Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyhlídky Bluetooth do budoucna

Bluetooth logo

V současné době se Bluetooth používá nemálo, ale jde prý především o Evropu, v Americe se zatím moc neprosadil. K prosazení by mu měl pomoci plán, který nyní zveřejnila Bluetooth SIG (Special Interest Group).

Koncem letošního roku by měly být hotovy první zařízení podporující Enhanced Data Rate (EDR), která zvýší datový přenos z 1 na 3 Mb/s. V příštím roce se počítá s vylepšením specifikace o QoS (Quality of Service), větší bezpečností a optimalizace spotřeby energie. Nová specifikace je očekávána v prvním čtvrtletí příštího roku s tím, že vzorky zařízení budou k dispozici zhruba za rok.

Pro rok 2006 budou cílem další nové vlastnosti, které by se specifikací měly dostat už koncem příštího roku. Půjde o multi-cast, zvýšení výkonu a bezpečnosti. Multi-cast umožní takové věci, jako například hraní mutliplayeru pomocí bluetooth zařízení (např. mobily), pokud jde o zvýšení výkonu, tak se počítá se vzdáleností 100 m, i když ne pro všechna zařízení, a zvýšená bezpečnost by se měla projevit například v neobjevitelnosti zařízení. První vzorky takových produktů budou k dispozici koncem roku 2006.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Vyhlídky Bluetooth do budoucna

Žádné komentáře.