Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z Windows 10 S nakonec bude „S Mode“ dostupný pro všechny verze

No nevím. Když přišly mezi lidi počítače, jejich největší předností bylo to, že si všichni koupili univerzální HW, ale díky software si z nich každý udělal něco jiného podle svých představ a potřeb. Tohle je ale opačná cesta k prodeji jednoúčelového zařízení, do kterého uživatel nemá právo zasahovat. Nějak se ty výhody digitalizace začínají vytrácet. Ve všech oborech nasazení. Mě se to nelíbí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Za tohle nemuzou vyhody digitalizace ale jebnuty lide ktery hlasaji obcanem svobodu, v realite sou to prisni diktatori.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jestli se bavíme jen o S mode a né o současných a minulých trednech v IT tak co je vlastně špatného na S mode ?
co jsem pochopil (snad se nepletu) tak je to čistě volitelná funkce která usnadňuje administraci PC jak ve firmě tak hlavně v domácnostech bez potřeby speciálních nástrojů :)

například to chápu tak že chci mít HW i SW pod kontrolou admina = rodiče :) ale zároveň ho plně neomezovat a snížit tak riziko že mi někdo na sdílený PC zatáhne nežádoucí SW apod. pokud bude nutně potřeba něco mimo "STORE" tak jako admin to dodatečně doinstaluji...

pokud mi tedy S mode ponechá možnost volby nevidím v tom žádný problém ...však podobně to v jistých ohledech funguje i teď (dokonce i na ostatních platformách mimo iOS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak to chapu ja, tak bud zvois na pocastku "S" mod a nebo aktivujes nejakou verzi "plneho" pristupu. "S" mod je smolik na instalaci cehkoliv jineho nez z MS Store. "Plny" mod je stejny jako dnes. Prepinani "S" -> "Plny" podle mne asi nefunguje.
Jinak i dnes mas opravneni, takze resit pristup pres "S" mod je podle mne blbost. Muze se to hodit max pro nejakou uzavrenou 'komunitu". Ale pokud jsem poznal korportani prostredi, tak zrovna "S" mode je neco, co tam fungovat nebude :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"asi" to je přesně ono plno lidí hatuje a stále neví jak to bude :)

ty si to představuješ tak že když budeš chtít změnit S mode na plný nebo budeš chtít dočasnou vyjímku tak budeš muset restartovat či dokonce reinstalovat OS ? nevěřím že jsou v MS taková telata aby tohle prošlo ...

tak korporát už má zaběhnuté nástroje a předpřipravené profily :) tohle bych spíš viděl do rodinného prostředí apod. nebo i do malých firem kde nechtějí moc utrácet přijde majitel zapne S mode nechá PC bez přístupu na internet a zaměstnanci se mohou jít klouzat (zřejmě nepůjdou pouštět ani portable verze pokud nebudou mít vyjímku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezob se, ale cely smysl tehle edice mi opravdu unika, vyjma natlacit uzivatele pouzivat MS Store. Aby jsi zamezil instalaci, staci zmenit opraveni pristupu. Pak je tu pro zmenu tve "asi", ze "asi" nepujde spoustet ani portable verze. Takze "asi" to nevime ;)
Podle mne ani pro male firmy to vubec nic neresi a doma uz vubec ne. Protoze doma bud delas neco produktivniho a na to mas PC a Windows store ma prilis malou nabidku aplikaci. Krome toho dneska vetsine lidi staci mobil a tablet ke stesti.. Rovnez dost pochybuji, ze prave male firmy jsou kompletne MS pozitivni, takze stejne musis instalovat neco odjinud. A zaverem..kdo pouziva MS web browsery, zlomek lidi (vyjma par fandu treba tady), takze tady mame druhy duvod, proc to MS tlaci.
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vůbec se nezlobím jen na základě "ASI" tady hatujete "S mode" jako by MS udělal ze všech verzí Windows S bez možnosti volby :) kdyby se tam zbláznili a opravdu to udělali tak jim to nemůže projít a rozcupovali by je na kusy :)

pokud k produktivni praci postaci app ze store tak nevidim problem i kdyby tam nejake specificke app chybeli tak opet nevidim problem je doinstalovat >> je to jen o te volbe :) a pak to zabijes tim ze lidem staci mobil/tablet :D

male firmy si vetsinou nemohou dovolit IT odborniky a tudiz nemaji moc na vyber a jsou z donuceni MS pozitivni :) ( samozrejme pokud nejde o urcita specifika..)

i ve store jsou alternativy k EDGE :)

jestli nekde v nastaveni bude prepinac tak me to opravdu nebude vadit :) provazanost s rodicovskym modem se primo nabizi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako dobry, treba to i uzitecne muze byt :)
Mne jednoduse vadi to, ze mi MS zase neco defaultne nuti co nechci a nic na tom ani nemeni to, ze si "zadarmo upgraduji" na to co vlastne chci. Mne vadi uz ten samotny princip. Byla tu "S" edice vidli. Super proc ne, kdo chce, at si ji poridi. Jenomze ta propadla, nebyl o to zajem..co udela MS..nacpe to pro jistotu vsem a ti co to nechteji, tak si to "zadarmo upgraduji". Jinymi slovy, uzivatel je idiot a my vime co je pro neho spravne. Stejne jako ten sileny update/upgradovaci model Win10. Sorry, ale to je humus.
Docela zive si predstavuji zmateneho uzivatele na svem nove zakoupenem notebooku..ze mu nejde nainstalovat jeho oblibeny program...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona celá "bezpečnost" na koncovém zařízení funguje dnes asi nějak takto: https://xkcd.com/1200/

...takže je dost otázkou, jestli zrovna počítač, kde je jediný možný browser Edge, je vůbec nějakým vylepšením bezpečnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by se mohlo ujmout. Windows 10 Shit Mode.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě zarazila fonetická podoba s „ass mode“ a jak jsem záhy zjistil, nebyl jsem první a už je to leckde zaběhlé :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak jsem nebyl úplně daleko od pravdy ;-). Ale „ass mode“ rozhodně beru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se libi "shit" mode vic :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane autore, neni vubec zadouci aby byl uzivatel v operacnim systemu Windows omezovan!, dokonce i v nejmodernejsim OS Android si muze uzivatel nainstalovat nepodepsane aplikace, necht jde laskave Microsoft s omezovanim uzivatelu do píči a napisu to jeste jedenkrat, necht jde laskave do píči, nejprv to zkousel s Windows RT na ktery se mu ale ze zakaznici otevrene vysráli, ted to zkousi znovu, jestli chce administrator udrzet pocitac pod svou kontrolou, bez instalaci o ktorych by nevedel, je tu prece zavedene heslo pro administratorske konto a hotovo!, jeste raz opakuju admin s heslem a guest jakozto uzivatel prichozi nemuze nic, dokonce ani odstranovat ikony z plosy zavedene adminem, proto je vydani S nebo S Mode dle meho nazoru modu Sraní, totalni kokotina a zbytecnost, ja vim ze to jiste prijde v RedStone update 4, uz ukazkove cloveka ve Windows 10 spicluji, uz ukazkove v RedStone 3 ala Fall Creators(v1709) Windows 10 dojebali a ted ho ukazkove dojebou dalsi hovadinou ktera nema ale ze vubec sve opodstatneni, jednoduse smysl, jasne spolehat se jenom na chaoticky a vyberem striktne omezujici Windows Store je to prave reseni a kto mi prosim vas zaruci ze tam tez nejsou hovadiny o kterych se prave Microsoft zminuje!, nikto, Windows je OS zcela otevreny a v moznostech svych uprav, zamykat ho, uzivatele omezovat, to uz pote nejsou wokna ale mrize cili jestli chce, muze Microsoft po updatu 4 pro Windows 10 nazvat system JAIL 10, tez nechapu naco bude dobre vydavat/prodavat firemni pocitace s prednastavene aktivnim S Mode a uzivatel si nasledne bude muset OS prepnout do radneho/plneho modu, naco ta zbytecnost? proste jako se jebnuty IND dostal do vedeni Microsoftu jde to s nim ukazkove z kopce, ukazkove do sracek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je celé jedno velké nedorozumění:
Nadella přece prezentoval, že M$ miluje Linux. Prostě už je už nebaví ta hegemonie a tak se krok za krokem snaží nasírat lidi ať konečně získají odvahu přejít právě na milovaný OS. Chcou prostě dosáhnout stavu, kdy si lidé budou myslet, že oni opustili M$ a ne on je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nie je tak presne, ale podobne, ktora firma ma najviac zamestnancov, ktory pridavaju kod do Open Source?

Who really contributes to open source
New data debunks several myths around which companies lead in open source contributions

InfoWorld | Feb 7, 2018
Rank Company Employees Contributing
1 Microsoft 4,550
2 Google 2,267
3 Red Hat 2,027
4 IBM 1,813
5 Intel 1,314
https://www.infoworld.com/article/3253948/open-source-tools/who-really-c...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja prave naopak, ako vidim, co dokazu s pocitacmi urobit strojari, tak S-mode vitam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přeci jejich volba a zodpovědnost že si to (např. ti strojaři) rozmrdají, v tom jim zaprvé nikdo nemůže bránit, a zadruhé už vůbec kvůli nějaké takové jakékoliv skupině nelze omezit na svobodě rozhodování všechny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tu nikto nikoho neobmedzuje. Admin zapne režim S pri odovdzávaní PC strojárovi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to v pravomoci admina, což obvykle je, tak může omezit co chce, jak chce a komu chce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Waffer47 (na kterého jsme všichni reagovali) ale hovořil o M$ a jejich přístupu, ne o adminech.

Jinými slovy - schvalujete M$ jejich salámovou metodu? Tak se pak za pár let nedivte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. A jednoho dnes se uzivatel probudil, chtel si jit stahnout svuj oblibeny program z webu a zjistil, ze portal na stazeni uz neexistuje a program v MS Store neni, protoze nesplnuje jejich 'policy' a/nebo autor odmitl platit MS desatku.
Vitejte v 'novem svobodnem digitalnim svete MS' ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už som myslel, že tú odpornú babu 10tku nikdy neuvidím.. Sakra , škubání v obličeji se mi zase vrátilo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO opravdovy smysl tohoto "S"hit modu je donutit uzivatele chodit a nakupovat do mrkvosoftiho Windows Store. To je cely. Vsechno ostatni jsou marketingove vejicky, aby jim na to nekdo skocil. MS se to nepodarilo jejich "S"hit edici, kterou nikdo nechtel, tak se vratitli oknem a jak to maji ve zvyku, proste to natlaci silou a zkusi, kde se to ujme...
Konec story :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...Koncept Windows 10 S je v podstatě postavený na Windows 10 Pro, na nichž není možné instalovat nic krom aplikací z Windows, respektive Microsoft Store....
Zaujimalo by ma, kde autor prisiel na takuto sprostost! Videl uz niekedy Windows 10 Pro? Mozem si na nom instalovak aplikacie, ake len chcem! Vziadnom pripade nie som obmedzeny na aplikacie z Windows alebo Windows Store. Ak chcem o niecom pisat clanok, tak v prvom rade si o tom nieco nastudujem.
Autor ocividne pise o niecom, o com mu rozpraval znamy, ktory o tom pocul od bratovej priatelky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě bude S mode volitelný, tak nechápu, proč to tak emotivně řešíte. Že je to příprava uživatelů na budoucí stav, je jasné snad každému. Podle mého názoru je to především způsob motivace pro vývojáře aplikaci, aby je začali připravovat i pro MS repozitář. Až to v nějaké budoucí aktualizaci zapne MS "skoro natvrdo", tak budete opět špačkovat v diskuzich, upravovat registr a dál poslušně používat Windows. Buď se smiřte s tím, že MS touží mít že zákazníků lidi podobné uživatelům Applu (poslušnost) a zároveň Googlu (informace) nebo přestaňte nadávat v diskuzích a pusťte se do MS přímo. Založte si např. uživatelskou intervenční asociaci :) a třeba se vám povede získat dostatečné množství MS uživatelů, které donutí MS k vámi preferovanému směřování OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis nechapu, proc bych se mel s necim smirovat, kdyz se mi to nelibi? Ty se taky nebudes smirovat s tim, ze ti nekdo bude chodit treba za manzelkou..proste se posle toho zaridis. Jak to je druha vec ;)
MS je nejaka zpetna vazba uzivazelu uplne ukradena. Minimalne po debajlu Win8 a to co co predvedli s Win10, musi byt jasne uu skoro kazdemu.
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj příměr je trochu divný. Srovnávat vlastnosti OS (obchodní politiku MS) s partnerskou nevěrou... každopádně u OS jsem se zařídil před více než dekádou, právě kvůli vlastnostem OS. Ty byly v porovnání s vlastnostmi a funkcemi Win10 malicherné, přesto již tehdy pro mne dostatečně motivující. Jinými slovy, pokud mě něco štve, tak to vyměním.

Pokud patříš mezi uživatele Windows, kteří se s tím nesmíří a "zařídí se podle toho", tak se tě moje původní reakce netýká a upřímně gratuluji. Ta byla cílena na uživatele, kteří dlouhodobě nadávají v diskuzích = jsou dlouhodobě uživateli Windows = nijak se podle toho nezařídili ;). Jinými slovy, štve je to, přesto si to nechají. Proto jsem si dovolil lehce sarkastický návod, jak s tím zkusit něco udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si celkem rozumime. Ja zustal na Win7, updaty vypnute, stahuji si rucne bezpecnostni aktualizace a jsem happy. Na druhou stranu, jsou lidi, co treba jinou volbu jak Win10 nemaji, nevedi si s tim rady, apod. Osobne si myslim, ze cim vic se nastvanost uzivatelu aktivuje a zacne to mit obchodni dopad na MS, tak pak se mozna neco zmeni. Jinak o tom uprimne pochybuji, MS je v tomto (podobne jako jine Korporaty) na stiznosti uzivatelu zcela imunni...dokud to nepociti na penezich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně řečeno, nevěřím na "co treba jinou volbu jak Win10 nemaji". Podle mne se tato situace jmenuje "je jim to fuk" nebo "nechtějí to resit". Je na každém, jestli si najde cestu nebo na to hodí bobek. Je to čistě o jeho prioritách.

MS toto podle mne řešit nebude muset. Jen malé procento uživatelů se zabývá bezpečnosti a ochranou soukromí. Zhruba stejné procento řeší diskutované vlastnosti OS. Navíc Win10 podle všeho nemají být vyloženě ziskové na pronájmu licencí, ale implementované funkce naopak napovídají, že zisk bude plynout z dat uživatelů, stejně jak tomu je u Androidu a pokud si dobře pamatuji, je implementováno také API na zobrazování reklam. Navíc si matně vzpomínám na spekulace kolem schopnosti systému kontrolovat legálnost nainstalovaného SW - což je další možnost zdroje příjmu. Nesleduji dávno svět Windows, takže to poslední opravdu vnímám jako spekulací. Ať tak či tak, první dvě vlastnosti budou hlavním zdrojem příjmů. Čili i kdyby se na krásno prodalo méně licencí o to malé procento uživatelů, kteří to řeší, příjmy klesat nebudou ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad prvni bod... V jednom mate pravdu, kazdy ma moznost volby. Nicmene stejne i plati, ze pokud nemam dostatek zkusenosti nebo informaci k tomu, abych nejakou volbu mohl provest, tak vlastne ani nemohu. Pripadne nema cas a dalsi aspekty, ktere k tomu potrebuji.
Vy se v tom vyznate, tudiz pro Vas je ta volba "relativne" snadna. Clovek, ktery se v tom nevyzna, pro nej je to jine.
ad 2.. jojo, to takhle muze byt a windows se jevi, ze z toho pohledu "androidni". Ja bych jen nepodcenoval jeden aspekt, a tim je nespokojenost uzivatelu. On se vyviji pomalu a neprojevuje se 'skokove' jako treba ve hrach.. Uvidime za 10 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to také v tom, že Windows jsou předinstalované na NTB a NTB bude většina prodaných "desktopů". Takže to stále jede setrvačností, ne kvalifikovanou volbou. Doma stavěné bedny jsou už dnes obskurita pro profíky a nadšence co potřebují někam nastrkat kopec disků či jiného specifického hardware a pro hráče.

Takže se musí naštvat i výrobci, že jim MS kazí prodeje a museli by začít prodávat NTB pro BFU s něčím jiným než s Windows. A tady je další problém. I když většině lidí (BFU) by na mail, internet a psaní textu stačil nějaký blbuvzdorný Linux typu Ubuntu apod., tak je jim komplikované vysvětlit úskalí (ale i výhody) tohoto řešení (hlášení, toto nejsou Windows, ta kreklá hra od bratrance tu nepojede... konec hlášení :-D). A BFU vezmou raději něco čemu sice také nerozumí (W10), ale trochu to od vidění znají (stejně jako prací prášek v drogerii). Pak v agónii volají "gurua na drátě", že se přes noc zase něco ps..alo. Začarovaný kruh. Guruové si asi budou muset nechat platit za administraci W10 a ne to dělat za sklenku piva a chlebíček. Aby to získalo ekonomický rozměr i pro BFU. ;-) Já to z toho důvodu už několik let odmítám dělat (s výjimkou nejbližší rodiny).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je možná lepší, že to takto funguje. BFU koupí laptop s Win, až se to sesype, tak se zavolá soused guru, který to nějak nakliká a BFU může spokojeně další měsíc fungovat dál. Představ si situaci, kdy se takový BFU nějakým způsobem dostane k laptopu s Linuxem, zmíněný chlebíčko-pivní guru rázem o tento titul přijde a chudák BFU je namydlený. Netuší kde hledat fórum podpory daného distra, většinou netuší, co je distribuce. V tu chvíli "jsou ty linuxy nepoužitelný atd." (tu hlášku známe asi všichni), což souhlasně odkývá jak BFU, tak jeho guru. Za mě je lepší, když zůstanou tam, kde aspoň jeden z nich úplně nezabloudí.

Jinak souhlas, správa systému nemá pro BFU ekonomický rozměr, včetně jeho "opravy po sérii klikání na cokoliv, aby se dostal k onomu obsahu". Já se toho před dekádou zbavil tak, že jsem (v řeči BFU) začal účtovat za blbý odvirování 400Kč/hod. Ale to jsme se asi dostali někam jinam ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zabředáváme do končin, kde se objevuje pár lidí za předpokladu, že "je to štve, chtějí s tím něco udělat, ale neumí si sami poradit". V návaznosti na téma je tato úvaha z podstaty spíše filozofická. Přesto - pokud mě štve v baráku nějaká příčka, zavolám zedníka a proberu s ním možnosti. Naopak pokud nemám čas, chuť... tak spíše spadám do první skupiny. Jak jsem psal, prošel jsem tím před více jak dekádou a neřešil jsem pouze domácí použití, ale také účto a agendu. Dnes je doba v tomto směru někde úplně jinde, v pozitivním slova smyslu.

Já budu jenom rád, když to tak dopadne. Ale od WinXP se ukazuje, že pokud jsou prováděny změny pomalu a v malých dávkách, lidé brblají, ale přizpůsobují se. Jsem v tomto spíše pesimista. Opravdu si myslím, že pokud se do toho neobuje velké množství lidí tak, že je bude slyšet i MS, tak se mnoho nezmění (správným směrem). Ale jak říkáš, nechme se překvapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.