Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vzorek Lunar Lake v Galaxy Book5 Pro: 1,6 GHz základní takt, 2,8 GHz boost

4. Intel je schopen dosáhnout vyšších taktů, ovšem s nepřiměřeně velkou spotřebou, která příliš přesahuje 17 (ve skutečnosti >50) W. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1,6GHz je pěkný takt, já měl procesor a ten měl 1GHz a běhal parádně. Akorát už je to delší doba, jednalo se o Pentium III Coppermine.
Ještě ho mám někde odložený, jestli to Intel povede dál tak jako doteď, tak ho třeba ještě někdy oprášim a využju. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1,6 GHz base a 2,8 GHz boost a rok 2024 - na margo tohoto sa da spomenut 1-jadrove P4 na 3,8 GHz (a to furt a stale, nielen niekedy 3,8 GHz) cca spred dvoch dekad, vtedy absolutne frekvencny rekord.

A to nehovorim ze ALU jednotky pracovali na 2x frekvencii !!! Takze na tom P4 cipe s plochou 135 mm^2 existoval nejaky ten (alebo par) mm stvorcovych, ktore sli na 7,6 GHz !!! Pred dvoma dekadami !!! Samozrejme myslene out-of-the box, tovarenske nastavenie, ako bol CPU vyrobeny/mysleny, ziadne OC. Bol to proste 3,8 GHz cip kde nejaky ten milimetrik stvorcovy siel na 7,6 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je, ale otázka je, jestli je to při vícejádrovém přístupu potřeba, přeci jen většina úkolů se paralelizovat dá. A navíc to sice umělo pořádou frekvenci, ale už tehdy to pořádně žralo. Dnes, když se od toho chce 17W nebo 50W, podle toho jakou řečí se mluví, tak ta frekvence musí být konzervativní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina se dá paralelizovat? Asi si nikdy neprogramoval ;-) Ledaže by většina programátorů měla mozkovnu na programming challenge:
https://codereview.stackexchange.com/questions/235517/multi-threaded-hig...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Principielne se da paralelizovat jakykoliv algorytmus, ktery neni zavisly na vysledku predchzoziho kroku. Typicky treba analyza/zpracovani dat v urcite fazi. Bezne se napr algorytmy, ktere nejsou udelane paralelne, spousti treba ve vicero instancich. Priklad muze byt treba ST konverze audio formatu nejakeho hudebniho alba. Jedna instance programu zpracuje vetsinou serii pisni na albu seriove za sebou. Nicmene neni duvod, aby napr kazdou pisen nezpracovavala v separatnim threadu, presto to vetsina programu 'neumi'.
Druha principielni otazka ale je, jestli to ma smysl, potazmo jestli jsou naklady do toho vlozene adekvatni tomu, jake zrychleni se dosahne a jestli to nekdo zaplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firma, kde dělám, je v odvětví CAD/CAM, a tam se práce v editoru paralelizacovat nedá. Paralelizuje se pak výpočet FEM, ale to ke každému jádru potřebujete taky porci RAM. Dále jsem si vzpomněl, jak Tim Sweeney prohlásil, ze gameplay se paralelizovat nedá. Paralelizuje se skládání bufferů příkazů a dat pro GPU, občas pathfinding a občas AI, když jsou to od sebe vzdálená místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Principielne neodpovidas na to, jestli se da neco paralelizovat nebo ne na urovni algorytmu.
Jak jsem psal vyse, spousta veci se algorytmicky paralelizovat da, ale nedela se to, protoze to
a/ vyjde draz
b/ nema/nemusi to mit kyzeny efekt
c/ nikdo to nebude platit
Diskutovat nad tim, jake firme se s jakym SW chce nebo nechce paralelizovat je jine tema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, algoritmus ma makke "i", skoro som prisiel o oci.

No a za dalsie, je uplne bezne ze iste algoritmy sa parelelizovat proste NEDAJU. Uloha sa da zrychlit iba ROZDELENIM, ROZSEKANIM ulohy na mensie kusky/vyseky/intervaly/celky.

Pr.:
1. zistovanie prvociselnosti cisla: distribucia pre kazde vlakno v podobe zistovania delitelnosti jednotlivymi delitelmi po iste cislo, napr. po sqrt(n) ... samotne zistovanie delitelnosti jednym jedinym cislom uz paralelizovat nejde nijako
2. zistovanie prvocisel v intervale = v podstate opakovany bod 1., tam je to jasne, distribucia pre kazde vlakno v podobe zistovania ptvociselnosti cislet z roznych pod-intervalov, ktore spolu tvoria dany cely interval
3. vykreslovanbie mandelbrotovky: no kazde vlakno moze robil na istom vyseku, ale samotne vykreslovany vyseku sa uz parelelizovat v principe neda
atd ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"skoro som prisiel o oci."
.. tak si vezmi priste slunecni bryle :)
a klidne si povidej sam se sebou dal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty to zvládneš i bez něj ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna kdyz je to napr s tebou, tak to tak bohuzel casto dopada...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože nedokážeš uznat chybu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslis "algorytmus" vs "algoritmus".. ano to je hotova tragedie na technickem webu, na tom stoji cely prispevek. Nic dulezitejsiho neni :))
a pokud myslis ten zbytek jeho prispevku nebo ten svuj, tak ten jsem okomentoval drive a dal nemam k tomu co psat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš k tomu dál co psát, tak přidáme 50 + 50 komentářů ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych na to ze slušnosti nepoukázal, ale má pravdu to "y" tam fakt trhá oči. Dá se ve většině prohlížečů zapnout kontrola pravopisu, ale teda sám to také nepoužívám.

Jinak ano algoritmus se nedá paralelizovat, ale pokud máš algoritmy dva? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spousta věcí se dá paralelizovat, ale ekonomicky se to nevyplatí. Uživatel/zákazník si nepřiplatí za optimalizovanou verzi. Plus je stále více vývojářů a roste hlavně počet těch méně zkušených a schopných, v dnešní době některých už závislých na AI. Mno, my starší zas na StackOverflow a "googlení" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AI se paralelizovat da velmi dobre. Tedy alespon vrstevnate neuronove site....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AI ve hrách ale není neuronka. Resp. zkoušeli to v Trespasser, ale pak se ti dinosauři chovali blbě, tak ji extrémníma parametrama vyrušili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cim vic se to odhaluje, tim to vetsi sracka je, jiz zajeta tradice intel-u...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že jsme pro Samsung postrádatelný píseček,. Kdyby Samsung u nás laptopy prodával, jsou jednoznačně první na řadě ve výběru, pokud bych cílil na Windows. Zvláště když má člověk celý Samsung ekosystém, tak si do něj pouštět non Samsung počítač jeho možnosti značně omezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyly tu snad Samsung notebooky dřív? A když ne v Česku, tak aspoň Evropě? Očividně je nikdo nechtěl. A co myslíš tím ekosystémem? Většina prodejů jsou levné Android telefony, na kterých stejně nefunguje ten jejich DeX.

> Které telefony podporují Samsung DeX?
> Chytré telefony: Aplikace DeX je dostupná na zařízeních Galaxy S9, S10, S20, S21, S22, S22+ a S22 Ultra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.