Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 avizované miliardy uživatelů nedosáhnou

..pocitam, ze tri dny pred "koncem" "jedinecne" "nabidky" to okno bude pres plochu v jednom kuse a nic se na tom nebude dat delat... a hracum by to mohli vynutit i pres fullscreen rezim - to by byl krok..uprostred tuhyho fightu prepnuti do desktopu s oknem prejdete na winx, jedine tam si uzijete DX12 hry!

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

ale prd, tech co hraji takovy hry je par %.asi jako MSM (teplousu), ale na siření HIV maji zastoupeni 60%.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1 věta: "Tyto plány počítaly i s mobilním světem, především s chytrými telefony, do nichž společnost před lety zainvestovala akvizicí Nokie."
... I S MOBILNÍM SVĚTEM...

2 věta: "Tyto plány ale vzaly v poslední době za své, a tak už i Microsoft přiznává, že bez desítek na chytrých telefonech avizovaného cíle v předpokládaném časovém horizontu nedosáhne." ... A S MOBILNÍM SVĚTEM DOSÁHNE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hadam ze ne, proto je asi nadpis clanku tak definitivni :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S koncem tohoto měsíce, si hodně uživatelů win 7 a 8 oddychne.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Optimisto! :-D

Jak to tak sleduji, tak se hned další měsíc objeví reklamy typu: Upgrade zdarma jste sice nestihli, ale máme pro vás speciální nabídku. Upgrade za pouhou korunu!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze hlavne si vydychne vela uzivatelov Win7, kedze Win10 je defacto Win8.2, t.j. dokoncene 8cky verzie 8.00.0000 tak, jak mali 8cky vyzerat v case uvedenia pred 4 rokmi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 10 avizované miliardy uživatelů nedosáhnou"

Takže nakoniec nedosiahnu. Ale nemôžeme MS uprieť že sa o to aspoň nesnažili :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby mě někdo takhle několikrát denně otravoval s hláškou, kterou jsem už xkrát před tím odmítl, tak bych se akorát tak nasral a ty Windows smazal úplně. Ať si jdou dělat idiota z někoho jiného.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak je to teď, ale po většinu času šlo upgrade jen odložit, nikoli odmítnout.

Doufám, že za čtrnáct dní konečně půjde beztrestně povolit automatické updaty na W7. Jen se trochu děsím, že ta vyskakovací okna pouze změní na "zmeškali jste bezplatný upgrade, kliknutím sem přejdete do obchodu, kde si budete moci koupit W10 za plnou cenu".

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

To je jen o důvod víc to smazat a nenechat ze sebe dělat debila. Jestli Microsoftu neuškodí takováhle kampaň, z pohledu uživatelů, tak už nic a fakt ti jejich uživatelé se sebou už nechají dělat všechno...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je marné, ovce nic neodradí, to totiž vyžaduje překonat lenost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně proto jsem upgradoval hned a mám pokoj...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přeji ti aby ti tvůj pokoj vydržel co nejdéle, protože klidně se může stát, že se ti po 1.8.2016 začne vyskakovat okno o tom že by sis měl koupit plnou podporu za *******,-€

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade mi nic nebrani, abych si nainstaloval zpet W7 a 8.1 pro.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dělěj si co chceš, já jsem spíše na druhé straně u těch lidí co si nainstalují OS a za 10-12let ho zformatují. Naprosto nechápu lidi co mění OS co půl roku, z toho bych se asi zbláznil furt všechno instalovat znovu a znovu a řešit co kdy kde jak a proč to s tou kterou verzí OP nefunguje...všechna nastavení znovu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsi na té druhé straně lidí, který nakonec stejně budou muset vytáhnout šrajtofli a přejít.
Je to za 30 minut hotový, ale myslel jsem to spíš hypoteticky. Pokud někdy zavedou něco jako roční výpalný, tak od Windowsů zdrhám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že miliarda by byla absolutně reálná, pokud by desítky vypadaly a chovaly se jenom o maličko jinak. Podle mého by úplně stačila možnost vyházet věci, o které nemá uživatel zájem - všechny ty Edge a Cortany a Modern whatever, telemetrii... Plus trošku přidat možností do Windows Update, zkulturnit control panel, aby vypadal trochu jako dřív, to celé nacpat na jeden "ballot" screen (ať si uživatel vybere, jestli to chce nebo ne) a hotovo. To by tu miliardu dokázali a ani by to nemuseli vnucovat zdarma, klidně bych za takový upgrade pár stovek zaplatil.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Cortanu mam neaktivovanou, vsechnu tellemetrii, ktera jde
vypnout pri instalaci mam vypnutou a edge nepouzivam a ani ho nikde viditelne nemam, nespousti se mi. Klasicky ovladaci panel je stejny, je do neho rychly pristup - kliknuti pravym na start... Takze tady jaksi nevim na co narazis.Vsechny tvoje pozadavky jsou lehce nastavitelne / dostupne.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Problém s Windows 10 je ten, že v MS si IMHO myslí úplně to stejné, co ty tady píšeš - nahrneme jim tunu balastu, různě to poskrýváme a když to někdo nebude chtít, tak přece stačí smazat ikonu z plochy.

To teda ne. Já chci při instalaci dialog, kde se mě to zeptá, jestli chci instalovat Cortanu, Edge, Modern nebo "Windows 7" start menu, Skype, Bing toolbar, whatever - jako každá normální linuxová distribuce. Klidně to může být iplicitně zatržené, já si s tím dám práci a dám to pryč.

Tvářit se, že když si smažu ikonu z plochy nebo to nepoužívám, tak problém vlastně přestane existovat, není pro mě prostě dostatečné řešení.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Pri instalaci muzes rozkliknout polozku, kde vypnes vsecku telemetrii. Ta polozka je mensim fontem, skryta ale neni. Ani uz si nepamatuji co jsem musel udelat ohledne cortany, ale myslim ze je defaultne neaktivni, maximalne se mel hlasku jestli aktivovat nebo ne. V pridat ubrat soucasti windows jsem odebral jenom explorer, nevim jestli tam je i edge, nechce se mi to ted zkoumat, jsem na mobilu, ale edge se nevidel ani jednou od chvile co mam nainstalovany chrome. Jestli mi nekde na disku zabira 100 mega je mi jedno. Problem je v tom, ze se zdanlive vetsina lidi, podotykam v Cesku, veze na nejake hype vlne haterstvi desitek. Je to cele totalne zveliceny nerealny problem. 99 procent normalnich domacich uzivatelu nema duvod na desitky neprejit. System je jenom lancher a windows 10 jsou rychly a stabilni launcher. Fakt nechapu tu histerii zkostnatelych radoby ajtaku bojicich se sebemensi zmeny. I Wift priznal, ze desitky ma a funguje na nich bez problemu, stejne jako 99 procent nezfanatizovanych lidi.

Vsichni co se tady ohaneji nesmysly jak jsou desitky spatne, a honi si tu na tom ego, na ne stejne jednou prejdou, nebo na novejsi windowsy obecne, pokud drive neprejdou na linux. A v pripade windows si jeste budou muset zaplatit, protoze byli lini zkusit neco noveho, trosicku jineho. Bylo to tak temer vzdycky s kazdou novou verzi windows, vzdycky se nasli brblalove. I Visty byly v poho, ale poskodil je prodej na malo vykonnem hardwaru a pomaleji dostupne ovladace kvuli jejich novemu modelu. Ja na nich fungoval bez problemu a nove windowsy jsem adaptoval vzdycky drive ci pozdeji bez problemu. Stejni lide rvali u osmicek, 8.1 atd atd. Historie se proste opakuje.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby byly desítky jenom launcher, tak je mám už dávno. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Desítky jsou lepší operační systém, než sedmičky, nebo osmičky. Ale kdyby to bylo na mě, gui bych udělal přívětivější, něco jako měly sedmičky, nebo některý linuxový distribuce - je sice fajn, že je to přizpůsobené pro dotykové ovládání (a to funguje perfektně), ale spousta lidí to evidentně nechápe a přijde jim to hnusný. Rozhodně ale není na co si stěžovat, všechen nepotřebný balast se dá jednoduše odstranit z powershellu - sice až po instalaci, ale jde to. Také lze vytvořit vlastní instalaci... všechno jde, když se chce. Zůstávat na systémech, který přestanou být podporovaný v tu chvíli, kdy si M$ vzpomene, že chce víc uživatelů W10, je blbost za kterou odmítači nakonec stejně zaplatí.
Každopádně M$ je dost naivní, když si myslí, že proti těmhle paličákům bude fungovat metoda hrubé síly v čele s fullscreen obrazovkou a čísilkama.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Že se kutěním dá něco zařídit je v základu špatná myšlenka a sposta lidí se kvůli tomu vysmívá Linuxu. Pokud to nejde upravit několika přehledně uspořádanými přepínači v nastaveních či v instalátoru, lze úpravy systému považovat za opruz a pro běžného uživatele nepohodlnou záležitost. Plus je tu ta skutečnost, že to MS může na dálku popřepínat zase zpět podle svého - třeba při velkém update - to je podle mě hodně velký problém.

A to tu prosím nemluvíme o maniakálním tunění systému, ale o základní použitelnosti.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá Gemblere, pokud windows 10 je přizpůsobený pro dotykové ovládání, tak proč tohle prostředí mám i na desktopu? To neumí MS rozdělit instalaci zvlášť pro tablety a zvlášť pro desktop? K čemu mi je roztahané nastavení na několik stran když nepatlám po obrazovce? A dvojí ovládací panely, k čemu?
Chápeš proč to uživatelům vadí?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Spousta lidi chape optimalizaci pro dotykovy ovladani velmi dobre, ale neni jim jasny, proc tim maji trpet na desktopu, kde monitor ohrabavat nehodlaji. Ze to neni tak hrozny a mysi to prece porad ovladat jde? No jde, ale je to podobny, jako byly tabletovy XPcka, akorat naopak. Jde to, ale neni to ono. Protoze, kdo by to rekl, odlisnej zpusob ovladani potrebuje odlisny rozhrani a neco univerzalniho proste nefunguje optimalne pro oboje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V desitkach mas dva rezimy. Na desktopu bez touchscreenu je implicitne zapnuty rezim pro ovladani mysi a klavesnici. Tento rezim funguje zcela identicky jako ve windows 7, az na par novinek jako prave kliknuti na start, ktere zobrazi menu s rychlym pristupem do admin funkci, klasickeho ovladaciho panelu atd. V tablet rezimu se nabidka start zobrazuje jako velke dlazdice pres celou obrazovku vertikalne (rozdil oproti 8.1 kde byla horizontalne) a implicitne se spousteji apky jako prohlizec a podobne optimalizovane pro ovladani dotykem. Implicitni nastaveni jdou menit dle libosti. Co se tyce optimalizace desitek pro dotyk, tak ta hlavne spociva v presnejsim rozpoznavani na osach x/y a v rozsirenem nastaveni jednotlivych gest, ale je to vicemene podobne jako v 8.1 az na to start menu, ktere je rozdilne v rezimech desktop vs tablet. Nove start menu a tech par klavesovych zkratek je vicemene vse co je 'na povrchu' opravdu jine, nicmene rychle pochopitelne a naucitelne. Ja mel celkem 3 touchscreen notebooky a ted mam x220 bez touchscreenu. Docela mi na nem ten touchscreen nekdy chybi, hlavne kdyz lezim v posteli a serfuji na netu, levou ruku mam prirozene u leveho horniho okraje displaye a na touchscreenu bych takhle posouval stranku pri cteni namisto krceni prave ruky na malem touchpadu, nebo hledani sipek. Mam i 7 palcovy tablet s desitkama a celkove se mi vice libilo pro dotyk start menu na 8.1 nez na desitkach. Popravde ten tablet uz moc nepouzivam, nekdy na cestovani, ale muj 72. lety otec ma 10 palcovou verzi toho stejneho tabletu s 8.1, taky s baytrail atomem a je to jeho, jak rika, "nejlepsi kamarad". Kouka na nem na televizi, cte na nem, posloucha hudbu / radio, vyrizuje maily na touchscreen klavesnici a celkove ten tablet preferuje k jeho lenovu x220. Myslim, ze predevsim pro starsi lidi s horsim zrakem je takove zarizeni nejvhodnejsi. Par velkych dlazdic se skypem, "internetem", postou, pocasim, televiznima apkama apod. jim staci. Ja bych treba bral i touchscreen all in one do kuchyne, jednou tydne clovek otre obrazovku misto mysi nebo klavesnice, zabira to nejmene mista apod., ve chromu jsou pekne Speed Dial addony na oblibene stranky atd., jednoduche na dotykove ovladani. I kdyz neni problem se presne trefovat i na ty nejmensi desktopove prvky na sedmi-palcovem 720p tabletu, diky vyse zminene presnosti touch UI.

Co je ale nejzasadnejsi je, ze mame dneska vice voleb; x distribuci linuxu, android, iOS, Mac OS, Windows, Chrome OS a kazdy si muze vybrat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chapu, me to ze zacatku taky vadilo, ale bral jsem to "sportovne", naucil jsem se s tim zit, stejne jako jsem se naucil dos, 95, 98, ME, XP, Vista, 7, 8, druhej den 8.1, Server 2003-r12, unix, ios, osx, android, symbian, atd... Ty vase vykriky ze tmy jsou fakt k smichu: "MS se nam snazi dat neco zadarmo! Bojkooot!", "Je to malo ruzovy, nemuzu najit barvicky! Bojkooot!"
M$ nikdy neplanoval delit instalaci na nedotyk a dotyk, protoze mu slo v prve rade o vymysleni os pro zarizeni 2v1 - jejich Surface. Ze je to na desktopu hnusny? Ok. Me to treba nevadi, ocenuju spis sviznost a funkcnost. Na rozhozeny ovladaci panely jsem si zvyknul a primo do Ovladacich panelu jsem nemusel uz hezky dlouho (nikdy mi nesedly), vsechny dulezity veci zvladam z Nastaveni.
Chapu, ze to na prvni pohled nic neprinasi, ale stejne jednou budete muset prejit, tak proc si to delate tezsi?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho, že to je ošklivé (subjektivní názor) je to neergonomické (fakt). Když mám na 24" monitoru nějaký seznam pod sebou (nastavení, mail atp.), tak vidím jen pár gigantických položek s ořádkování 3.5 a musím rolovat několik stránek dolů či nahoru, případně přepínat stránky. Na menších monitorech je to ještě extrémnější. Všude spousty volného místa a uživateli scrolluj.

http://www.windowscentral.com/sites/wpcentral.com/files/styles/xlarge_wm...
http://diit.cz/sites/default/files/styles/custom/public/microsoft_window...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, stačí kliknout pravým tlačítkem na start a máš okamžitý přístup ke všem klasickým nastavením viz. - https://www.dropbox.com/s/2ds7szfe4tydn0h/Screenshot%202016-07-22%2010.2...

BIG DEAL! :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si to nekdy pouzil, tak by si zjistil ze spousta nastaveni v tech tvych "klasickych nastavenich" chybi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co treba?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Treba windows update a vsechno okolo nej. V programs & features je po cisty instalaci prazdno, zatimco v settings dialogu je to plny aplikaci k odinstalovani. A dalsi veci. Staci si projit novy "moderni" settings a co zbylo v tom starym...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, toho jsem si ani nevsimnul, mam 80Mbit net doma, takze aktualizace neresim. Ja chci system pouzivat bez co nejmensiho reseni a potreby zasahovat. Chci jen aby mi nepadal, nezpomaloval me a byl bezpecny proti utokum zvenci... Bez par dni uz skoro rok funguju na desitkach upgradnutych z 8.1 a jedine co delam je, ze jednou za dva az tri mesice spustim freeware Spybot Search&Destroy, jeste jsem nedavno upgradnul drivery kvuli dema na novy Doom. Vsechno mi funguje bez problemu na i5 4670k taktnutem na 4GHz, 8GB ram, GTX 760, 1TB ssd na mini itx asus desce v mini itx coolermaste elite 130 skrini. Samozrejmne mam tech par kousku softwaru a her (DXO Optics Pro, Photomatix, Dota 2, BF: Bad Company 2 atd.) co pouzivam legalne bez zavirovanych cracku, nebo pouzivam freeware (gimp, rawtherapee a podob.). Je mi 36, doby kdy se mi chtelo honit kazde procento vykonu a optimalizovat vsechno co slo jsou uz davno pryc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ale nepsal o tom, že v "metru" nejsou kompletní nastavení, ale o tom, že je všude gigantické odřádkování a spoustu prázdného místa, takže když je pod sebou více položek, tak milý uživatel roluje nahoru a dolu jak blbec, místo aby se využilo to designové volné místo a bylo vše pokud možno na očích.

Designér si z vás dělá šoufky:

http://d0od.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/07/select-de...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, co ti brání zmenšit si font na, řekněme 125%, tak to mám já na 13" fhd zenbooku a vidím tam vše, nic skrolovat nemusím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam u desktopu 23" FullHD monitor, soupatko fontu na 100% (niz to na prvni pohled nejde) a stejne jsou vsechny ty "moderni" veci velky jako krava. Kdykoliv na me neco z toho vyskoci, tak se vzdycky vydesim, ze jsem se vratil v case zpatky o dvacet let, kdy jsem honil 3.11ky na 800x600. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"instalaci na nedotyk a dotyk" - myslíš instalační prostředí nebo naistalované desítky? Protože u nainstalovaných desítek to rozdělení je velice zřejmé. Implicitně na desktopu máš desktop režim s téměř klasickou nabídkou start obohacenou o "pravý klik". Potom máš režím tabletu a tam je nabídka start přes celou obrazovku, plocha je upozaděná a funkcionalita se logický mění - třeba když klikneš do okna na vkládání textu tak se ti automaticky vysune klávesnice apod. jako na mobilních systémech...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však já to vím, to ostatní s tím mají problém a chtějí dvě verze systému, mě je to jedno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Win 10 právě nejsou jen launcher.
A já celkem rozumím tomu, že hlavně ajťáci mají rádi kontrolu nad svým počítačem (možná částečně jen pro ten pocit, ale částečně si ho skutečně upravují k obrazu svému).

A i mě například znervózňuje, že pokud se objeví nějaká problematická aktualizace (což není teorie, to se prostě občas stane), neexistuje jednoduchý způsob, jak se jí vyhnout.
Zejména když MS nemá problém vydat produkt de facto nedokončený a z uživatelů dělat beta-testery.
(Což se jim dost vymstilo např. u mobilních Windows a Edge, kde bez ohledu na další vývoj u spousty uživatelů už zakořenilo, že je to nedodělaný bastl.)

Dál mi prostředí a ovládání od Windows 8 přijde horší, než na Windows 7.
Dobře, lépe se to ovládá dotykově, ale to je mi na desktopu k čemu?
Chápu, že když MS chce univerzální systém, musí nutně ta desktopová část trochu „zmobilovatět“, ale zase, pokud to chci používat na desktopu, co je mi po tom, že MS chce mít univerzální systém?

„ stejne jednou prejdou, nebo na novejsi windowsy obecne, pokud drive neprejdou na linux. A v pripade windows si jeste budou muset zaplatit, protoze byli lini zkusit neco noveho, trosicku jineho.“

Přejdou po nákupu nového počítače, kdy by si ten systém stejně museli koupit.

„I Visty byly v poho, ale poskodil je prodej na malo vykonnem hardwaru a pomaleji dostupne ovladace kvuli jejich novemu modelu.“

Ano, čili Visty nebyly v poho, ale na tehdejším hardwaru nechutně pomalé.

„Stejni lide rvali u osmicek, 8.1 atd atd. Historie se proste opakuje.“

Řvali u Vist a Windows 8(.1). A ty systémy nebyly moc úspěšné, společně s Me to byly jediné verze Windows, které nikdy nebyly nejpoužívanějším systémem na PC.
Takže s tím tónem „psi štěkají a karavana kráčí dál“ bych byl opatrný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8.1 je podla mna geek komunitou povazovany za dobry system. Ja ho mam tiez velmi rad a nebyt WDDM 2, tak by som na 8.1 ostal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ados: "[...] Visty byly v poho, ale poskodil je prodej na malo vykonnem hardwaru [...]"

tak pak chapu ze jsi spokojenej s jakoukoliv sr&ckou :-D Visty byl tragickej system, kterej se dodaval na predimenzovanem hardware, ale presto se na nem choval velice vybrzdene, pri startovani/praci/aktualizace se asi snazil ucelove urvat hlavicky hardisku a provadel zatezovej test baterky, burn cpu, atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovému stavu se nejvíce blíží edice Enterprise. Ovšem, málokomu se (legálně) dostane do rukou, ale prázdný Start po instalaci a všechny fičury defaultně Off nebo zcela nenainstalované, to je moc pěkný pohled.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej trolling. Nachytal sem se. Stahnuta Enterprise instalacka z msdn a po instalaci... system co je prakticky stejnej jako professional. Vcetne automatickych aktualizaci, haldy predinstalovanyho bordelu a nepatricnych nastaveni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OK, pokud je tohle http://i.imgur.com/PEsETuu.png halda předinstalovaného bordelu a prakticky stejné jako Professional, pak asi existujeme v úplně odlišných realitách. Ale dost možná to Malování a Poznámkový blok lze zakázat v doménových politikách nebo v unattend.xml při instalaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je krasny. Ale bohuzel takhle to nevypada, kdyz se to nainstaluje z origo instalacky od microsoftu. Do tyhle podoby si to clovek musi upravit a to jde stejne i v edici professional.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle vypada ta moje realita. Cista instalace z media stazenyho vcera od microsoftu http://www.CzDC.org/images/Win10Ent.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si dal tu námahu a začal instalovat nové virtuály, abych se ujistil, že je pravda na mé straně ...a překvapivě nebyla, resp. ten Enterprise, z něhož jsem udělal screenshot a vůči kterému testuji, je přesněji edice "Enterprise LTSB N" tedy pardon za závadějící info.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uff teda v tech edicich je bordel :) "Enterprise LTSB N" mam k dispozici taky, ale byla schovana v seznamu az nekde na konci. Tak zkusim, ale podle wikipedie je to nejosekanejsi dostupna verze takze to bude asi to co chci :) Dik za info.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to k neuvereni, vubec nejsem schopen to vstrebat. Ano, ten totalni fail s WP7, to bylo neco opravdu desiveho ta drzost Microsoftu to vydat, proto to take mel MS nasledne s WP8 docela tezke, ale vcetne WM10 to neni ten zasadni problem. Zasadni problem je, ze ani ty mobilni Windows 10 proste u Microsoftu naprosto nezvladli, ja vubec nechapu jak to dokazali takhle moc zpackat, pouzivam Lumii v praci respektive jsem nucen ji pouzivat a to je opravdu takova tragedie, kdo ten system v zivote nevidel, tak to nemuze nikdy pochopit.
---
Pritom jedinny konkurent Microsoftu je Google a jeho Android (Apple s iOS se pocitat neda stejne jako se neda pocitat Apple s osX jako konkurence desktopu PC (Windows, linux) - Apple je jiny svet).
Kdo trochu vidi pod kapotu te jedinne konkurence tj. Androidu, tak mi da zapravdu, ze ten system je strasny, Google to vubec nezvlada a v podstate je Android takova slatanina vseho mozneho i nemozneho a hlavni vyhoda Androidu je moznost navrhu vlastniho designu. Proste pod kapotou je Android mnohem horsi nez nepovedene mobilni WIndows 10, ale navrchu na urovni grafickeho rozhrani, ktere kazdy uzivatel vnima nejvic je Android uplne jina liga a do znacne miry to je diky jinym subjektum nez Google (HTC-Sense, Xiaomi-MIUI, Huawei-EMUI, Samsung-Touchwiz, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na androidu interně špatného? Podle mého je celkem OK jako věc, která má běžet. Má to jádro, knihovny, VM, GUI, dokonce je tam celkem funkční sandbox... Ty jednotlivé komponenty jsou udělané plus mínus dobře odspodu až nahoru a celek docela "drží" pohromadě.

Co mi přijde špatně je systém sestavení, kdy konečným produktem k nasazení read-only image, na kterou se může výrobce zařízení zvysoka vyprdnout. Bylo by lepší, kdyby tam fungovalo něco jako systém repozitářů, kdy k centrálnímu (od Google) by si výrobci připlácávali svoje TouchWizy apod. jako další repozitář, uživatel by si třeba přidal další repozitář s nějakým backportem a to by se na telefonu všechno zkombinovalo. Ale to nemá s kvalitou software uvnitř té distribuce moc společného.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu je dobre linuxove jadro, tim to konci, javovsky virtualni stroj je neuveritelne narocny na vykon (vzhledem k tomu, ze to je nasazeno na mobilnim zarizeni na baterku). System rizeni uzivatelskych prav, nedodelany ovladac audia, ktery zere vykon stroje potazmo spotrebovava baterku, nesmyslne plytvani pameti at uz neoptimalizaci kodu nebo zadelanim pameti vsemoznyma aplikacema, kdy pred spustenim dalsi aplikace (to jest te jedinne kterou uzivatel opravdu potrebuje) musi dojit k uvolneni jine aplikace z pameti, coz stoji nejaky cas), takovyhle veci je tam plno a konci to presne u toho co pises ty. A Google misto aby opravoval chyby, tak do Androidu vrsi dalsi a dalsi projekty, kterym ho zapleveluje a uzivatele shani stale vykonejsi hardware, ktery stale nestaci a stale to laguje a laguje, ... Podivej se jenom na dnesni highend modely smartphonu: 4GB dokonce 6GB RAM, sakra dyt to nemam ani na desktopu! (Tady je videt ta absolutni neschopnost Googlu, linuxu staci k provozu na desktopu v pohode 1GB RAM pokud nasadim nejake mirne odlehcene ale stale komfortni prostredi, nemluvim o takovych distrech, ktere dokazi zit s 256MB RAM apod.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, lagování. No, podívej se na čistý android nebo třeba CM. Ten nelaguje, funguje dobře i s 1GB RAM. Kde je problém si laskavý čtenář domyslí. Když to srovnám s Raspberry Pi 2, což je v podstatě stejný hardware, tak i při použití LXDE funguje android výrazně svižněji a lépe.

Tím neříkám, že využít 1GB RAM je v pořádku. Když to srovnám se svým prvním počítačem s 80kB RAM, tak je to úplně v pr..li, co je to dnes za doba, na druhou stranu při srovnání s "čistým" linux distrem je na tom android lépe a je podstatně líp optimalizovaný i přes to použití VM pro aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, velky to omyl sireny nekterymi fanousky: "Cisty Android nebo CyanogenMod nelaguji". Je to samozrejme nesmysl, nebot laguji uplne stejne jako vsechny ostatni prostredi, jen jsou ty cista prostredi popripade CyanogenMod navrzeny setrneji, takze dele trva nez dojde RAM, ale pokud se uzivatel trochu snazi a nahraje do founu vic appek, tak to pak samozrejme laguje uplne stejne jako ostatni Androidi. Protoze se resi jedna komponenta (narocnost grafickeho prostredi), neresi se systemove to, ze ma byt uzivatel schopen si aplikace ukoncovat sam, on vi nejlepe, kterou bude kdy pouzivat a pripadne ma byt i obsluha RAM resena efektivne na urovni systemu a nema se stavat to, ze proste dojde RAM a ceka se na uvolneni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to, co popisuješ, je tvůj největší problém, tak k tomu existuje jednoduché řešení. Prostě si ty aplikace, které nechceš ukončit, zamkni v paměti - toto je myslím standardní funkce od nějaké verze, minimálně ve 4.4 je. Není příliš složité spočítat, že se ty aplikace od jistého počtu do paměti nevejdou, takže něco zabít budeš muset. Samotný OOM killer je konfigurovatelný, takže jej můžeš nastavit, aby fungoval agresivněji a zabíjel aplikace dřív, než je nezbytně nutné. Tím dosáhneš toho, že jednak všechny tvé preferované aplikace budou pořád v paměti a druhak bude vždycky volná paměť a nebudeš muset čekat na uvolnění, jenom holt budeš víckrát načítat.

Taky se mi víc líbila filosofie PalmOS, kde byly všechny aplikace v RAM pořád, spuštění se realizovalo vlastně přesunutím PC registru do kódu aplikace, takže se nic nenahrávalo a nezabíjelo, ale bohužel to nese i negativa - například nemůžeš mít víc aplikací, než RAM.

Vlastně - proč bys to nemohl udělat dnes taky? Prostě si nainstaluj jenom tolik aplikací, aby ti vešly do paměti a nahraj si je při startu zařízení a zamkni. Pak nebude OOM killer nikdy aktivní a ty dostaneš absolutně plynulý systém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli si zprasis system, tak mas zprasenej system...

na lowend telefonu prodavanem pred par lety s Android 4.1 kde je 1GHz CPU a 386MB RAM, sem nahodil Android 5.1, system je sviznej, nic nelaguje, nema potrebu restartu, opravneni aplikacim lze jednotlive blokovat, aplikace si ukonuju sam....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju si zacatky JAVY a rikal jsem si, to proste nemuze nikdy uspet a na serverech teprve ne. Presne z toho duvodu proc si myslis ze nemuze uspet Android (ktery uz uspel).
Duvod je u obojiho stejny - HW tak neskutence posilil, ze prasacke programovani proste nevadi. Dnes programuje kazdy matlal a podle toho to tak take vypada. Nemuzu se neobout treba do uzivatelsky velmi privetiveho Adobe Lightroom, ale kdyz vidim jak to (ne)beha, obavam se, ze kdybych se podival pod kapotu, asi bych se opupinkoval...
Co kdysi behalo na 8MHz in-order procesorech, nebo 8-bitech a jak slusne a melo to par(set) kilo. Jenze to byla jina doba a jiny HW a take jine programovani.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To prasacke programovani vadi a vidis to denodenne na neustale nutnosti vyvijeni lepsich smartphonu s vyssim vykonem procesoru a vetsi RAM, protoze je to proste zfusovane a resi se to neustalym pridavanim vykonu, ktery stale neni dostatecny a verim, ze jestli to jednou ARM dotahne na uroven desktopoveho Intel core i5, tak ani to nebude pro Android dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A este viac si zaplac. A potom chyt opravdovu vlajkovu lod, ked uz ju porovnavas s 20+k Applom a prehodot svoj nazor. Alebo si pohlad svoj iOS ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože kupovat telefon za cenu 4K televize je normální? SW má být optimalizovaný pro HW, na kterém se používá. Počínaje OS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokial mi telefon nahradi komunikacny nastroj, prenosny pocitac, diar, prostriedok obcasnej zabavy a slusny fotak v jednom tele, tak za neho kludne 15k dam. Duplom, ak ma ten telefon zivi a zarobi si na seba. Niekto travi 4 hodiny denne v aute a tiez si kupi komfortne auto v cene 1M+, pricom by mu stacilo vozidlo za 1/4 ceny. Niekto jazdi na kole a nema problem zan dat 100 tisic.. Je to snad o prioritach, nie? Ja som kupil Galaxy S6 za 10k od borca, co ho vyhral v tombole. 2 mesiace pouzity v perfektnom stave. Mam ho uz rok a som s nim nadmieru spokojny. A za dalsie, slusny nadupany telefon sa da dnes uz kupit aj za daleko lepsiu cenu, ako tomu bolo kedysi. Huawei ci Xiaomi su peknym prikladom. http://mobilni-telefony.heureka.cz/huawei-p9-lite-dual-sim/specifikace/#...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s tím "blokováním" W10 do budoucna? Tzn., že když si člověk nainstaluje W10 a do 30 dní se vrátí na svůj původní OS, tak má již do budoucna W10 "zamluvené" - může si je legálně později naistalovat. Je to pravda? Jak se potom ta instalace provádí? Info jen pro všechny případy. Dík.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nenech se vycukat, vydrž, už to bude končit. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, upgrade systemu zdarma je obecne moc pekna nabidka, to se neda poprit. Desitky sice na bezny pouzivani nic kladnyho neprinasi, ale takhle do budoucna, kdyby na tom treba lip bezely hry, to se vyplati hodit si je pro jistotu na druhej disk. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic kladneho neprinasi? Ok no, mysli si to dal. Jo a hry na tom bezi lepe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"hry na tom běží lépe" to poslouchám od 98miček...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mě je to fuk. Testů na internetech jsou tři zadele, utfg. Co se mi na W10 líbí, že umí sdílet operační a grafickou paměť, takže když ta grafická dojde, nebere si to data z disku, ale z ramky, což je o dost rychlejší a záškuby mnohem vzácnější. Navíc je tu ten oblíbený strašák dx12. Nakonec nějaká hra vyjde a bude to jako s XPčkama, prostě to nezapneš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No v práci zůstanu u w7 kvuli běhu programů potřebných k výdělečné činnosti, ale doma bych klidně šel na w10 ale počkám si na nějaké, které budou opravdu odříznuty od telemetrie a dalších trojských koňů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejnou "telemetrii" a "trojské koně" obsahují už přibližně rok a čtvrt staré aktualizace do W7 a 8(.1) (tam se to navíc vypnout nedá), takže není proč se bát, stejně už jsi M$ vše odeslal. Btw Google, Facebook, Apple a další už mají také dávno tvá data. M$ chce imho akorát vědět, jak lidi vyhledávají pomocí Cortany, aby ji mohli vylepšit, jsou to anonymní data a asi se nás to vůbec netýká, neboť pro nás Cortana dostupná není. Obdobně u dalších aplikací...
Kdyžtak mě někdo vyveďte z omylu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V 7 je ta uzasna moznost, ze si muzu vybrat jaky aktualizace nainstalovat. Takze se zadna telemetrie nekona. Co muzu v 10 ? Nic, jen cekat co za hnuj mi zase posle microsoft v updatech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

chces vyvest z omylu? dobra, ve W10 nemas moznost telemetrii kompletne zakazat, poku mas Home nebo Pro tak ji nemuzes stahnout ani na minimum, naproti tomu W7/W8 dostali sice telemetricke aktualizace ale uzivatel je muze neinstalovat/odinstalovat, tim se zrusi kompletne, pripadne si muze i zakazat aktualizace uplne coz ve W10 take nelze, ale klidne si slintej ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizace vypnout jdou, telemetrie zakazat take lze (utfg). Takze nelzi ;-) btw nechapu, co vsichni delate na tech peckach, ze na tomhle tak bazirujete. Spis jsou to vsechno jen vymluvy a proc vlastne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna te to prekvapi, ale telemetrii kompletne zakazat nelze. Pry ji ten system potrebuje k funkcnosti, takze se muzes stavet treba na hlavu ale telemetrie na levelu basic tam porad bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Telemetrie je ve vychozim stavu FULL, bezny uzivatel si ji nezmeni protoze nevi/nechape, jinak na Security(coze porad NENI VYPNUTO) stahnout lze jen na Enterprise edici, takze bezne edice jako Home a Profesional ani tuto moznost nemaji, tak se musi uzivatel "spokojit" jen s druhou urovni BASIC (Odesila informace o HW a SW)

https://www.root.cz/clanky/telemetrie-ve-windows-10-co-se-posila-microso...
https://www.root.cz/clanky/francie-vycita-microsoftu-windows-10-sbira-mo...

Windows 10 Home nemaji moznost zakazat automaticke aktualizace vubec, u Profesional nelze v beznem nastaveni ale je treba aplikovat Group police.
Pokud za vypnuti povazujes to ze nastavis ze mas "merene pripojeni k internetu" tak mas asi zkreslenou predstavu o tom co znamena (neexistujici)volba v nastaveni WindowsUpdate "Nikdy automaticky neaktualizuj"

co delame na PC ze bazirujeme na tom aby sme meli soukromi? to je to co ti muze prave byt ukdadene, aneb nejsem terorista ani siritel detskeho porna, presto nechci aby me soukromi sdilela spolecnost ktere se podepisu krvi(EULA)...
jinak totalitni Windows nepouzivam protoze pouzivam na vsem pocitacich GNU/Linnux svobodny operacni system, to neznamena ze Windows neznam, 20let pracuju profesi jako systemak a zazil sem si s nima opravdu hodne ;)

btw: z nas dvou kdo tady lze jses ty, nevim jestli je to soucast propagandy, hlouposti, nebo "jen" vymyteho mozku ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak řikám, stačí zagooglit a nelhat:
https://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/3fhy27/how_do_disable_all_p...
https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/3f38ed/guide_how_to_disable_...

Jasně, že to vypnout jde, jako systémák bys to mohl vědět.
btw: žádná propaganda, prostě se mi ten systém líbí a vadí mi, když ho ostatní hloupě hejtují, protože si přečetli nějaký kydy paranoidních odmítačů. Hloupej jsem, to uznávám, páč mám potřebu zabedněnce přesvědčovat o svý pravdě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne sem psal ze to neco nelze vypnout bez group police, a ty posles link na vypnuti (mimojine) pres group police ;)
nevim jestli ma cenu neco psat, kdyz evidente nechapes psanej text, ale:
- "musi uzivatel "spokojit" jen s druhou urovni BASIC "
- "volba v nastaveni WindowsUpdate "Nikdy automaticky neaktualizuj"
to znamena ze v bezne dostupnem nastroji nastaveni nejsou dostupne volby "ZADNE" a "NIKDY", to jestli jde zmenou group police, registru, a blokovani pristupu na microsofti domeny v hostu na tom nic nezmeni, normalni uzivatel nema dostupnou moznost volby, protoze Microsoft si nepreje aby si to vypnul, postupy jsou pro bezneho uzivatele komplikovane, takze si to nevypne, TECKA ty jened propagandistickej zabednence ;) jestli ses hloupej tak naopak proto ze odmitas racionalni kritiku Windows10 od technicky zalozenych lidi co v tom maji prehled a jasno, ale klidne si dal slintej jak je to nadherne a jak tve soukromi preci nikoho nezajima kdyz nejsi terorista ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze behem teto diskuze se mi otevrely oci a zjistil jsem vic, nez za rok uzivani. Beznej Franta Uzivatel nema sanci telemetrii vypnout, zakazat sluzbu update by ale snad zvladnout mohl, ale pochybuju, ze by po tom zrovna BFU touzil. Na druhou stranu verim, ze za soucasnym denim na torrentove scene (postupne zavirani serveru) muze byt prave "telemetrie w10", coz me dost znepokojuje. Nicmene v registrech to vypnout jde, sluzby smazat jdou, lze vymazat i soucasnou telemetrii, ktera uz je ulozena a na pro verzi jde vypnout telemetrii i v nastaveni gp. Nevim, jestli se to tim vypne cele - doufam, ze jo - z toho vlakna na redditu jsem to tak pochopil. Nicmene tohle bude asi delat malokdo. Tak diky za prozreni, budu to sirit a zkoumat dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chmm, tak teď z toho moc moudrý nejsem, začal jsem hledat informace o tom co vlastně o mě W10 odesílají v rámci telemetrie a narazil jsem na moc pěkný článek (odkaz je na něj z jednoho Vámi postnutého článku): http://www.root.cz/clanky/windows-10-analyza-probihajici-komunikace/
který vlastně potvrzuje to, co jsem si celou dobu myslel. Ke komunikaci s MS servery samozřejmě dochází, nicméně v případě "basic" telemetrie se odesílají pouze data, která chci odeslat.
Závěrem moc pěkný komentář jednoho z uživatelů:

"To haló na českém internetu vzbudil článek Aeronetu plný očividných nesmyslů, kde chybí takové "detaily", jako jakýkoli výpis zachycené komunikace. Bez toho článku byli konspirátoři v klidu - oni vždy potřebují nějaký silný impuls, který je nastartuje. Tenhle článek docela přesvědčivě ukazuje, že autor nic z toho popisovaného na Aeronetu nezaznamenal. Vy argumentujete, že to může být schované lépe, než autor dokázal odhalit. Konspirátor v tuto chvíli označí všechny ostatní za naivy a má pocit, že vyhrál. Kriticky uvažující člověk se ale musí ptát dál - pokud je to tak dovedně skryto, jak je možné, že to dokázal odhalit i někdo, kdo netuší, že by svá tvrzení měl dokládat třeba záznamem komunikace? Jak dokázal rozlousknout protokol používající načasování požadavků - aby přenesl několigamegabajtové soubory, o kterých je na Aeronetu řeč, musí ten protokol být zatraceně komplikovaný, když během krátké doby dokáže vedle běžných dat přenést ještě takový objem skrytých dat. Jak autor z Aeronetu věděl, jak to špehování spustit?

To, že byl původní velmi chabý článek vyvrácen, zkrátka konspirátorům vůbec nevadí. Oni mají své bezdůvodné podezření, a to jim nikdo nevyvrátí. Stačí je nastartovat libovolným výmyslem, a oni už pak jedou a žádná fakta je nezajímají. Ale prosímvás, hlavně se konspirátorů neptejte, proč ty špehovací funkce nejsou už ve Windows 8. Na ty totiž žádný startovací článek nevyšel, takže ty je nezajímají."

Z komentářů jsem taky vytušil, že hodně uživatelů Linuxu "woknaře" zkrátka nenávidí - hádám, že tady bude spíš ten problém.
Díky za diskuzi. Doporučovat W10 už nikdy nebudu bez toho, abych zmínil i druhou stranu mince (to, že při instalaci nemají používat expresní nastavení, radím vždy) - vždy telemetrii alespoň na basic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, co odhalíte při jednom nebo dvou pokusech. Jde o to, co jste povolil Microsoftu tím, že jste souhlasil s EULA (např. předávání dat třetí straně). Normální uživatel nemá desítky pod kontrolou. Aktualizace jsou povinné a pokud MS usoudí, že potřebuje ještě nějakou dodatečnou informaci, tak si ji pošle.

Uzivatelé linuxu nemají důvod nenávidět "woknaře". Maximálně tak Windows, pokud ho musejí spravovat. Většina lidí, kteří tu brojí proti W10 jsou konzervativci, lidi opatrní, kteří jako řidiči předpokládají, že v zatáčce, do které nevidí, může stát traktor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastaveni telemetrie na basic (jak to maji na obou odkazech) ma do vypnuti hodne daleko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile jednou desitky nainstalujes a automaticky se ti aktivuji pres net, muzes se potom vratit k sedmickam apod. Podle me se ta instalace vaze predevsim na zakladni desku. Kdyz budes chtit potom desitky v budoucnu, staci je nainstalovat a to jak upgradem tak cistou instalaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Upgradová licence W10 se váže na desku a cpu, ty se nesmí vyměnit jinak je licence neplatná, vše ostatní se měnit může.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi to fungovalo tak a tohle mám z vlastní zkušenosti, že když se ti třeba odpálila deska, tak stačilo Microsoftu zavolat a resetnuli ti aktivaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta vyskakovací nabídka je docela děsivá. Podle toho to vypadá, že když se budu chtít vrátit k Windows 7 až po 32 dnech, tak už to nepůjde. Otázka teda, jestli půjde čistá instalace a aktivace, tedy, jestli moje licence na Windows 7 nebude deaktivovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten návrat zpět už mám na jednom PC vyzkoušený - přišla osoba, že si asi nedopatřením nainstalovala Windows 10 a že se jí to nelíbí a že to nechce. Využili jsme možnost návratu k Windows 7 a překvapivě to proběhlo docela hladce, výsledkem byl původní systém Windows 7 se všemi aplikacemi a daty tak, jak to bylo před upgradem.

Tahle možnost platí do 30 dnů od instalace. Poté už jen ruční reinstall, těch 30 dní neznamená, že poté už nepůjde původní OS nijak nainstalovat. Ona ta záloha původního systému zabírá docela dost giga, takže celkem chápu MS, že tomu dal nějakou lhůtu, po které tu zálohu prostě smaže. A já myslím, že do 30 dnů člověk ví, jestli si zvykne, nebo ne (někteří si nezvyknou, ještě to ani nenainstalovali ;).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"někteří si nezvyknou, ještě to ani nenainstalovali ;)" - svata pravda. Viz Jezek a dalsi chorobny odmitaci, kteri stejne jedou na Linuxu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych třeba na pisslám taky nekonvertoval, a nezkoušel jsem to ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale náboženství a OS je přecejenom dost o něčem jinym. Když dostanu BSOD, tak nepřiletí z Redmontu 72 panen.
OS by měl především bejt SW vrstvou mezi HW a uživatelem/aplikacema, pokud mi někdo nabízí novější OS, než mám, neexistuje důvod, proč to někde bezpečně nevyzkoušet a až pak mít plnou hubu keců, že je to takový, nebo makový. Navíc, když jde pak do měsíce přejít zpět...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

odpočet běží.. a za chvíli skynet (w10) ovládne svět.
bych se nedivil kdyby se omylem všechny PC s GWX poslední den upgradovaly na w10 :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jako myslíš že doteď to bylo zadarmo a odteď to bude za cenu ... ztráty původního OS? ;)

Na to se hodí ten obrázek, co v jiné diskuzi postnul Dr Str: http://www.sandraandwoo.com/comics/2016-06-09-0793-an-offer-you-cant-ref... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no a proč by ne? klidně můžeme mít všichni nějakej update KB z první várky update, který se nikde neprojevil a jsou v něm skryté vrátka a odpočet jak tenkrát byl problém 2K, kdy počítače v 31.12.1999 měli druhej den naskočit místo 1.1.2000 do 1.1.1900.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nepochybně Ned Sluníčko a Květa Ohradníková z firmy Malé ploty!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zdá se, že byl zkrácen i interval, v jakém se nabídka objevuje - kolik dní, hodin, minut a sekund zbývá, upozorňuje" - tohle je pekna píčovina, jak by se rovno schylovalo k treti svetove valce.

"Jednoduchou matematikou můžeme odvodit, že Microsoft za stávající situace počítá již jen s 850 miliony systémů" - pocitat muze ale tech 850 milionu nedosahne, Windows 7 budou 10-tkám tvrdou konkurenci, k tomu maji podporu do roku 2020.

"Zbývá 500 milionů za dva a půl roku, tj. 200 milionů za rok. takový cíl už nemusí být nereálný" - naopak tenhle cil je nerealny nakolik podil Windows 10 zacne po 29. červenci aktivně klesat.

Kdyby byly 10 dobre sam bych si je v zlevnene forme koupil, jako kdyz se prechazelo z Windows XP, Vista a 7 na nove 8.

Na tenhle vyskakovací prd poslouzi efektivne pripraveny balik registru a samozrejme vypnout sluzbu Windows Update.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět: Co tě vede k tomu si myslet, že podíl W10 bude klesat? To mě fakt zajímá.
Asi zapomínáš, že nový notebooky, potažmo PC budou vycházet rovnou s W10, zatímco nabídka W7 a W8 zařízení bude klesat - to je logické. Co tě vede k přesvědčení, že to tak nebude?
Dále pak větší firmy budou do budoucna přecházet na W10 - což se dnes projevuje tím dosavadním vysokým podílem W7 a 8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firmy maji na prechod z Windows 7 kterou vyhradne pouzivaji cas do roku 2020, dovtedy je podporovana, a do te doby pride dalsi Windows "11".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ty samy vetsi firmy co nepresli na 8 ani 8.1, protoze jsou neprijatelny ? Pro ty samy firmy jsou stejne neprijatelny i ty 10. Ale tak samozrejme je tu ta moznost, ze ty firmy jsou jsou na windows odkazany nakonec prejdou az bude koncit podpora 7... otazka je jaky windows budou v ty dobe aktualni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Waffer to psal už pod jinym článkem, tak chci vědět, jak si představuje, že bude podíl "aktivně" klesat - imho naprostá blbost, ale tak třeba mi do toho vnese vhled, který nemám.
Btw žádné další windowsy vycházet nemají, alespoň to tvrdil M$, budou jen do desítek vycházet buildy.
Já si to představuju, jako větší servicepacky, které občas přidají nějakou feature, generic drivery pro nový HW apod.
Větší firmy fungují trochu jinak, než domácí uživatelé, pro ně je stěžejní smlouva s dodavatelem, klidně můžou fungovat na sedmičkách i po 2020, minimálně některé stanice (které to přežijí) určitě. Nakonec ale na desítky přejdou všichni...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, kolik Ti platí za tu propagandu. To snad ani BTJ nebyl tak aktivní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nic, navic tohle neni zadna propaganda, spis boj s vetrnymi mlyny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo microsoft tvrdil... taky tvrdil ze 10 jsou nejlepsi windows. Jak vypadaj ty buildy je krasne videt v ramci insideru. A i normalni uzivatele jeden dostali v listopadu a do service packu to melo daleko. Ted ten dalsi zacatkem srpna uz tak nejak ten service pack pripomina. Ale ze by to byl vetsi servicepack ? Jako ano velky to je, protoze to dela prakticky reinstalaci systemu a trva trikrat dyl nez cista instalace. Ale treba servicepacky pro XP byly opravama a funkcnosti mnohem vetsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No samozrejme,na xpckach bolo treba viac opravovať ako na desiatkach...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jednoducha matematika... pokud ted podil W10 pochazel z:
- W10 free uprgrade z W7/W8
- W10 koupene s new HW

za par dni uz otravnej free upgrade nebude, takze podil W10 bude pochazet z:
- W10 koupene licence
- W10 koupene s new HW

a dostavame se k porovani, vyloucime shodne zdroje podilu, tedy "W10 koupene s new HW", no a co nam zustava?

"W10 free uprgrade z W7/W8" Vs "W10 koupene licence"
normalni clovek by rekl, ze odber "free" bude vetsi mnozstvi nez nasledne odber "placene", co myslis ty ? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti nedochazi, ze ty miliony zarizeni, ktery maj ted W10, at uz free, nebo new, po 29. nezmizi, ani neprejdou zpatky, takze v te statistice budou dal figurovat, jako zarizeni s W10 a dalsi budou pribyvat z new licenci.
Naopak si myslim, ze jakmile nebude upgrade zdarma mozny, tak klesne poptavka po W7 a 8, ktere se daji sehnat jeste dnes a levneji, nez W10.
Takze jednoducha matematika: omezena dostupnost w7, potazmo w8 vs w10 s normalni dostupnosti. K tomu budou casem prechazet ty vetsi firmy. Podil kterych licenci bude pribyvat rychleji?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ty si asi ve skole kdyz se brali procenta zrovna chybel co? ;)
v absolutnich cislech samozreje ty stavajici W10 zustanou, tedy pokud:
1. jejich uzivatele neprejdou zpatky na predchozi system, na to neni 30dni, to je jen na automatickej prechod na puvodni instalaci, ale kdykoliv muzes preinstalovat rucne na puvodni W7/W8
2. nejedna se o "mrtve W10" kdy si jen nekdo ve free obdobi poridil pres upgrade licenci, ale vratil/preinstaloval W7/W8... tu W10 licenci ma jen pojistku do budoucna

v obou pripadech pak sice zustavaji v poctu Microsoftu na honeni trika, nikoliv ale v poctu realne pouzivanych W10, chapu ze jako propagandistu(asi) te nezajimaji realnosti ale to na cem se da vytahovat ;)

nove licence W10 na novem HW nezarucujou pouzivani W10 (btw: drazsi(+firemni) modely budou stale
nabizene i s W7), protoze si uzivatele muzou (a znepokojeni z W10 budou) provest downgrade na W7...

kdyz nebudou W10 zdarma, tak naopak muze stoupnout poptavka po W7/W8 prave protoze ze uz bude oboje placene, u W7 (s W8 by si tolik nepomohli) navic ziskaji ze MNOHEM mensi penize MNOHEM normalnejsi/overenejsni system co ma jeste par let podporu...

vetsi firmy nepresli na W10, nepresli ani na W8, neprechazeli ani na Vista...
z XP presli na W7 na kterych jsou stale a jeste par let budou, do te doby maji moznost si vypracovat studii prechodu na opensource operacni systemy a sw...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak,toto je návod ako zprznit celý waindows a modifikovať registre...vďaka týmto expertom ktorí toto robia mám pracu...ale vás je :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak napsal jsi, že " podil Windows 10 zacne po 29. červenci aktivně klesat." Což asi sotva, maximálně tak stagnovat, to asi Gembler myslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad win 10.. maji jeste co vylepsovat-opravovat .. nevim jestli jsou takovy flinkove ci to ty jelita delaji na schval , ale ve spravci prostredku- vykon, ten jejich ukazatel frekv. cpu je o nicem .. dedukuju ze ukazuje podle cpu id ci pod ..ale skutecna frekvence ho vlastne nezajima ..... idiocie http://www.imagebam.com/image/c145ea496364498

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevyznás sa ale hlavne že nadavas expert...prehod si notebook v ovládacích paneloch z vyváženého na výkonný reizim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

.. ty radsi soupej nohama a nepis-nerikej nic ... ja tady neresim to ze to jede naplno ( EIST normalne funguje a i rezimy jedou jak maji.. viz screenshot to bylo vysroubovany umele(zatizeni cpu) proto aby to bylo zrejme ...) .. ale jde o to ze MS pocita frekvenci jen zkrze nasobic a ID cpu .. ale uz nezohlednuje fsb .. takze asi tak ty ¨experte¨
.. nemluve o tom ze kdyby jsi mel aspon trochu prehled o hw .. tak by jsi poznal ze se nejedna o ntb ale stolni pocitac ( viz cpu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rocne windows 10 pc a tabletu pres 300 mega ... + upgrady firem v příštích letech ... 2.5 roku maji ještě cas ... Nevím kde kdo prisel, ze je to nerealne? Prave naopak. Podle me upgradovalo strasne malo lidi když po roce s w10 je jen 350 mega. Rekneme 250 mega už prislo s w10 a jen 100 mega upgradovalo. Lidi jsou blbi no....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podle tebe upgradovalo strasne malo lidi... jenze ty ses jako vzdy totalne mimo. On totiz narozdil od tebe ten microsoft vi pomerne presny cisla kolik lidi upgradovalo a diky tomu i vi, ze ty puvodne vysneny cisla jsou naprosto nerelany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, nauc se chapat psany text ...... MS nekde psal kolik lidi upgradovalo? Ja myslim, ze tech ~400 mega je vsech na W10, cili nove PC + upgrady. Kdyz se pak veme pres 300M rocne s novyma PC a pochopitelne s W10, tak za 2.5 roku v klidu .... dyt to je i posledni veta clanku " Zbývá 500 milionů za dva a půl roku, tj. 200 milionů za rok. takový cíl už nemusí být nereálný."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses dokonalej priklad prislovi: "Myslet, znamena hovno vedet."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dik za info, cili soucasnych 400M jsou jen upgrady aha ....... nebudu to hledat, budu ti slepe verit. Takze kdyz se k tomu pripocte 300M novych, co se za rok prodalo, takze mame soucasne s W10 cirka 700M, cili avizovanych 1G pocitacu s W10 muze klidne dosahnout jeste do letosnich Vanoch (nejsilnejsi obdobi back to school a Vanoce jsou jeste pred nama) chces rict? Aneb jak jsi napsal ......:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uz by si mel tech drog nechat, vazne ty to nedela dobre a pises totalni hovadiny a vidis veci co nikdo nenapsal. Evidentne si ani necet ten clanek nebo mas problem s jeho pochopenim. Ten clanek je o tom, ze microsoft na zaklade realnych dat (ktery on ma, zatimco ty "myslis") zjistil, ze tu miliardu proste neda. Muzes to prekrucovat jak chces, muzes "myslet" a stejne s tim nic neudelas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč jen jsem tak absolutně klidný a na další Win10 v počítači nespěchám ? Nebude to nakonec přece jen kvalitou toho vnucovaného OS , který mne na rozdíl od stávajících verzí opět o trochu víc zbaví pocitu kontroly nad vlastním OS ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebude .... "o trochu víc zbaví pocitu kontroly nad vlastním OS" LOL

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale bude... ono kdyby si obcas vylez z ty svy jeskyne i mezi normalni lidi tak by ses o tom presvedcil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.