Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšel Linux 4.4, začíná příprava kernelu 4.5

čtyři tučňáci - linux logo
Projekt linuxového jádra má aktuálně téměř 20,1 miliónu řádků zdrojového kódu, přičemž možná nejviditelnější část vývoje pro běžného desktopového uživatele se odehrává u ovladačů GPU. A nejen tam.

Linus Torvalds před pár dny vydal verzi 4.4 a s ní přišlo 200 tisíc nových řádků zdrojového kódu a dokumentace. Změny oproti předchozímu vydání čítají 12 tisíc zaslaných a pro grafické čipy zahrnují mimo jiné podporu pro AMD „Stoney“ (chystaná rodina APU, na kterou tedy bude kernel připraven). Samozřejmě je zde mnoho novinek v ovladači AMDGPU, zejména pro GPU řad Carrizo, Tonga (Radeon R9 285 atd.) a Fiji (Radeony Fury). Došlo na nový scheduler, opkódy Atom BIOSu a spoustu oprav, nicméně řízení napájení stále chybí (mělo by na něj dojít v kernelu 4.5).

Pro ovladač GPU z Raspberry Pi je zde finální podoba KMS (díky Ericu Anholtovi z Broadcomu). Nadále ale není plně zprovozněna 3D akcelerace či řízení napájení. Je zde VirtIO VirGL DRM, což v kombinaci se změnami v Mesa Gallium 3D v QEMU 2.5 umožňuje OpenGL akceleraci ve virtuálních strojích QEMU/KVM. Řízení napájení je vylepšeno v ovladači nouveau pro grafiky Nvidia, nadále ale chybí hardwarová akcelerace na GeForce řady 900.

Spousta novinek se týká ARMů, Wi-Fi čipů, a dalších věcí. Co ale přinese verze 4.5? Tak předně to budou právě vylepšení ovladače novueau, mimo jiné o podporu Tegry K1, vyšší refreshů na HDMI výstupech či podpora změny rychlosti na PCI Express linkách. Tento ovladač se ale ani v příští verzi kernelu nedočká potřebných velkých změn v řízení napájení a asi to nestihne ani 3D podpora pro GTX 900, protože Nvidia stále neposkytla podepsané obrazy firmwarů.

AMD otevírá stále více věcí a do kernelu 4.5 by to měla stihnout určitá počáteční podpora zatím neupřesněné architektury (není jasné, jestli to konkrétní vylepšení monitorovacího subsystému souvisí s Carrizo, nebo již Zenem). Každopádně příslušný ovladač nyní bude udržovat někdo přímo z AMD, konkrétně Huang Rui. Stejný člověk pracuje na dalších souvisejících věcech.

Lze očekávat též novinky pro Intel GPU, třeba opravy v Panel Self Refresh (PSR) a kompresi frame-bufferu, nahrávání firmwarů u Skylake, přepracovanou detekci DisplayPortu atd.

Tagy: 
Zdroje: 

Phoronix (1, 2, 3)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšel Linux 4.4, začíná příprava kernelu 4.5

Žádné komentáře.