Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Western Digital uvádí externí disky pro Windows To Go. Co to znamená?

WDBHEZ5000 - WD My Passport Enterprise
Společnost Western Digital uvedla disky My Passport Enterprise certifikované pro Windows To Go. My se v tomto článku pokusíme mimo jiné vysvětlit, čím je disk pro Windows To Go tak specifický…

Možná překvapivě se nebudeme většinu článku věnovat samotnému disku, ale funkci Windows To Go, což je novinka Windows 8, která umožňuje instalaci systému jako takového na USB disk a jeho přenositelnost mezi různými počítači (pokud jsou vůbec Windows 8 schopny utáhnout). Jde o funkci Enterprise edice Windows 8, nicméně do určité míry lze použít i na Windows 8 Professional i Windows 8 (základní verze), problém je to v zásadě jen licenční (a následně aktivační). Nefunguje na Windows RT, neboť to je úplně jiná kategorie. Abychom pochopili, o čem WD My Passport Enterprise je, musíme si o Windows To Go říci něco více.

Když jsme si poprvé vyzkoušeli Windows To Go, instalace byla taková, řekněme, ne příliš uživatelsky přívětivá. Bylo zapotřebí příkazového řádku, nástroje imagex.exe a vůbec to celé z pohledu laika připomínalo takové to „geecké kouzlení“. Ve finální verzi Windows 8 Enterprise je vytváření USB disku s Windows To Go doslova srandazápas, ukazuje to následující sada obrázků. Přesto to má svá omezení, která lze postupem s příkazovým řádkem obejít.

Windows 8 - Ovládací panely - Windows To GoWindows To Go - výběr USB jednotkyWindows To Go - výběr bitové kopie Windows 8Windows To Go - volba použití funkce BitLocker
Windows To Go - připraven k instalaciWindows To Go - příprava jednotky USBWindows To Go - průběh instalaceWindows To Go - možnosti změny spouštění po instalaci

Pak už je možné z USB disku nabootovat a probíhá klasická fáze instalace jako po prvním restartu. Použití Windows To Go má drobná omezení, například zde není hybridní vypínání a ve výchozím nastavení nefunguje Windows Store, to lze však změnit v nastavení politik.

Co je vlastně pro takový USB disk určený Windows To Go specifické?

  • Musí být USB 3.0 (přestože je následně možné jej provozovat i připojený do USB 2.0 portu),
  • musí jít o zařízení typu „pevný disk“ v tom smyslu, že nemůže jít o disk hlásící se jako „vyměnitelné médium“
  • a pokud je to možné, měl by být Certifikovaný pro Windows 8, přesněji právě pro funkci Windows To Go.

Co se stane, když tyto podmínky nebudou splněny?

  • Pokud disk nebude USB 3.0, bude prostě jen pomalý. Systému to vadí úplně stejně jako necertifikovaný disk (vizte třetí bod).
  • Pokud nepůjde o „pevný disk“, ale o „vyměnitelné médium“, nastanou komplikace.

    • Tou první je, že Windows je i ve verzi 8 stále natolik hloupocatý systém, že nedokáže na vyměnitelném médiu udělat a především pak použít více než jeden diskový oddíl (partition). To bude určitě vadit průvodci, protože ten počítá s tím, že bude dělat oddíly minimálně dva, jeden FAT32 pro bootování (FAT32 proto, že může počítat i s bootováním přes UEFI a k tomu bohužel NTFS použít nejde) a druhý NTFS, kde bude samotný systém se vším všudy včetně swapu a tak. Na disku typu „removable drive“ („vyměnitelné médium“) vám Windows dva oddíly nevytvoří, i kdybyste se na hlavu stavěli. Lze to obejít postupem za pomoci příkazového řádku, kdy lze vše (bootovací soubory i systém se vším všudy) nainstalovat do jednoho oddílu. Pokud netrváte na bootování přes UEFI, klidně může být takový oddíl rovnou NTFS.
      (Pozn.: bohužel nebyl zrovna v době psaní článku k mání alespoň 32GB USB „vyměnitelný disk“, takže nevíme, zda s tím má průvodce skutečně problém, nebo se s tím popasuje a něco zkusí, spíše bychom se ale příkláněli k variantě, že to nedá.)
    • Pokud obejdete první problém, nastává druhý, ten nejvážnější. Znovu je potřeba říci, že systém Windows je i ve verzi 8 natolik hloupocatý, že na „vyměnitelné médium“ nedokáže vytvořit a používat swapák. Aktualizováno*: To by ještě nebyl takový problém, Windows se bez swapu celkem obejdou. Problém je, že instalace Windows 8 na vyměnitelném médiu z nějakého důvodu, na který jsme zatím nepřišli, neumožňuje některým aplikacím korektně fungovat. Nefunguje třeba Windows Update, nelze pracovat s nastavením obnovení systému a našlo by se jistě ještě něco.
  • Pokud nepůjde o disk certifikovaný pro Windows 8, Windows vám pouze řeknou, že by měl být, ale instalaci Windows To Go na necertifikovaný disk vám stejně umožní. Stačí, když bude mít disk dostatečnou kapacitu (je dobré mít alespoň 32GB disk, jde i méně, ale 16 GB je málo a pro jednoduchost je lepší říci, že 32 GB by mělo stačit) a nepůjde o „vyměnitelné médium“.

(*) Původně článek obsahoval zmínku o tom, co bez swapáku nefunguje. Potíž je v tom, že to není primárně problém swapáku. Ten sice nejde na výměnném médiu vytvořit, ale pokud systém najde v počítači pevný disk, vytvoří so ho automaticky na něm. Swapák tedy v systému je, ale stejně zmíněné aplikace nefungují. V předfinálních verzích Windows 8 nám nefungovala ani metro-verze Internet Exploreru. Ve finální už funguje.

Právě ona certifikace pro Windows 8 (či Windows To Go) je pro nás zatím malou nepodstatnou neznámou, na které však možná staví právě externí disk My Passport Enterprise. Nevíme totiž, zda systém dokáže onu certifikaci nějak z disku vyčíst (klidně může jít o jeden příznak, který systému předá firmware disku), považujeme to však za dost pravděpodobné (jinak by musel zjišťovat různé rychlostní parametry a to by bylo zbytečně složité, navíc si myslíme, že námi vyzkoušený SSD Kingston v externím USB 3.0 boxu by neměl být co do rychlosti žádným problémem, přesto se to systému nepozdávalo a doporučoval certifikovaný disk). My jsme vyzkoušeli instalaci Windows To Go pomocí průvodce i na 80GB PATA disk připojený přes redukci na USB 2.0 a taky to šlo.

WD My Passport Enterprise tedy nejspíše obsahuje navíc jakousi technicky nepodstatnou certifikaci pro Windows To Go. To jen abyste věděli, co je na tom tolik Enterprise ;-). Na trh přijde 26. října spolu s Windows 8 v kapacitě 500 GB a doporučenou koncovou cenu známe zatím jen v USD, je to bez centu rovných 120 dolarů (čistě v přepočtu je to zhruba 2 300 Kč). Co se nám nepodařilo zjistit, jsou otáčky disku, který je uvnitř (specifikace neplní ani roli reklamní brožurky).


Jen tak pro pořádek: WD My Passport Enterprise je nejspíše vůbec první pevný disk určený (certifikovaný) pro Windows To Go.  Zajímavostí je, že obsahuje utilitu WD Compass, která nějak připraví disk pro práci s Windows To Go. Dalšími podobně certifikovanými produkty jsou flešky Kingston DataTraveller Workspace s řadičem SandForce, podporou S.M.A.R.T., TRIM a solidními rychlostmi 250 MB/s čtení i zápis a obdobně namakané flešky SuperTalent RC8.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Western Digital uvádí externí disky pro Windows To Go. Co to znamená?

Pátek, 26 Říjen 2012 - 16:17 | WIFT | Já bych spíš řekl, že na flešce nejde udělat...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 21:10 | BTJ | No jako ja zcela chapu, ze na flashce nejde...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 13:12 | WIFT | S tím swapákem, to jsem uznal, že to byla chyba,...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 11:52 | BTJ | Aha, pockej, ja se bavil jenom o tom swapaku, ze...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 10:44 | WIFT | Hází to prostě chybu. Před chvilkou ověřeno. Tomu...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 02:48 | BTJ | Jak nechodi prace s obnovenim systemu? Co tim...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 00:23 | WIFT | Máš pravdu, není to primárně problém swapáku. Ten...
Středa, 24 Říjen 2012 - 23:36 | WIFT | Mám takový dojem, že ovládání hlasitosti přímo...
Středa, 24 Říjen 2012 - 18:23 | JVc | moje rec
Středa, 24 Říjen 2012 - 17:27 | BTJ | Ja bych vam teda do toho nerad kafral, ale...

Zobrazit diskusi