Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 7 a výhled na rok 2012

HP Slate a Steve Ballmer
Když už jsme se věnovali rekapitulaci letošního roku z hlediska linuxu, BSD a open-source, bylo by hříchem nevěnovat trochu prostoru i jistému majoritnímu systému. Řeč bude pochopitelně o Windows. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že ve srovnání se záplavou linuxových distribucí se toho zas tak moc nedělo, opak je pravdou…

Kapitoly článků

1.  Windows 8
2.  Windows 7 a výhled na rok 2012

V únoru jsme se dočkali Service Packu 1 na Windows 7, již dříve jsme si ale odpověděli na otázku, kdy bude Service Pack 2.

Letos jsme se vůbec trochu více vrtali v USB 3.0, takže kromě ukázky bezproblémového chodu pod Ubuntu, o které jsme si povídali v linuxovém shrnutí roku 2011, jste samozřejmě tutéž věc nejdříve prověřili pod Windows 7. Kromě toho jsme se také věnovali UASP, SCSI-based protokolu, který USB 3.0 zatím v praktických implementacích spíše nepodporuje (jen výjimečně, ale s příchodem Windows 8 se to zcela jistě změní). V polovině roku jsme si odpověděli na otázku, jestli je energeticky náročnější provozovat Windows 7 SP1, Mac OS X, nebo Ubuntu 11.04.

Tak trochu k našemu odkazu jsme se krátce vrátili s článkem popisujícím tak trochu úsměvnou chybičku kolem vypalování Blu-ray disků pod Windows 7, které si dlouho nikdo nevšiml. Na konci roku se krátce zjevila a hned zase zmizela jedna Windows 7 aktualizace řešící námi dříve analyzovaný problém s AMD Bulldozer procesory.

Další drobnosti

I Windows Phone 7 živ je Microsoft (byť asi řádově méně než ždímáním licenčních poplatků od výrobců Android zařízení), takže zpráva o dvoumiliardové injekci do propagace tohoto OS byla na snadě. Vůbec úzké spojení Nokie a Mcirosoftu je tak trošku zvláštní "registrované partnerství", které si stále ještě netroufáme nějak razantně posoudit, to ukáže až čas. Konkurence v podobě iOS a Androidu je veliká a jak již mnohokrát zaznělo, Microsoft v žádném případě nepotřebuje "zabít" Android, rejžuje z něj opravdu nemalé peníze.

V červenci Microsoft potěšil vydáním Camera Codec Packu, který zajišťuje zobrazování náhledů RAWů v průzkumníkovi. Snad jen škoda, že v balíku chyběla podpora otevřeného formátu Adobe DNG, ale tu zajistí balík DNG Codec od Adobe.

Microsoft Camera Codec Pack + Adobe DNG Codec

Rok 2012

Asi nejsem zrovna nejpovolanější osobou v redakci na povídání o Windows, ale pro dnešek WIFTa omluvte, má "plné kecky" našeho nového systému :-). Každopádně moje křišťálová koule je neméně tak dobrá jako jeho, takže se pusťme na věc. Ostatně není to nic těžkého.

Určitě nás v průběhu roku čekají nějaké ty testovací verze Windows 8 (Beta, RC), ve vhodný moment následované vydáním finálního systému. Očekávejme tady někdy ve druhé polovině roku přechod prodávaných počítačů, notebooků, netbooků a tabletů na Windows 8, kdy budeme zvědavi zejména na ARMové stroje a použitelnost prostředí Metro. Hlavním faktorem na ARMových mašinách ale bude schopnost spouštět aplikace, tedy "kompatibilita x86 aplikací s Windows 8 ARM". Máme takový nejasný pocit, že k tomu nedojde, aplikace, které poběží na x86 i ARM platformách, budou prostě dělány jen pro prostředí Metro (což bude mít tu výhodu, že pomocí úpravy jediného řádku ve zdrojovém kódu půjdou přeložit i pro Windows Phone 7).

Spolu s Windows 8 přijdou také DirectX 11.1, které podporuje již představený Radeon HD 7970 a které budou podporovat jak Radeony rodiny GCN (nemůžeme s čistým svědomím napsat HD 7000, protože nižší GPU budou založeny na HD 6000 a tudíž patrně budou trpět na výkonnostní propad u některých DX11.1 věcí), tak karty rodiny Nvidia Kepler (opět nemůžeme napsat GeForce 600 obecně). Dále přijde Internet Explorer 10, ale dáváme mu zhruba stejné šance na zastavení propadu IE: tedy mizivé (Chrome má ještě potenciál na růst).

Windows 8 - Metro plocha

Obecně zajímavé bude sledovat, jak si bude cestu k uživatelům na desktopech vyšlapávat již zmíněné rozhraní Metro optimalizované z velké části na dotykové obrazovky a vlastně zcela měnící způsob používání systému Windows. Nebýt toho, že Microsoft jako jednu z aplikací v novém systému bude mít starý dobrý Desktop, asi by bylo jedno, jestli z dnešních Windows přejdete na Windows 8, nebo Linux či Mac OS X. Podle nás jde o hodně odvážný krok, nicméně historie již několik úspěšných odvážných kroků přinesla, takže osud Metra si netroufáme ani odhadovat.

Kapitoly článků
1.  Windows 8
2.  Windows 7 a výhled na rok 2012

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak šel rok 2011 s Microsoftem? Ve znamení Windows 8

Pondělí, 2 Leden 2012 - 19:49 | Trashman | To muselo dát práce, vybrat šedé pozadí a na to...
Neděle, 1 Leden 2012 - 18:05 | Jirka1 | Docela by mě zajímalo, jak je to s tím bootem z...
Neděle, 1 Leden 2012 - 17:00 | Karel Rys | A nebylo by při té příležitosti možné zvětšit i...
Sobota, 31 Prosinec 2011 - 20:16 | giff | To ja jsem zvedavy na Office 2012 a podporu OOXML...
Sobota, 31 Prosinec 2011 - 16:11 | Kecal | ... hlavně zkuste upravit "design",...
Sobota, 31 Prosinec 2011 - 11:36 | roTTen | Taky byste mohli povolit odkazy.
Sobota, 31 Prosinec 2011 - 11:35 | roTTen | Steve"I love this company" Balmer: The...
Sobota, 31 Prosinec 2011 - 10:35 | WIFT | Komentáře pište prosím pouze k první straně...

Zobrazit diskusi