Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xbox One X dostane do výbavy FreeSync 2

cela envídia s ich bfgd sa moze zahrabat
akonahle na trh vstupia nove konzole tak sa pojdu vsetci vyrobcovia potrhat aby prave ta "ich" telka bola ta volba pre miliony ludi co si te krabice kupia. A uple jedno ci xbox alebo ps4
Viem si zivo predstavit aj marketacke nalepky xbox-certifajd alebo ps5 optimalízed

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"která už se zabydlela v desktopu "
A to jako kde?
Aplikaci na dva zbytečně velké, zakřivené a černé Samsung LCD nazýváte zabydlením?
Komedie

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych technologii freesyncu dal nějaké vyznamenání. Pro mě je to přelom, srovnatelný třeba s bilinearní filtrací, nebo přehráváním samplů. Problém je, že snížení či zvýšení obnovovací frekvence není pro netrénované oko rozpoznatelné, je to automaticky vyžadovaná věc, která, aby mohla být pozorována a tak doceněna, by potřebovala srovnání na dvou monitorech vedle sebe, kde jeden bude mít freesync aktivní, zatímco druhý jej bude mít vypnutý. Každopádně gratuluji ke správnému rozhodnutí a ať už je to všude (mobily, tablety, notebooky, televize a automaticky u každého monitoru)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měl bys dát to vyznamenání taky Nvidii, která přispěla ke vzniku a popularitě freesyncu jako levnější alternativě k jejich proprietárnímu G-Syncu. Nebýt Nvidia G-Sync, žádný Freesync by se nekonal... To jen pro objektivnost...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což není pravda. AMD měla podporu pro variabilní VBLANK na úrovni GPU dávno před před uvedením G-Sync. Prvotní využití mělo být u notebooků, kde nebylo potřeba zásahu do hardwarové výbavy panelu a kde variabilní VBLANK už používali pro úsporu energie při nečinnosti. Proto taky FreeSync prvně demonstrovali na notebooku. Tady je patent z roku 2006: https://patents.google.com/patent/US20080055318

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já o voze, ty o koze viz. - https://en.m.wikipedia.org/wiki/FreeSync

Takže moje tvrzení platí... Nebýt G-Sync, Freesync není na trhu.

A jen pro úplnost tvého tvrzení, nebylo to tehdy ještě AMD, ale ATI. A nebyl to freesync, který vychází ze standardu pro Display Port 1.2a rozhraní (rok 2015). Ani myšlenka celého řešení se mi nezdá být stejná, VBLANK vypadá jako řešení pro úsporu energie, proto ty notebooky, kde když se nic neděje, tak sníží framerate. Nemůžeš to nazývat Freesync.

Nicméně jsem ochoten, na základě tebou zmíněného faktu, přidat další článek do historické mozaiky, ale je to jen spekulace. Takže kdyby nebylo patentu ATI, nepřišel by G-Sync a ani Freesync jako reakce na G-Sync.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Takže moje tvrzení platí... Nebýt G-Sync, Freesync není na trhu.“

Předně jsi stále nedoložil, že bez G-Sync by nebyl Freesync na trhu. Já jsem doložil, že na jeho přípravě AMD pracovala o řadu let dřív.

Dále není pravda, že Freesync vychází ze standardu display port. Freesync byl prvně demonstrován na notebooku, tedy přes LVDS. Pak teprve přišla verze přes DP, ovšem ještě bez standardizace. Pak až následoval standard. Freesync funguje i přes HDMI. Na DP nijak nezávisí ani z něj nevychází. Pouze jej podporuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, já se tady s tebou nebudu přít, kdo je na tohle téma větší expert, protože to jsi bez pochyb a několikanásobně ty, ale v tom linku co jsem sdílel se píše -

"FreeSync was developed by AMD in collaboration with VESA and released in 2015 in response to Nvidia's proprietary, closed, and more expensive G-Sync. FreeSync is royalty-free, free to use, and has no performance penalty."

a "In 2015, VESA announced Adaptive-Sync as an ingredient component of the DisplayPort 1.2a specification; FreeSync is a hardware–software solution that uses DisplayPort Adaptive-Sync protocols to enable smooth, tearing-free and low-latency gameplay.[3] FreeSync has a dynamic refresh rate range of 9–240 Hz.[2] FreeSync has also been implemented over HDMI."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A když se teď dívám podrobněji na ten tvůj link, tak je hned z počátku uvedeno, že ten patent byl podán ale bylo od něho upuštěno. V roce 2014 byl podán znova a teď má status "čekající na projednání". Proto je asi Freesync naštěstí pořád free a není pro něj u výrobců monitorů zapotřebí žádného poplatku za patent, a díky display port v1.2a specifikaci ani žádný extra hardware jako u G-Sync. U mě je to jeden z velkých důvodu proč přejít na AMD a Vega 56 byla z hlediska provozních teplot a spotřeby tak na hranici co by snesl můj nynější mini-itx build. Hodně promeškaná šance když jsem ji před několika měsíci mohl mít za 380 liber. Sem jich mohl koupit 20, kdybych měl křišťálovou kouli :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem skvělá zpráva, a pokud se potvrdí tvoje spekulace, že to přidají i do starších TV updatem firmwaremu, bude mě mrzet, že jsem nevyměnil 1070 za Vegu 56 když ještě byla cenově přijatelná (380 liber tady v UK).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.