Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Vzorky Zen 4 zvládají 5GHz boost na všech jádrech

Od 5nm procesu TSMC som čakal všetko možné, ale to že na ňom bude 8-jadrový Zen4 bežať na 5Ghz so všetkými jadrami, tak v to som ani nedúfal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak doufal, že kvůli zvýšené hustotě tranzistorů se jim to nepovede, protože by to teploty nedovolily a díky tomu se budou soustředit na jiné věci. Uvidíme jak teploty, časy, potřebné chlazení atd. Zatím můžu jen konstatovat, že design rozvaděče tepla se mně hodně líbí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by čekal, že po Netburstu a Piledriveru se v x86-64 světě už nikdy kult frekvence neobjeví, ale oni jsou nepoučitelní. Když si k tomu připočtu rostoucí ceny elektřiny, tak mě z toho vychází jediné - jsou u konce s dechem.

Už nic jako 4 vlákna na jádro, výraznější spojení jednotek CPU/GPU (future is fusion), žádná integrovaná HBM pod heatspreaderem, moderní přístup k lowendu, prostě nic. Debílkům stačí nový design heatspreaderu a 5GHz při zoufalé efektivitě ve srovnání s non x86 konkurencí. Prezentace přeplněné slovíčky jako „gaming" jsou důkazem tápání.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Non x86 není konkurence ale samostatná kategorie. Která je určená pro něco jiného, než gaming.
Že se v prezentaci x86 CPU a GPU gaming bude vyskytovat je logické, protože to je jedna z cílových skupin. Je to opravdu tak těžké pochopit?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to NEMOŽNÉ pochopit. Ve světě, kde se běžně hraje na Nintendo Switch či Apple M1?
A kde jsou zmíněny ty ostatní skupiny a hlavně kolikrát?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ono se "bezne" hraje na M1?
Muzu videt ten seznam AAA titulu, ktere se pro to konkretne vydavaji? :)
Na M1 se dela vsechno jine, nez "bezne" hraje, byt uznavam, ze se na tom hrat da.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Seznam netřeba a už vůbec není třeba seznam AAA her. Troufám si tvrdit, že počet M1 na kterých se hraje je už dnes vyšší než počet aktivních 5GHz CPU. Ono totiž i nezanedbatelnému procentu hardcore PC hráčů dojde, že 5GHz grilování jim za to nestojí a s klidnou myslí klesnou na 4,6GHz. A o tom to je...

PS: Já třeba hraju i na 2GHz CPU a stále jsem PC hráč.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je odpoved, jak maleho jardy. Pokud o necem de-facto tvrdim, ze je to "herni platforma", tak bych mel mit seznam her a vydavatelu, kteri pro tuhle platformu vydavaji hry. Nic to nema spolecneho s 5Ghz procesory a s tim, jestli se nejaky procesor prehriva nebo ne.
Letmy pohled na stranky EA, Apple M1 neni ani uvedeny ani jako "suverenni platforma". A u toho bych to asi nechal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Např.
https://www.techradar.com/news/the-best-m1-compatible-mac-games
Jo a EA už má funkční Origin na M1, tak nevím. Je jasné, že tam není tak obrovský výběr jako na x86, ale to je možná i výhoda - oddělení zrna od plev. Běžně lidi na M1 hrajou, takže to herní platforma je, stejně jako Android a Linux.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A čo ti bráni si u AMD zapnúť Ryzen Master a prišktiť TDP...frekvencie tiež klesnú, aby neprekračovali prúdové limity (rádovo keď si to vyladíš, tak prídeš o 5% výkonu, ale ušetríš cca 30% energie)...napr. CPU s 65W TDP môžeš ladiť od 44-88W TDP (u 105W je to myslím od cca 66-144W)...myslím, že aj u Intelu sa to dá nejak obdobne, ale s tým ja nemám skúsenosť. Chce to len "vedieť ako" .."po americky" Know-How.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to, že Ryzen Master je Windows only? Já bych o takové ladění stál v BIOSu, ne v nějaké aplikaci, která je k ničemu bez spuštěného monopolního OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Ryzenu TDP si můžeš nastavit přímo v biosu, min je 45W, některý desky umí min 35W.
Zvednout TDP je BPO.
Ladit se nic nemusí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tombomino: Bude se divit ale na M1 je dá hrát naprosto v pohodě a pokud chcete seznam lehce ho dohledáte a dál se rozšiřuje a to nemluvě o výkonnějších verzích M1 které loni Apple představilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja netvrdim, ze se neco neda. Jen tvrdim, ze Apple M1 neni primarne herni platforma, jako je tomu treba u PC a nekupuje se za timto ucelem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odkedy je PC (resp. celý segment osobných počítačov) primárne herná platforma? Primárne herné sú konzoly ako PS, Xbox, Switch, SteamDeck a iné.
Osobný počítač (x86, ARM, Power, ..., či už s Windows, macOS, Linux alebo BSD-like, Unix-like systémom) je univerzálna platforma, ktorá sa kupuje, a teraz Vás asi fakt prekvapím, primárne na prácu, či už len kancelársku ale aj programovanie, simulácie, projektovanie, či spracovanie foto a video a mnoho a mnoho ďalšieho.
Takže vaša fixácia na to, či je Apple M1 herná platforma je mylná, nakoľko Apple M1 je ARM base SoC a aj tie sa bežne používajú v herných konzolách (Switch, SteamDeck). A na druhej strane macOS beží ako na ARM tak na x86.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spousta pravdivých tvrzení, ale ten závěr?
Pro jaký segment trhu tedy vyrábí NVidia pokud pomineme minery?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia vyrábí/navrhuje profesionální grafická a výpočetní řešení. Dále třeba SoC pro Switch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Odkedy je PC (resp. celý segment osobných počítačov) primárne herná platforma? "
.. ode dneska pro nekoho kdo to nechape. Je to samozrejme mysleno ve vztahu k vydavatelum her...
Dekuji za osvetleni pojmu "osobni pocitac", do ted mi tento pojem po 20+letech v IT bussinesu unikal ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konzole jako PS, XBox atd nejsou primárně herní, ale čistě herní, proto se jim taky říká herní konzole. Nic jiného se na tom, na rozdíl od PC, normálně dělat nedá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Herní konzole jsou primárně herní, ne čistě herní.
Na čistě herní konzoli bys nemohl přehrávat DVD/Blu-ray filmy, YouTube videa, twich, nemohl bys vyhledávat na internetu nebo nahrávat a publikovat gameplay videa.
Poslední čistě herní konzole jak si ji popsal bylo Nintendo Wii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš to, jako kdyby po čtvrtém Zenu už nic jiného nemělo vyjít a pokrok u AMD se měl zastavit. M. Clark mluvil o Zenu 5 s nadšením. Věřím tomu, že se tam dočkáme nějakých dalších inovací, ze kterých intoušům zaplesá technologické srdíčko. Už jen to, že to má vyjít na lepším procesu (N4X nebo N3E) by mohlo naznačovat další posun designu ve prospěch stackování.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch příkladů kdy zaměstnanec technologické firmy nemluví o budoucích produktech s nadšením tolik nebude, že ano:).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš už přestat metat ty fekálie?

https://bezfaulu.net/poslete-faul/vas-faul-je-ad-hominem-motiv/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějakej přecitlivělej, mimochodem žádný argument neuvedl, protože domněnka (ještě k tomu založená na nedůvěryhodném faktu - nadšení zaměstnance) není argument. Někdo odhaduje kvality budoucího produktu podle nadšení zaměstnance a to je jako projev inteligence a jednoznačný důkaz, že to tak bude?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale to sou napul blbosti a napul nesledovani toho co se deje.. smt4 stoji furu tranzistoru a snizuje jednovlaknovej vykon = pravej opak toho co amd potrebuje v desktopu.. tesnejsi spojeni cpu a gpu bude se zen4 apu a slc.. naky spojeni jednotek je nonsens protoze pozadavky na cpu a gpu jadra jsou uplne opacny.. to je jako bys chtel spojovat magnetickej harddisk s l1 cache..

Mirda Červíček 13:05: ''Zatím můžu jen konstatovat, že design rozvaděče tepla se mně hodně líbí.''
Mirda Červíček 13:09: ''Debílkům stačí nový design heatspreaderu ''

tak nevim jesli je to sebereflexe nebo jizdenka do bohnic..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zato já jistě vím, že jsi právě předvedl ukázkové vytrhávání věcí z kontextu, takže diskuze s tebou nemá smysl. Přečti si všechno co jsem napsal a dojde ti to.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

no vidis a 12900ks ide az na 5500 single a vraj 5200 allcore

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě sis všiml že AMD má dvě řady procesorů - bez grafiky a APU. Tahle prezentace byla k CPU bez grafiky, takže minimálně s polovičkou požadavků jseš v blbém segmentu. Jinak vzhledem k tomu co se šušká o spotřebě next-gen grafik je v gaming segmentu spotřeba 5GHz CPU vyloženě zanedbatelná položka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7 5800X3D bych nevnímal jako takový malér. AMD prodá vše, co vyrobí... Možná jdou cestou redukce rizik. Na tomhle HW si vyzkouší výrobu, která bude určitě hodně specifická, vyřeší kontrolu kvality a až to odladí, mají další rovinu škálovatelnosti.
Horší je to z pohledu zákazníka, protože se žádná větši evoluce nebo redukce cen nekoná...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, trochu mi to zatím připomíná příběh HBM.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Žádnou výrobu na to nezkouší, ta už je odzkoušena. Využijí na to lehce horší chiplety které by jinak šly do Milan - ty mají taky 3d cache.
Asi proto ta lehce nižší frekvence, a nebo je to kvůli odvodu tepla z jader který ta cache trochu zhoršila. Kdoví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP sa nezmenilo, ale cache/tranzistory pribudli. To je ale prekvapenie, ze poklesli takty.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu frekvenci chápu jako symbolicky krok. Pro někoho je dulezitejsi single core boost a pro někoho allcore boost. 5 nebo 5,2 na single core bych ani neřešil. 4,5 oproti 5 na allcore už je zajímavější. Ale asi z toho šílet nebudu a zůstanu u Zen3.

Jsem zvědav hlavně na ryzen 6000 pro notebooky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>A AMD si nemůže stěžovat, protože si toho je vina sama.
"Nedám si dnes po obědě viržinko. Neplačte, sami jste si to zavinili!"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

blby je ze ani to jim nebude stacit na alder..

ryzen 7-5800x ma cinebench r23 15245 bodu.. boost kolem 4,5ghz.. takze boost na 5 ghz (x1,11) a ipc (x1,25) davaj dohromady ×1,39 navic, coz je 21174 bodu..

jenze alder lake core i7-12700k ma ted 22812.. kdyz se to amd jo vyvede, tak novej ryzen 7 dotahne alder, kterej intel hned vymeni za raptor co bude mit 2x vic atomu a pro core i7 skore nekde kolem 27-28 tisic..

tohle trochu nevychytali..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

i7 12700K má 12 jadier(8p+4e) a R7 7800X bude mať 8 plnotučných jadier....myslíš, že 12 a 16 jadrové Zen4 nebudú?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no a myslis ze nebude core i9? (:

jesli se amd chce spokojit s tim, ze jeji top model ryzen9 zvladne konkurovat corei7 a cenu bud nastavovat podle toho, tak je to stejnej zacatek konce jako s k10.. kazdej rok ztratili kus konkurenceschopnosti a amd i fans se placali po zadech jako ze to je vlasne v poho a ze jim to staci..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, že bude, veď budú mať i9 13900K(S) s 8p+16e jadier, ale nezabúdaj, že už škálovanie, resp. efektivita využitia nad 12jadier robí problémy aj pri encodingu 4K videa (myslím že cinebench zvládne 256 vlákien, ale pri akej efektivite)...čo potom na to tých 24 jadier/32 vlákien a z toho 16 e-jadier bude mať ešte blbý prístup do L3...a to nehovorím o tom že ich prítomnosť brzdí P-jadrá, lebo nemôže používať AVX-512. Ver tomu, že to lepšie ako 16 plnotučných jadier na 5nm nebude..spotreba v All-core bude ten 10nm (intel 7) Raptor veľmi dusiť, alebo sa na to TDP už vážne vybodnú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, raptor v zadnym pripade nebude min vykonej nez alder a kdyz zen4 ryzen 7 nestaci na alder core i7, tak mu raptor core i7 utece o parnik..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel aj AMD majú teraz IPC podobné, rozdielna je iba frekvencia. Ciže bude záležať od frekvencií Zen 4. Začína sa hovoriť v prípade AMD aj o single 5,2Ghz a 5Ghz all core boost...... Očakávam, že žiaden parník to nebude. Čo má fakt intel dobré sú práve nižšie modely bez tých malých jadier, Ci3 a Ci5 budú/sú super....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

áno tie i5 12400(f) sa mi páčia...ale meniť platformu teraz keď má príjsť AM5 (zen4) a po raptore už nový socket aj u Intelu mi nedáva zmysel... Ja radšej vsadím na AM5...hádam bude mať rovnako dlhý živoť ako AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současný Golden Cove má IPC o 10-15 % vyšší než Zen 3. Rozdíl frekvencí je menší než rozdíl IPC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nepovedal som že raptor neprekoná alder...ty stále počítaš s tým, že Zen4 nebude už konečne mať aj AVX3-512...vieš dobre ako to pomáha(lo) P-jadrám vo výkone, keď boli deaktivované e-jadrá...teraz to Intel radšej zarazil, aby mu ten jeho koncept, trh neprestal akceptovať a nezačal používať iba P-jadrá. Pre i7 v ére Raptora môžu namiešať maximálne jedine 8p+8e...všetko ostatné už bude i9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžné aplikace AVX-512 nepodporují, případně z něj neprofitují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no napr. x265 to vie využiť, a to je niečo na čom ja najviac vyťažujem svoje 6jadro (Zen2)...A prečo sa nevyužívajú vo väčšom meradle? No hlavne preto, že v tom Intel narobil taký bordel s podporou a neodporou jednotlivých procesorov, že sa v tom pomaly nevyznajú ani tý, čo to majú programovať. Dúfam, že to AMD dokáže implementovať tak, že bude podporovať všetky subsety a konečne sa to bude dať nazvať AVX3 (prípadne AVX3-512).

V Alder Lake to tiež dotiahol Intel takmer k dokonalosti (chýbajú iba 4 subsety z 21...to je neskutočný pokrok), len to potentovali tými e-jadrami a ako čerešnička na torte je, že to aktuálne zakázali (aj keď sú e-jadrá vypnuté) a nechali to iba pre serverové "Sapphire Rapids" (tiež "Golden Cove" ...tzv. P-jadrá)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť tak to asi i bude, raptor má zdvojnásobit počet malých jader(+ je nejspíš trochu vylepšit) a zvýšit o něco IPC /efektivitu velkých jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdyz zen4 ryzen 7 nestaci na alder core i7"

Panenko skákavá, taková kravina...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnáváte dva nevydané procesory na základě jakýchsi interpolací výkonu v rámci jednoho benchmarku. Nemyslím, že Zen4 ani Raptor lake se budou chovat podle nich.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale srovnavam s alderem, kterej je nekolik mesicu na trhu.. kdyz nedotahnou alder, tak jim to raptor prevalcuje..

'' Nemyslím, že Zen4 ani Raptor lake se budou chovat podle nich. ''

nj a ten rozdil toho chovani se jmenuje ipc a je tam zapoctenej.. dalsi napad? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně ve hrách a efektivitě si myslím že ZEN4 bude král, no... I když all core 5ghz zrovna efektivitě nenahrává ale kdoví jak to bude nakonec. Tohle byla jen taková ukázka že ten čip to dokáže a funguje s tím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani Zen4 ani Raptor lake nejsou vydané. Tedy tvrzení, že srovnáváte nevydané procesory na základě interpolovaných benchmarků, je tedy pravdivé.
Další nápad?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale čekám na nezávislý test 5800X3D, která samotná má překonat 5900X a 12900K.

Zen3+ taky nevypadá úplně špatně, ale taky je potřeba nezávislé testy.

Co bude se Zen4, to je v tuto chvíli naprosté hádání z křišťálové koule...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není ani třeba Raptor, už 12900KS mu ukáže záda a vycvičí Ryzen v jeho konečné fázi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze spotrebou pri zatizeni Intel valcuje AMD uz nekolikatou generaci a rovnez souhlasim, ze neni treba cekat ani na Raptora, ktery bude mit spotrebu nejspis jeste vetsi, takze mi vychazi, ze Intel je jednicka ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Svetová trieda :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen ho klidně nechte plácat ty jeho blbosti, stejně je všem jen pro smích, maximálně v tom jejich promodralým klubu není za exota.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za to tebe berou všude vážně, Maršále v táboře červených, i v posledních křečích budeš pořád plácat nesmysly add.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, v spotrebe a ešte?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo: "(smyslem X3D byla konkurence pro Alder Lake, a konkurence, která přijde po půl roce prodejů Alder Lake, už ničemu nezabrání a s růstem konkurenčního podílu nic neudělá)"

Růst konkurenčního podílu? Viděl jste prodeje těch intelích výtopen? Protože jde o ně. Drahé procesory, drahé desky, drahé paměti, drahé chlazení, šílená spotřeba a co za to? Pár procent výkonu ve špičce? Zákazníci jsou si těchto skutečností vědomi - a nekupují. Až budou levné motherboardy, třeba kupovat budou - s DDR4 a nižší modely. Ale o těch řeč není, ty jsou výkonem daleko za tímhle 3D pokusem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A přes ty vysoké ceny podíl Intelu roste a AMD začíná přicházet o pozici, kterou pět let budovala. Až Intel vydá levné modely Alder Lake a levné desky, bude už pozdě zabránit jejich prodejům, navíc ani tehdy nebude mít AMD žádné novinky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že by konečně čas zlevnit Ryzeny 5000? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud podíl Intelu roste, není to zásluhou 12900, ale nižších starších modelů.

Pozici, kterou AMD budovala, teď využívá hlavně tam, kde jsou zisky - na serverech. A za druhé tam, kde je se prodá nejvíc kusů - v noteboocích. A tam teď půjde pěkně nahoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podíl Intelu stoupl po vydání Alder Lake. Starší nižší modely tu byly i před Alder Lake.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Až Intel vydá levné modely Alder Lake..."

Tak už bude AMD dávno na trhu s ještě levnějšími Renoir-X, to Vám to mám pořád opakovat, že to furt ignorujete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si, že levné Alder Lake jsou už na trhu? A Alze skladem od 1685 korun?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jasně, Alza má vždycky všechno a nikdy nikomu nekecá o tom, co přijde až za dva-tři týdny...

Mindfactory.de to ještě nemá, že jsou ti Němci oproti Alza teda břídilové....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznat, že jste byl úplně mimo, je nad vaše morální kvality, co? Když vám nevyhovuje Alza, tak zkuste jiný český eshop. Třeba T. S. Bohemia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Renoir-X je okrajová záležitost pro OEM trhy, která může konkurovat tak Celeronu a Pentiu Alder Lake, pokud bude mít 2× více jader. To není žádná výhra.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

paani.. tohle bych cekal tak od jezka....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad se uvolni kapacity a bude k dispozici kancl "low end", uz aby to bylo...
edited: kez by pan 'NAKY' dal a nove rady od AMD CPU byly i pro AM4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že si AMD zaslouží dík za usnadnění čekání na Zen4 based produkty. Uvedení Zen3-based ThrPro skoro 1,5 roku po Ryzen 5xxx, omezení V-cache pouze na single chiplet Ryzen. Co mohli udělat víc pro zlomení hole váhajícími nad stávajícími DDR4 plaformami? Získaný mezičas je možné využít k hromadění úspor, ty patrně budou pro nákup Zen4-based řešení nutné nejen s ohledem na DDR5.

Pozn. To, že jsou všechna jádra Zen4 schopna dosáhnout 5GHz ještě nemusí nic říkat o tom, jakého taktu jsou jádra schopna dosáhnout v MT zátěži, nebo snad Lisa Su v této souvislosti explicitně zmínila MT zátěž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 5 GHz na všech jádrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lisa Su rekla, ze v demu (gameplay Halo Infinite) bezi vsechny jadra na 5GHz. Nakolik udrzitelne pri vyznamnejsi MT zatezi zatim zustava otazkou. Kazdopadne je na co se tesit(setrit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5ghz all core na novém 5nm procesu, tak to mi přijde až moc vytočené. Bude tam s tím strašně velká koncentrace zdroje tepla, fyziku obejít nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukazovali to na nějaký debilní Halo hře, kde klasicky nebyl žádný graf zatížení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych situaci zhodnotil jinak - pro AM4 chtej nabidnout posledni nadech-vydech, nez to poslou do minulosti, takze opravdu nema cenu se soustredit na sysleni prostredku pro am4+vcache cpu. Je to slepa vetev vyvoje. Zakladovku na nic nepouzije, cpu nikde jinde nepouzijete. Proste na tohle jim neskocte a jdete o krok dal, na AM5+Vcache, pokud jit potrebujete, protoze tam se nabizi nejaka budoucnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli am5 bude exkluzivně ddr5 a PCI-E 5.0 tak je čas začít šetřit. Ceny desek budou podobně mastné jako teď ty krásné z690.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja nwm... kdyz byla uvedena x570, zacinala na 7000.. ted jsou na aldera (o vybave desek se zamerne nezminuji) jsou uz kolem 5000kč.. tohle prece nemuze nikoho zlomit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze si to zhrnme - nove zeny umi all core boost na 5GHz, ale proc nejsou prodavane jako 5GHz base? S tim ze pro nizsi zatez, proste pobezi pomaleji.

Nabizi se vicero moznosti:
- je to casove omezen, 5GHz all core ano, ale jen pro par (mili)sekund, nez to trefi thermal limit
- je to omezene spotrebou - 65W s 5GHz allcore asi jako neee, a nestoji o to, to nazyvat 200W procesorem
- je to omezeno zivotnosti kremiku
- atd..

Takze kde je pravda?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale proc nejsou prodavane jako 5GHz base? S tim ze pro nizsi zatez, proste pobezi pomaleji."

Když něčemu nerozumíte, měl byste k tématu mlčet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokazete vysvetlit jak se lisi "Base" a "all core boost", kdyz ja tam proste rozdil nevidim? Krome zminenych bodu, ktere vyrobce velice rad zatlouka..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi preto, že nové Zeny 3D neumí 5 GHz all core boost. A budúce Zeny 4 budú vydané až v 2H22 takže ich predajné špecifikácie/base clock sú neznáme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lisi sa to tak, ze jedno je garantovany takt, pod ktory to nikdy nepadne. To druhe je realny MC takt, ktory je dosiahnutelny, za urcitych podmienok - napriklad dostatocne chladenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. base clock - zakladna stabilna frekvencia procesora pri ktorej procesor bezi na zaklade vyrobcom definovanych parametrov
2. boost clock - je frekvencia, pocas ktorej jadro procesora funguje po splneni urcitych podmienok

Ak by si u nejakeho procesora vdaka boost clock predefinoval za BASE clock, musel by si tomu procesoru aj nastavit parametre, na zaklade ktorych sa predava:

Cize taky novy model i7 od Intelu, by mal sice 5 GHz Base clock, ale Intel by musel uviest aj spotrebu 190 W, nutne vodne chladenie, alebo 0.5 kg chladic s dvomi vetrakmi v dobre vetranej bedni za prijemnej 18 stupnovej izbovej teploty ako minimalne poziadavky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, uz jsem to pochopil.. asi jedna z veci co vyrobce cpu nedokaze prilis ovlivnit je prehrati VRM, pri tom boostu napr., takze deska si vynuti "krok zpet", v umyslu zabranit katastrofickemu scenari :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Test Ryzen 5600X v maximální zátěži stress test CPU + test PBO
Ryzen 5600X 65W frekvence 3,7 GHz (4,6 GHz boost)
https://ctrlv.cz/MQFY

3700MHz je min frekvence všech jader v maxilmální zátěži.
Hry nejsou max zátěž, CPU boostuje na 4650MHz, ale frekvenci všech jader jsem nemonitoroval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma niekto konkretne informacie, preco ten heatspreader vyzera tak ako vyzera? Ci je to len kozmeticka zalezitost, alebo to ma nejake technicke odovodnenie?

Hlavne mam obavy o cistenie teplovodivej pasty z tych zarezov. Niektory zakaznici si tam toho dokazu naniest az-az.

Dakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to je z duvodu umisteni pasivnich komponent (kondenzatoru) po obvodu, ktere jsou videt ve vyrezu, a az druhotne jde o usetreni materialu.

Celkem te chapu, ta pasta v takovych otvorech (a mezi kodanama) by me taky hodne stvala.. ale nedavno jsem objevil tenoucke thermal pady - mozna to budou bundlovat k tomu cpu, a pak je problem vyresen. Jako kdyz to ma 200-300kc koncovku, tak masove prikladany pad by zvedl cenu jenom o 100 treba, a to se v cene produktu za deseti-tisice fakt ztrati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S thermal pady je jeden problém - mají znatelně vyšší tepelný odpor než pasta (i ty tenké)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na té poslední fotce je CPU s nižičkama. Tedy jistě to není Zen 4 jak je v popisu. Ale je to AM4.
Zen 4 by měl vypadat takto:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/rDSECMeuUEmDxBBWLiu375-970-80.jpg
nebo
https://voonze.com/wp-content/uploads/2021/05/Zen-4-1000x600-696x418.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.