Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vychází finální verze OpenOffice.org 2.0

Yeee! Konecne nieco poriadne na MAC OS a Linux....este kedy tam dorobili niaku normalnu korekciu sk a cz gramatiky.

Bye.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OpenOffice.org Base nestojí ani za vyzkoušení, je to ztráta času. Žádná nebo minimální nápověda, nepodařilo se mi vytvořit nějaký smysluplný formulář, vlastnosti formuláře jsem nikde nenašel, hlavičky a patičky také ne, popis událostních procedur chybí, průvodce vyžaduje JRE, atd. atd. Automatické doplňování kódu ani náhodou, argumenty jsou docela srandovní (např. číselné argumenty pro MsgBox), kontrola kódu zřejmě minimální... dá se např napsat MsgBox "Ty vole!!!", ... jo, za čárkou by měl být argument, ale nemusí??!?!!) Reporty jsem radši ani nezkoušel...
Je to SUPER NEDODĚLEK, tak pre-alfa 0.000000.00000.00000.0.01. S MS Accessem se to vůbec nedá srovnat. Otázkou je, zda se dá vůbec vytvořit nějaká distribuovatelná aplikace, o čemž bych velmi silně pochyboval.
Base v distribuci OO2 vůbec neměla být!!! TFUJ!!! Jak jen tohle mohli dopustit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jéžiši Kriste!!! A SQL, co ukládá do databáze MDB, má zcela zparchantělou syntaxi! Takže asi ještě budu muset několik let počkat... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: A ty si myslis ze Acces v prvni verzi umel vsechno jako ted a navic bez chyb ??????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Určitě v Accessu byly chyby. A jsou tam dodnes. Ale formuláře, reporty, atd. atd. fungují tak, ja by měly! Pochybuji, že by v Accessu 1 nešly vytvářet formuláře a že by potřeboval JRE...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak tak je to v poradku, pokud ti ooo zdarma nevyhovuje, kup si ms office. anebo mozna lepsi napad. pokud mas tak jasnou vizi a predstavu, zacni to programovat a pripoj se k vyvojarum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm, zase jeden, co si neujasnil, co potřebuje. 90% lidí potřebuje word a sem tam něco v excelu. a to je vše. a to prozatím dělá co má. tak vo co ti go streamline? prostě ti nevyhovuje, tak vyplázni deset litrů za malého měkkého a jeho "slovo, vynikat, silná tečka, přístup" a je klid, proč hned vyplavovat adrenalin z nadledvinek.
PS. Znám spoustu lidí, co používají word 6.0 a jsou v pohodě. a mě se stýská po AMI Pro, což byl dokonalý editor který se vešel na disketu (to je jen připomínka pro památníky, kterí pamatují kouzla instalace kusu windows do DOS, aby mohl dotyčný editor bežet i pod DOSem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amipro, zamackl jsem slzu. V te dobe jsem nechapal lidi proc pouzivaji ten divnej world kterej toho umi min.

Musim se zastat streamline, pokud je to v takovemhle stavu tak to v ostre verzi nema co delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však jsem to napsal, nevyhovuje, plivnu a jdu někam jinam. ono zas na druhou stranu dělat s 2003 officem je občas pro silné nervy, než povypínáte ty pipoviny, co se snaží pracovat za vás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lord Helma: Právě proto, že mám MS Access, dokonce oficiálně, tak jsem chtěl vyzkoušet něco lepšího! Já programuji databáze a právě Base v OO2 měla být, podle informací, které byly průběžně o OO2 zveřejňovány, obrovským hitem. Base obrovským sice je, ale SHITEM!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja psal v OOorg diplomku a:
- zadna funkce mi nechybela
- nedoslo nikdy k padu aplikace
- doma/skola/kolej byly jine verze OO a nikdy nedoslo k nekompatibilite
Nikomu nic nenutim, je to subjektivni nazor -> OOorg je lepsi :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Jak můžeš říct, že OO je lepší, když používáš pouze jeho malinkou část? Vyzkoušej si Base a porovnej ji s MS Access.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ma OO 2.0 cestinu? nabo je poze v AJ jako byly bety?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vikimaus: To, co jsem zkoušel, bylo v češtině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: dovolim si tvrdit ze 99% uzivatelu OOorg Base pouzivat. Jinak jsem pouzil Writer, Calc, Impres i Math, vse bez problemu. Vetsinu veci napisu daleko rychleji nez v MS, konkretne treba rovnice :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vikimaus: OOo 2.0 je komplet česky (včetně kontroly pravopisu), stejně jako byly bety. Viz. http://www.openoffice.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2StreamLine: holt osud, není to poprvé kdy očekávání bylo následováno silným zklámáním, dokonce bych si dovolil to formulovat jako jeden z Murphyho zákonů - čím větší očekávání nového softwarového produktu tím větší je zklamání z výsledného poloproduktu, který se defacto nachází ve versi alfa -1.13.
Řekl bych dneska se asi dají popsat produkty takto:
alfa 0: podařilo se dokončit kompilaci
alfa 1: aplikace vypíše hlášku "hello world"
alfa 2: totéž co alfa 1, ale kurzívou
beta 0: nápis "hello world" je v okně.
beta 1: totéž co beta 0, ale okno už má všechny atributy
beta 2: v okně aplikace se konečně objevil kursor myši
RC 1: kursor myši se konečně hýbe, ale inversně vůči pohybu myši po stole
RC 2: při kliknutí myší se okno samo zavře, nápis "hello world" zůstává na obrazovce.
Final: nápis zmizne spolu s oknem.
SP1: v textovém editoru lze konečně přepisovat text.
SP2: text jde ukládat, sice pouze jako prostý text, ale funguje to.
SP3: text jde ukládat konečně na jiné medium, než na 5,25" disketu
RollUpdate 1: doplněna diakritika
zde je vývoj ukončen a začne se pracovat na nové versi programu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2StreamLine: Asi by sis mel ujasnit, co chces. Mimochodem, ten tvuj opevovanej access cirou nahodou dene pouzivam, jestli ti prijde normalni, ze neumi tridit trebas psc, tak potes. Ta jeho SQL syntax je taky naprd, jelikoz to NENI SQL. Je to pseudo M$ SQL a sranda je, ze kdyz to grabnes a vlozis jako dotaz do MS SQL, tak to NEFUNGUJE. Musi se to pekne ruco prekopat.

Radsi uz nemluvim o rychlosti a dalsich parametrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: osobně si myslím, že Excel z MS Office je stále lepší než Calc z OOo, ale mě osobně OOo 2.0 maximálně vyhovuje a za ty peníze člověk nic lepšího nesežene :-) Access nepoužívám, pokud něco běží na databázi, tak u nás ve firmě na MS SQL a doma uvažuji, že bych si začal hrát s Postgre. Jak říkám, nedokážu porovnat kvalitky OOo Base proti MS Accessu, ale na pár místech jsem četl i opačný názor, než je tvůj, tak nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lord Helma: Zdá se, že jsi situaci vstihl zcela přesně! Bohužel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78: Teď jsem byl na openoffice.cz. Lidi zřejmě z Base nejsou úplně nadšení, zkus si na tom webu vyhledat text JRE... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OpenOffice.org 2.0 vítám! Už dlouho používám OOo místo Microsoft Office na všechno, co potřebuju a jsem celkem spokojen. Od dvojky, kdy se velmi zlepšila kompatibilita s uzavřenými formáty .DOC a .XLS, ani nemusím upozorňovat ty, kteří si nemůžou pomoct a místo obyčejného e-mailu, nebo exportu do .PDF posílají každou maličkost ve Wordu. Vyhazovat peníze na kancelář od Microsoftu je pro naprostou většinu běžných uživatelů zbytečné.

Už aby byl formát dokumentů OpenDocument schválen v EU a Microsoft tudíž přinucen ho implementovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevite nekdo nahodou zda v teto verzi OO uz konecne budou fungovat korektne makra? Mam neco z excelu co mi za boha nejede diky makrum... :( Diky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomanda> OOo nepouziva pro makra VisualBasic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Christof: To jsem pochopil, ale da se to nejak obejit nebo makra proste v OO kvuli tomu ze jsou udelana ve VB nespustim? Diky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomanda: Nevím to zcela určitě, ale mám dojem, že právě JRE by mělo VB-makra z MSO rozchodit v OOo. Slyšel jsem to na vlastní uši od nějakého maníka, co je do OOo zažranej, ale stejně to beru jako informaci typu JPP (jedna paní povídala)... :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sun ke StarOffice dodava Macro Migration Wizard, ktery prevede nejcasteji pouzivane prikazy maker ve VB na StarBasic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine : chapu ze treba pro nekoho je OO velice slaby a maly nastroj. Na druhou stranu pro vetsinou lidi napsat nejaky jednoduchy dopis a vytisknout je to az az na to nepotrebuji okradat M$. Spoustu lidi vyuzivaji spickove profesionalni aplikace kde delaji ukony rovnocene programum ktere jsou open.
Chapu ze nasazeni OO neni vsude mozne s ruznych duvodu jak rikas ale pro vetsinu lidi co sotva datluji na PC je to perfektni produkt.
Chci rict ze nemuzes soudit a hazet spinu na ten ci onen program globalne ale vzdy jen to co tobe se nelibi. Nejde vytvorit nic na 100 %  ( 100 lidi ma 100 chuti a kazdy ti neco vytkne). Taky spousti lidi nevi co je Base / Access a i kdyby nesel spustit tak OO je pro ne treba ten nej.
Chapej ze pro tebe je to nepouzitelne ale pro spousti lidi co hledaji na klavesnici pismenko 10s je to dobry nastroj proste vic od toho necekaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V OO mi nejdou otvřít dokumenty opatřené heslem. Což je problém....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K Base: já osobně moc nechápu, proč tam vůbec tahle věc je, u MS Office měl Access ve své DOBĚ opodstatnění, ale dneska začínat tvořit něco, co je ve skutečnosti velmi těžkopádné...
OO umí přes ODBC konektnout externí DB, pokud má někdo data v existující databázi tak se to celkem jednoduše integruje, pokud někdo chce tvořit "nový systém" z čistý louky, tak snad kromě "jednoduchého telefonního seznamu" je to čiré šílenství kde se náklady jen těžko nějak vrátí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevite nekdo, jak u OpenOffice 2.0 vyvolat sitovou instalaci? U 1.x to bylo setup.exe -net, coz nyni nefunguje, nikde jsem zadny funkcni postup nenasel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdys us sme u nahrade MS Office ta obsahuje i aplikaco OUTLOOK je nejaka nahrada i za ni ale takova co by spolupracovala se synchronizaci mobilu a pod. stejne dobre. Proste aby synchronizacni soft si myslel ze jde o outlook .
To bych asi chtel moc ze?! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spectre: u v2.0 -net není, stačí instalovat "pro všechny uživatele", takže nemusíš dělat instalaci globální a pak pro každého usera zvlášť. Pokud ti jde o instalaci na server + klienti, tak to nainstaluj na server, nasdílej HLAVNÍ instalační adresář a pak na klientovi spusť v nasdíleným v podadresáři "programs" exáč "soffice.exe", vyleze ti wizárd a pokračuješ jak jsi zvyklý ;). Pro linux je to podobný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirun: Base byla zamýšlena jako Front End pro vytváření DB aplikací, přičemž nativní DB-engine by měl být HSQLDB!!! Myšlenka to vůbec není špatná, a tak jsem začal uvažovat o portování jednoduchých prográmků z MS Accessu do OOo Base, časem i jednoho dost velikého projektu. Ale když OOo Base tvrdě vyžaduje JRE a navíc tam nic pořádně nefunguje, tak zatím nemá význam ztrácet čas. Možná tak ve verzi 7 nebo vyšší... :-(((
Asi nejsem sám, kdo je z Base SILNĚ ZKLAMÁN, ale takovej je život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je nainstalováno JRE, tak si Writer s z MS Wordu poradí velmi rychle! Všechno zaremuje! Ty jo, to jsou pecky!
Base: tisové sestavy se navrhují ve Writeru. Horší report-designer jsem ještě neviděl... :-( Oni ti programátoři snad nikdy neviděli MS Access, či alespň nenáviděné Crystal Reports.
Takže můj výzkum OOo na dlouho končí, z vysoka ne něj kašlu! Pro profesionální práci se zatím vůbec nehodí. Všechno je tak těžkopádné, až to bolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kdyby jen Base, ale mě tuhne totálně ten jejich Calc. Nejde vůbec používat kopírování přes schránku a vždy to na tom vytuhne. Možnosti formátu taky nic moc. Zlatý Excel. Jinak ne jejich "word" špatně nevypadá, ale asi nic jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2StreamLine: Na profesionalni praci se nepouziva ani ta sranda zovouci se MS Access, tak to cekas? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Streamline: já nepochybuju o účelu Base, ten je mi jasný, já pochybuju o smysluplnosti takového počínání v současnosti. Do doby, než se nasadil Access byl jediným "DB enginem" :))) ve Windows program "Kartotéka".
Access jakožto součást office nabídl v podstatě v ceně balíku (čili z určitého pohledu zdarma) jakousi možnost "inteligentní" možnosti tvorby a obsluhy relační databáze + formuláře + skripty. Dobrá, IT byla v plenkách, potřeba dat víceméně taky a rozumné DB stroje stály ohromný balík. Pokud si tedy firma potřebovala obsloužit nějaká strukturovaná data svépomocí, bylo to při ruce a k "drobným věcem" se to určitě hodilo.
Dneska jsou nad Accessem postavené i poměrně komplexní systémy, uznávám... ale: mám-li dnes začínat něco nového, rozhodně k tomu nezvolím ani Access ani Base, protože prostě existuje speciálně pro DB aplikace určené nářadí, ve kterém se nebudu prudit, udělám to 50x rychleji, 20x víc do hloubky a bez těžké psychické újmy.
Takže pro nové věci se Base nehodí, pokud nejsem masochista. Mám-li již něco hotového v Accessu (migruju z MSO do OO), tak to rozhodně nebudu přepisovat do nějaké Base, protože musím z gruntu znovu, čili platí výše uvedený bod, jako bych začínal nový projekt, protože žádný magický konvertor "click, translate and run" z principu vytvořit nelze a polovičaté převody jsou ještě 500x horší než kompletní přepis. Nevidím tedy vůbec žádné opodstatnění vyvíjet jako součást OO něco, co má jen okrajové využití. Jediný přínos, který mě napadá, je portabilita (kde je překlad OO, tam je Base a nadstavba), ale nejsem si úplně jistej tím, jestli jí někdo v tomto případě nějak využije. Možnost připojit se k externí databázi naprosto stačí, všechno nad databází se udělá v nástroji k tomu určenému, rychle a v OO se udělá jen to nejnutnější bez čeho se nedá obejít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirun: Nemame MS server, ale Novell server, ktery slouzi jako file server. Ve verzi 1.x to bylo zcela bez problemu (diky oddelene serverove a uzivatelske instalaci). Zkusil jsem tedy zkopirovat Hlavni adresar na file server a na jine stanici spustit soffice.exe. Fungovalo to, jenze se nijak neaktualizoval registr, napr. asociace pripon souboru apod. (u verze 1.x se prave toto provedlo pri uzivatelske instalaci).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro fajnšmekry to určitě není, nicméně pro většinu běžných uživatelů je to velmi dobrá a levná alternativa k předraženým MS Office. jenom by mne zajímalo, jestli se dá někde sehnat manuál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kmarty: Mýlíš se!!! MS Access má na západ od našich hranic obrovské uživatelské zázemí. U nás je situace jiná, protože kdysi v dobách kamenných se hodně rožšířila dBase a Fox... vždyť byla zadarmo, ne? A když už se něco jednou naučím, tak proč bych se měl učit něco jiného, že?! Viz též http://www.openoffice.cz/node/1980#comment-2960.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirun: V čem se programuje 50-krát rychleji a jaký to má report-designer?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud ti stačí e-manuál, tak u 602ky na http://www.602.cz/cz/produkty/602office_1_0 a jinak vyšly nejméně 2 knihy, jedna u Computer Pressu, ta druhá si nepamatuju, ale určitě stačí použít libovolný vyhledávač. Vše je ovšem k verzi 1, na dvojku je ještě brzy, ale pro začínajícího uživatele by neměl být velký problém jet podle manuálů k jedničce. Kromě jiných ikonek na liště v screenshotech :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Streamline: záměrně jsem se vyhýbal tomu, abych žádný konkrétní produkt nenapsal, protože jinak vznikne třista nesmyslných a subjektivních příspěvků typu "ne X je špatné, protože já používám Y" atd. :)
JÁ osobně zvolím Delphi. S report designerem je to trošku srandovní, protože Borland ho s každou verzí mění, (ale vždy je to 3rd party, takže se dá i poté co se Borland rozhodne podporovat jiný pokračovat v započaté práci), existuje řada úplně externích a můžeš použít i svůj neoblíbený Crystal Report :), nicméně, každý má svoje nedostatky :). Spolupráce, ovládání a generování OO (či MSO) dokumentů pak není problém z (nejen) Delphi standardně přes rozhraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

krakonoš: se normalne prodavaji knizky, pred nejakou dobou jsem jednu koupil k OOorg 1.x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.