Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo OpenBSD 6.1

S železnou pravidelností a taktem jeden release za půl roku vychází OpenBSD již třetí dekádu a nic se na tom nemění ani teď. Release 6.1 je tu, co je v něm nového?

Přibyl nový port pro arm64, v jehož rámci jsou podporovány platformy Pine64, Raspberry Pi 3 a AMD Opteron A1100. Úroveň podpory jednotlivých desek se vzhledem k hardwarovým odlišnostem liší, nicméně na všech je podporováno alespoň integrované USB a na Pi 3 a deskách s Opteronem i ethernet. Porty pro armv7 a loongson doznaly jistých změn - první jmenovaný nyní používá EABI a podporuje mnohem více hardware, druhý pak byl úspěšně zprovozněn na zařízení s procesorem Loongson 3A  a čipsetem RS780E.

Ne všechny změny v portech jsou pozitivní, majitelé strojů spadajících pod porty armish, zaurus či sparc (pouze starší 32-bit větev) nepotěší, že aktuální verze pro tyto platformy již nevyjde. Zpětně bylo přiznáno ukončení portu socppc, který již reálně neexistoval v posledních dvou vydáních, nicméně oficiálně je na jeho stránce oznámení až nyní.

Velmi zajímavou novinkou, byť pouze pro dvě nejrozšířenější platformy i386 a amd64, je nástroj syspatch, který umožňuje stahování a aplikování aktualizací systému mezi stable verzemi. S novým vydáním tak není třeba přeinstalace systému, ale stačí stávající instalaci povýšit na novou verzi. Nově má OpenBSD vlastní display manager nazvaný xenodm, který vznikl forkem z xdm a pročištěním jeho zdrojových kódů o historické části související s X Display Manager Control Protocol, který se kdysi dávno používal pro komunikaci síťových X-terminálů s minipočítači a dnes je jednak zastaralý a také (z pohledu OpenBSD zejména) nedostatečně zabezpečný.

Pokroku se dočkala dvojice vmm/vmd (virtual machine monitor / virtual machine daemon), která sice byla obsažena již v předchozí verzi, ale ve výchozí konfiguraci byla vypnutá. Nyní je zapnutá, lze ji hostovat na platformách i386 a amd64 a virtualizovat v ní mj. i Linux. Potěší podpora virtuálních strojů s více než dvěma gigabajty paměti.

Na všech platformách přibylo velké množství nových ovladačů, či byly významně přepracovány některé stávající. Za všechny jmenujme například tpm (ovladač Trusted Platform Module), uwacom (tablety Wacom) či acpials (regulace jasu dle okolního světla).

Již tradičně bylo aktualizováno velké množství balíčků: OpenSMTPD 6.0.0, OpenSSH 7.4, LibreSSL 2.5.3, GCC 4.9.4, PHP 5.5.38 + 5.6.30 + 7.0.16, Python 2.7.13 + 3.4.5 + 3.5.2 + 3.6.0, Xfce 4.12, Mozilla Firefox 52.0.2esr + 52.0.2, Chromium 57.0.2987.133, Gimp 2.8.18, GNOME 3.22.2, LibreOffice 5.2.4.2, Vim 8.0.0388 a další.

Pokud chcete systém vyzkoušet, stahujte z některého z dostupných mirrorů, je jich dostatek. Fyzická média si již nekoupíte, od aktuální verze OpenBSD Foundation s jejich výrobou a distribucí končí.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo OpenBSD 6.1

Žádné komentáře.