Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VRMark je na světě, prohlédněte si graficky nejnáročnější test od Futuremarku

Vrmark Logo
S přelomem jara a léta ohlásila Futuremark přípravu vlastního benchmarku pro virtuální realitu. Nyní je na světě, můžete si ho prohlédnout, vyzkoušet, užít, koupit - to už záleží na vás…

Jen tři týdny poté, co byl ohlášen VRMark, ohlásila společnost i test Time Spy, kterému jsme se věnovali podrobněji již v okamžiku jeho představení. VRMark zůstal u konceptu prostředí, které přinesl Time Spy, ale pracuje s ním trošku jinak. Opět jde o muzeum 3DMarku s vitrínkami, které nabízejí prostředí známých testů (samozřejmě s úpravami v rámci autorské licence). Rozdíl je v tom, že tentokrát se nepohybujeme kolem nich, ale přímo v nich. Aby byly exponáty i při takto blízkém náhledu dostatečně reálné, jsou mnohem detailnější a tomu samozřejmě odpovídá náročnost.

Vrmark Orange Room

V testu je možné „navštívit“ dva sály. První nese označení „Orange Room“ a v závislosti na tom, jak si s ním váš systém poradí, se závěrem dozvíte, zda váš systém splňuje minimální požadavky pro HTC Vive a Oculus Rift. Pokud si myslíte, že má váš stroj na víc, můžete navštívit i druhý sál, tzv. „Blue Room“. Jeho scény jsou ještě detailnější a náročnější a slouží ke srovnávání high-endových systémů. Pokud jej vaše sestava zvládne, měla by zvládnou i nejnáročnější VR aplikace a dost možná bude stačit i minimálním požadavkům VR setů následující generace.

Vrmark Blue Room

Scény nemá smysl detailně popisovat - i kdybyste neměli k dispozici systém, který je dokáže rozhýbat, můžete si je prohlédnout v následujícím videu. Pokud máte vyšší ambice, vězte, že ke stažení zdarma je k dispozici test (VRMark Basic Edition), který zpřístupňuje Orange Room. Dozvíte se, zda váš systém stačí požadavkům současných setů a můžete si vyzkoušet i tzv. experience mode, který umožňuje scénu pozorovat přes VR set, takže rovnou vidíte, jak systém a set zvládají praxi.

Za $19,99 lze pořídit VRMark Advanced Edition, který zpřístupňuje test Blue Room pro výkonné sestavy a to i v režimu experience mode. Navíc umožňuje zobrazovat výsledky ve srovnávacích přehledech včetně monitoringu hardwaru. Prostřednictvím uživatelského nastavení lze zvyšovat nebo snižovat grafické nároky. Existuje i VRMark Professional Edition, který zahrnuje licenci pro komerční využití a zpřístupňuje příkazový řádek. Cenu výrobce nezveřejnil, kdo má zájem, má ho kontaktovat a dohodnout se na podmínkách.

Diskuse ke článku VRMark je na světě, prohlédněte si graficky nejnáročnější test od Futuremarku

Pondělí, 14 Listopad 2016 - 09:48 | Spirit_pcf | 8000pts. a 175FPS. Skoda, ze to demo neumoznuje...

Zobrazit diskusi