Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

WinBtrfs: vzniká kernelový ovladač Btrfs pro Windows

btrfs logo (c) Daniel Lommes
Souborových systémů s podporou přímo v jádru OS je na Windows jako šafránu. Nový projekt chce mezi ně přidat i Btrfs, který lze považovat jako linuxovou reakci na nekompatibilní licenci ZFS.

Projekt WinBtrfs není prvním pokusem o zpřístupnění souborového systému Btrfs na Windows. Není ani prvním týkajícím se linuxových souborových systémů, sám jsem před mnoha lety používal třeba Ext2FS. Ale jde o první, který možná jednoho dne na Windows platformu přinese podporu Btrfs plnohodnotnou a plně integrovanou do systému.

A je to také projekt hodně ambiciózní, neboť jeho kód neobsahuje nic z originální linuxové verze Btrfs, tvůrce vše implementuje nově od základu. A jelikož je nyní venku verze 0.1, sluší se dodat, že projekt je ve velmi rané experimentální fázi a nedoporučuje se pro běžné použití. Zachována je pak samozřejmě GPL licence, konkrétně LGPL.

Z implementovaných vlastností Btrfs v tuto chvíli víme o čtení a zápisu, systému cache, schopnosti najít a používat Btrfs partišny pod Windows (kdy samotná standardní Windows takové oddíly na disku jinak ignorují) či o přístupu k Access Control Lists, Alternate Data Streams, symbolických odkazech či mapování linuxových uživatelů na windowsové.

Podstatně delší a výživnější je seznam toho, co se teprve chystá, namátkou RAID (0, 1, 10, 5, 6), komprese Zlib a LZO, cache volného místa, prealokace, lepší podporu vytváření pododdílů (subvolumes), asynchronní čtení/zápis, vytváření hardlinků a další věci.

Aktuálně je ovladač podepsán sám sebou, takže pro běh na 64bit Windows je potřeba použít testovací režim OS. Kompilace kódu ovladače vyžaduje MS Visual C++. V tuto chvíli se již ví o nějakých chybách, každopádně vše potřebné se v případě zájmu dozvíte přímo na GitHubu.

Tagy: 
Zdroje: 

WinBtrfs

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku WinBtrfs: vzniká kernelový ovladač Btrfs pro Windows

Úterý, 23 Únor 2016 - 22:10 | danieel | Portovani - nemusi se prece nic prepisovat v...
Úterý, 23 Únor 2016 - 19:43 | franzzz | Podstatne bude, kdo za tim stoji a kolik ma...
Úterý, 23 Únor 2016 - 19:21 | disposable | radšej by som videl ReFS (keď bude vo finálnej...
Úterý, 23 Únor 2016 - 18:47 | BTJ | "Btrfs plnohodnotnou a plně integrovanou do...

Zobrazit diskusi