Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 9 jako developer preview dorazí na konci září, představí klíčové novinky

Windows 9 Start Menu
Windows 8.1 se již nějakých velkých změn nedočká. Nový způsob uvolňování menších vylepšení avšak s určitou pravidelností připravuje ornou půdu pro příští verzi Windows, která se v podobě vývojářského preview ukáže na konci září, potenciálně na začátku října.

Podobně jako 8.1 bude Windows 9 s kódovým označením „Threshold“ navazovat změnami na optimalizování bezdotykového ovládání. V našich předchozích článcích jsme si již řekli, že se vrátí v aktualizované podobě nabídka Start, s největší pravděpodobností bude odstraněn Charm panel, bude přidána možnost virtuálních ploch, aplikace pro Metro bude možné spouštět v okně jako běžné aplikace. Dle více na sobě nezávislých zdrojů se hovoří i o možné integraci hlasové asistentky Cortana (součástí vývojářské verze ale zřejmě ještě nebude), která by mohla doplnit nebo plně nahradit aktuální funkci Speech Recognition (dostupná jen v angličtině).

Vzhledem k tomu, že budoucí nabídka Start bude ve své aktualizované podobě umět připnout dlaždice z Metra (Modern UI Style), dojde dle některých informací i k vylepšení právě samotné dlaždice u vybraných aplikací. Jelikož bude mít uživatel stále možnost využívat moderního prostředí – nabídka Start bude možnost uživatelské volby, je zde tak prostor pro řadu inovací. Především by se mohlo jednat o zvýšení interaktivity samotné dlaždice, která by tak mohla bez otevření samotné aplikace do plného zobrazení nabídnout nejen více informací, ale i rychlé – strohé – základní ovládání dané aplikace (uložení poznámky, ovládání hudebního přehrávače, listování v seznamu aj.).

Z hlediska samotné cesty vývoje je dobré připomenout také plány o sjednocení všech verzí Windows do jedné. I když tento krok bude zřejmě postupný, nejprve dojde k sjednocení platforem Windows RT a Windows Phone, mohly by se v tomto ohledu objevit podstatné informace i na oné blížící se tiskové konferenci Microsoftu o Windows 9. Byl to právě Satya Nadella, který avizoval, že příští verze Windows bude již v tomto směru universálnější a připravenější pro budoucí sjednocení všech platforem.

Nelze zapomenout také na fakt, že podstatnou cestu budou muset ujít i samotné aplikace na Windows Store, které se zatím k universálnosti a k možnostem vyšší interakce zatím moc nemají. Jak Microsoft v tomto směru přiznává, Windows Store bude muset projít velkou revizí, která odstraní nekvalitní a i falešné aplikace parazitující na známých značkách, ale také se více zaměřit na motivaci vývojářů.

Ukázka výsledků vyhledávání "VLC" na Windows Store

Systém Windows 9 v podobě developer preview bude na omezené časové období uvolněn po oficiálním představení k volnému otestování všem zájemcům a samozřejmě zdarma. Finální verze "devítky" by pak měla debutovat na konci prvního či začátkem druhého kvartálu v příštím roce.

Zdroje: 

1, 2, 3, 4

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 9 jako developer preview dorazí na konci září, představí klíčové novinky

Úterý, 26 Srpen 2014 - 21:33 | Jiří Molnár | Máte pravdu, přesnější slovo je spíše "...
Úterý, 26 Srpen 2014 - 17:20 | HKMaly | ... jak muze dlazdice nabidnout ovladani aplikace...
Úterý, 26 Srpen 2014 - 13:01 | bager | Vie sa nieco o tom ci bude konecne vyrieseny...

Zobrazit diskusi