Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xbox 720 alias Xbox One představen

Xbox event
Microsoft včera večer představil svoji herní konzoli nové generace. Xbox One je vlastně spíše všeobjímající zábavný systém pro obývák zahrnující hry, filmy, Skype, jiné „sociální nesmysly“, ale hlavně nový hardware na úrovni Playstation 4…
Xbox One - Obrázek 1

V dnešním článku se zaměříme v krátkosti právě na onen hardware, protože ten je zcela stěžejní. Různé služby navěšené spíše na USA u nás buď nebudou fungovat, nebo nebudou mít takový efekt. Nejdůležitější je zkrátka hardware, protože od něj se bude odvíjet vizuální kvalita her na obou konzolích nové generace a spolu s tím se poveze i vzhled her ve verzi pro PC.

Xbox One - Obrázek 2

Vězte tedy, že Xbox One má, stejně jako Playstation 4, osmijádrový procesor typu APU. V tuto chvíli tiše předpokládáme, že to bude též něco z „Jaguar“ generace, nevíme ale nic podrobnějšího o GPU, či zdali bude použit Enduro režim a přídavné GPU, třeba typu HD 8970M. Toto Microsoft neprozradil. Paměti má systém k dispozici 8 GB (PS4 ponese 8 GB GDDR5), což je nepochybně dostatečné množství, data budou uložena na 500GB HDD (i PS4 má HDD). Filmům je vedle jiných služeb k dispozici i Blu-ray mechanika (též shoda). Nový Xbox dále nabídne 2× USB 3.0, HDMI, novou verzi Kinectu s 1080p snímáním a pochopitelně nový herní ovladač.

Xbox One - Obrázek 3Xbox One - Obrázek 4

Vše výše uvedené je vynikající zprávou pro vývojáře. Na obou konzolích bude v hrubých rysech k dispozici prakticky totožný hardware, navíc x86-PC typu. Současně Xbox One poběží (vedle jiného) na určité variantě Windows, celkově se nám tedy trh konzolí dostává do fáze, kdy si dovolím tvrdit, že zase nějakou dobu nebude kvalitu PC her degradovat. Vše ale samozřejmě závisí od výkonu GPU v použitých APU obou konzolí. Zázraky nečekejme, zlý pesimistický jazyk se již nadechuje k upozornění, že než obě konzole přijdou na trh, bude Jaguar na počátku procesu zastarávání. To ale nic nemění na skutečnosti, že jde oproti PS3 a Xboxu 360 o obrovský výkonnostní skok. Uvidíme to mimo mnoha jiných her na chystaném Call of Duty: Ghosts, které nám nové grafické, fyzikální a jiné schopnosti Xboxu One předvede v den startu jeho prodeje.

Call of Duty Ghosts - Obrázek 1Call of Duty Ghosts - Obrázek 2

Mimochodem, spousta herních titulů či sérií, bude opět dostupná exkluzivně pro Xbox, resp. budou vycházet, včetně svých DLC, na Xbox One s předstihem. V tomto si Microsoft zajistil solidní podporu u studií a herních vydavatelů.

Dále v sobě Xbox One integruje schopnosti typického multimediálního centra, podporuje přehrávání filmů, sledování televize, poslech hudby, surfování (v IE, jak jinak), přičemž bude schopen přebírat signál kupříkladu z kabelové přípojky (modemu) a vkládat do něj své grafické prvky a vlastnosti obohacující samotný TV program. Ovladatelný bude vedle poskakování před Kinectem také hlasově, součástí výbavy je i kompletní podpora pro Skype.

Hodně posílena a vylepšena bude služba Xbox Live, která toho nabídne zase o něco více a uvidíme, kam se propracuje řekněme v horizontu pěti let. Dle dostupných informací dnes běží na 15 tisících serverech pro uživatele Xbox 360, pro Xbox One přibude serverů celkem 300 tisíc - to by mělo cosi vypovídat. Součástí konzole budou samozřejmě cloudové služby a také cloudové úložiště.

Xbox One - Obrázek 7

Nový Kinect bude zpracovávat 2 Gbit/s dat, takže dohled nad místností bude mít dokonalý. Ještě se ale zastavme u operačních systémů: Xbox One bude mít hned tři, vedle velkého systému založeného na Windows kernelu také další dva OS plus virtualizace. Počítejme tedy, že minimálně jeden z nich bude nějaký velmi odlehčený systém (variace na Windows Phone?) pro rychlé kouknutí na web, Skype a podobné věci, u něj bych tipoval schopnost nastartovat okamžitě. Dále také zaznělo, že přepínání mezi různými režimy - TV, hry, web - bude bleskurychlé. Nečekejme ale kompatibilitu s klasickými Windows aplikacemi. Ač by to dávalo perfektní smysl, pro Microsoft představuje nový Xbox One prostě hotovou krabici se vším všudy, nikoli něco, co začnou uživatelé obratem používat jako běžné PC.

To mě dostává k poslední, kardinální otázce: bude možné na Xboxu One instalovat vlastní systémy, jako třeba Linux? To v tuto chvíli vědí asi jen v Microsoftu. Bylo by to jistě perfektní, protože APU generace Jaguar vysloveně svádí k louskání nějakých bitcoinů, BOINCů a podobných věcí.

Jedna drobnost: Wikipedia uvádí, že Xbox One není zpětně kompatibilní s Xboxem 360.

A ještě jedna: Xbox One byl podobně jako PS4 jen představen, na trh přijde někdy v průběhu tohoto roku. Ostatně všechny fotografie v tomto článku, které pocházejí z tiskových materiálů Microsoftu, jsou jen rendery. Ale aspoň víme, jak bude Xbox One vypadat, což se o PS4 říci nedá.

Tak jak se vám nová černá krabice od Microsoftu líbí?

Zdroje: 

Tisková zpráva Microsoftu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Xbox 720 alias Xbox One představen

Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 19:00 | chdpctkkt | Who cares?!
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 15:24 | bager | http://i.minus.com/iBzvb2JSpQNRM.gif
Středa, 22 Květen 2013 - 21:03 | del42sa | no tvrdí se že 40nm je vyrobená pouze eDram...
Středa, 22 Květen 2013 - 20:34 | aa bb | Je jasne ze ta konzola bude mat specificke HW...
Středa, 22 Květen 2013 - 20:28 | aa bb | Povedal kto ? Nie ze by som chcel Intelu nejak...
Středa, 22 Květen 2013 - 18:00 | del42sa | V tomto ohledu má AMD náskok před Nvidia, protože...
Středa, 22 Květen 2013 - 16:07 | del42sa | U obou konzoli hrálo velkou roli v rozhodování...
Středa, 22 Květen 2013 - 15:26 | webwalker | Huma sice nikdo nepotvrdil, ale dle toho, jak se...
Středa, 22 Květen 2013 - 15:24 | Er Nestor | Sto let za opicema s představami o soucasnych...
Středa, 22 Květen 2013 - 15:23 | Tomáš Bohuněk | K využití paměti se váže i pár zajímavých...

Zobrazit diskusi