Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Potvrzeno: Windows 10 budou uvedeny koncem července

Už víme o existenci nástupce desítek, ale dosud nebylo jasné, kdy dojde na ně samotné. Termín mezi řečí zmínila Lisa Su z AMD…

Loni na přelomu listopadu a prosince a vyšlo najevo, že do vydání desítek zbývají zhruba 3 kvartály. Vypadá to, že tyto prognózy neprohádaly víc než měsíc. Podle Lisy Su z AMD, která komentovala nadcházející události ve světě hardwaru, dojde na Windows 10 na konci července. Zmínila to jako důvod, pro který budou mít v letošním roce výrobci sestav o něco později připravené novinky na „back to school“. Jejich prodej je obvykle zahájen na přelomu července a srpna (někdy již v polovině července) a tak je zřejmé, že se jich dostupnost desítek dotkne. Z vyjádření není jasné, zda se červencové datum vztahuje k retail trhům nebo OEM segmentu, ale rozdíl v těchto termínech bude maximálně na úrovni jednotek týdnů.

Windows 10 169352

AMD chce pro tuto příležitost připravit notebooky s APU Carrizo, které v omezeném množství distribuovala již v prvním kvartálu (na větší dodávky dojde během tohoto). Nedojde-li na další problémy, budou v létě dostupné i Radeony R 300. Intel zřejmě svoji nabídku postaví na procesorech řady Broadwell. K vydání generace Skylake by podle posledních informací mělo dojít ve druhé polovině roku, pravděpodobně kolem IDF (tzn kolem poloviny srpna). Pokud Intel nezásobí dodavatele těmito procesory v předstihu, zřejmě už předškolní sezónu nestihne. Pokud skutečně dojde k jejímu celkovému posunu z důvodu pozdější expedice hotových systémů s Windows 10, mohl by si i Skylake utrhnout svůj díl pozornosti. Prozatím se zdá, že Broadwelly budou mít na starost spíš mobilní produkty a Skylake desktopové (stále hovoříme o letní sezóně; časem se jistě situace změní).

Další významné letní produkty zatím potvrzené nejsou. V přípravě je ještě GeForce GTX 980 Ti, grafická karta postavená na GPU GM200, jejíž datum vydání neznáme. Různé zdroje hovoří střídavě o třetím i druhém kvartálu - je možné, že si Nvidia tento produkt chystá jako reakci na nový vlajkový Radeon s HBM pamětmi, respektive že jeho finální takty a cenu nastaví, až bude znát nabídku konkurence.

Diskuse ke článku Potvrzeno: Windows 10 budou uvedeny koncem července

Pondělí, 27 Duben 2015 - 12:47 | Virtualizátor | Taky bych to tak viděl, zatím co je patrný tak v...
Pondělí, 20 Duben 2015 - 14:52 | PV | Nemá koule, ale kdyby aspoň ty překlepy opravili...
Pondělí, 20 Duben 2015 - 13:36 | Libor Míšek | Všimli jste si, že u PR článku o fialových...
Pondělí, 20 Duben 2015 - 13:21 | Riman | Tak to si bude muset Microsoft pořádně máknout,...

Zobrazit diskusi