Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel Firefox 40, přehled novinek

Pred cca 2 rokmi som presiel od FF na Chrome. Mozno je na case vratit sa spat k FF :)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ja som presiel z FF na operu, ked tolerantne vyhodili CEOa.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

A víte o tom, že opera je v podstatě to samé co chrome, akorát v jiném kabátě?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

je to problem? mam z toho mat tazku hlavu? vyhovuje mi viac ako chrome

je to webkit/blink browser ako x dalsich

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Problem to bude az soucasti webkitu nebude podpora NPAPI. Teda pro toho kdo potrebuje (ci chce, ono "potrebuje" je dost osemetne) Unity, VLC, Silverlight atd.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Oba nic moc, stolní Mozillu mám už 16 let (Netscape, Mozilla Suite, Firebird, Firefox) a neměnil bych. Sice někdy dělají s prohlížečem psí kusy (rozšíření, co bych si nedal, rozhodnutí ohledně vzhledu), ale pak se podívám jinde:
IE (snad bude alespoň Edge zvládat standardy)
Opera (brandované Safari)
Chrome (šmírák, co bez NSA nejde ani zapnout)
a pak si říkám, že je fajn, když mi jedou všechny stránky, můžu si zakázat reklamu (i tu od strejdy Gúgla), mám jeden z nejlíp opravovaných prohlížečů ...
Operu jsem měl na mobilu (Symbian), Chrome mám na mobilu teď, ale používám mobilní Firefox a když se podívám na nějakou stránku, tak vypadá na mobilu stejně jako na PC.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Skoro by sem se pod to podepsal. Jen ty psi kusy co dela mozilla s firefoxem by sem pridal jako duvod proc nepouzivam firefox. Jako firefox je fajn na mobillu kde se s nim nedejou tolik ty psi kusy. Ale kdyz ho pak potkam na desktopu a on od posledniho setkani jinak vypada a jinak veci dela... Proto jsem sel od netscape pres mozilla suite k seamonkey (pokracovatel mozilla suite). Mam nove technologie z jadra firefoxu, ale bez vsech tech psich kusu.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak je zde opět o něco vylepšená stránka nové záložky, která nabízí doporučené stránky na základě historie prohlížení - tato funkcionalita je ale zatím dostupná jen v en-US světě."

-mam tomu rozumet tak, ze si FF (nebo nekdo za nim) profiluje me uzivani web browseru? - tedy, samozrejme, ze to davno dela google, ms, fakebook, ruzne radoby reklamni servery, NSA, apod. ... ale ted to dela i samotna Mozilla?
Nebo to spatne chapu?

P.S: abych se taky zucastnil vyse zapocate flameware: dnesni Opera je Chrompera... proto stale pouzivam starou, nemocnou, na pamet nenazranou a stranky poblite samym javascriptem tezko zvladajici opravdovou Operu 12.17...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to zarazilo, proc si me nekdo ma potrebu profilovat a doporucovat mi neco... o co nestojim. Strojum a systemum se dnes dava zbytecna inteligence, ve vysledku se pak o inteligenci obirame sami. Snad to pujde vypnout (ostatne me vadi i speed-dial, kdy se objevuji i casto navstevovane stranky - nechci to, chodim na web pres zadavani url.. kde pak doplnovani podle historie / hledani v historii je jeste snesitelna pomucka)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

jj, speed dial - tak jak ho vymslela Opera - tj, ze si tam clovek SAM da weby, ktere chce, je fajn, ale to co pak "vymyslelo" safari a po nem dalsi, kdyz to "inteligente" pridava samo, to je blefuj... (si to predstavte: nejakej teenager bude navstevovatporno stranky, pak za nimprijde matinka, ze chce, aby ji vyhledal spoj vlakem, klucina otvere browser a o trapnost je postarano:-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Za starou operou je mi luto, ale toto trosku utrelo moje slzicky pri prechode na firefox
https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/fvd-speed-dial/

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že profiluje i ten firefox. Nanejvýš můžete věřit tomu, že třeba bude možné tu funkci vypnout ;-), narozdíl od jiných, kde tomu uvěří jen velký naivka.
Sám firefox je prolezlý odkazama na různé www adresy a co všechno uvidíte, když si necháte kontrolovat na androidu webový provoz přes firefox, to vám radost neudělá, nevypadá to napohled o mnoho líp, než provoz na šmírovacích adresách googlu. Firefox pro stolní pc se mi zdá o něco korektnější, ten android ke šmírování a kradení dat holt prostě svádí.
Stará opera ... jediný v čem s váma nesouhlasím je tvrzení, že je nenažraná na paměť, oproti těm dnešním šmejdům je její provoz vyloženě úsporný.
A nějak nechápu, zač vás kdo minusuje.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A Pocket malware už odstranili, nebo tam pořád je?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

???

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jeste bych bral kdyby FF podporoval Per-Monitor DPI Aware a budu spokojeny.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Možná že už jen trošku nestíhám současnou dobu bezhlavě se řítící do míst, kde záda ztrácejí své slušné jméno. Ale jsem sám, komu se zdá že nové verze Foxky začínají útočit v čím dál kratších intervalech? Kde to skončí? Dočkáme se třeba aktualizací každý půlden? :-D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

tak dlouho dokud ty aktualizace budou opravovat chyby a zlepšovat program, tak to nikomu nebude vadit.

Musíte uznat,že je to mnohem lepší než vývojový cyklus Javy, kde jsou veřejně známé kritické chyby, ale přesto opravy nevyjdou a čeká se pár měsíců na další plánovaný update.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vývojářům nebrání, opravovat chyby podle potřeby a posílat opravu důležitých chyb třeba i denně, když k tomu bude důvod.
S aktualizacema chaoticky měnícíma funkčnost a vzhled aplikace by ale tak často otravovat nemuseli. To mě taky vadí.Už dávno jsem přešel na ESR verzi, tam je otravování (="novinek") méně. A v poslední době mám i u té ESR vypnuté automatické aktualizace a updatovat budu někdy časem, až se mi zachce.
Vzhled nových verzí firefoxu se mi nijak valně nelíbí a nebaví mě ho každou chvíli opravovat potom, co ho rozhodí nějaká blbá aktualizace.

Vývojový cyklus javy je opačný extrém, stejně špatný jako stálé povinné otravování se zbytečnými aktualizacemi. Většinou je to tak, že extrémy jsou špatné na obě strany, taky se málokdo chce utopit ale umřít žízní není o nic lepší než to utopení ;-).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A vadilo by to kdyby fakt v pripade potreby byla aktualizace po pul dni ? Vzhledem k automatickejm a bezproblemovejm aktualizacim asi ani ne ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byly bezproblémové, tak by to samozřejmě nevadilo.
Jenže to u firefoxu nejsou. Každá aktualizace trochu mění nastavení, často i vzhled a poměrně často dochází ke konfliktům s pluginy.
Když nemáte žádné pluginy a nijak jste si neupravoval nastavení firefoxu, tak vám to samozřejmě nemusí vadit. Jen je pak otázka, proč byste měl používat firefox, jehož hlavní síla oproti konkurenci je v pluginech a lepší konfigurovatelnosti.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

pokial sledujes vyvoj tak urcite dobre vies ze prehanas
v roku 2011 vysiel Firefox 4, na ktory sa cakalo mesiace, ano mal upraveny vzhlad - pamätame si nove oranzove Firefox tlacidlo vlavo, prvykrat karty/taby uplne navrchu atd...
nasledne bol vzhlad rovnaky niekolko rokov a az minuly rok - 2014 tusim vo verzii 29 prisla väcsia zmena - dizajn Australis, ktory sa pouziva dodnes... takze ake caste zmeny vzhladu ?
Navyse existuje jeden univerzalny doplnok - Classic Theme restorer kde sa da vsetko nastavit spät
v poslednom obdobi sa redizajnovali Moznosti, ktore sa presunuli z okna do karty a to je tak vsetko co sa menilo za posledne 4 roky...
Neviem o ziadnych nastaveniach ktore by sa zasadne menili...
s pluginy ci doplnkami som nikdy nemal problem

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

je to presne kazdych 6 tyzdnov uz roky, ziadne kratsie intervaly neexistuju,
datumy vydania sa daju dohladat

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Firefox 31.8.0 ESR, coze 40? Nezajem. :-p

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mám firefox 39 US verzi a žádný 40 není :-(

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

HTML5test.com - v39 - 467 / v40 - 466

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav co přinese Firefox 100. :) Nebo jestli zase změní způsob číslování.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Firefox 100 tu bude v roku 2022, na to je casu dost :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, také by mě zajímalo, proč se autor nepozastavuje nad tím, že Firefox v základním nastevení odesílá telemetrii a historii prohlížení Mozille a (skoro) všechny navštívené stránky a stažení Googlu. V případě Windowsů měl hned plnou pusu veřejných pomluv typu NSA.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak ti nevím, ale tohle všechno jsem v defaultu zapnutý neviděl.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Fair enough. Jen se divím, že ve Windowsech jste to viděl okamžitě.

Jak jste například myslel, že funguje to "blokování škodlivých souborů", o kterém píšete?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To by chtělo ověřit na nové čisté instalaci, mám dojem, že defaultně se aspoň ta telemetrie zapíná. A ta nová funkce?
Ale nepřijde mi to jako závažná chyba. Sběr dat firefoxem pro pc probíhá ve srovnání s windows, zejména č. 10 vyloženě transparentním způsobem a je celkem snadno nastavitelný. Službu sync většina lidí ani nevnímá, nebo snad věří tomu, že když tam nastavěj heslo, že tedy firefox jejich data k dispozici nemá ... no, třeba opravdu nemá ...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Co se sync tyce, tak me celkem stve, ze je to ted napojene na ucty na mozille ... https://docs.services.mozilla.com/howtos/run-sync-1.5.html

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To tedy nevím. Kdysi se mě na to FF optal, jestli to může aktivovat - default to neudělal. Zatržítko v nastaveních také není nějak zahrabané.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No já měl v defaultu zapnuté blokování stránek a to nové blokování souborů(to ani nevím kde vypnout). Reklama v prázdné/nové stránce je také zapnutá. Částečná telemetrie je zapnutá( kompletní v defaultu vypnutá ). V celku, nastavení těhle věcí je na třech různých místech a ve třech případech neinformuje BFU, že to něco odesílá. Nevím jestli jde vypnout to nové blokování - budu předpokládat, že to jde a dělá to staré tlačítko nastavení blokování stránek. Nikdo se mě (jako upgradeaře) na nic neptal.

Já s tím nějaký zásadní problém nemám, jen se pozastavuju nad tím dvojím metrem.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je to dnešní várkou updatů pro Windows 7, nebo je chyba v nové verzi Firefoxu, ale dost mi to padá při přehrávání flashe a to i bez HW akcelerace. Ještě včera OK.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase začal HTML5 přehravač na YT neškubaně přehrávat HD videa. Zřejmě něco za něco :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to Firefoxem, stejná chyba se objevila i po upgradu na verzi 40 v XP.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Stotožňuji se s "Janem Novákem", trotlovinky, které bez tak za pár dní povětšinou zmizí, neřeším. Jediný, co tam mám navíc, je vyhledávač Qwant a ostatní "potřeby" pouze dle dané situace a těch je tak málo až skoro žádný, takže pohoda. V Mintu na desktopu jako prd.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Co myslí autor tím vylepšeným scrollovanim v linuxu? Není to náhodou to rádoby plynule posouvání? Které od určité verze je default zapnuté?
Mne to teda dost vadí, nenašel jsem v tom jedinou výhodu. Rolovaní není vůbec plynulejší, právě naopak, dojede se zpožděním, nebo to přijde k hovnu jenom mně?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak si vynutili pouzitie html5 na YT, nadherne nepouzitelne a zasekavajuce sa videa su bonus. Som rad, ze s kazdym updatom pride nova a cerstva varka problemov co mozem riesit, skoro uz su ako skype

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom sekani ale i konecne normalni, vysoky a kvalitni zvuk, tohle vsechno vam vyresi YouTube Flash Video Player plugin, osobne spokojene s ADBlock+ uzivam :-).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.