Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výroba čipů v USA upadá. AMD, Intel a Qualcomm žádají Bidena o nápravu

Pokud výrobci nedodají dostatek dívek k očichávání, tak strejda Biden nic nepřiklepne.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Věřit tady těm konspiracím by mělo být pod úroveň redaktora IT magazinu a jakkoliv si na nich přihřívat polívčičku a komentovat o nich jako o faktech ani nemluvě. Fakt nechutné.

Biden přišel v životě o manželku a malou dceru při autonehodě, nedávno o syna kvůli rakovině. Je prostě empatický a tactile. V těch koncentrovaných youtube videích tady těch skutků jsou to většinou lidé a děti, které zná celý život od narození. Nemyslím, že bys považoval za pedofila třeba dědu, který má na klíně svoji vnučku a hladí ji ve vlasech.

Hodně jste klesnul pane Karáši, zklamání...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Boze to mel bejt vtip, ne kazdy se zasmeje kazdemu vtipu.
Moralizivat umi kazdej, dobrej vtip nikoliv, za me palec nahoru :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sem na takové vtipy citlivý no, sorry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bys rád očichával, ale už dlouho nikdo nic nedodal? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chááááá to jsou kecy, Bidenovo ochmatávání a očmuchávání je zcela za hranou a chudáci děti, který navíc rodiče nutěj, aby tam furt stály. Ještě má jednoho syna, feťáka Huntera co má pochybný kšefty na Ukrajině a s Čínou, může se mazlit s ním :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale fakt úplné šílenství - to bys mohl prohlásit nejméně půlku starých lidí za pedofily... Hunter Biden je ovšem úplně jiná kategorie...
A ne, že by útoky na Trumpa ze strany masmédií byly v něčem lepší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pozor blíží se inkvizice :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Everybody knows I like kids better than people". Joe Biden
https://twitter.com/Breaking911/status/1361865477715341318

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžte prosím s politikou obecně a s nechutnými "vtipy" někam, kam se odváží podívat jen celníci, prosím. Tohle je IT server, ne sputnik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si ze problem vyroby v usa jsou penize, ale jejich vzdelavaci system

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale není, své lidi si vždycky vychovají. Problémem je cena práce Američana v porovnání s Číňanem nebo Indem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

stále se bavíme o skoro automatizované výrobě, kde nepotřebuješ tolik lidí, alespoň u procesorů, ale když se podíváš na 10nm a 7nm intelu tak tam nechybí ani kapitál a ani kdyby manažer byl kůň, tak za ty roky to prostě musej mít hotový

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš imigrační. Až cca do přelomu století to bylo v pohodě, posledních 15 let je ale dost velký problém.
Zrovna toto mám vystudované, do určité míry se tomu věnuji a v roce 2012 jsem se snažil do USA získat pracovní víza....takových by byli tisíce. Jenže pro člověka po škole je to problém a později, když už by to šlo lépe, se málokomu chce...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To má na svědomí Bill Gates s tím jeho Common Core, co jim ho natlačil. Na co sáhne, to zkurví. https://www.philanthropydaily.com/gates-philanthropy-failure-common-core/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není žádná novinka, přes všechny "pravicové" a "kapitalistické" žvásty USA mohutně dotují mnoho sektorů ekonomiky, zatímco jiným zemím to zakazují jako skoro "bolševické", "proti WTO", "nepřiměřeně zvýhodněnou konkurenci" a jiné qváky. Například minulý rok Kongres schválil dotaci $25 miliard americkým výrobcům čipů (https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-06-10/u-s-lawmakers-propose...). A co vše se financuje přes různé polostátní "nadace", federální agentury jako DARPA atd.? Je toho mraky. Ovšem když to dělají USA, je to dobře, když to dělá jiná země, je to naprosto špatně, "útok na Ameriku" atd.

BTW, to je podobné, jako za Ronyho Reagana s těmi pravicovými průpovídkami o volném trhu - ovšem když Kawasaki začalo dodávat skvělé velké motorky a Harley Davidson si stěžoval, že mu padají prodeje, hnedka Rony udělal 400% dovozní clo. Takže nic nového pod sluncem. To jenom okolní svět krmí těmi svými prolhanými ideologiemi a hrozí sankcemi a pokutami...

Když je v Bílém domě "nové koště", tak se výrobci čipů seběhli vyrazit z nové administrativy další peníze, to není nic neobvyklého. Ve finále to dopadne tak, že výrobu znovu "outsourcují", případně si dovezou další milion Indů a Číňanů, kteří tu samou práci budou dělat za 1/5 amerických mezd...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Oprava překlepu 400% - bylo to „jen" 45%.
+ přidávám politickou likvidaci japonských polovodičů Andy Grovem (to je ten co je dnes některými obdivován kvůli amishovi Gelsingerovi - ten musí mít zvláštní výklad Bible, když Grova nekopl do zadku a dokonce ho respektuje)
https://www.ww01.net/en/archives/26740
Aneb volný trh na kterém „ať zvítězí lepší" ale musí to být američan. Když ne, tak toho lepšího politickou silou srazíme k zemi. Jak křesťanské....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že opak je realitou. Japonci v 70.-80. letech totálně zlikvidovali americkou elektroniku právě tím, že dovoz do Japonska byl silně omezen vysokými cly, zatímco do USA vyváželi se státní podporou. A to samé dělá dnes Čína, zkuste tam něco dovážet. Zato vývoz je podporován natolik, že stát platí čínským firmám i poštovné u drobných zásilek. Tam skutečně žádný volný trh neexistuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání tehdejšího Japonska s dnešní Čínou naráží na dosti odlišnou vyjednávací/finanční/politickou sílu těch zemí. USA má v Japonsku vojáky, ne obráceně. Američany v některých oblastech porazili, protože byli lepší ne protože by byli silnější. Někdo snad pochybuje o tom, že japonská elektronika a dopravní prostředky začaly být po určité době lepší než jejich americká konkurence? LOL. BTW státní podporu měli i Jihokorejci, Američani atd. + příště svoje tvrzení i odzdrojuj - rád bych ta čísla porovnal s americkou podporou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ty sám nezdrojuješ nic, ale když se ti to nehodí do krámu, tak chceš zdroje. Najdi si to na YT, je tam asi hodinový pořad o konci výroby TV v USA v 70. letech a o návrhu cel, který měl japonskou podporu kompenzovat, ale neprošel. Japonské výrobky v 60. letech byly to samé, co čínské dneska - kvalita nic moc, ale nízká cena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeden odkaz jsem tady už dal.
Japonsko a Jižní Korea jsou vazaly USA s podobným příběhem růstu - chceš to samé tvrdit o dnešní Číně? To je něco úplně jiného, protože ona má i obrovský vnitřní trh a už si nenechá rozkazovat.

To že se dnes televize vyrábí převážně v Asii je normální a ani kdybys měl pravdu v tom, že určité období si amíci nechali kakat na hlavu od japonců, na tom nic nemění. Svět není jen Japonsko a USA - představa, že se japonské zboží prosadilo zejména kvůli podpoře od Japonska je směšná už jenom kvůli základní finanční úvaze. Kde by na tu podporu-dotaci Japonsko vzalo? Jejich tehdejší bohatství by muselo dosahovat bohatství USA+EU, což je kravina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jirko zkus někdy i jiný informační zdroj než YT. To co jsi napsal je dost zkreslené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na YT je záznam pořadu, který se tomu v 70. letech věnoval. Zkreslené to není, tak jako dneska nedovezeš naše zboží do Číny, tak bylo uzavřené i Japonsko a Korea.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A Japonsko a Korea jsou tak obrovské trhy, že to stačilo na celkovou porážku USA? Evropa a ostatní země se s nima spolčily? Celkově hodně podceňuješ inteligenci a vyjednávací pozici Američanů. Ona ta japonská auta a elektro moc dotací ani nepotřebovaly - měly lepší poměr cena/kvalita při vyšší technologické úrovni. Doporučuji se projet v americkém autě z té doby a japonském. Na srazech v ČR to není takový problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, takový Mustang gen.2 vs Celica. Žravý V8 křáp (a oproti jiným Mustangům byl tenhle ještě doslova hnusný) proti Toyotě Celica V4 1,6L - spolehlivá a úsporná. K tomu v té době probíhala v USA ropná a finační krize, benzín nebyl, takže na provoz těch potvor chlastajících 30 litrů na sto s poločasem rozpadu 3 roky a šup pro nový skoro nikdo neměl. Nebyly potřeba žádná cla - Japonci prostě měli lepší a rozumější produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tohle je blbý příklad. Žravá velká auta kromě krátkého období ropného šoku Americe dominují doteď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velká ano, žravá už moc ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 roky rozpadu? Vy jste žádné pořádné americké auto asi neviděl, natož v něm jel. Buick z r. 1975 - komplet v elektrice (včetně štelování sedaček), pohodlnost, ticho, spolehlivost. Známý v Edmontonu s ním jezdil do r. 2001, běžný servis, potom jej prodal jako plně funkční, jedinou vadou na kráse byla na jednom místě proseknutá kožená střecha. Japonská auta z té doby? Třeba Honda Civic? Nebo Škoda 105/120 z r. 1976? :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se zas obracíš k autům, když jsem mluvil o elektronice? Nejde jen o velikost trhů, ale hlavně o ten dotovaný vývoz. Evropa v té době měla své firmy, které to většinou neustály až v 90. letech s nástupem Koreje a Číňanů.
A pokud jde o auta, velké americké firmy Japonce ustály. Mimojiné proto, že tamní trh je hodně odlišný, benzín i dnes levnější než tady a obliba velkých aut stále trvá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Auta a elektronika na tom byla podobně. Japonský dělník a inženýr byli levnější a odváděli lepší práci. Dotací netřeba. Je těžké si představit, jak poválečné Japonsko dotuje svoje výrobky na vývoz (prodává se ztrátou) - oni z vývozu žijí. Nějaké dotace byly na všech stranách, ale dlouhodobě je to cesta do řitě. Pokusím se o tom něco najít, ale bez releventního zdroje nemohu uvěřit, že by dotace měly větší vliv než kvalita a úroveň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvědom si, že velké japonské stejně jako velké korejské firmy byly velice provázané se státem. Takže tam ty dotace kolikrát nešly natvrdo přímo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale stát má taky svůj rozpočet a že by měli na dotace víc peněz pováleční japonci a korejci než američani?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je těžké si představit, není argument :-) Že jsou dotace dlouhodobě cesta do řitě, je fakt. Ale řekni to Číňanům, ti to dělají mimo jiné i přes podhodnocený kurs juanu. Když se ti povede zlikvidovat konkurenci, tak si to pak vynahradíš. Že je vlastní občan tak o něco chudší, není v těchto zemích překážkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyroba cipu v Evrope neexistuje a taky to jde. :-/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale existuje, ale jen speciálních. Běžné se nevyplatí dělat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

GloFo Dresden, jako nic? :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle byl pro mne hodně pubertální vtípek, ale proti gustu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.