Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GNOME 3.14 přináší evoluci

Photos
Nové vydání desktopu GNOME se nese ve znamení drobných vylepšení toho, co prostředí nabízí již z dřívějška.

Novinky zahrnují věci jako nové animace přechodů pro přehled aktivit a otevírání/zavírání oken, automatickou správu Wi-Fi hotspotů vyžadujících login či předělanou aplikaci Počasí, která konečně umí používat geolokaci. Aplikace Foto podporuje přímé prohlížení fotografií uložených u Googlu (plus také možnost prohlížení obrázků skrze DLNA) a je zde lepší podpora dotykových obrazovek, včetně nových multi-touch gest jak v samotném GNOME, tak v aplikacích.

Celkem bylo provedeno ve zdrojovém kódu téměř 29 tisíc změn a na této verzi prostředí se podílelo téměř 900 vývojářů. Nechybí tak ani vylepšení právě pro ně, například nová utilita GTK+ Inspector, se kterou lze v reálném čase kontrolovat a měnit parametry běžící GTK+ aplikace. Je také možno používat SVG prvky v GTK+ tématech a pro všechny odpůrce X.Org jsou zde další prvky zlepšující se podpory grafického serveru Wayland. Mezi hrami je vedle aktualizovaných Min a Sudoku také nově Hitori. I u dalších programů došlo na optimalizaci grafického rozhraní, které dává více prostoru vlastnímu obsahu. Týká se to třeba prohlížeče dokumentů Evince

GNOME 3.14 bychom měli nalézt ve většině nově připravovaných distribucích. Pokud si jej chcete vyzkoušet hned, tak můžete použít LiveCD:

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GNOME 3.14 přináší evoluci

Čtvrtek, 25 Září 2014 - 18:48 | HKMaly | Pripada ti snad, ze v nem nejsou zadne chyby?...
Čtvrtek, 25 Září 2014 - 17:10 | John Douberro | π ≠ 3,14 :)
Čtvrtek, 25 Září 2014 - 13:02 | Yupa | Jsem to je já, nebo si také myslíte, že by se to...

Zobrazit diskusi