Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k WebM/VP8 je v bezpečí, Google se dohodl s MPEG LA

Ta poslední věta v perexu je dost nešťastná. Zaprvé tím Google není "v suchu" co se týká patentových trollů - ti se mohou vyskytovat i mimo MPEG LA, a zadruhé to tak nějak naznačuje, že MPEG LA, resp. její členové, jsou patentovými trolly. Tento výraz bych si šetřil na společnosti, které nikdy nic nevynalezly a jenom někde něco nakoupily se záměrem škodit, nebo záměrně a zákeřně patentují něco, co je naprosto zjevné, nebo co si někdo jiný "zapomněl" patentovat a pak to ve vhodnou chvíli vytáhnou.

Ať už je situace se softwarovými patenty jaká je, tak MPEG standardy přece jenom nejsou "slide to unlock" a stály spoustu práce, jejíž výsledky by se nějak chránit měly. I když u softwarových patentů jsem taky v principu proti, vždycky mi při této otázce vytane na mysl právě MPEG LA a tak nějak si řeknu: "Tak moment moment, ne tak zhurta, nějaká inovativní práce, která by měla mít nárok na ochranu, se přece jenom dělá, nejsou to jenom bohapusté koniny."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takoví fyzici a matematikové, ti taky musí vynaložit spoustu inovativní práce na to, aby dali dohromady nový matematický aparát nebo fyzikální teorii. A patentovat si to co vymyslí nemůžou.

Neměly by softwarové patenty být stejně jako matematické metody z přincipu nepatentovatelné? Software provádí akorát nějaké operace z bitíky, tzn. je možné ho vyjádřit matematickým vzorcem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máte naprostou pravdu, obzvláště u návrhu A/V formátů, a následném návrhu kodeků jde v principu především o aplikovanou matematiku, jejíž vzorce a postupy jsou poté realizovány pomocí zápisů v programovacím jazyce.

Patentovat si matematiku a matematické postupy nelze, to by byl nesmysl, a také to většina lidí uzná.

Je až s podivem jak odlišný je názor na patentování výsledků matematiky přetavených do softwaru. Tady je najednou ona matematika zapsaná do programu prý patentovatelná.

Co z toho vyplývá ?!
To je jasné!

1) Matematika může každý pitomec, a nejedná se o tvůrčí práci.
Že prý výzkum a tvůrčí myšlenky, pche to je toho! Ty blbý vzorečky a matematické analýzy přeci zvládne každý levou zadní!

2) Programátor je už z principu génius, a vše co kdy sepíše je objevné autorské dílo, které musí být povinně patentováno nejméně po tři další generace!

Je to dnes divná doba. Není důležité něco nového objevit či něco užitečného vymyslet. Lepší je si něco patentovat. Cokoliv, třeba i kravinu kterou všichni znají. Pokud je váš patent první, máte dost možná vyhráno. Můžete tím dlouhá léta vydírat ty ostatní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako že veškerá matematika už tady byla předtím, než ji někdo nějakým zápisem popsal a pak to někde využil? To je zajímavá myšlenka, to vlastně nikdo nikdy na nic _nového_ nepřišel, všechno už tady bylo předtím. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Objevy, vědecké teorie, matematické metody a programy počítačů nejsou vynálezem, proto nejsou patentovatelné. Vztahuje se na ně ale autorské právo.

Na druhou stranu, v USA si můžete patentovat geny, které nikdo nevymyslel, pouze provedl analýzu DNA buňky.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Patent

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejen ze je mozne vyjadrit software matematickym vzorcem, matematici maji velice presnou predstavu jak ten vzorec bude vypadat: bude se jednat o castecne rekurzivni funkci :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.