Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: Ani na Xbox One X nepoběží všechny hry na 60 FPS

Freesync TV + nějaká ta podpora od vývojářů a na 60 fps všichni konzolisti zapomenou. U virtuální reality to chce ještě pokusničit - nemyslím, že min. 60 fps je nevyvratitelné dogma. Řekl bych, že vyladěných 43,8 fps by mohlo stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy byla vydana hra na jedinem CD disku(650/700MB) a samotne prejdeni jeji single player sekce trvalo pro zkusenejsich dlouhe dny nebo pro mene zkusenych anebo si hru vychutnavajici tejdny, ted hry dosahujou desitek GiB a sou to s-proste ptakoviny pro male deti, detaily jako HDR, motion blur, vselijake odlesky, RGB+ ptakoviny plus lepsi stiny jednoduse neberu, co me ale sere nejvic sou zbytecna interni FullHD/4K videa ktera zabiraji vic jak polovicu dat dane hry, necht s tim jdou otevrene do pici, stary FarCry byl na 3 CD nebo Crysis na jedinem DVD a slo to i s perfektnimi efekty ktere meli smysl, dnes sou hry naopak udelane pro jedno po-u-ziti, jedou si vesele s pridomkem "hype" 4K/HDR, nejsou vubec o zabave, logice, pointe, neb tvurci se snazi hry zbytecne zjednodusovat k cim dal vic hloupym lidem, k prikladu nac ma Gran Turismo nejake body? puvodni GT 1 - 4 byli licence a ziskane penize, dnes v nem musite sbirat nesmyslne body aby se vam jeste odemkla ta a ta jizdni sekce pricem licence uz pro ne davno mate, dale nac mod rizeni timu? ja jednoduse tyhle pitomosti nepotrebuju, ja potrebuji jezdit a snazit se o par dolaru abych mel na lepsi kola, prevodovku nebo neco jineho, jako nejlepsi GT rozhodne jednicka a dvojka, a tak to jde s vetsinou her, sproste, nelogicke, pro par hodin nudy a jeste uvedene jako Beta 1.0c(k dodelani maji pul roku daleko). Nechapu jak konkretne vyvedena v SoC, vykonna Vega nemuze rozbehat hry na 60FPS ve 4K kdyz to ma vykonu jako prase, jeji jadro obsahuje 2560 akceleracnych jednotek pro nizkourovnove konzolove api(kto zna Playstation 1 vi co z ni dokazali vyvojari her vytahnout), dale k sobe ma napojeno 12GB GDDR5 v nastaveni 3GB pro OS a 9GB! pro hry samotne, pridava se 8 jaderny procesor, ne ze One X neumi to debilni tvurci her jednoduse nechteji profesionalne hru naprogramovat, tam je vykonu jak nasrano a dovolim si tvrdit ze i pro plynule 8K hrani, jenomze dnesni vyvojari sou cista prasata, mit tak vykonnou PS1 meli by sme do-dnes zlaty vek hrani, je to jenom o tom chtit...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S vetsinou sohlas, bohuzel. Jenom k tem vyvojarum...ono to je treba i taky o tom, kolik maji casu a co po nich vlastne chteji. Ty velky vydavatelsky spolecnosti to jsou uz jenom dojne kravy na penize, takze tezko s takovym pristupem muzes delat hry, ktere stoji zato... Ne vzdycky je vinen vyvojar ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo těm dojným kravám ty peníze musí dávat, tzn, jsou lidi kteří obsah, který produkují chtějí kupovat a jelikož tady máme hry které generují obrovské příjmy, třeba teď jsem četl že AC: Origins má trřžby 455M USD, loňská The Division přinesla 350M USD...

K vývojářům.. pokud za "vývojářem" vidíme opravdu člověka který fyzicky pracuje na hře, tak je do velké míry bezmocný, pracuje dle zadání. To v prvé řadě vytváří producent/vydavatel, jenže typicky hodně high level, konkrétní obsah a herní principy dělají game designéři a obvykle je to na základě diskuzí mnohohlavého týmu, dle autonimie studia pak buď představují své vize producentům a ti do toho případně ještě kecají, ale jsou studia které prostě nic obhajovat nemusí, producent jim věří a nekecá jim do jejich práce. Nezřídka pak na hře pracuje více studií, kdy každé pracuje na jiné části hry.

A kolik mají času? To záleží, obecně vývoj AAA titulu znamená i několik let příprav než se hra představí, třeba na E3, a pak ještě třeba 1-2 roky probíhá vývoj na kterém se mnohdy podílí stovky lidí. Vývoj takových her lze počítat v desítkách milionů, ti lidi prostě něco stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je spousta nových her, které se na to CD vejdou a nejen jedna, stojí obvykle max pár dolarů a nabízí výbornou hratelnost, žádné 4K filmečky v ní nejsou...

Nikdo vás nenutí kupovat hru s desítkami GB a pár hodinovým obsahem, zřejmě ale vývojáři ví co jejich zákazníci chtějí, také vědí že se nemohou zavděčit každému.

A Vega že má výkonu jak prase? Zřejmě nemáte výkonnější kartu. Zjistíte že i 1080Ti/TitanXp nejsou na tom nějak zásadě dobře když dojde na 4k a to mají výrazně více výkonu než nějaká Vega, Ty karty jsou schopné bez ztráty kytičky fungovat jen na FHD. Když jsem kupoval 1080, měl jsem za to že každou hru rozjedu v plných detailech na FHD a 60FPS, chyba. Plné detaily jsou na té kartě u mnohých vymazlenějších her utopií. Pořád je třeba redukovat nastavení, hlavně ty lepší - realističtější efekty jako NV stíny, které dávají scéně přirozenější vzhled a lepší hloubku. Není se čemu divit, každé takové vizuální vylepšení stojí obvykle násobky výkonu předchozího kroku nastavení. A když mluvím o 60FPS, samozřejmě myslím minimální FPS, 60FPS průměr je zcestný pokud to není konstatních 60FPS, tedy i minimálních.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, kdo by rekl ze jsi takovy troli. Ty tvoje pohadky tady opakujes pokazde o tom, ze na 1080p potrebujes 1080 a vyssi kartu, aby jsi mol hrat 60fps a ty si to doonce nezahrajes ani s tim :)) Obecne je to blbost jako vrata co pises, a podruhe je to opet blbost. A potreti bavi Te trolit jeden a ten stejny prispevke asi po 150te v rade? :D
ps: myslim ze duvody, proc to nemusime rozebirat jsou jasne ne? To ze ty hrajes letecke simulatory, ktere zajimaji asi 0.01% uzivatelu a jsou silne singlethreadove a neoptimalni, to je tvoje vec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nevím, letecký sim už jsem dva měsíce nezapl, na druhou stranu jsem hrál...

The Division, max nastavení... propady k 45 FPS = žádných 60FPS minima... musím ubrat NV stíny abych se dostal na 60FPS

AC. Syndicate, max nastavení. Propady na 50-55FPS v některých scénách, nutno vypnout AA nebo ubrat NV stíny

RotTR, DX11, max detaily, dropy k 40 FPS, nutno vypnout NV stíny, nutno vypnout AA, pak je jen pár scén kde to dropne, v DX12 stačí snížit AA na 2xSSAA.

Witcher 3, max detaily, občasné dropy k 50 FPS, nutno snížit AA na vlasech z 8x na 4x.

Podotýkám PLNÉ DETAILY neznamenají ULTRA nastavení, ULTRA nastavení neobsahuje všechny detaily, nejlepší příklad z uvedených je Division, která oproti Ultra nastavení má přinejmenším 5 voleb, které výrazně zvyšují kvalitu obrazu a také výrazně navyšují nároky na grafickou kartu.

https://www.youtube.com/watch?v=7fzx8H5KrpI Uznávám že to není FHD ale 1080p ultrawide a i když jsem svou kartu přetaktoval, tak jsou tam vidět dropy na low 40 FPS a o něčem jako stabilních 60FPS nemůže být řeč, byť AVG je cca 68FPS.

https://www.youtube.com/watch?v=dYk0TzQIkzg tady je mé nastavení opět na 2560x1080, a v benchmarku jde krásně vidět situace kdy i tak dojde k jednorázovému dropu na 47, ale těsně před tím na delší drop cca 55FPS... Na klasickém 16:9 FHD už je to ok.

Tady je RotTR v max nastavení... integrovaný benchmark těsně minul hodnotu 60FPS, ale to je průměr ze tří scén, Syria a Valley mají AVG FPS lehce přes 50FPS.

Když pak koukneme třeba na požadavky Halo Wars 2 a myslím že i nějaká další MS hra, které uvádějí hned tři sestavy, kdy krom minimální a doporučené mají i optimální sestavu, která je určená pro FHD@60FPS a plné detaily, světe div se vidím tam GTX1080Ti, zřejmě se v MS zbláznili, když tvrdí to co tvrdí.

Tak a teď tu pohádku o tom že je to blbost jak vrata a o leteckých singlethread simulátorech...

Btw ty letecké simulátory zcela běžně provozuji v 30FPS, tam to ale není problém dokonce není problém ani nativní 4k. třeba: https://www.youtube.com/watch?v=5e0ix-FtTrM 35FPS je nastavený hard lock.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade si opravdu nedokazi predstavit, jak hraje nekdo na treba takove 1060 nebo 580..to musi byt PowerPoint prezentace ;)
ps: a co teprve takova 380 nebo 960..max 720p ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučené sestavy u her jsou typicky pro FHD@60FPS a střední detaily. Minimální sestavy pak často pro to 720p a LOW s tím že 60FPS je spíš scifi... Jinak ty FPS jsou samozřejmě průměry, nikoli minima na které cílím já. Tzn. u nových titulů vlastníci těch zmíněných - pro mě v zásadě low end karet - Sníží detaily?

Jenže pak všude možně člověk čte, jak ty hry vypadají hrozně, že někde někdo něco odflákl... že by to mohlo vypadat lépe... Takové to že hra není optimalizovaná... Kdyby tomu tak bylo, tak by si s těma "plečkama" RX580/1060 moc nezahráli... Už dva roky zpět jsem říkal že jediná použitelná karta kterou bych kupoval je 980Ti (alternativně TitanX) a dnes jsem na tom vlastně stejně, akorát o generaci dál :) Holt čím realističtější grafika, tím vyšší potřeba výkonu a je třeba myslet na to že potřeba výkonu s kvalitou neroste lineárně ale spíše kvadraticky...

Osobně totiž vždy nejdříve nastavím vše na max a jsem smutný když něco musím redukovat... Ale jsou tituly které si můžu dovolit hrát v nativním 4k, pravda jsou to už mnohaleté kousky, zase v tom 4k běží na max. detailech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha ta konzole se údajně pyšní 6Tflopy....to je výkon nad gtx 1070. Už u ps4 pro se dost lidí divilo, jak je možné, že hry ve full hd nelítaj a ani nevypadají tak dobře, jak ekvivalent grafické karty na PC. Že jsou hry horší na staré ps4 a xbox one, je pochopitelné.....mají výkon grafických karet x let starých, ale kua, jak je možné, že na 6tflopové konzoli 4k hry, které nemají zjevně grafické nastavení na úrovni high či very hight, ani nedávají nativní 4k nebo běžně full hd v 60 fps?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

60 fps je problém pro 4K, ne pro full hd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne, nevadi mi kdyz hra nedava 60fps, vadi mi spis kdyz se obcas propadava do 15ti fps, to me brutalne rusi. Stabilnich 40fps mi naprosto dostacuje... proste pokud FPS nevnimam, je dostatecne vysoke :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy na 1070 nebo 1080 utáhnete 4k@60FPS v max detailech? Viz výše, píšu že FHD na minimálních 60FPS nerozběhám na 1080 a jediné karty na trhu co dnešní herní produkci v max detailech zvládnou jsou 1080Ti a TitanXp.

A tflops fakt nic neříkají o grafickém výkonu... jádro je AMD a to na 6tflops 1070 musí nasadit kartu kolem 10tflops.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.