Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel Linux 4.7 s podporou Radeonu RX 480

"Mezi ARM GPU je zde dále kkupříkladu ovladač pro Allwinner A10, HiSilicon Kirin"
---Nerozumim, Kirin ma uzavrene ovladace, tudiz se nemuzou dostat do jadra linuxu a GPU pouziva od ARM Mali, tak k te jsou snad ovladace primo od ARM?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na rovinu uvádím, že nejsem "linuxák"....

Osobně jsem měl radost z toho, že Polaris poběží konečně na Linuxu s řádně odladěným ovladačem ... jenže ouha .... kernel 4.7 ... kdy takový kernel bude v běžně dostupných distribucích? .. za rok? za dva? .... takže pokud nejsem vysloveně člověk který si to zkompiluje sám, tak v podstatě není šance že bty radeony prorazili na linux ... takže to zase zůstane nVidii...vím trh to není zázračný, ale lidi co znám a mají linux jako hlavní OS tak prostě všichni mají nVidii a budou ji kupovat i teď ... za sebe říkám že to fail ... nejspíš obou AMD i Linuxu

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Sice nejsi linuxák, ale Google bys mohl umět používat http://ubuntuhandbook.org/index.php/2016/07/install-linux-kernel-4-7-ubu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano nenapsal jsem to tam dostatečně podrobně - Remarx to naštěstí doplnil - pokud chci stabilní OS tak mám smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chceš stabilní OS (a to znamená i třeba Windows), tak nikdy nesmíš používat čerstvé kusy kódu. Ani nvidia není výjimkou http://www.cnews.cz/znacka-whql-neni-vzdy-jistota-nvidia-musela-stahnout...

Pokud tedy chceš stabilní OS, máš VŽDY smůlu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Např. rolovací distra - ArchLinux, openSUSE Tumbleweed, tam to bude rychle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. V menej konzervatívnych distrach ako
Tumbleweed to bude skoro
V Tumbleweede to býva v noci z 8. na 9. deň po vydaní (to by bolo v noci z 1.8.2016 na 2.8.2016)

Ultra konzervatívne distribúcie ostanú pri Long term supported jadre 4.4 až do konca supportu v roku 2018.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uz bylo zmineno, pokud netrvas na stabilnim LTS jadru, tak na "Arch" distrech, treba mem Manjaru to bude hodne rychle k dispozici. Stejne tak na Ubuntu to bude v pristi verzi, ktera chodi jednou za pul roku a jeste pred oficialnim vydani to bude v nejake RC nebo testing verzi, takze jen s mirnym zpozdenim. Do LTS verze Ubuntu neni problem doinstalovat novejsi jadro z repozitare pro pro novou verzi, vzdy je to udelano tak, aby to slapalo i na LTS, ale samozrejme tim zase prichazis o stabilitu LTS vydani. Jenze pokud hovorime o stabilite, tak nikdo kdo pozaduje spickovou 99,999% stabilitu si nikdy na linuxu neporizuje uplne novy hardware, netyka se vubec AMD, stejne to bylo pri vydani Skylake, ktery mimochodem byl v oficialnim jadre linuxu stabilni az myslim od 4.3, ale v Ubuntu jadre uz fungoval bezchybne od 4.2 (proste o verzi niz), nebot to tam dodelali primo lide od Canonicalu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"kdy takový kernel bude v běžně dostupných distribucích? .. za rok? za dva?"

Zcela mimo. Ubuntu +klony, Fedora, OpenSUSE a dalsi dulezite distra (krom mozna Debianu) vychazeji zhruba v 6-9 mesicnim cyklu. Kernel vychazi zhruba kazde 3 mesice.

Jo a v Archu bude tak za mesic az dva. Pokud je nekdo netrpelivej, v testingu bude max do tydne :) lze si docasne zapnout testing repo, nainstalit kernel a znova vypnout testing.

"prostě všichni mají nVidii a budou ji kupovat i teď ... za sebe říkám že to fail"

Ja zase vnimam jako fail lidi, co si vesele nahodi 10megovou binarku do kernelu, a pak tvrdi ze maji linux :))) ale jak se rika, kdo chce kam...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že linuxáci si nepořídí Radeon z pragmatických důvodů. I když tu budu opět peskován, že ne každý používá binární ovladače, uživatelé Linuxu dobře ví, jak to s Radeony v Linuxu je...

fglrx nepodporuje xorg 1.18 - rád bych se mýlil, ale mám pocit, že se aktualizace ovladačů nedočkáme a podpora amdgpu zahrnuje pár grafických karet, viz

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Radeon-GPU-PRO-Linux-...–Release-Notes.aspx

Pokud si proklikáš recenze, budeš vědět, proč si linuxáci (nejen kolem tebe) Radeon prostě nekoupí

http://phoronix.com/scan.php?page=category&item=Graphics+Cards

Nemyslím si, že to bude chyba Linuxu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co dělám špatně, ale posledních pár let (od HD 4870, takže 8) jedu na AMD gpu a v linuxu nepozoruju problém. apt install fglrx-driver a je to.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě si spokojený uživatel Radeonů v Linuxu. Nejen v mnou používané distribuci je xorg 1.18, pro který fglrx není aktualizovaný a moc nevěřím tomu, že kdy bude. Jak jsem psal, rád bych se mýlil, ale zkušenosti mě vedou k tomu, abych byl skeptický. Čili použít příkaz apt-get install fglrx-driver či jeho obdoba v distrech, které používají Xorg 1.18, již možné není.

Nemyslím si, že děláš něco špatně. Pokud ti výkon a vlastnosti Radeonů v Linuxu vyhovují, je to v pořádku. Mě by nepostačoval a vadilo by mi, že zhruba stejně drahá grafika má o několik řádů vyšší výkon. Ale každý má svoje priority i názor.

Nicméně jsem odpovídal na komentář, kdy si autor povzdechl nad tím, že důvodem dalšího nákupu GPU Nvidie linuxáků v jeho okolí, bude pozdní podpora Polárky v Linuxu. Pravdou je, že pravým důvodem je mizerný výkon ve srovnání s GeForce a mizerná podpora ze strany AMD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Mě by nepostačoval a vadilo by mi, že zhruba stejně drahá grafika má o několik řádů vyšší výkon."

Toho jsem si právě nikdy nevšiml. Při upgrade HW na FX8350 a HD7870 jsem spustil stejný benchmark na W (tehdy 7) a v Debian (tehdy asi Wheezy) a výsledek benchmarku byl +-1 fps shodný. Když vyšel Metro Last Light, nainstaloval jsem si Steam a dohrál Last Light na Debianu.

Nepochybuji o tom, že existují programy, které mohou mít problém, ale v takovém případě je chyba někde jinde, nikoliv Linuxu nebo AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No... Ja jsem si toho všiml a dovedlo mne to k tomu, abych si mě dostupné hry porovnal na mě dostupném hardwaru. Mnou provedené testy koresponduji s výsledky Phoronixu. Ze zvědavosti jsem některá měření provedl ve 3 distrech a výsledky se příliš nelišily. Takže to, co vídáme v grafech Phoronixu, mam ověřené.

Ja jsem myslím nikde nenaznačil, že by mohlo jít chybu Linuxu. Přeci jasně říkám, že chyba je v AMD, které není schopné napsat ovladače, které by nedegradovali i jinak výkonné karty pod mainstream konkurence. To je věc první. A druhou částí je fakt, že zřejmě fglrx umře s Xorgem 1.18, což v reálu znamená, že v Linuxu ke výrobcem podporováno v tuto chvíli 8? grafik.

Chápu, že je tu hodně fanoušků AMD, ale snad chápete, že když je výkon např. Fury někde mezi GTX 970 a 960, asi to úplně v pořádku nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RX480 můžete od prvního dne používat v Ubuntu 16.04, na amd.com je ke stažení balíček AMDGPUPro. Takže žádné rok dva, hned. Do čím dál tím víc oblíbených rolling update dister se nové jádro dostane tak během týdne. Takže si nový hw užijí asi tak měsíc po jeho vypuštění do prodeje.

Osobně mám na herní mašině Debian Testing, tam to očekávám tak do měsíce (pokud by se mi chtělo, tak si jej zkompiluju - nechce se mi). Není to žádná tragédie, není to žádný fail. Ano, mám RX480.

Ono taky záleží na cílové skupině. Uživatelé skutečně long term stable dister (RHEL, CentOS, Debian (old)Stable), asi stejně nebudou úplně náruživí hráči, takže ti si nový hw stejně měsíc po vydání nekoupí (a pokud to potřebují, tak ti stejně mají karty z profesionální řady).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uz ho tam mate.

Clear Linux Already Jumps Onto The Linux 4.7 Kernel
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 26 July 2016 at 03:38 PM EDT.

The Linux 4.7 kernel may be just two days old, but already it's being shipped as the default kernel to Intel's Clear Linux operating system.

https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Clear-Linux-Highlights-2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.