Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výrobce fotoaparátů Holga končí

V Číně bývalá budoucí legenda, mezi lomografy zavedená značka, v Česku spíše bakelitová atrapa pořádných fotoaparátů. Každopádně odteď jen vzpomínka. Holga končí.

Holga se zrodila roku 1981 v Číně, tedy v době, kdy země již dávno nastoupila svoji kapitalistickou cestu. Původní Holga, to byl hlavně levný plastový fotoaparát na svitkový film, který dal chudým Číňanům možnost trochu slušně fotit. Ale bohužel pro Holgu brzy poté nastoupil naplno 35mm film a levné kinofilmové kompakty zaplavily trh. Holga tak nedosáhla svého původního předpokladu prodejů a síly značky.

Určitou obrodu pro ni v 90. letech znamenal zrod fenoménu lomografie, který se i díky službám jako instagram (a podobných „fotografických mrvítek“) drží dodnes. Holga prodávala desítky tisíc přístrojů v desítkách zemí, prakticky beze změny oproti původnímu designu. Každopádně ani to dnes nestačí a tak současný majitel značky Holga, společnost Freestyle, oznamuje konec. Všechno výrobní vybavení bylo vyhozeno, továrna se zastavila a z Holgy tak zbývají již jen skladové zásoby v obchodech a u distributorů.

Na závěr článku obvykle mívám pasáž ve stylu, že to bylo fajn, je škoda že to končí, ale život jde dál. V případě Holgy si ji odpustím. Mě osobně k srdci nikdy nepřirostla, měli jsme v Československu i její místní alternativy jako Corina či Pionýr a ostatně my jsme tu měli hlavně Flexaret(y). Navíc pod značkou Holga se dnes prodává jak původní fotoaparát pro svitkový film, tak variace jako Holga 135 BC TLR (dvou-očka na 35mm film), běžný kinofilmový kompakt Holga 135 BC, stereoskopická Holga 120 3D a také je ve vývoji i digitální Holga, která na KickStarteru uspěla. Ostatně i v tomto kontextu bude zajímavé, jestli se těch „mýdlových krabiček z Číny“ nechopí kupříkladu firma lomography, která se svého času chopila výroby původních produktů v původní továrně Lomo (aby po letech následně začala legendární ruské přístroje vyrábět právě v Číně).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výrobce fotoaparátů Holga končí

Čtvrtek, 3 Prosinec 2015 - 15:13 | Regine Martin | Z těch klasik mě pořád fascinuje vzpomínkou, jako...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 17:49 | Gath G | Holfa je nějaký další fotoaparát, nebo jen...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 10:01 | MACHINA | Stejně je to škoda. I když mě na takovéto domácí...

Zobrazit diskusi