Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zájem o Xbox One a Playstation 4 je neskutečný, válcuje minulou generaci

Highend hardwarem vybavena konzole - to je konkretne ktera?

Technicky zastarale usporne osmijadrove AMD ktere vykonem neprekona ani desni levne herni notebooky je brzdou vyvoje uz od zacatku. Tahle generace konzoli je jedina, ktrera uz pru uvedeni na trh obsahovala hardware vyrazne horsi nez stolni pocitace a to se bude projevovat cimdal tim vic. Uz ted na to nejde udelat hra, ktera poradne funguje v 1080P - co do budoucna? Hardwarovy upgrade, ktery rozbije zpetnou kompatibilitu? Hmmmmm.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tu suplovat admirála Vysočinu, ale přesně to ten článek říká - když si člověk poptávající high-end bude vybírat mezi high-end PC a high-end konzolí, zvolí stejně PC. Proto nikdo high-end konzole nedělá a zjevně to tržně vychází skvěle.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Highend to byt nemusi, ale zacinat nekde pod lowendem taky ne.

Dale nevim kdo se pozastavuje nad tim, jak dobre se konzole prvni rok prodavaji. At se podiva kolik stala PS3 v den vydani a kolik to tehdy bylo penez, na zacatku u nas staly ps3ky 22 000. Ted se z toho stal spotrebak za babku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Ted se z toho stal spotrebak za babku."

To je myslim pointa... o kterou tem firmam od zacatku slo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji, pochopil jste nejmene pulku pointy obsazene v clanku.
Ted jeste ten zbytek, zameril bych se na vyrok "zacinat nekde pod lowendem taky ne." :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel, přešlo se na plně spotřební model. Cena sice v poměru k reálné mzdě razantně klesla ale na úkor životnosti. Podle dřívější reality to má i opodstatnění, jenže se slušně rozvíjí 4k a na to současný hw bez rezerv nestačí. Ani ta spotřeba by nebyla zas tak drastická při lepším hw. Ale po dřívějších zkušenostech chtěli předejít uvaření konzole, ale s těmi kompromisy to přestřelili.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No jestli to prestrelili... rekl bych ze 4k nebude totalni mainstream (jakoze vsichni vidlaci ho budou mit 4k TV) drive nez za 3-5 let... coz je akurat doba zivotnosti...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Obe konzole byli navrzeny s ohledem k 100 W TDP. Mit silnejsi CPU by notne znamenalo pouziti slabsiho GPU coz by asi nebyl uplne rozumny tah, navic ve hrach pri pouziti low level API se neda CPU nazvat tim nejdulezitejsim kusem HW, na kterem by stal vykon vysledneho softwaru.
V dobe uvedeni nebyl lepsi SoC k dispozici a alespon podle meho skromneho nazoru tenhle objektivne slaby HW predvadi vynikajici vykon ve hrach a skvelou efektivitu!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A ja si naivne myslel ze v dobe vydani - Q4/2013 nova generace jak Playstation-u tak Xbox-u zvladne FullHD bez potizi(60FPS+) s tym ze se objevi i nejake 4K nativni hry kterych FPS neklesne pod hodnotu 30FPS, inu proto ze pry je to pri programovani tak krasne pro konzole/oňe optimalizovane jak se neustale rika, inu realita je dost jina.

-nedostatecny vykon pro FullHD(o 4K nativni si tu muze jednom vzdat)
-placeny multiplayer(a hra je pritom drahsi oproti PC verzi v rozdilu 15-25€) >jasne socky ze Sony a MS
-zadna zpetna kompatibilita(to by stalo par kacek dopajet na PCB 22nm Cell + 28nm RSX)

Jako kazdy ma sve penize a sam se rozhodne ci to koupi nebo ne, dle meno osobniho nazoru je to hype-paskvil.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

no ono tým že "nova generace jak Playstation-u tak Xbox-u zvladne FullHD bez potizi(60FPS+)" sme boli ako od Sony/MS tak od samotných vývojárov hier dosť intenzívne upozorňovaní, jedno štúdio predbiehalo druhé v oznamovaní že ich nové hry pobežia či už v 60fps alebo v 1080p takže nás čo tomu naivne verilo nebolo málo...

...až sme narazili na realitu obmedzenia zo strany HW a iste aj ešte nevyužitých možnosti HW u konzol a 1080p+60pfs tak razom ostalo akurát na papieri...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano neskutečný zájem. Neskutečné že si to někdo koupí.

Konzole těžili z nezvyklé architektury, a jejich výkon se dlouho držel na úrovni high end PCs.
Nyní už při vydání nepatřili svým výkonem mezi herní zařízení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste na jeden DROBNÝ detail. A tím je spotřeba. Zatímco konzole si oproti minulé generaci svoji spotřebu víceméně zachovali, tak nynější highend PC je 3-4x žravejší než byly tehdejší high-end sestavy.

Konzole stále mají architekturu se kterou se teprve vývojáři učí pracovat a jak ji správně efektivně využívat.

http://media.redgamingtech.com/rgt-website/2014/10/ubisoft-cloth-simulat...

http://media.redgamingtech.com/rgt-website/2014/10/playstation-4-vs-xbox...

Podrobnější popis zde:

http://www.redgamingtech.com/ubisoft-gdc-presentation-of-ps4-x1-gpu-cpu-...

Ale musí se naučit využívat výhody APU a nechápat dostupné prostředky jak byly doposud zvyklí (oddělené CPU a GPU).

PS: Pro mínuskáře: Jsem PC hráč :-) a nevlastním XOne ani PS4.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně si třeba myslím, že ve sdílené paměti, která je společná pro CPU i GPU je budoucnost. Ideálně aby obojí bylo na jednom čipu i s pamětí (nebo alespoň obří keší). Žádné kopírování do dedikované grafické paměti. Jen krátká instrukce o umístění dat, nic víc. Stačí jen vyřešit, jak sdílet společný přístup obou jednotek ke stejným datům najednou.
Věřil jsem, že se tohle povede prolomit pomocí APU od AMD a dojde u konzolí k dalšímu vývojovému skoku. Jenže nebylo to dost. Onen velký skok u konzolí, které by toto mohly dokázat, se nekonal, protože AMD se s Microsoftem i Sony zadrhlo na staré architektuře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Navic pri srovnani PS4 s PC s 4* vyssim TDP se rozhodne neda rict, ze by PS4 byl 4* slabsi, resp PC4* vykonejsi!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

peasantovi to je jedno, kupi si a basta, zahra si te peasantoviny co sa natom hraju a je spokojny, nikoho full hd, 60fps ani nic ine nezaujima.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+ na rozdil od predchozich generaci, nestoji to jednu celou vyplatu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ako obcasny hrac niekolkych sportovo zameranych hier na PS3 som koncom roka staru konzolu predal a novu kupil. PS4 vydrzala u mna tusim 10 dni, platit za multiplayer ked dam za hru 1200kc fakt nebudem. Mimo to vsetky nove verzie hier, ktore som hraval na PS3 (napr. Fifa13 vs. Fifa15) su hratelnostou este vo vacsich srackach ako tie predosle. Cize vyvoj uplne jasny 'vysperkovana grafika' > 'hratelnost'
Dosla mi trpezlivost, konzolu uz nikdy viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kritika nekritika, takéto čísla a porovnania hovoria jasnou rečou že nové konzoly sú u zákazníkov veľmi žiadané a asi aj dostačujúce...

...ono PS4/XBox720 síce nedokážu poskytnúť 1080p v 60FPS v nejakej super grafike ale zase optimalizácia robí svoje, z tých 2-3m na 100cm telke keždý pixel nevidno a najme, za tých 9400kč resp. 335€ má bežný zákazník herný stroj na 4-5 rokov kdešto za 9,5k/335€ si herné PC nepostavíte...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Postavim, ale bude na tom s vykonem podobne (herni lowend)
Navic si ja urcim co je lepsi a cemu dam prednost. Jestli chcu fullHD a 30fps nebo dam prednost 60fps a stahnu si to na HD (720p) rozliseni. Jde o to ze tu volbu mam ja ve svych rukou, u konzole ani omylem. Navic pozdejsi upgrade je jednoducha zalezitost, co konzole?

A malokdo v dnesnim konzumu prozre tak jako Roman Stenich

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no herný lowend je ešte diplomatické pomenovanie a ozaj neviem či to má význam skladať...
Za 335€ čo je cena PS4 poskladáš (s asi najlacnejšieho SK shopu gi*****re.sk) "herné" PC jedine s úplne najlacnejšími komponentmi a fakt slabou grafikou... http://jyxo.info/uploads/88/88d02d345e89b68e9aba1f1f228c82ee81ee05bf.jpg

Jediná výhoda takej zostavy bude 1TB HDD (kúpiť o 2,5€ lacnejší 500GB disk je nezmysel) a CPU výkon X4 750K, no polovičná RAM, podstatne slabšia grafika a hlučnosť - 400W Eurocase a box chladič CPU budú všetko len nie tiché - to bude ozaj bieda. Nehovoriac o tom že predsa u PS4 sa hry robia priamo na ten HW takže aj využitie jeho výkonu bude podstatne lepšie než u PC verzie hier...

Áno upgraid je na strane PC ale na druhej strane, ak tu budú súčasné konzoly dlhších 4-5 rokov, konzolista nemá dôvod upgraidovať, resp. nemá na čo takže ho táto nemožnosť vylepšenia nemusí trápiť. A o to častokrát ide, teraz kúpim konzolu a 3-4-5 rokov sa hrám bez toho aby som niečo riešil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jestli na PC s HW z minuleho roku, koupenem
za tuhle cenu dokazes rozjet treba watch dogs nebo jine hry ve stejnych detailech pri stejnem FPS jako na konzolich, tak si muzes teda gratulovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nerozbehneš, a o to ide a to stále všade dookola opakujem. Kúpiš PS4, drtíš x rokov aj najnovšie pecky - kúpiš za tú cenu "herné" PC a drtíš Supermaria a karty, tiež x rokov :D

btw. ceny sú zo včera.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Postavim, ale bude na tom s vykonem podobne (herni lowend)"

A poskladane PC bude mit stejnou nebo lepsi spotrebu ? a co rozmery ? dokazes to pohodlne ovladat bez klavesnice a mysi ? vidlaci si chteji neco hodit k telke na policku, ne delat misto vedle telky na novou lednicku s mraznickou...

Proste konzole nejsou PC, a PC nejsou konzole.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

k celé tehle 'studii' : zavedená značka vždycky bude logicky mít díl od dílu (sérii od série) větší tržby... a to platí nejen u konzolí, ale i filmů, seriálů, atd.

teda za předpokladu, že firma neudělá chybu a nebude ignorovat pokrok (jako třeba Nokia, která považovala smartphony za zbytečnost)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono jde o to že to vypadá že konzole jako xbox a PS budou za chvíli nahrazeny Tablety které zatím nemají takový výkon ale příští rok by se mohly objevit kusy které by mohli podporovat 4k. Tablety dnes dokáží emulovat PS2 hry, možná další generace tabletů bude mít podobný výkon jako momentální konzole.
Co se týče PS4 a Xbox one jsou brzdou ve vývoji, jelikož výrobci dělají hry pro konzole a ty nemají takový výkon jaký by byl potřeba pro hry s realistickou grafikou. Již dnes mají hry ohromující grafiku a už každou chvílí se objeví hry na Unreal Engine 4, který má potenciál, že nepoznáte hru od filmu (skutečnosti).
Jelikož vývoj procesorů pro stolní PC je dalo by se říct na mrtvém bodě, zato procesory pro tablety se pořád vyvíjí a vylepšují, nebude trvat dlouho kdy dosáhnou stejného bodu jako Deskop procesory a to podle mě budou již mít stejný výkon.
Sony má finance z her a PS, mobilů a další elektroniky. Microsoft má příjmy z Xbox, výpalného (za prodej mobilů s androjdem), Nokia, a software, právě oblast software podle mě půjde dolů kvůli dnešním open Office které jsou zdarma a možnosti že bude sesazen windows s první příčky OS a nahradí jej Linux. Microsoft už hry nevydává a pokud tak buď jsou špatné nebo se jedná o staré tituly v HD.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Az bude ARM procesor stejne vykonej jako desktop tak bjde taky stejne zrat W a bude stat jako desktop procesor. Takze v levnejch tabletech to asi nebude fungovat. Linux je absolutne minoritni os ktery je navic roztristeny na 100 ruznych zpusobu. Tohle normalni user nechce a nikdy chtit nebude. Office jsou porad lepsi volba nez openoffice. Pochopite v okamziku kdy vam nekdo posle slozitejsi dokument ve wordu a nebo kdy vam bude psat ze to ODT nemuze otevrit a at to preulozite. Treba ja mam Xbox360 a k nemu hromadu her. Nikdy bych tolik penez neutratil za hry pro PC pac bych vedel ze to muzu snadno nekde upiratit. Takze bych mel polofunkcni zavirovane hry ktere by padaly a nikdo by nevedel proc. A to mam asi 20ks R9 280X ktere mi zbyly z dob kdy jsem tezil BTC. Takze hardware na games PC by byl a hodne slusnej. Ale proc bych se s tim otravoval. Konzoli proste pustim a jedu. Vsechno funguje jak ma. Navic stala par penez ve srovnani s jednim kusem grafik ktere mi lezi ve skrini. Ano i konzole se da upravit a hrat palene hry z darma ale to zase je sebevrazda pokud jde o multiplayer. Takze pro me jako líného uzivatele je jednodussi vysazet penize kterej si rekne mikrosoft a hrat bez problemu nez se trapit s nejakym PC. Jinak treba GTA V mam na konzoli uz 1,5 roku a na PC jeste snad ani nevyslo. Tak to je taky pekne nahouby. Nevim proc bych mel chtit 4k kdyz hry hraju na televizi s uhloprickou 1,5m a koukam na ni z 5ti metru.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Celym prispevkem si navzajem protirecite a asi o tom ani nevite. S casti "konzoli pustim a jedu" lze souhlasit. Uplne ten samy pripad je ovsem napr. s chromebookem, kde je uvnitr linux. Na amazonu obsadily chromebooky pred vanoci 3 nejvyssi pricky. Takze

> Tohle normalni user nechce a nikdy chtit nebude

by melo byt spis - hodne normalnich useru tohle uz ma. Takze linux obsazuje predposledni platformu, na ktere jeste nemel vyrazny podil s tim, ze ta posledni - desktop PC - vymira sama od sebe...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A v čem že si protiřečím? Já jen že jste to nenapsal.
Desktop na PC nevymírá ani omylem. A pokud jde o seriozní práci tak v tom okamžiku jste s linuxem na desktopu zcela v koncích. Nejsou aplikace. Až pojede Photoshop, Corel, Autocad a nebo třeba nějaké uplně obyčejné účetnictví na linuxu tak možná. A žádný člověk který se počítačem skutečně živí není zvědavej na to jak vymění třeba Photoshop za polofunkční GIMP a fičury které jsou ve Photoshopu už dávno běžné budě řešit pomocí pluginů které kdoví jestli sežene. Prostě sednout a pracovat - to dělá profesionál.
Znám asi tak 500 lidí kteří mají na desktopu (doma i v práci) windows, asi tak 10 lidí kteří jedou na Mac-osu. A 1člověka co fachčí na Linuxu. O čem to tedy svědčí? Asi o tom, že se znám s posledními 500ti sty lidmi co používají windows a shodou okolností neznám tu drtivou většinu která na desktopu jede v Linuxu. (Ironie)
Jinak celý příspěvek byl spíše o hraní Ačkových her. Tak to bohužel lze jen na konzolích (pro lenochy ideální záležitost) a nebo na PC. Hraní A her v Linuxu je spíš taková komedie.
Samozřejmě pokud se budeme bavit o hrách typu Angrybirds a pod. tak to je uplně jiná kategorie. Pochybuju ale, že si někdo pořídí konzoli nebo i deskop na hry tohoto typu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten spor je nasledujici: na konzolich chapete, ze user chce zapnout a hrat a neresit nic okolo. Ale v pripade PC rikate, ze user nikdy nebude chtit linux. Jenze je tu platforma - linux obaleny chrome OS, ktery jde na dracku. Jednoduchy system zapnout a brouzdat a ukazuje se, ze to vetsine lidi staci. Je fakt, ze oni ani netusi, ze pod tim nejaky linux je, dost mozna ani netusi, ze to graficke se jmenuje chrome OS. Proste jen zapnou a jedou.

Co se tyce "PC na praci", jasne, tam jeste dlouho vydrzi win, ale uz ted se prodava vic notasu. Desktopy preziji jako extremne levne stanice na kancelarske prace a extremne vykonne na grafiku apod. Ovsem ten hiend vyuzije naprosto mizive procento lidi, vetsine staci notasy uz davno.

Pracuju ve vyvojarske firme, jeste pred 10 lety byli majitele notasu exoti, dnes ma desktop na praci malokdo. I vetsina zaprisahlych zastancu vykonu na desktopu uz ma notasy proste proto, ze uz to spoustu let staci...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No tak me tak nějak všechno co má myš, klávesnici a windows je desktop. Ale uznávám že samozřejmě když to je spojené do jedné krabice s monitorem jmenuje se to notebook. Desktopem spíš myslím situaci kdy si sednete k počítači a něco děláte na stole. S tabletem většinou ležíte v posteli nebo sedíte na záchodě rozhodně ale seriozně nepracujete - většinou.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Za slušný peníz jednu 280X koupím :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

R9 280X Saphire Vapor-X - 4.000 Kč
A kdyby někdo chtěl byly by i nějaké R9 270X a tu bych viděl tak za 3.000 Kč/ks

Běžely maximálně 3 měsíce. Spíš méně.
Kupované zhruba před rokem.
"Trošku" jsem na tom prodělal kalhoty:-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych si jednu vzal :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak posli adresu na Boch@post.cz tel 777990008

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

za chvili? O.O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nemají takový výkon jaký by byl potřeba pro hry s realistickou grafikou"
Todle uz tu bylo rozebrano X krat, podivej se trebars na druhy comment zhora.

"Jelikož vývoj procesorů pro stolní PC je dalo by se říct na mrtvém bodě, zato procesory pro tablety se pořád vyvíjí a vylepšují, nebude trvat dlouho kdy dosáhnou stejného bodu jako Deskop procesory"

Huh ? Vykon je uz nejakou dobu limitovan vydanym teplem (mimo jine), zadnej magickej zpusob, jak z Tabletu s 5W stropem dosahnout vykon 100W desktop cpu neni... jedine ze bys mel 20x lepsi pomer tranzistor/watt u toho prvniho, coz se tak rychle nestane.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo prosím objasnit pointu toho "XBox One Joke" komixu?
Žiju pod šutrem, konzoli nemám, tak to nějak nechápu...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

vtip je v tom,že věta "I AM GOING TO BUY ONE" má v angličtině 2 významy:
a) na jednu stranu "koupím si jeden" (jako jeden kus)
b) na druhou stranu "koupím si ONE" (jako že si koupí XBOX ONE)

moc dobrý vtip to není... ale sám komix na začátku naznačuje, že už jim docházejí nápady na dobré vtipy o Xboxu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.