Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z Raspberry Pi si můžete postavit i bezpečnostní kameru

Takže na kolik to asi vyjde? Protože domácí bezpečnostní full HD kamera se vším všudy jako možnost dálkového ovládání pohybu a podobně stojí na Amazonu 30-40 liber...

Třeba tahle - https://www.amazon.co.uk/dp/B07CB14GTB/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_U_CIn-Cb1CSNQ75

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z variant:
http://rpishop.cz/raspberry-pi-zero/678-raspberry-pi-zero-adaptery-ofici...
421,-
http://rpishop.cz/raspberry-pi/329-raspberry-pi-kamera-modul-v2.html
855,-
+ SD kartu (staci 8GB) + zdroj s microusb. (u rpi zero by snad mohlo staci kolem 1A)
SW raspbian + https://elinux.org/RPi-Cam-Web-Interface
ovladani pohybu velmi lokalni a manualni ;-), infra to taky nema (ale daj se sehnat moduly s prosvicenim).
Tohle dostanes do tydne, z Ciny to bude levnejsi a dele trvat.
Rpi je hracka a stale se objevuje spousty vazne minenych veci, kdy se ukazuje, ze je lepsi si koupit trosku drazsi "profi" reseni, nez se tu s necim matlat a narazet na limity te veci. (typicky prikladem budiz multimedialni centrum na rpi). Ale pokud to mas na hrani a bavi te to, tak je rpi naprosto uzasne :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechno se dá dokutit :) ale samozřejmě hotové řešení má své výhody.
Za 120Kč koupím u Pecky servo (v Číně asi o řád levněji) a můžu ho ovládat přes PWM (zrovna Raspberry s tím asi bude mít trochu problém, když má jen softwarové PWM). Pokud dám 3 serva, můžu mít pohyb ve třech osách.
Přisvícení také nemusí být problém, prostě pořídím přisvícení zvlášť a budu ho spínat tranzistorem a GPIO.
Nekvalitní kamera se dá nahradit jinou USB kamerou.
A tak dále...zkrátka ideální hračka pro kutily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čau. Já právě sháním nějakou kvalitní bezpečnostní kameru https://yeselektro.cz/ip-kamery/587397-chytra-bezpecnostni-kamera-s-funk... a tahle údajně rozpozná i obličeje. Máte s ní někdo zkušenosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je jaké to má rozlišení, co to vidí v noci a kolik to stojí.
Svého času jsem si pořídil elektroniku ip kamery za asi 20 dolarů a krabku si vytiskl vlastní.
Stačí to připojit na síťový kabel a 12v a má to nativní full hd rozlišení. ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

v podstate za jakykoliv rpachy je to uplnej shit, protoze ta RPI kamerka je naprosto priserna kvalitou obrazu. A uz vubec nemluvim o odolnosti na presvetleni (HDR), nocnim rezimu (IR filtr a prisvit) nebo automatickym zaostrovani. Proste bezpecnostni kamera, kdyz ma byt aspon trosku pouzitelna, holt neco stoji. Ani ne moc, od 2000,- se daji poridit slusny kousky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem tu měl i seriozní poptávku na kamerák na raspberry, kdy pán nechtěl pochopit, že to nemá smysl, a že jestli chce až tak šetřit, ať si raději pořídí fake kamery. A případně mezi ně pár opravdových.
Tak odešel s tím, že si to teda udělá sám. Pokud vím, dodnes nemá nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tomhle vám můžu referovat. Jelikož jsem postavil 4 kamery. Jedna na na pi zero, zbytek s plnými. Kamery V2. Jednak na něco malého to funguje. Ale nemůžete po tom skoro nic chtít. Používám na tom morioneyeos. Zapojení více kamer, či ladění záznamu v rozumné kvalitě, sledování více kamer naráz. Fakt nic moc. Pak jsem zkusil na PC rozjet nějaký suvailance systém. Tragédie. Funkce super, ale 4 streamy a core2duo bylo v koncích. Sami autoři přiznali, že je potřeba hodně jader i ram. Mít jednu kameru před vchodem a nechtít po tom rozpoznávání pohybu, tak to docela jde i s tím zero. Jen snímku bude tak 5 - 8 za sec v 1024x 800. Větší rozlišení už moc k ničemu není. Na velkých pi 3 tam se dá víš. Jenže pak to víc žere, a ne každý dcdc měnič to zvládá zakrmit. Pokud by jste chtěli víc info, zkušenosti, nebo koupit už kamery sestavené v krytech jen za cenu součástek, dejte sem vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja kdysi instaloval jednu parodii na IP kameru a ta stala vseho vsudy 250Kč a obraz byl temer totozny jako tyhle bastly.. nejedna se o nic noveho, vlastne uz samotna IP kamera jako takova vznikla spojenim maleho pocitace a stare CCTV kamery... coz je doslova totez. ebay je plny slusnych FHD kamer od tisicovky nahoru, vazne nwm proc bych to mel bastlit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle se dá shrnout už nadpisem:
„Z Raspberry Pi si můžete postavit i bezpečnostní kameru“, akorát proč by to probůh někdo dělal?!

Když potřebujete víc než jednu kameru, budete muset řešit jak to propojit dohromady.
Navíc si můžete v krámu za něco přes 5000 (plus případně úložiště, ale to s RPi musíte řešit taky) koupit rekordér a 4 kamery, takže to proti RPi vychází cenově podobně, bude s tím méně problémů a kvalita bude nejspíš lepší (sice to je low-end, ale aspoň jsou to kamery navržené pro tohle použití a mají např. IR přísvit).

A kdybych chtěl fakt minimální cenu, schrastil bych starý vyřazený notebook, ideálně netbook, a k němu USB kameru. Tím vznikne podobný výsledek, akorát s lepší kamerou a levněji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete to brát jako kutilství s Raspberry. Pro studentíky co mají dost času asi dobré... Na produkční řešení (např. hlídání bytu nebo baráku) asi nic moc, tady to chce zvolit nějaké sice dražší, ale osvědčené řešení.

Ale je fakt, že když jsem četl nadpis, tak jsem od toho zpočátku čekal lepší parametry, ale jak se zdá tak vývoj této platformy v této oblasti do toho bodu ještě nedospěl. No a stejně tak si bych si mohl udělat IP kameru ze staršího, už nepoužívaného, smartphonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kutilstvo, zabavka, vikendovy projekt, chut urobit nieco s RPi v sufliku. Neskor som kamerovy modul nahradila lacnou wifi kamerou s IR prisvitom, Na RPi bezi MotioneyeOS a berie stream z kamery, URL sa dalo najst cez ONVIF. Nic sofistikovane a uz vobec nie profesionalne riesenie, je tam zakladna detekcia pohybu a uploaduje to videa na Google Drive ked sa nieco pohne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potrebuji detskou chuvicku s wireguardem... na tohle je to super..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu co mají všichni na tom trendu, že ip kamera nemá web rozhraní ze kterého lze vše nastavit a hlavně i sledovat dění. Ideálně bez nějkého doplňku prohlížeče. (a bez konektivity k nějakému pochybnému cloudu)
Existuje nějaká taková kamera? S web rozhraním a html5 přehrávačem? Dík..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi myslíte taková kamerka pro Raspberry? To raspberry samotné je přece firmwarem kamerky a mělo by vystavit webové rozhraní k nastavení a sledování, o to právě jde...

Tady v tomto případě je samozřejmě problém, že to namísto běžného protokolu IP kamery vyžaduje nějaký obskurní software, těžko říct proč to tak je, možná to někdo v diskuzi může vysvětlit, taky mně to zajímá.

Pokud by toto vše kamerka uměla sama, tak proto, že má už takový systém v sobě - který ale díky uzavřenosti není uživatelsky přístupný, modifikovatelný a ugradovatelný (jen když výrobce zrovna vydá nový firmware). A pak ale nemá smysl k tomu přidávat to Raspberry. Takových kamer jsou myslím v prodeji stovky modelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamera postavena na Raspi jedno zda zero nebo jiná verze tohle bude splňovat jen nevím zda HTML5 to jsem neřešil. Vše to bude o výkonu a možnosti záznamu např v HD kvalitě při aktivaci pohybem a podobně možností je fůra.
Na konci zmíněný OS MotionEye je super a opravdu dobře funguje. Mám jednu takovou na zero jen na sledováni pohybu okolo baráku a bohatě to stačí za těch 800 co to stálo. Zkoušel jsem i Orange pi a usb kameru ze starého NTB. Stačí vyjmout IR filtr a krásně funguje i přísvit, když je šero. Dosah je samozřejmě omezeny jako všude jinde. A složitost konfigurace: NULA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zero je na kameru fakt málo. Při zapnuté detekci pohybu máte tak cca 5 fps, někdy i míň a to při rozlišení 1024x768. Vím, že třeba v motioneyeos se dá nastavit přetaktování, ale nejelo mi to stabilně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo plnej souhlas. Rychlé to není. Zálěží co člověk od toho chce. Na první levní pokus s kamerou je to dobré ale pokud to má být seriozní tak pak rpi3 a to jsme přesně tam kde bylo zmíněno vyšší cena a bastlení. Místo objednávka a doručení hotového produktu v podstatě za stejnou cenu. Na druhou stranu když se člověk rozhodně kameru zrušit může Rpi využít jinak:) to u jednoho zařízení nejde. Prostě RPI je pro zábavu a pokud například již doma leží a není k užitku tak se dá pro něj najít jiná funkce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.