Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Wikipedia zvažuje používání H.264 videa

A nebo si prostě počkají až Google prosadí všude po internetu svůj nový formát VP9. Budou moci nadále používat svobodný formát, jeho podpora bude dostatečná a všichni budou šťastní. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale VP9 je nehorázná sra_ka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jestli obstojí proti h.265 se ještě uvidí, až vyjde finální verze, která se již nebude upravovat. Do té doby nelze jednoznačně soudit, zda za něco stojí. Já osobně budu radši podporovat svobodný software.
Ale pokud někdo bude radši používat placenou alternativu, která bude zatížená licencemi, ale přitom podobně dobrá jako svobodná varianta, tak je to jeho věc :)
Ale to jak to dopadne se teprve uvidí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Finální verze VP9 už vyšla, v červnu. Jsou v ní sice i bugy, ale nic už se měnit nebude ("kostky jsou vrženy...")

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznik preferuje vyssi kvalitu.

Neni duvod pouzivat nejaky pseudoformat jen proto ze je zadarmo, kdyz kvalita obrazu je vyrazne horsi a navic to nejde prehrat na nicem jinem nez je pocitac.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě spíš zákazník preferuje pohodlí. A když je všude h.264/265 tak nebude hledat kodeky jen proto, že by mohl mít o 10% lepší kvalitu. Takovýchto pokusů už historicky byla spousta a jediný doinstalovávaný kodek byl divx kvůli dostupnosti filmů. Ale teď už i piráti přešli na h.264, tak je celkem jednoznačně rozhodnuto. A jelikož už tvůrcům operačních systémů i elektroniky došlo, že standard je standard, tak se dá h.265 považovat za jednoznačného vítěze pro příští roky již nyní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Google jej nemá šanci prosadit ze dvou důvodů.

1. MPEG je standardizační komise, takže jsou to oni, kdo navrhují a schvalují ISO standardy. Proč by měli standardizovat něco dalšího, když mají vlastní kodek?
2. Apple ani Microsoft nemají žádný důvod nestandardní kodeky od Googla používat. V případě standardizovaných ISO kodeků mají alespoň právní jistotu, že se nezmění jejich licencování a že budou vždy zdarma. Takže u nějakých 75% všech internetových zařízení pravděpodobně nikdy nebude podpora pro nějaké podivné VP9, ale bude tam automaticky v základu podpora pro h.265.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po standardizaci OpenDocument jako ISO taky nebyl žádný důvod mít duplicitní standard OpenXML. A jak to dopadlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A taky si myslím, že k tomu nemělo vůbec dojít. Tady je ale odlišná situace. Google je aktuálně ve stejných vodách jako Microsoft a Apple, což v době OpenXML u Microsoftu zas tak nebylo. A jsem si dost jistý, že jak Apple, tak Microsoft, to Googlu jen tak nevěnují a udělají cokoliv, aby se to do standardu nedostalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to vyšlo SUPR!

Zbavit se dalšího zbastlu s podivného "svobodného světa" a tak jako Linux nikdy na desktopy nedošel (a nedojde), zbavit se i dalších hovadin, jako je zrovna oog, theora apod.

Po letech to konečně začíná vypadat, že celá tato "komunita" a její produkty půjdou z většiny tam, kam patří. K čertu...

B.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

odbornik jsi na slovo vzaty, otevrene formaty jsou casto lepsi nez uzavrene nesmysly s patentnimi pastmi
viz napriklad OPUS ktery se stal internetovym standardem
http://en.wikipedia.org/wiki/Opus_(audio_codec)
http://www.opus-codec.org/

to, ze programatori na mobilnich jsou lini napsat podporu pro nejaky dalsi format
(typicky priklad MP3 jedinny audio format a podobne prasarny
je uplne jiny problem ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to bylo na @bullhead

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"otevrene formaty jsou casto lepsi nez uzavrene"
...čistá lež a musíte to vědět:-)

...VP8 je vizuálně horší než 264ka, VP9 je vizuálně horší než 265ka (ano je začátek vývoje HEVCu, ale už jsou venku a je to hnus), oog se nikdy masově neprosadil, WebP se nikdy neprosadil a to ho tlačil Google, OpenDocument z nějka "komunity" používá naprostá minorita a firmy i uřady používaj XMLka od MS a tak je to se vším s "otevřených fomátů":-).

A na závěr, kdyby ty "otevřené" formáty byly tak dobré začne to scéna z filmy apod. na internetu použivat! A ejhle jaké překvapení, v 99 procentech je to 264ka + AAC zvuk:-)))) ...JEDINĚ co se prosadilo byl MKV kontejner. Opakuji JEDINE!

B.

p.s. ...mno o Opusu si popovídáme za rok jestli ještě bude existovat:-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"to, ze programatori na mobilnich jsou lini napsat podporu pro nejaky dalsi format"
...mimochodem tohle je dost pecka věta:-)))

...fakt maj dnes programátoři čas psát encodery na pofiderní formáty jen proto, že nejsou zatíženy licencemi:-))))) ...tohle mne opravdu pobavilo, typickě věta člověka odtrženého od reality/linuxáka:-)

B.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by se slušelo dodat, že h.264 (resp. MPEGy celkově) má obvykle hardwarový dekodér zabudovaný v grafickém čipu. Takže je přehrávání energeticky nenáročné a nezatěžuje CPU. Ostatní formáty musí dekódovat CPU, což je náročnější a žravější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A myslis, ze ten dekoder se tam objevil sam od sebe? Kdyby se WebM, VP9 nebo neco takoveho prosadilo, tak i ty HW dekodery by se objevily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...eeeeeee proč do HW přidávat nestandartní zbastly které "nikdo" (čti "skoro nikdo") nepoužívá? ...lidi chtějí kvalitu, nějaké "open source" a kecy o licencích jsou jim u prdele

...díky bohu, že to pochopila i Wiki (jedna z mála(!) "open source" věcí, co opravdu stojí za to)

B.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti teto diskuse bych rad zminil novy clanek http://diit.cz/clanek/prehled-open-source-programu-v-srdci-playstation-4 .... :-)

A mimochodem, Intel ma HW akceleraci VP8 v Bay Trail atomech a par dalsich HW implementaci by se taky naslo: http://en.wikipedia.org/wiki/VP8#Decoding

Ale mas pravdu, vetsine lidi jsou kecy o licencich u prdele. To jenom ty se tak vztekas, kdyz je neco open source.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze ty platis patentove poplatky vylozene s radosti. Pokud jsou otevrene formaty videa horsi, je to jen proto, ze MPEG ma patentovane skoro vsechno co jde s videem delat a i kdyby na to nekdo prisel nezavisle ma smulu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...jojo, tak si sedí uhrovitý Linuxák po reálné práci, co mu umožńuje platit složenky a plkat na forech večer u kompu a uvažuje, co dá komunitě, když má tolik času nemaje přítelkyni ...a napadla ho supr komprese obrazu! ....safra on už na to někdo přišel:-) ...a on, tak nezávislý, "má smůlu":-))) ...jojo reálný život je svině:-)

B.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Temi uhrovitymi linuxaky myslis Larry Page a Sergey Brina?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak Wikimedia nebo Wikipedia? So z toho akýsi zmätený...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hned prvni odstavec: The Wikimedia Foundation, dceřiný projekt Wikipedie pro správu multimédii

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.