Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobní proces Intel 18A je prý v půlročním předstihu oproti plánům

Půl roku v předstihu proti obvyklému dvouletému zpoždění? Paráda...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

18A to bude asi odber z rozvodnej siete :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že je to málo ;-)

18A z rozvodné sítě - ideálně 3x400V - to máme kolem 12,5 kW.
To by mohlo ještě na pár let stačit Intelím procesůrkům i s jejich báječnou grafickou kartou :-).

Jen ti chudáci s "předpotopní jednofázovou přípojkou" do svého bytečku, si budou muset půjčit ještě fáze od sousedů, aby ten technický zázrak od Intelu viděli také zapnutý ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Dobře, tak tedy Tři Fáze."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zas intelacky preznaceny velky proces za "mensi".... odrb na zakaznika

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti budou mit 10nm na dalsich pet let

Intel+++++++

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nerozjeli i4, o 20A ticho po pěšině, ale už za 2,5 roku tu budou mít 18A (což je asi vylepšenina 20A). Nebo tím chtějí naznačit, že i4 a i3 se také nepovedly a hupsnou rovnou na 20A/18A?
Zásadní je rozjet velkosériovou EUV i4 výrobu na přelomu roku, jinak budou stále za blázny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to bral asi trochu v kontextu jejich ohlaseni investic v Evrope. Podle mne jde spis o "marketing" tinhle smerem..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Práveže nevieme, čo to bude. Intel z nejakého veľmi dobrého dôvodu neprezrádza detaily procesov, procesorov, počty tranzistorov...

Napríklad Intel 7 dosahuje densitu len 27.5 až 30 Mtr/mm2, čo je drastický rozdiel v porovnaní s papierovými údajmi. A vyzerá to že zlepšenie výťažnosti a výkonu vyžadovalo ťažký zásah do výťažnosti.

https://twitter.com/aschilling/status/1495821855667671041

Takže všetko vlastne závisí, podľa akého plánu vlastne idú. Ak berú ako základ pôvodný 10nm (100Mtr) tak ďalšie procesy s 200/400/800 Mtr densitami sú totálna utopia.

Ak ten plán zmenili a ako základ zoberú Intel 7 tak ďalšie procesy s 60/120 Mtr až tak nereálne nevyzerajú. Najme ak bude jeden proces tick a druhý len tock(+).

Bohužiaľ, nič oficiálne nemáme, a všade sa varí len z marketingu a "únikov".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jsme si zvykli, že prezentovaná denzita procesu je pro SRAM. U velkých CPU používají mnohem volnější parametry. Tak je to u všech výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10nm bol tiež vždy "ahead of shedule".

Inak sa im to trocha komplikuje.

Najprv sľúbili 5 procesov za 4 roky.
Potom sa ukázalo že Raptor bude mať stále Intel 7. (čiže veľká akcelerácia bola plánovaná až po tomto procese)
No a teraz by mal byť posledný proces pol roka skôr čo by zmenilo plán zo 4 na 3.5 roka.

Takže teraz tu máme Intel 7 dva roky a v priebehu nasledujúcich 1.5-2 rokov vydajú 4 procesy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to celé vnímam tak, že Intelovskému marketingu už nestačí sľubovať len nové produkty, teraz už cítia potrebu sľubovať vopred celé procesy, aby pri (viac ako pravdepodobnom) meškaní mohli povedať, že v podstate všetko postupuje podľa "pôvodného" plánu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

intel ma jednu vyhodu, pozice tsmc je dost nejista politicky diky taiwanu a samsung na tom s procesama neni o nic lip. Takze na dalsi dekadu ma sve jiste vzdy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> pozice tsmc je dost nejista politicky diky taiwanu

Zas na druhou stranu, TSMC je duvod kvuli kteremu ma USA a cele NATO velmi vysokou motivaci branit Taiwan, a vsichni na Taiwanu to vi, takze maji extremne vysokou motivaci svoji "nepostradatelnost" udrzovat zuby nehty. Naproti tomu Intel si klidne muze dovolit vydavat PR hlaseni a byt mile za konkurenci, protoze diky OEM smlouvam furt proda vse co vyrobi. I kdyz je pravda ze ted se trochu Intel vzbudil a zacal vic investovat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně by ke štěstí a živobytí úplně stačilo, kdyby stíhali vyrábět+dodávat aspoň ATOMy na litografii 22 a 14 nm (Bay Trail až Gemini Lake refresh). Problémy s dostupností jsou údajně třeba taky u síťovek i210. A u konkrétních modelů FPGA. Prostě "hardware pro všední den". Dodací lhůty půl roku nebo spíš rok a víc jsou trochu moc i na moji chlebodárnou průmyslovou branži :-( Bohužel už tohle jsou tak špičkové produkty, že příchod nového konkurenta do odvětví asi nehrozí - mj. i proto, že ve finále všichni závisí na dvou-třech fabrikách, co umí takovýhle křemík upéct a nestíhají. A nové widle stejně nechtějí běhat na starších procesorech atd. Asi se na to vyprdnu a rekvalifikuju se na nějaké rukodělné řemeslo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aneb "nikdo vám nenabídne víc, než my vám slíbíme". Tyhle Intelovské investorské oblbovačky jim ještě někdo žere?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, nechce se mi cekat .... v soucasnosti je asi spickou i7-12700k. Rikal jsem si ale, ze by mozna za uvahu stal i pripadne nejaky AMD (byt po zkusenostech s grafikama jim moc naklonen nejsem), ale ti ted nemaji co nabidnout. Nevite kdy jsou planovane nove AMD? Co jsem videl, tak jedina alternativa je paradoxne drazsi (nerikalo se jeste nedavno, ze AMD je lacinejsi?) AMD Ryzen 9 5900X, ktery je pomalejsi a fakticky jedina teoreticka vyhoda je o trochu nizsi spotreba pri nejakych extremnich ulohach, ale je zas pomalejsi, drazsi a taky AMD .... tak by me zajimalo, jestli treba za mesic, dva nevyjde nejake AMD, kde by byl podobny posun jako u intelu z 11 na 12tou generaci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za měsíc dva to nejspíš ještě nestihnou, ale vyjde, jmenuje se Zen4...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za měsíc dva to nejspíš ještě nestihnou, ale vyjde, jmenuje se Zen4... Taky na něj čekám, v notebookách Ausf. 2023 nebo 24, aktuálně jsem se nechal zlákat 11800H ve výprodeji, do té doby na ni vydržím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako muselo by to byt asi o parnik lepsi. Po zkusenostech s threadripperovym fiaskem za desitky tisic, co jsem mel chvili v pocitaci, kdy byl dobry tak mozna pro benchmarky a jako varna konvice, tak jsem vuci AMD dosti opatrny. Ale mozna ze ty ryze desktopove nebudou vyslovene spatne, ale kdyz budu ted cekat nekolik mesicu na AMD, to si pak reknu, ze si pockam na podzim na Intel a to je furt dokola. A jako 12700k + 128GB RAM me ted docela laka:)
Navic koukam, ze 7 rada AMD bude podporovat jen DDR5, cili vic jak 2x drazsi pameti, takze celkem dealbreaker.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Však zen4 má vyjít někdy v q3 a raptor lake taky.
Tak prostě počkáš až to v q3 vydají a pak si vybereš co se ti bude líbit víc.

Už teď je ale jasné že zen4 bude v efektivitě o hodně lepší už jen proto že tsmc 5nm je docela velký krok oproti 7nm ikdyž to tak podle číselných označení nevypadá.
Samozřejmě ale záleží taky jak na tom budou s cenou. Jestli bude už osmijadro za 500$ tak asi nebude moc lidí co by měli zájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako je mi jasne, ze muzu pockat pul roku ..... ale to pak muzu pockat na ten intel4 na leto 2023 ... no a to uz nebude tak daleko toho inzerovaneho A18 tady z clanku:o)
No, priznam se, ze jsem si myslel, ze AMD je na tom ted fakt lip nez Intel a ze spotrebou je nekde jinde a i cenou je polovicni (posledni rok, dva to moc nesleduju, ale jenom podle udernych nadpisu clanku zde mi to prislo jako dana pravda). Vim, ze nejake ty ZENy byly dobre a ze intely zraly fakt o dost vic, ale kdyz jsem videl v praxi TH od AMD, tak me nejake nadseni z toho davat AMD sanci preslo. A jako priznam se, ze jsem chtel trochu vytrolit, aby mi fanousci AMD rekli, ze je na tom AMD lip, coz jsem tak nejak pocital (viz ta zdejsi masaz s clanky o AMD) a rikal jsem si, ze se necham teda ukecat a myslel si, ze Intel je na tom fakt se spotrebou a cenou dost bidne. Ale kdyz jsem se mrknul na nejake benchmarky, tak to nevypadalo vubec zle. No a asi teda rozhodl tento clanek https://www.tomshardware.com/news/intel-core-i7-12700k-vs-amd-ryzen-9-59...
Jako tam je to celkem jasne a ze ma misto 150W v nejake specificke zatezi 180W, to me fakt zily netrha. Priznam se, ze jsem (mile) prekvapen. Jsem si rikal, kaslu na Intel, dam sanci AMD, kdyztak v nejhorsim do 14ti dni vratim (kdyby se to chovalo jak threadripper), ale koukam na ceny, ze jsou dokonce vyssi, cili zadna lace se nekona, pouzitelne desky taky drazsi, jako AMD asi tezce usnulo na vavrinech mi pripada. Si pamatuju nekdy pred 4-5ti lety, jak vsichni ty ZENy vychvalovali, ze jsou za pulku, vyssi vykon a nizsi spotreba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl že teď se na q3 vyplatí počkat a pak si vybrat. Am5 určitě bude "technicky" lepší volba než cokoliv co nabídne Intel a budeš mít zaručenou podporu na následující 2 generace (snad, doteď to tak u AMD bylo) procesorů od AMD ve stejné desce zatímco u Intelu ten raptor bude poslední co do té desky dáš.
Samozřejmě ale pokud bude am5 jako platforma fakt drahá oproti lga1700 tak bych to nebral... nechci podporovat mezigenerační zvyšování cen produktů protože mi přijde že za poslední 3 roky se to už zvýšilo dost.

Btw, proč by mělo znamenat že když už počkáš tenhle půlrok tak budeš pak čekat zase na další generaci která vyjde až za rok a půl?? Ta další generace bude menší výkonnostní skok než tato.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevis, jaky bude vykonostni skok a intel bude pocitam stejne az nekdy v lednu pristi rok. Co se tyce kompatibility desek, to se vzdycky nadavalo intelu, ze dela nove CPU s jinym poctem pinu atd. Na jednu stranu je to asi pravda, na druhou nevim, jak moc je to opodstatnene. Ale jiste je, ze nove cipsety vychazeji s i novymi AMD. A jako uprimne neznam nikoho, o nikom jsem neslysel a i v dobe prekotneho boomu kolem roku 2000, jsem ani ja nikdy neupgradoval v desce procesor:o) Kdysi jsem pridaval RAM a to je tak asi vsecko. Ted uz mam pocitac vic jak 5.5 roku. Jako 1060 upgradovat nebudu, jen desku + CPU + RAM. A jako uprimne do 6 let stare desky bych fakt novy procesor nedaval:) A jak rikam, nikdy jsem ani o nikom neslysel, ze by to delal, takze tahle vyhoda AMD je pouze teoreticka.
Proste bych si nedal novy procak do desky, ktera ma jen jeden m.2 a druhy musim mit v pcie, kde se mi deli o linky s pridavnym sata radicem ..... Jo deska dnes stoji 3-5k, ale i tak kdyz planuju koupit CPU za 10k+, tak bych na stare desce fakt nesetril ..... jak se rika, kdo chce opici, musi mit na banany a to je setreni na zcela spatnem miste.
Navic a to je zcela zasadni! Co bych delal se starym CPU? Ani teoreticky me nenapada, ze by byl nekdo ochoten koupit samotny procesor a 4x8GB RAM .... takze rovnou do popelnice 6700K a 32GB RAM?:) Nebo si tu desku necham a budu mit funkcni pocitac, ktery treba vymenim za prvni i7ku u rodicu ... nebo si za litr az 1500 koupim case se zdrojem a prodam to v celku jako funkcni pocitac, coz je aspon teoreticka moznost to prodat a navic za mnohem vyssi cenu nez bych usetril na desce, misto toho, abych to hodil do popelnice:)
Jako jeste to nekupuju, ale na 32GB uz je docela tesno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kto by kúpil i7-6700K a 32 GB RAM? Pozri sa na ceny v bazosi. i7 a ešte k tomu „K”... 4000 Kč aj keď i3-12100 stojí menej a ešte je výkonejšia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to ze to nekdo prodava, jeste neznamena, ze to nekdo koupi ze?:o) Jako realne si myslim, ze kdyz bych z toho udelal do dvou tisic (case,zdroj,SSD) funkcni a i na dnesni dobu dost slusnou sestavu, tak by se dala prodat za 7k. Jako za 4k jenom CPU je IMHO blbost, ale i kdyby, co bych pak delal s deskou a RAM?:o) Proste jsem toho nazoru, ze se da lip prodat hotovy funkcni pocitac, 6700k ma navic vlastni GPU, takze na beznou praci zcela dostacujici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už som pod. vydriduchom písal a ani jeden neuznal, že je cena vysoká a to šlo o horšie CPU ako i7-6700K. V jednom prípade o NB s výkonom, za ktorý by som sa hanbil. Ale aj tak trvali na cene. Či nakoniec predali, samoz. už neviem. Poslal som im aj porovnanie s novým CPU, ale oni to brali tak, že akýkoľvek starší CPU do novej dosky nejde, tak dali cenu bez ohľadu na cenu nových CPU s rovnakým výkonom. Proste oni to berú tak, že nová MB, CPU... - 250 €, ale len starý CPU 160 € - menej. Zvrátené, ale tak to predajcovia na bazosi berú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to navic nemluvim o tom, ze jestli cina napadne taiwan, tak si zadnou novou elektroniku dalsich 10 let (za prijatelnou cenu) neporidime .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.