Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zákazníci čekají mírnou zimu. Před Core 14000 preferují Ryzen 7 7800X3D

14. generace vyšla jen tak, aby se něco dělo, je jasné, že to žádnou díru do světa neudělá, když je to pořád v podstatě to samé co tu už dávno bylo už předtím. Kdo to chtěl to už nejspíš má a těžko bude na toto teď upgradovat, což je pro tento případ asi dost silné slovo, protože ten rozdíl ve výkonu je naprosto mizivý, jedině že by někdo vybíral s ohledem na příchod topné sezóny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

taktak, je to jen poslední revize Alderu. Rozhodně proti prvotině není špatná ale "praví intelisti" moc neupgradují, jsou zvyklí měnit desku i s procesorem. Málokdo poctivě upgraduje, to je doména kutilů a ti víc preferují AMD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Protože Intel pomalu ob generaci mění socket. U AMD ty sockety mají výrazně delší životnost. A i první desky si celkem obstojně poradili I s poslední generací. Jen už byli malé kapacity čipu BIOSu a napájení nezvládalo nejvýkonnější modely. Pak upgrade nevychází tak draho a lidi to motivuje k častějším upgradum.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"praví intelisti" jsou hlupáci a ultrafandové. Dneska kupovat intel, to chce hodně nadšení a slepoty. :-D

Co se týká upgradů, tak všechno ostatní se upgraduje běžně (grafiky, disky, RAM), tudíž proč by se neměl upgradovat procesor, když zejména v poslední době je "upgrade desky" jen o jiném čísílku v typovém označení desky a reálný upgrade byly jen PCIe 4.0 a DDR5?

¯\_(ツ)_/¯

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

vůbec ne, jen to chce objektivitu kterou proAMD aktivisté postrádají. A o některý věcech jako dost výrazné ukončení sw podpory se tu raději nepíše, opět se musí zajít na víc vyvážené stránky. Proto třeba ikdyž je takový šestijádrový Cezanne cenově srovnatelný s i3 12400 které je jen 4/8 tak bych ten Ryzen rozhodně nedoporučil kvůli ukončení podpory grafik Vega. Nízké ceny nejsou z dobroty srdce AMD, ale aby stihli vyprodat co nejvíc než se rozkřikne že jsou bez podpory.

Co se týká upgradů tak obvykle jen ti co dobře ví o co jde a ten okruh se stále zmenšuje. Dost mě překvapuje kolik mladých sotva rozumí základním pojmům v hw, už to není jako dřív že pomalu co majitel PC to kutil, je to na úrovni spotřebky a dohady jaký hw je lepší z velké části vedou lidé 30 let+...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnit PC je jako vlastnit TV nebo auto. Kolik uživatelů aut si je samo upravuje, opravuje apod? Je to logické. Z PC se stalo běžně dostupné zboží a málokdo řeší nějaké detail. Spolehne se na "odborníka/ci" za pultem, vybere podle reklamy...
To jenom nerdi na četu se budou dohadovat. Co je víc a co nejvíc. Jestli podpora je ukončená brzo. Jestli 3násobná spotřeba je nonsense. Jestli výdrž platformy je pěkný přístup k zákazníků, nebo zbytečnost...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

právě, je to smutná degradace. Přijde mi že se vytratila chuť se nějak odlišit od běžné "konfekce", to jak v PC tak u aut, zásahy jsou pro výrobce víceméně nežádoucí a i za drobné úpravy a možností si pohrát chtějí tučné příplatky, viz třeba ceny základovek obou výrobců.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Starý pardi zestárli a už na to nemaj čas nebpo je zajímaj jiné věci. Noví úživatelé jsou casual / BFU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. víc vyvážené stránky .."
A mohla bych je vidět?

".. ukončení sw podpory .."
AMD: Vega nedostane podporu pro zrychlování výpočtů v něktrerých programech
Intel: pro iGPU se použije generický ovladač GPU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U toho Intelu jsem měl Sandybridge, pro který nebyl driver pro Windows 10. Ten generický ovladač nemá některé základní funkce, v podstatě jen zobrazí plochu a pustí nějaké hry. Nejlepší to bylo v době Windows XP, kdy v generickém chybělo i OpenGL ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

určitě EHW. Pak taky SWH. Tady je to čím dál o tom jak dávat negace na Intel, dobré zamlčet, dávat super zprávy jak se AMD vše daří - negativní opět nezmiňovat.
Hlavně je to u iGPU Vega ta podpora podstatně důležitější protože kupující automaticky čeká něco lepšího než u intelovských. Nějak to bude fungovat dál, ale pro ty co koupili nedávno to musí být velké zklamání že u nových her není ani jisté zda se bez podpory hra vůbec spustí a když ano tak s nečekanými efekty. Konkurence doteď podporuje i staré GPU GTX 900, tedy plnohodnotně, ne jen security updaty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ste si isty ze plnohodnotne? Lebo neviem si dobre predstavit ze prichadza k nejakej optimalizacii ovladacov pre GTX 900.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si nekdo koupi APU s Vegou, tak mu na tom pujdou vsechny hry co ta Vega zvladne. Navic v Linuxu podpora bezi dal v ramci Mesa ovladacu, coz se o nVidii rict neda. A ano pokud zakaznik ceka neco lepsiho nez nabizi Intel tak to dostane

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. iGPU Vega .... Konkurence doteď podporuje i staré GPU GTX 900 .."
Kdo chce psa bít, hůl si najde.
Už se iGPU od AMD dostaly do stavu, že konkurují dGPU nVidia?
Mimochodem .. tento měsíc vyšly ovladače pro dGPU a iGPU zaležených na GCN.

A nové hry budou fungovat tak, jak byly napsané.
Pokud má vůbec smysl je provozovat na těch starších kartách.
iGPU Vega 8 dá nějakých 15 fps (1600x900) resp 20fps (1280x720)ve 2 roky starém New World.
To už žádné ovladače nevytrhnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I na stařičkém iGPU jede spousta 5+ let starých her dobře. Ty nejnovější je samozřejmě úspěch, jestli tam vůbec jedou (to dřív nebývalo). S hraním v 720p Low člověk počítá. Zrovna ten New World dával tehdy zabrat i highendu od Nvidie ;-) A jinak u těch GCN, zrovna mi odchází 7850 na věk v mém retro PC. Nevydrží to věčně :'(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nestěžuji.
Spoustu (zábavných) her to zvládne.
Dokonce i takovou věc jako Horizon Zero Dawn (v některých sadách herních ttestů se ještě vyskytuje)

New World jsem uvedl záměrně.
Je to hra vydaná v září 2021
Dost dobře vypadající a ne moc dobře optimalizovaná
Nemá FSR ani DLSS
Takže, co grafika neutáhne dnes, neutáhne ani s novějšími ovladači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale obdobně či ještě víc na hraně argumentují příznivci AMD.
GCN, tedy jádra Hawaii/Grenada podpora skončila před cca dvěma roky, sám jsem stihl prodat svoji tehdejší R9 390 8 GB pár týdnů před než to zařízli. Předpokládám že píšeš o nějakém security updatu jako to má NV u gen. Maxwell, tedy GTX 700. GTX 960/70/80 není žádná hvězda, ale pokud mají aspoň 4GB videopaměť tak lze díky aktualizacím dobře fungovat zvlášť ve fHD rozlišení a pořád bude podstatně lepší než integrovaná Vega bez profilů. A nové hry, to je otázka, na známé engines bude funční nějaký univerzální profil, ale třeba pro UE5 už to bude všelijaké.
A tím se vracím k tomu co jsem psal - ta velmi lákavá cena má svoje opodstatnění - produkt za bazar cenu dávají tak "jak leží" s tím že dál už to není jejich starost. A to je u tak komplexního čipsetu jako je APU docela problém do budoucna. Pokud to koupil někdo jako žhavou novinku tak se to dá nějak skousnout, ale třeba měsíc dva před tichým oznámením o konci sw podpory to už dost zamrzí.
P.S: zmínil jsi ukončení podpory Intel do 10gen, tedy Comet, jenže tam se to dalo čekat, byly to inkrementální vylepšení na dlouhodobě staré technologii. No a s ohledem na předchozí události se dá předpokládat nejen "tiché usmrcení" Polaris-Vega ale i první RDNA která je bez RT akcelerace, proto bych nekupoval nic co nemá alespoň RDNA2/3, vše je starší s vidinou rychlého konce. Jistě jsou specifické stroje kde se vydrží s jedním ovladačem na celou dekádu, ale to je marginální segment mimo multimedia/herní spotřebku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. obdobně či ještě víc na hraně .."
Diplomaticky řečeno .. tvé zdroje byly ovlivněny jinými (netcehnickými) faktory.
Jedním slovm ... kecáš.

Bezpečnostní záplaty :)
Radeon RX 580X: ........ Adrenalin 23.11.1 (WHQL Recommended) - 11/2/2023 (*)
Radeon RX Vega 56: ... Adrenalin 23.11.1 (WHQL Recommended) - 11/2/2023
Radoen RX 7800: ........ Adrenalin 23.11.1 (WHQL Recommended) - 11/2/2023
(*) v českém překladu 2. listopad 2023

RDNA1 Byla použita v dGPU řady 5000. A to už jako nové v obchodech moc není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti "praví intelisti" se poznaji podle popalenin a blaboleni?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomen DDR0 na takovy 14600k..top herni cpu do top hernich sestav ,)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten určitě.:D Možná v rámci Intelu, to jo.:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to bylo neco, co tady tvrdil ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

""praví intelisti" moc neupgradují"

Ani sa tomu nečudujem. Pokiaľ bude nová generácia žravejšia a zároveň bude mať menší výkon, tak nikto normálny intel cpu upgradovať nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký odhad, kdy by mohl vyjít ....X3D z nové ZEN generace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 s V-Cache? Zen 5 je zatím plánovaný na cca květen-červen 2024, takže V-cache má smysl vydat buďto koncem roku 2024 jako předvánoční produkt a konkurent Arrow Lake, nebo v prvním kvartálu 2025 pro oživení slabších prodejů začátku roku. Později ne, pokud má koncem roku 2025 dorazit Zen 6.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Arrow Lake si myslím bude rád, když dorovná Zen5, to snad není ani žádná konkurence pro V-Cache, Zen5X3D to znásilní, stáhne z kůže a pošle k šípku a ani se u toho nezapotí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci tuší, že po zimě zase přijde jaro a léto. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já teda narozdíl tady od fanoušků AMD, kteří jen tak plácají a Intel by si nekoupili ani kdyby žral půlku toho co AMD, tak mám rád procesory od Intelu, protože Intel je prostě Intel. Tudíž jsem měl vždycky Intel procesor.
No, ale to skončilo. Nakonec doma netopim a teda by se mi vlastně Intelův přímotop hodil na zimu, takže on s tím ve skutečnosti zase tak velký problém není.

MNOHEM větší problém je architektura Intelu BIGLITTLE, zásadně to nechci!!! Takže to je třeba důvod, proč má Intel tak malé prodeje, prostě dost jeho příznivců jsou zároveň odpůrci nesmyslů typu BigLittle, které jsou vhodné tak maximálně do mobilů nebo Applu, ale rozhodně to nepatří do skutečného PC!!!
Dokud to tam bude Intel cpát, tak Intel nikdy a přešel jsem k AMD a už vlastně vůbec s jiným procesorem než AMD nepočítám, dokud AMD taky nezačne s tím biglittle nesmyslem!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD se k tomu postavilo trochu jiným způsobem. Kombinuje sice různá jádra ale mají shodné instrukční sety. Odpadá tak problém s SW.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš Zen 4 a Zen 4C. Ano, souhlas, to nepovažuju za úplně ten styl "biglittle" tak, jak ho chápou v ARM a Intelu. S tím bych až takový problém neměl, ale přesto doufám, že to nebude AMD hrotit a i pro příští generace zachová i konfiguraci 8 plnotučných jader a 0C jader.
To bych viděl jako optimální, u modelů se zaměřením na multicore přidávat C jádra, ale zároveň ponechat základ 6 nebo 8 plnotučných jader pro ty, kteří masivní multicore nepotřebují. Tohle mohl i Intel, nechat jeden dva procesory jako klasiku pro hráče a nesrat tam Atomy nebo ještě snad i poloviční Atomy. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARM sice v jednom jadre kombinuje clustre ktore maju odlisne jadra, ale tie jadra maju kompatibilne instrukcne sady, takze z pohladu aplikacie je rozdiel len v rychlosti behu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle Intel hodně poßral.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten JEN rozdil v rychlosti behu dela na Macich docela paseku u casove kritickych aplikaci. Kdyz si OS rekne, toto vlakno se flaka, tak ja ho frknu na e-prdku a pak prijde smrst a e-prdka nestiha. To je fakt svanda lozena. Jen pak veci tak uplne nefunguji, jak je potreba....

No, casem se to asi "doladi".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle problém jsi měl už před víc jak deseti lety i na jiných OS a architekturách (např. HT u x86). Aplikace nebo uživatel musí připnout thread na konkrétní jádro/jádra.

Specifikem Apple Silicon je akorát to, že to připnutí nefunguje :-) (ale třeba funguje/bude fungovat v nějaké novější generaci - podobně jako nested virtualization):
https://developer.apple.com/forums/thread/703361

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prave, v AS afinita nefunguje. Vsak jsem rikal, ze se to snad casem doladi....

I ty inteli prasarny se daji na Win zvladnout. A to i kdyz OS, ci programator aplikace tapali v mlze.... Uzivatel si muze e-prdky vypnout, pripadne si uzivatelsky nastavit afinity pro jednotlive aplikace pomoci jedne utilitky....

Na Macu, tam tece krev. Uzivatelum vypadavaji vlasy hruzou a tece krev z usi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod, proč by se neměl kupovat Intel jen protože to je Intel, já bych je zas tak nehanil, nic špatného jako tak na nich není a ty užrané atomy můžeš nakonec taky vypnout, jenže když chceš třeba herní CPU, tak už v podstatě žádná jiná možnost než AMD není, přece si nebudeš kupovat i9 14900K, když můžeš vzít 78X3D, který je výkonnější, míň topí a ještě je levnější... ptám se proč by měl někdo v tomto případě brát Intel, který se ti akorát pořádně prodraží, když pak musíš kromě samotného předřazeného CPU kupovat ještě aspoň o 100W silnější zdroj a vyřešit o stupeň líp chlazení, protože to papká podstatně víc než tady řízek a máš pak z toho v krabici akorát plno odpadního tepla a to ani nemluvím o tom, že k dosažení toho výkonu z testů taky potřebuješ rychlé RAM a k tomu pořádnou desku která to vše zvládne spolehlivě utáhnout, jinak se na takový výkon ani nedostaneš, u X3D na RAM snad skoro ani nezáleží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, pointa příspěvku byla, že to zdaleka není jen o topení - příkonu. Drahé, architektura toho CPU na prd, ...., prostě je toho hodně proč nekupovat Intel procesory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, Intel by se potřeboval minimálně dostat znovu do stavu, kdy sice topil víc, ale výkon byl aspoň vyšší a mělo to díky tomu pořád jakž takž smysl kupovat, pokud jsi peníze přehazoval vidlemi a měl neomezený budget, ale nyní, kdy už jen topí víc a ještě je pomalejší už absolutně není žádný důvod a asi znovu nijak brzy nepřijde, protože s V-Cache je teď drží v dokonalém šachu a Intel absolutně netuší, jak tomu konkurovat, samotná architektura už je optimalizovaná na hry dobře a i když na Intel normálně pořád herně nestačí, stačí k tomu nalepit chiplet se stacknutou L3 a najednou je to dotlačí znovu do pohodlného vedení, ten náskok už je velký, Intel by musel přijít s opravdu něčím hodně dobrým, aby to aspoň dokázal dorovnat, což zatím moc nevypadá, anebo AMD by muselo přijít s nějakým failem, ale jak jsem viděl ty předběžné testy, tak to spíš vypadá, že u vedoucího AMD teď ještě navíc dojde k většímu posununu než u Intelu, takže to pro něj nevypadá moc nadějně, ti by už nutně potřebovali přijít s nějakým novým Alder Lake, anebo spíš rači rovnou s takovým Raptor Lakem 2.0 a prostě zrychlit, protože s tímto tempem, kdy akorát vydají dobrou architekturu a pak jen plno nepůsobivých refreshů, které ještě potká řada problémů a vše přijde pozdě, s takovou už je prostě nedoženou nikdy, i teď ti vyjde Arrow Lake až někdy po Zen5, ten než zas dorazí, tak AMD už bude na trh pomalu tlačit snad i Zen5X3D, takže to je asi bez šance, že by se Intel nějak dokázal chytat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Tak mám rád procesory od Intelu, protože Intel je prostě Intel."

Mohol by si to rozvinut? :) Ja v tom vidim iba rekurzivne zdovodnenie, je na Inteli nieco uzasTne preco ho mat rad?

(BTW ja som mal vzdy procesor podla toho, co bolo aktualne rozumnejsie, takze som v podstate striedal Intel za AMD a naopak)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten pocit přece!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přece k tomu dávají zdarma zpětná zrcátka, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne AMD včera vydalo Epyc na Zen3 aj vo 8 jadrovej ultralacnej verzii, čo je to, čo chcú OEM

Epyc 7203: 8 cores/16 threads, with a base clock of 2.8GHz and a boost clock of 3.4GHz, and TDP of 120W – $348
Epyc 7203P: 8 cores/16 threads, with a base clock of 2.8GHz and a boost clock of 3.4GHz, and TDP of 120W – $338
Epyc 7303: 16 cores/32 threads, with a base clock of 2.4GHz and a boost clock of 3.4GHz, and TDP of 130W – $604
Epyc 7303P: 16 cores/32 threads, with a base clock of 2.4GHz and a boost clock of 3.4GHz, and TDP of 130W – $594
Epyc 7643P: 48 cores/96 threads, with a base clock of 2.3GHz and a boost clock of 3.6GHz, and TDP of 225W – $2,722
Epyc 7663P: 56 cores/112 threads, with a base clock of 2.0GHz and a boost clock of 3.5GHz, and TDP of 240W – $3,139

https://www.theregister.com/2023/11/07/epyc_3_aint_done_yet/
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1164/amd-extends-3r...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Epyc za desítku pro lidi co to využijou je super. Teď jen co stojí nejlevnější serverová deska.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spousta serverových aplikací se licencuje per core a jiné třeba také tolik neškálují, takže ono to má docela dobrý smysl, mít v nabídce modely s malým počtem jader, ale o to více taktované.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

P-čkové verzie idú myslím len do jednoscketových dosiek a boli úvahy, či nepôjdu aj do Threadripperových dosiek

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jakou vyhodu poskytne 8/16 serverovy CPU proti 8/16 desktop procesoru, kdyz budu obe CPU pouzivat jako "desktop"? Netrolim, jen to nevim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší počet PCIe linek, více kanálů RAM a větší max. velikost RAM, AFAIK. Možná ještě něco.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ECC RAM.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ECC mají i desktopové Ryzeny, ale vyžadují podporu na straně základní desky. Tedy to není nutně jenom EPYC záležitost. Tam je to jenom 100% jistota.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ziadnu.
Iba ak by ti nestacil pocet PCIe liniek alebo si potreboval viac RAM ako dava klasicke CPU.
To je hlavny rozdiel/plus serverovskej verzie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na desktop bude server CPU asi horší výkonom, ale na CAD iné workstation záťaže bude server lepší. Bude mať stabilnejšiu AGESA-u, mikrokód optimalizovaný na výkjon v server a workstation záťažiach
Server CPU bude testovaný 270 dní a nie 90 dní ako pri desktop CPU, preto bude dlhšia záruka, vyššia stabilita. A via I/O portov

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to aj o tom,. že aj časti CPU majú svoje PCI registre a pre rôzne typy úloh majú byť nastavené rôzne, aby mali, čo nejlepší výkon a nie len CPU

https://pctuning.cz/article/via-vyladte-si-svuj-chipset-na-maximum#artic...
Nastavení northbridge se děje po inicializaci CPU podle parametrů, jak je naprogramován a nastaven BIOS. Ideální situace by byla, pokud by výrobci základních desek umožňovali nastavit většinu registrů northbridge přímo v biosu.

Bohužel dnešní situace není zdaleka tak ideální, jak se na první pohled zdá. Desky PCChips, ECS, Albatron dovolí změnit uživateli jen ty základní parametry northbridge a nastavení jejich biosů je velice podobné referenčním biosům od VIA. O mnohem lepší je situace u výrobců Asus / Epox / Gigabyte / Abit / MSI / Soltek, BIOSy těchto desek umožňují nastavit více parametrů, především těch, které se týkají nastavení pamětí. Nastavení dalších registrů je však provedeno velmi povrchně a někdy úplně špatně

https://pctuning.cz/article/vyladte-si-svuj-via-northbridge#article-header

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen se oávám, že těch desek z roku 2003 už v provozu moc nebude :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale dnešné to majú podobne ,len register n 0. byte nastavuje niečo iné ako vtedy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to správně a je to i logické.
Ony dnešní mainstream a výš CPU jsou tak "přemotorovaná", že hry běží v pohodě v podstatě na všem. Jen ne vše se pro ty hry úplně hodí. Typicky pak big.LITTLE Intely, kde malých jader přibývá, velká jsou furt na svém - a to těm hrám 2x nepomáhá. Kromě toho to už z továrny ženou infantilních taktů, takže to žere jak blázen.

78003D je na hraní mimořádně efektivní a 8fyz jader bohatě stačí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Při vydání RTX 4090 se vykon omlouval tim, ze pro to neexistuje CPU, kterej by ji nakrmil. Podle me je rada her, ktery zdimaj CPU docela dost (obas je to rozdil hratelne/nehratelne) A s prichodem AI do her to bude asi jeste zajimavejsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud chceš na 4090 hrát v 900p, tak na to zaměstná i silné CPU.
Pokud chceš hrát v rozlišení na které byla projektována, stačí 12400f/Ryzen7600 nebo třeba i7-10700

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv nad Full HD brzdí grafika.

PS: Výjimka potvrzující pravidlo: Factorio

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Factorio je jako ostatní simulátory - hodně dat zpracovávaných v CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Topení elektřinou je to nejdražší. Vyjímkou je jen způsob, který praktikoval Viet Cong ve svých tunelech - rotoped napojený na dynamo. Dnes bych do okruhu zařadil ještě nějaké levné akumulátory z druhé ruky (vyřazované).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo Fantomas ve svém podzemním labu.
Ale on tam těch kol nasadil více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boli všetky 14th gen Intel procesory skladom? Aby sme porovnávali predaje, ktoré je možné porovnať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a byly vsechny modely amd dostupny skladem?? lol.. nedostupnost zbozi neni pro vyrobce omluva.. je to jeho chyba..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jee průzkům retailu a obchodů. A já čekal článek o steam survey :-) Mea culpa

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Steam survey je o stávajících počítačích (userbase), ne nových (sell).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo,to v pohode. Ale on ani ten pohled na retail obchody neni uplne koser,protoze nezohlednuje sestavy. Sledovat prodeje 2 tydny po vydani. No nevim,kdybychom aspon znali opravdova cisla a metriku tech obchodu. Prijde mi to unahlene

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že opustit stromy, bylo poněkud unáhlené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se tam vratte. Nikdo vam nebrani

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadpis presne sedí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titulek je špatně a pouze ukazuje na naprosté nepochopení situace. Core 14000 nyní žebříčkům nevévodí prostě proto, že inteligentní lidé, kteří v posledních letech kupovali nové CPU, jsou nyní spokojeni se svými Aldery / Rockety / Rocket-refreshi a tak už nemají potřebu kupovat. Intel jako správný samaritán má na trhu i procesory pro případné další zájemce, kteří třeba konečně prozřeli a rozhodli se kupovat kvalitu, ale těch není tolik, aby přebili tu hloupou tupou masu z levé strany gaussovy křivky, která kupuje ten odpad jménem AMD, zblbnuta články tohoto typu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vis, ze gaussova krivka neni dolicek, ale kopecek? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dejve, souhlasím, že nadpis, ač pravdivě, tak zbytečně rejpe do Intelu. Každopádně ty jsi zase druhý extrém. To si prostě člověk nevybere :)
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Maxi, soudě dle nulového množství mínusů u mého postu většina lidí pochopila, že to je vtip :-). A teď zcela vážně: 1. ten titulek je sračka, byť vtipná, ale já už jsem na tyhle no-Xovy titulky nabroušenej. 2. Raptory/refreshe 14. řady prostě nebudou mít dobré prodeje v obchodech pro hw nadšence, protože ti vědí všichni do jednoho, že to je tak marginální posun oproti 13. řadě, že buď už mají 12 nebo 13, nebo si prostě počkají na 15, protože tohle jim za to nestojí. Chápu, že to no-X sepsal, ale mohl to napsat trochu líp. Toť vše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nulový počet hodnocení tu má většina. Spíš to nikdo nečte :)
Každopádně nezaznamenal jsem smajlíka jako ukazatele pro ironii. Dnes je to těžký, ze spousty lidí se stali blázni :D
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. nebudou mít dobré prodeje v obchodech pro hw nadšence .."
Z čehož tak nějak vyplývá, že tady místní "Hrdý sponzor fy Intel" (a není to David Ježek) asi nebude tak úplně HW nadšenec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu jak se Threadripper PRO dostal na čtvrté místo na https://procesory.heureka.cz/

Mindfactory za minulé měsíce nějaké TR prodal. Ale za poslední měsíc ani kus. (Nebo méně než 10. Zaokrouhluje na desítky)
Všichni čekají na nové Threadrippery 7000 které se tento měsíc dostanou na trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.