvnich 5 clanku bylo opravdu zobrazeno bez obalu, politickeho presvedceni nebo nadrzovani politicke strasne (aspon si to myslim). Ale tento clanek, kde uvadite, ze strana poslala univerzalni odpoved nebo jako u top09, ze neodpovedela... je proti schematu predchozich clanku. V soucasne dobe smerujete myslenky a nazory do urceneho schematu (mozna i nevedome), coz povazuji za spatne a naprosto degradujici smysl celeho tohoto serialu. Aneb... muzeme se ptat, ale pokud se budeme ptat spravne, tak pokazde bude nase pravda pravdou pravdouci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vaši námitku na adresu redakce nechápu. Dle mého názoru zcela věcně a správně informuje o dané skutečnosti. Nejste tak trošku ovlivněn těmi nechutnostmi, které jsou teď všude kolem nás a říká se jim antikampaň? Pevně věřím, že zde něco takového nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, u těch dvou stran jsme tyto poznámky přidali, protože nás o to čtenáři žádali, někteří dokonce chtěli tyto odpovědi zcela odstranit.
Za to, co nám strany a sdružení poslaly však nemůžeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že by se měla především přehodnotit definice uměleckého díla. To, co je dnes za umělecké dílo obecně považováno, je z 95% bezcenný spotřební produkt, který nestojí za to ochraňovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi mě rozesmál - prý definovat umělecké dílo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano s tím se dá souhlasit. "Umělecká díla", která se produkují ve velkém (a tím nemyslím počet kopií) bych osobně považoval za řemeslo. Co kdyby se o zařazení mezi umělecká díla musela tato ucházet v nějaké soutěži a zařadilo se mezi ně jen určité procento?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komiku. A kdo by byl v porotě? Ty? Tvoje babička? Máme demokracii, tak se prober. Co je odpad pro tebe, je uměním pro jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že ty jsi spokojen se současným stavem, kdy svět hodnot je totálně převrácený, kdy síla peněz je nade vším, kdy prd z celebrity má větší cenu než výsledek poctivé práce prospěšné pro většinu z nás. Budiž, nikdo ti to nebere, ale nezesměšňuj tedy alespoň názory odlišné od tvých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach bože, to jsi tak dětinský, že věříš představě, že správné hodnoty určuješ ty? Pro TEBE jsou převrácené. Já netvrdím, že se mi současná hudba líbí, poslouchám jen klasiku, případně jazz, ale nejsem tak trapně nabubřelý abych současnou hudbu odmítal. To TY nezesměšňuj díla, která se neshodují s tvým vkusem!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavý, že když se má něco dostat do UNESCO, taky se to tam nedostane na základě tvrzení autora*, že to tam patří, protože to autor za tím účelem stvořil :).

* "Autor" je zde spíše relativní pojem použitý pro zjednodušení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, dnes je to vyloženě špatná otázka, takže nic moc zajímavé čtení. Každopádně těším se "speciál" z pozdě odpovídajících stran.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpráva z Novinek.cz:
"Šestnáctiletý majitel pirátského webu z Liberce je podezřelý z miliónových škod
Jedna z největších českých pirátských stránek umožňujících on-line sledování filmů, zaznamenala před svým zablokováním přes pět miliónů zhlédnutí. Z provozování webu, a tím způsobení mnohamilionové škody, je podezřelý šestnáctiletý hoch. Web byl proto minulý týden zablokován. Policie případ vyšetřuje pro podezření z porušení autorského práva."

Je to vůl. Takhle blbě se to přeci nedělá. Na druhou stranu ale co s ním asi tak teď udělají? Napočítají mu stamiliónovou škodu, kterou nakonec sníží na několik set tisíc, protože vědí, že do konce života stejně víc nezaplatí. A darebáci typu Krejčíře a Pitra, kteří způsobili opravdové miliardové lumpárny, si dál chodí po svobodě a smějí se nám všem do očí.
Ta spravedlnost je opravdu úplně slepá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to idiot. Ale on si tím i vydělával, takže ať hezky platí. Ale nějakou rozumnou sumu. A k tomu bych mu dal pár set hodin veřejně prospěšných prací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on si nevydelaval tim ze tam mel placeny videa, toby hodne rychle skoncil na nezajmu, ale tim ze si na ten web dal spoustu reklam a to trestny prece neni. To jen tv nova nemohla spolknout ze on delal v hodne male mire to co tv nova dela ve velkym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ty reklamy by mu vydelavaly, pokud by tam nemel ty filmy atd? Odpoved zni NE - potom tedy pouze parazitoval na praci jinych - tvurcu filmu , a sam se obohatil prodejem reklam, ktery by jinak neprobehl. Jestli chcete obhajovat takoveho cloveka, tak potom uz rovnou muzete obhajovat kazdeho prvniho podvodnika, protoze to vyjde nastejno.
Mimochodem TV Nova za ty filmy, co vysilaji , plati nemale penize....A v tom je ten rozdil mezi Novou a timhle clovekem. Takze asi tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obhajovat ho samozrejme nechcu, ale nova to prezentovala jako ze vydelaval primo na tech filmech, az potom to dal ten ajtak trochu na pravou miru a mluvil o reklamach. Bulvary to jako vzdy prekrouti, potrebuji mega senzaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ale bohužel je to o výchově a zodpovědnosti. Zkuste si vzpomenout na svá "telecí" léta zda jste neudělali nějakou ptákovinu. Někdo větší, někdo menší, ale dělo se to. Je jiná doba a existují jiné prostředky. Tenhle puboš by prostě potřeboval pár přes hubu a více se mu věnovat. A i přes to by někteří toho puberťáka nejraději upálili na hranici. Přitom zmíněný Krejčíř a Pitr jsou ostřílení kriminálníci, kteří mohou mít pod palcem nejednoho vládního úředníka. V tomhle je to úplně jiné a daleko horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, navíc na cizí práci vydělává prakticky každý. Pokud by někdo před námi nevymyslel noty, nebo písmo, tak toho dnes mnoho nenapíšeme a přesto nikdo netvrdí že parazitujeme na jeho práci. Ten kluk je vul, ale vycislovat milionove skody je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dneska je výročí odvážnýho únosu Eichmanna z Jižní Ameriky do Izraele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom nebylo nic odvážného jen další zločin a pohrdání mezinárdního práva ze strany Izraele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy když nebyli potrestáni Krejčíř a Pitr, tak by se neměl za majetkovou trestnou činnost už nikdo další trestat?

Ten puberťák vědomě porušil zákon a zaslouží trest. Nebo chceš říct, že je to neprávem obviněné neviňátko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to vůbec ne. Ten kluk zaslouží přes držku, ale ne tak, že mu splácením x-set statisícový částky zkazíme celý zbytek života. Mají mu zabavit počítač, přiměřenou pokutu, kterou bude schopen uhradit a poslat ho na 500 hodin veřejnoprospěšných prací. Ta škoda, kterou možná někomu způsobil, je hypotetická. Systém, kdy megalumpové chodí nepotrestáni na svobodě a po usvědčeném chudákovi se svezou, opravdu není pro napravení zločinců příliš motivující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravedlnost je sice slepa, ale hlucha neni a na cinkani zlataku slysli velice dobre. A je to tak co svet svetem stoji, takze vase podiveni je lehce naivni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to zajimave,, ale uz ponekolikate maji nejlepe formulovanou odpoved z CSSD. A to pres to, ze jim neverim ani nos mezi ocima - tak uznavam, ze si s tim nekdo opravdu dal praci, a vymyslel odpovedi tak, jak je cilova skupina chce slyset.
Ac je to muj ideovy protiklad a myslim si, ze ty odpovedi nejsou pravdive, stejne musim uznat kvality protivnika :-)
Jinak nejhorsi na tom vsem nejspise je, ze v tomto bode maji dokonce i pravdu :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutny na tom je, ze jim na ty lzi (sliby) zase skoci hromada lidi prestoze nam zde tri nejsilnejsi strany uz dvacet let predvadi jenom to, ze povolbach na lidi sprominutim se..u. Ze je cssd ve lhani expert bych spis bral jako hrozbu pro narod nez obdiv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si. Zatím tady poslední 4 roky sprostě lhala jen ODS (smluva s občany - výsměch). Každý, kdo jim dá v těchto volbách hlas, je pro mě hlupák.

A pokud si někdo myslí, že menší strany nelžou, tak ho lituju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stanovisko - svobodni.cz
Autorský zákon pochopitelně chrání i sochaře a architekty, dokonce i truhláře a zahradníky, pokud jejich výrobek splňuje definici díla dle autorského zákona. Může nám být dočasnou útěchou, že tyto skupiny dosud nejsou napojeny na penězovod autorských poplatků prostřednictvím kolektivního správce
práv.
Obecně se domníváme, že autorský zákon dává určité skupině občanů právo k jednání, které by jinak bylo považováno za zločin. Odporuje principu svobody i spravedlnosti (presumpce neviny)a pravděpodobně i Ústavě ČR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi, to je zase krasozvast :-(( Clovece...jeste chvili za zacne mi pripadat, ze strana, kterou chci volit si to ani nezaslouzi :-))
Rozeberme si to od zacatku - prvni dve vety zni tak trosku pohrdave na lidi, kteri produkuji umelecka dila - nebo se mi to jen zda?
Je hezke, ze vam je utechou, ze bla bla, ale jakou ma tato veta informacni hodnotu? Nijakou...Mozna jste tim chtel rict, ze vybirani poplatku metodou kolektivnich spravcu je spatna, ale to ja nevim, z te vety to nepoznam.
Posledni 2 vety - nadherny krasozvast. Ja se obecne domnivam, ze policie ma ze zakona prava, ktera by jinak byla povazovana za zlocin. Take si myslim, ze hasici maji nektera prava, ktera by jinak byla povazovana za zlocin, a dokonce i zachrana sluzba ma prava, ktera jini nemaji. Poslanci maji prava, ktera jini nemaji, a tramvaje maji na prechodu prednost pred chodci...No a co jako? Co jste tou vetou chtel rict? Ze chcete zrusit autorska prava? Ze je chcete predelat? CO CHCETE????
To same posledni veta - JAK CO odporuje principu svobody? Autorska prava odporuji principu svobody? Pokud vytvorim umelecke dilo, nemam na nej mit zadna autorska prava? Nebo JAK si to predstavujete?
Napiste uz sakra NECO KONKRETNIHO!!!!
Nebo si fakt zacnu myslet, ze tu stranu delate po vecerech jako melouch :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni ji dělají po večerech jako melouch. Na tom ovšem není vůbec nic špatného. Nebo bys byl raději, aby seděli doma celý den a místo práce žili z mastného tučného úplatku od nějakého lobbisty?
Ovšem souhlas s tím, že dnešní odpověď je značně pofidérní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ja si myslim, ze politika se neda delat po vecerech jako melouch. Ono to, ze si nekdo mysli, ze ano, vychazi z takoveho obecneho pojeti politiky - podle mnoha lidi politika neni nic slozityho...proste tam sedej, zvedaj ruce podle toho, kdo si je zaplatil a to je cele.
Ano, tak to mozna v CR funguje. Ale je to SPATNE !!! Politika je zamestnani jako jine, az na to, ze asi 100x narocnejsi. Vrcholova politika se neda delat jako melouch.
A je krasne videt, kdo tu politiku bere vazne z tech odpovedi - fakt si vsimnete, jak CSSD ma velice propracovane odpovedi - proste to vzali velice vazne, jako berou vazne vsechno. Jasne, maji k tomu jine motivace, nez by byli idealni, ale znovu rikam , i jako clovek, ktery je nesnasi, je "obdivuju" za tu profesionalitu, se kterou to delaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však ono taky jde o dočasný stav, až (jestli, snad) se dostanou do vlády, budou z toho mít plný úvazek. V současnosti ale zatím nemají žádné povinnosti s tím spojené a musí z něčeho žít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První dvě věty jsou reakcí na nepravdivou premisu v otázce – že AZ nechrání architekty apod. Vybírání poplatků samozřejmě špatné je, ale to už jsme řekli v odpovědi (citaci z programu) na otázku 4.

Druhé dvě věty vyjadřují naše stanovisko k zákonnému zvýhodňování autorů vůči neautorům. To jsem napsal dost stručně, přiznávám. Konkrétně je to rozepsané v článku Petra Macha: Autorský zákon – legislativní zločin (http://petrmach.cz/cze/prispevek.php?ID=43).

Uvědomte si, prosím, že toto je odpověď skutečně jen na otázku 6, zbytek informací máme u jiných bodů. Otázky 1–3 jsme nezpracovali (prošvihli jsme zveřejnění odpovědí), ale klidně Vám k nim svoje vyjádření dám.

Jan Michelfeit
člen IT komise Svobodných a autor této odpovědi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen aby to nevypadalo, ze vas tu chci nejak zesmesnit ci ztrapnit - me skutecne na SSO zalezi a ty vety ode me berte jako "konstruktivni kritiku" , i kdyz je to slovni spojeni vyrazne zprofanovane...
K vasi odpovedi opet musim rict : Vy napisete "vice toho je v tom a tom clanku..." Ale prumerny clovek nema zajem cist nejake clanky, kdyz se jedna o jasne danou anktetu. Ja jsem na tohle docela alergicky, a myslim ze nejsem sam. Pripomina mi situaci u nas ve firme, kde na jakykoliv dotaz vetsinou dostanu odpoved "mas to na intranetu". To bych vrazdil :-)
Nepotrebuji jiz od vas zadne dalsi vysvetleni, ale jen pro zajimavost se podivejte, jak zpracovala odpovedi CSSD. Takto si predstavuji zpracovane odpovedi na otazky v ankete (nyni nehovorim o pravdivosti obsahu, ale o usili, ktere vlozili do zpracovani odpovedi).
SSO je strana relativne nova, relativne neznama, a potrebuje zoufale dostat se do podvedomi lidi, a to se zatim prilis nedari. Prijde mi, ze nemate prilis dobre zmakly politicky marketing...ale bez toho se do toho parlamentu nejspis nedostanete :-((
A fakt to pisu jako clovek, ktery vas bude nejspise volit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsi tak trosku hystericky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi vadi, ze autorsky zakon ochranuje umelce po peknou radku let, ale pokud jste vedec, tak si musite pro ochranu zaplatit patenty a tohle mi prijde nespravedlive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá myšlenka reformy copyrightů je popsaná v tomto článku: [http://questioncopyright.org/shorter_better]. Autor navrhuje zavést zpoplatnění a nutnost registrace u copyrightu jako je tomu v případě patentů. Něco takového bych jako částečné řešení podporoval.

Jan Michelfeit (Svobodní)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, videl bych to taky na sladeni copyrightu a patentu na stejnou uroven. (cimz nemyslim na dnesni uroven, ale upravit) To bych podporoval vsema dvaceti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak takhle přesně si představuju autorský zákon dneška. Už před několika lety jsem tuhle myšlenku psal do některých diskuzí, možná i na cdr.cz . Krátké a placené lhůty ochrany. Po ukončení ochrany je možnost šíření, rozvíjení a podobně. Jednoznačně vede ke konkurenci a vytvoření svobodného trhu. Kdybych seděl někde v parlamentu, tak vytvořit zákon dle axiomů uvedených v článku, by pro mne byla jedna z priorit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor: Tzv. měření dvojím metrem je v ČR velmi rozšířené. Systém ochran audiovizuálních a ostatních děl je rozdílný a do jaké míry je spravelivý by měli říci sami autoři těchto děl. Připomínáme, že demokracie automaticky neznamená spravedlnost. http://tdox.sweb.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď KDU-ČSL k autorskému zákonu:

Především se domníváme, že Autorský zákon chrání díla tvořícího a tvořivého člověka, tedy autora, mezi kterými mohou být i řemeslnické profese. Z vyjmenovaných profesí autorský zákon chrání sochaře a architekty.

Je pravdou, že zahradníci a truhláři nejsou běžně chráněni autorským zákonem, ale i jim české zákony poskytují ochranu, kdy např. truhlář může chránit design svých výrobků pomocí průmyslového vzoru a zahradník v rámci šlechtitelských práv.

-----------
V důsledku chybné komunikace jsme odpovědi za KDU-ČSL odeslali s týdenním zpožděním (při předávání zpráv zvítězilo nedostatečné sdělení "termín je v pátek").
Samozřejmě respektujeme, že zatím jsme nebyli zařazeni mezi ostatní odpovědi, nicméně si dovoluji zpracovanou odpověď vložit aspoň formou diskusního příspěvku.

S pozdravem
RNDr. Tomáš Svoboda
předseda odborné komise ICT
KDU-ČSL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém není ani tak v tom, že by autorský zákon nechránil ostatní profese vůbec, jako v tom že jedny považuje automaticky za "umělce" a druhé za pouhé řemeslníky. Přitom není žádný důvod to tak dělat, "umělci" (rozuměj autoři AV děl), pokud o to stojí, by si mohli svá díla "patentovat" na 20 let jako každý jiný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no to by asi taky znamenalo komplikace. jak to tak vidím, ideální řešení by bylo zrušit peníze úplně, dost věcí by to zjednodušilo (neberu v úvahu aktuální proveditelnost :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.