Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Lite alias Core OS bude Santorini

Tak uvidíme co tentokrát po explozi zůstane. Docela rád bych viděl windows lite na desktopu - xicht win7 a bez veškerých aplikací (stačila by mi možnost stáhnout chrome a pouštět hry). Za to bych klidně i platil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Údajně nejlepší "lite" Windows (stabilitou, špehováním i velikostí) je Windows Embedded 8.1 Industry (s přidaným klasickým startem). Osekaný od nepotřebných blbostí, určený pro komerční průmyslové řešení a tak unožňuje vypnout telemetrii a gigabajtové aktualizace fíčur zde nejsou - nejsou zde totiž ty aktualizovatelné fíčury.

Bohužel je problém se k nim dostat, licence jsou jen dočasné, případný MS Office může být zmatený a není záruka funkčnosti na PC (ale to konec konců ani u W10).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No aktuálně pro mě nejlepší os na práci je ubuntu mate, jehož instalace se dá stáhnout pod 3G (ve virtuálu). Bohužel potřebuju něco na "takovéto domácí paření", čili win10 s Dx12 je zatím nutnost. Bohužel to nejde pořádně osekat o zbytečnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DX12 opravdu nutnost není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chces hrat DX12 hry, ta logicky je nutnost DX12 a logicky teda i Windows 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pokud se uskromníš a ty stejné hry zvládneš hrát jen pod DX11, tak logicky nutnost mít Windows 10 odpadá. DX12-only hry, které bezpodmínečně vyžadují DirectX 12, jsou snad jen od MS a získané prostřednictvím jeho storu, takže jedině pro ně je nutné mít W10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak porad je sance, ze ty DX12-only hry pojedou pod Wine, ktery uz podporu DX12 ma. Takze ani tak nemusej byt W10 nutnosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch DX12-only her je jen 7 (Gears of War: Ultimate Edition, Forza Motorsport 6: Apex, Halo 5: Forge, Forza Horizon 3, Gears of War 4, Halo Wars 2 a Forza Motorsport 7), takže toho úsilí s rozchozením pod Wine by nemuselo být tolik :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WinEmbedded jsem "nakoupil" na školním MSDN, nevím jestli industry, nicméně omezené to časově není. Ještě k tomu byl i konfigurátor, který vyrobí instalaci přímo na míru a tuna další "havěti". On MS umí dělat i dobrej SW, ale není to pro "plebs", proto si to možná časem podělají, pokud pojedou v zajetých kolejích ala W10 (neb, my víme, co je pro vás ta pravá volba).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S win embedded jsem si chvíli zkoušel hrát když to bylo z XP. A opravdu to není retard-friendly :D A ani po tejdnu se mi nepovedlo udělat něco, co by bylo malý, ale spouštělo všechny hry, co jsem tehdy zkoušel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten "konfigurátor" jsem nikdy nepoužil, pouze jsem ho nahodil myslím ve VM nebo na testovací HW, kouknul jak to vypadá, jak to chodí a co v tom je. Pak jsem neměl náladu a čas se v tom nimrat, nicméně na první pohled tahle konkrétní verze vycházející z W7 vypadala stejně jako standardní desktop varianta W7.

Akorát při instalaci to tu a tam nabídlo něco navíc, jako vlastní logo přihlašovací obrazovky, nějaké ty nástroje, možnost nenainstalovat nějaké části. Nicméně, daleko víc toho měl umět právě ten "konfigurátor", který, pokud jsem to správně pochopil, měl fungovat stejně jako ten nástroj, kterým se přiohýbaly i jiné desktop OS.

Nu což, až to budu potřebovat, klíč a iso k tomu mám, tak si s tím pohraju víc, W10 nic takového v té době MS v MSDN neměl, poslední verze co tu mám, ta vychází z W8. Teď kdybych kouknul do MSDN, asi bych byl rozesmut nad tím, jak malej výběr tam je, co se týče OS, na druhou stranu počet různých služeb a dev tools narostl mnohonásobně (za těch 5+ let, co jsem k MSDN měl přístup).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Ondar: ono je to ale opačne. Lite = bez Win32 (teda bez Steam, Chrome, 99.99% hier).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já bohužel vím, že jejich verze lite není ta lite, co bych chtěl a štve mě to :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak to postavia na ARMe, alebo tam nedaju full blown WinAPI, aby na tom mohli bezat existujuce aplikacie, tak tomu zlomia vaz skor, nez sa to dostane na trh. Microsoft uz na ich ultramobilnych zariadeniach zmenil API tolko krat, ze klienti nechcu aplikacie na mobilny Windows, lebo nevedia ako dlho to vydrzi kym to bude treba od nuly prepisat a ci vobec bude niekto, kto to bude pouzivat. Pouzivatelia to zasa malokedy kupia, pretoze na tom v podstate okrem browsera nic nebezi. A to je dost ze patova situacia.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se objevil fíčurově konzervativní (= udržet v chodu a bezpečné, žádné gigabajty lepších kalendářů, integrací Xbox když nemáte Xbox a podobně) Windows Core, na kterém pojede internetový prohlížeč, prohl. souborů, DX 12 a steam klient, tak bych to taky bral. Problém je, že všechny Lite verze v minulosti byly Lite kvůli nemožnosti přidávat uživatele, absenci důležitých nastavení, MS Bing nebo uvěznění ve Windows Store.

Jednou jsem musel pracovat s Windows s Bing, a tak jsem se naštval na absenci i elementárního nastavení, že jsem se přihlásil jako "local system" (ano, jde to...) a toho uživatele bez Windows účtu jsem vytvořil přes příkazový řádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core OS: https://coreos.com/ - asi jim dosly napady

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dejte mi prosím tablet s hw klávesnicí, klidně malou, k tomu track point, 4GB ram a procesorovej výkon na úrovni PIII 1GHz ale aspoň 3 jádra(proto je Phenom II X3 super processor i dnes, 4 jádra moc žerou a 2 jsou málo). Kdyby toto bylo do desítky tak jim lidi utrhnou ruce. A k tomu musí být ten lite os, něco jako ikspéčka s podporou. Je to tak těžký?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

je.
s podobnymi HW parametrami je dost notebookov (Nkove CPU) 2-8GB ram, ale eMMC (ak motyka vystreli tak klasicky HDD) alebo chromebook
OS linux popripade Win7 SP1 a je to stabilne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela dost jich ma i M.2 slot, takze neni problem pridat SSD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaznělo tu několik bolístek. MS chce něco protlačit na trh, jenže...
WinMobile/WinPhone zabili sami tím, že neustále měnili API i skrze příslib, že se to dít nebude. WinRT zabili právě tím ARMem, musel by pro to někdo přepsat programy, nemluvě o schizofrenosti - hele, je to tam samej systém co mám na laptopu, ale proč mi tam nejde spustit program, který mi na tom laptopu funguje?

Podle mě, ať udělají cokoliv, veřejnost to moc nepřijme, protože jsou na...štvaní už samotní vývojáři po tom, kolikrát to před tím podělali. Nejvtipnější je, že tabletové koncepty postavené na WinXP for tablet PC a podobně fungovali, byť to z dnešního pohledu je dost neohrabané zařízení. Místo toho se krátce po tom magickém roce 2000 vývoj začal ubírat divným směrem, který evidentně nikam rozumně nevede.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, neví kudy do toho, nic "novýho" nefunguje a starý pomalu umírá. Nic nenechaj dost dlouho na to, aby si to "sedlo" a ujalo se. Radši to několikrát překopaj a pak zahodí. MS evidentně netuší kudy kam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze je Nadella srab, kterej hraje na jistotu, aby ho nevyrazili. Boji se jit do stretu s Googlem a tak vymysli ruzne obkliky, ktere nemaji nadeji na uspech. Kolik lidi asi chce takovato vsevjednom zarizeni? I tablety uz jdou dolu a moda je zase pryc. Co pretrvava? PC+notebook a na druhe strane mobilni telefon. Tablety a zarizeni 3in1 jsou jen doplnek, ktery musi prebrat platformu bud z PC nebo z mobilu.

Microsoft je silnej v PC+notebook, ale OS z tohoto zarizeni nebeha na ARM, tudiz pokud chce uspet, musi se zovu pustit do OS pro mobily nebo-li pro ARM.

Bohuzel problemem jsou aplikace. Me treba Android pije krev jiz dlouhou dobu, chtel jsem si koupit mobil s Windows Mobile 10, ale nebyly pro to aplikace, ktere potrebuju, takze jsem zustal na Androidu a dobre udelal, kdyz Microsoft ten vlastni OS stejne zariznul.

Cesta pro Microsoft je stale stejna a nic se nezmenilo a jen tak se ani nezmeni. MS potrebuje mobilni OS, na kterem pojedou jeho Metro aplikace stejne jako na OS pro PC a k tomu stejne jako na PC bezi aplikace win32, ktere jsou nepostradatelne, tak stejne tak musi na mobilnim OS bezet Android aplikace a neni vcelku problem, aby MS vytvoril vlastni behove prostredi pro Android aplikace, razem bude po problemu. Jenze Nadella tohle nepochopi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přitom měli schopné produkty. Je fakt, že microsoftu nikdy jeho obchod nefungoval, ale licence na klíčové produkty ano. Problém je, že se snaží cpát obchod tam, kde to nemá smysl a necpali obchod, tam kde to smysl nejvíce mělo.

Měli fungující WinCE pro průmysl a z toho derivované WinMobile (ať již čistě PDA záležitost, nebo i s dobastlenou telefonní částí). Robustní systém, který sice nebyl pro každou jihoamerickou kadeřnici, ale bylo to často přiohnutelné tak, že to konkurovalo rychlostí s velkým náskokem tehdejšímu jáTelefonu a ňadroidu. Jenže všichni chtěli šmatlat prackama do placce, tak museli opustit koncept WinCE, vyprdnout se na stylusy a rezistivní displeje a šli do masy. WinPhone byl super produkt, kdyby... kdyby to nezabili tou vzájemnou nepodporou. Aneb z WP7.x nefungovalo nic na WP8.x a analogicky i na WM10. Tohle v případě WinCE neplatilo, tam stačilo v podstatě řešit jen CPU a to, jestli se nesnažím cpát moc novej SW do moc starého HW, popř. jestli to zařízení nemá nějaké úchylné rozlišení.

Wokna, přesnej opak. Celou dobu to fungovalo bez vlastního obchodu, na obchod v media playeru lidé asi dlouhodobě dlabali, zune jim nevyšel (byť to byl údajně pecka HW a mělo to naději). Pro by proboha MS potřeboval store, když se to chová jako ty WinCE? Dodáš instalaci odněkud a nainstaluješ to tam, ten OS je podvozek, ne distribuční platforma. Chtějí rozbít fungující distribuci, jenže přišli s tím až moc pozdě. Kůl nápad na sjednocení mobilu a desktopu selhal. Na UWP jim sére pes, protože to naráží na problémy kompatibility jako WP mezi sebou, navíc to člověk musí hodit do procesu schvalování, bla bla bla... oser. Proč to dělat, když na hry tu máme steam, gog a různé individuální retail shopy, jako je alza, czc a další. To si jako mysleli, že rozdrtí něco, co tu funguje přes 30 let?

Dobře, to jsou hry, ale ostatní SW se distribuuje podobně. Nechce se mi moc věřit, že by ten store, ačkoli vypadá použitelně, někdo reálně používal, protože je to stejné jako IE. Proč používat něco, co nefungovalo pořádně a nikdo mi negarantuje, že se na to nevyprdnou jako před lety u WP, když tu mám obchody, které fungují desetiletí a nic moc se tam zásadně nezměnilo. Proč používat prohlížeč, na který roky dlabali a vyrostla jim konkurence, aby se probrali ze zimního spánku a snažili se opravit pověst něčemu, co žilo už jen v podnicích a co nikdy nemohlo z principu dohnat ty roky vývoje v jiných firmách... aby to nakonec co? zabili stejně, jako ten zbytek a přetvořili IE v chrome. Bravo!

No a pak je tu poslední verze OS, ten Win10, což je taky kapitola sama o sobě. Někdo tvrdil že WinME byly propadák, no, částečně byly. Frčelo mi to stabilně a byly to takové W98 na půli cesty k WinNT. Jenže vykleštili ještě víc DOS, takže tam nefrčelo účto (a tehdy se mašiny používaly hlavně na tu kancelářinu... a hraní), tedy tudy cesta moc nevedla, stejně jako DOS byl potřeba na gamesy typu Duke Nukem. Dalo se to jako vždy "ojebat", ale nebylo to tak pohodlné, jako u W98. No a k WinNT to mělo daleko, takže za necelé dva roky byl ten OS nahrazen WXP a kde bylo potřeba NT jádro, tak se nasadil W2k. Jehovista byl taky v celku dobrej OS, akorát měl ze začátku strašně moc chyb, chybějící drivery a skok v nárocích na HW byl tak brutální, že když to někdo nacpal na mašinu, kde rozumně běhal systém s WinXP, tak pod jehovistama moc neběhal, spíš stál. To se samozřejmě časem změnilo, vyšly W7, tedy spásnej systém, který nás zachrání... jenže on se tolik proti jehovistům nelišil, takže se to celé nějak přešlo a šlo se dál. Čarování s Win8 už ani nezmiňuji, doufal jsem, že se tomu OS vyhnu a daří se mi to, stejně jako se mi podařilo na většina strojích vyhnout se Win10. Problém je, že W7 stárnou, brzo zabijou support a dopdne to dřív či později jako XP. DX12 API je taky lákadlo a vývojáři, jako kdyby byli připosraní a tlačí to pořád přes MS, tedy DX, místo použití něčeho univerzálního... ehm ehm vulcan/Mantle a hráč by byl osvobozen od tohoto spouštěče her, jménem windows.

No, v cloudu/datacentrech je to jedno, tam ostatně MS podporuje i linux, takže asi dobrý. MS Kancelář, tam už tu story zmiňuji několikrát, standalone licence postupně vykuchávají a kryplí, aby se přeslo na Kancelář 365, kde tu a tam hrábnou i do struktury souboru, takže se vytvořené dokumenty sesypou, bravo. Už vidím ty veselé tváře kancelářských krys a vyučujících, jak otevřou své vypiplané dokumenty a všechny formuláře v háji, nebo jen rozsypané, rozsypané formátování, cokoliv. Už se jim to povedlo několikrát. K čemu je potom ta výhoda, proti LibreOffice? Cloud? Dobře, google disk, pastebin, uložto, ... je toho málo, že?

No, co tu ještě máme dál... hololens, to je asi tak poslední viditelnější projekt, který dává smysl. Všechno se nějak přetvořilo, něco umřelo a něco jede v kolejích vesele dál. Zabili vlastní socl, aby koupili Linkedin, nakoupili github, aby to některé vývojáře rozhořčicovalo a odešli na novou alternativu (byť github asi nepodělali, protože se v tom zřejmě nikdo od MS ještě nezačal vrtat). Něco tomu chybí, hmm, co to asi bude. Že by nějaká smysluplná vize a pevný koule, jako měl balmer či účtenka? Už nasekali tolik chyb, tolikrát mohli vidět, na čem se spálili a oni to udělají znova a utopí v tom ještě víc peněz.

... a přitom ty myšlenky, prvotní myšlenky byly dobré. WP fungoval a byl super, Win7 funguje a je taky super, WM fungoval a byl super, office fungoval a byl super. Nevim proč se tlačí do sledování současného trendu - SaaS, když to podle mě vůbec nepotřebujou. Mohli držet vysoké ceny produktů s tím, že zákazník koupí office třeba byť ob 3 verze, než aby tlačili nedodělek a prodeje teoreticky upadaly. Ale to asi nezměníme, jsem konzerva (jak mi bylo potvrzeno) a je třeba budovat, lepší, moderní budocnost! Spálit všechno staré, fuj fuj fuj, překopat všechno co funguje, vyrobit hranaté kolo a tlačit to, jako správný směr. Dělaj to tak všichni, tak proč bychom nemohli i my?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Výkřik frustrace až z hloubky. Jojo, nové produkty Maloměku jsou taková "hranatá kola", co nejezdí, ale musí se tlačit, za pokřiku "Hurá, je to nové a moderní". Jako ModernUI: k čertu s 50-ti lety zkušeností UI, bude to takhle!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z duše! Sám bych své pocity tak dobře neshrnul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekne napsany :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.