Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zdá se, že DLVR nic nepřináší ani Core 14000

To někoho překvapuje?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pár lidí se domnívalo, že Intel ty procesory kromě přejmenování i trošičku vylepší. Jak vidno, nejspíš na to už ani nemá lidi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba si uvedomiť, že Raptor Lake samotný je len vylepšený Alder Lake. Zatiaľčo zen5 proti ktorému to bude mať konkurovať bude mať veľké zmeny v sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis to vypada, ze tu malou rezervu, co s tim ziskali, pouzili na zvyseni frekvecne+spotreby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to tam vypadá, jako u nás, kde ve "vedení" IT přibyli 4 "manažeři" co uměle vytvářejí nějakou činnost (furt různé meetingy, cally, bla bla víc jak půl dne) a jinak je to furt stejné (řídím se sám), tak se není moc čemu divit

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo.
Kvůli spoustě mítinků o zlepšování efektivity práce nezbývá čas na práci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to mi něco připomíná.
Naštěstí jsem teď dočasně na projektu v zahraničí tak všechny meetingy ignoruju a vymlouvám se na časový posun :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vám nedá to, co my vám slíbíme :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze digitalni regulator Intelu ma smysl predevsim v pripadech narazoveho vyssiho proudoveho odberu. Umozni rici si o vyssi wattaz na kratky casovy okamzik. To je duvod proc si raptor lake umi rici az o 500w. Pokud vsak chcete mit high performance pc bez latenci a aby vam vsechna jadra nonstop bezela na 6ghz, vcetne vsech prislusnych obvodu jako je pcie sbernice, pak se k mnohastovkam wattu dostanete u kazdeho procesoru.

Ja si myslim, ze AMD montuje do svych desktopovych cpu neco jako logicky omezovac spotreby, nenechaji svuj desktopovy cpu, aby si vzal 400w, protoze neni rozdil ve vykonu pri spotrebe 250w+.

Patrne do 250w cpu benefituji ve vykonu, od 250w+ vyhradne z nizke latence, tzn. uplne vypnute setrice spotreby na vsech obvodech cpu. A k tomu se hodi digitalni regulator predevsim.

Pro bezny desktop nema 250w+ cpu zadny prinos. Pouze konkretni uplatneni v profesionalnim uziti mohou vyuzit nebo naopak vyzadovat minimum regulace spotreby, jedna se vsak patrne o procenta v aplikacnim uziti.

Pred 7 lety jsem si koupil notebook lenovo s dvoujadrovym i7, 15w, ktery po 5 letech uz nestihal moderni aplikacni software. Nastavil jsem v rizeni spotreby rezim ultra performance, vypnul rizeni spotreby, laptop jakoby nabral druhy dech a stal se opet sviznym jako pred 5 lety. Nicmene geekbench ukazoval plus minus to same.

Prave tyhle high power stavy by se dnes mely spravne resit pres vyssi pocet cpu jader a rizeni spotreby. U AMD to tak je, u nich zadny unlimited tdp mod neexistuje, nebot jej nepotrebuji. U Intelu zustava otevrena podpora zapnout si stav uplneho vypnuti uspornych rezimu cpu, nebot urcita cilova skupina zakazniku by to mohla uvitat. Napr. pokud mate drahe graficke studio a setrite tim, ze nakoupite desktopove cpu, vykompenzujete to otevrenim spotreby az na 500w, mate oak jistotu, ze netratite piko a nano sekundy u prenosu dat mezi jadry a operacni pametu, takze pri velkem objemu dat se muze zdat byt pocitac o neco sviznejsi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty si to trosku nepochopil, musis si v hlave uvedomit, ze vyssia spotreba neznamena vyssi vykon. To na co intel potrebuje 500W+, tak AMD staci 150W max.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže on se nejspíš baví asi o trochu jiném výkonu. Pokud to chceš používat jako přímotop, je Intel rozhodně lepší volba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Performance != Latence

Amd ma performance, lepsi spotrebu, latence hodne zavisi na pametovem radici, zde bude patrne Intel o neco lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reálně je to 250W vs 190W (v extrému 280W vs 220W) v burnu, kde to AMD udrží all core boost na nějaké úrovni, ale Intel nejspíše ne, takže pak jeho výkon asi půjde lehce dolu. Bavím se teď o desktopu (něco jako 14900K vs 7900X).
Každopádně Intel si už dávno nehraje na all core výkon, zavedl atomy apod. a nejspíše je v běžném provozu výoknově rovnocenný s AMD a může být teoreticky i tou spotřebou. Každopádně já občas stále potřebuji all core boost a dokud se budou vyrábět CPU s plnými jádry, tak je budu upřednostňovat, tj. aktuálně všem a všude kupuji AMD.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Reálně je to 250W vs 190W (v extrému 280W vs 220W) v burnu "

to uz davno ne.. ted je to v burnu 364w vs 196w ve stejny zatezi pro obe cpu..

https://diit.cz/sites/default/files/core_i9-14900k_computerbase_03.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když znovu koukám na ten graf, tak klidně mohli popisek „OFFEN“ psát i s jedním „F“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Turbo can sometimes be very aggressive, allowing power values 2.5x above the rated TDP."
PL1 má 125W, PL2 253W a myslel jsem, že některé desky povolí i 280W. Buď si to pletu s řadou 13xxx, nebo nevím, kde jsem vzal doteď to info.
Každopádně 2,5x násobek TDP je 312W, kde se bere těch 364W?
Zdar Max
PS: tohle mě vážně dostává:
https://www.anandtech.com/show/21084/intel-core-i9-14900k-core-i7-14700k...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tedy plácáš hrozné hlupoty, a vzhledem k tomu elaborátu tomu co píšeš jim i nejspíše sám věříš.
To je ta ještě horší varianta.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A když nemáte spotřebu, dejte tam marketing.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poučil sa vôbec Intel v niečom? Lebo toto tu bolo naposledy pri 14nm. Intel nedokáže predstaviť jedinú výraznejšiu inováciu a tak refreshuje donekonečna. Obávam sa, že aj Arrow Lake takto skončí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meteor Lake je snad nějaká inovace. Stačí mu menší příkon na stejný nebo o chlup větší výkon. Že se to neodváží dát do desktopu, to už je druhá věc. Nejspíš by to zákazníci za tu cenu nechtěli, Intel asi doufá, že se v "lepších" laptopech tři nebo čtyři sta dolarů navíc ztratí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som sa v tom uz stratil (alebo je mi to skor jedno). Meteor uz vysiel, alebo to "rovnako muziky za menej penazi" sa zatial extrahuje z "unikov" a marketingovych materialov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meteor je imo hlavne o tom, že ponúka rovnaký výkon s nižšou spotrebou. Čo sa však týka celkového výkonu tak je to viac-menej porovnateľné s raptorom. Aspoň také info som zachytil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne slo o to, ci to je realne nezavislymi testami potvrdena informacia, alebo je to marketingove tvrdenie intelu.

Ak je to to druhe, tak to beriem tak, ako keby sa to ani nestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Intelu jsou radi, ze vubec nejaky Meteor lake vyrobi. Vyteznost Intel 4 neni nic extra, kdyz nejvetsi konfigurace je 6P+8E jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni se poučili a rádi by dělali energeticky efektivnější produkty. Jenže si dávají příliš ambiciózní cíle, které nezvládají plnit, takže je produkt hotový o půlgeneraci až generaci později než konkurenční. Aby mohli konkurovat novější generaci AMD, musejí zvýšit takty, takže o energetickou efektivitu opět přijdou. Když takty nezvýší, dopadne to zase jako Ice Lake, Meteor Lake ap.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže sa nepoučili. Veď toto robia už posledných 7-8 rokov. Dajú si príliš ambiciózny cieľ a potom musia refreshovať aby niečo mali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych takový smělý tvrzení. Žádný DLVR v Raptor Lake není, proto nebylo v Raptor Lake refresh co aktivovat. Raptor Lake refresh jakožto přetaktovaný Raptor Lake je naprosto absurdní produkt, protože přetaktovat procesor, který je energeticky naprosto neefektivní, znamená docílit ještě menší energetické efektivity. Jsou hrozně daleko ve slepé uličce. Situace intelu je totální zoufalství. Nepomůže jim už ani Bramborovej král.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ja si myslim, ze Intel + Windows a DLVR je taky oxymoron. Byt idle na windows snad ani nie je realne :D preto to ani nemoze fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakou architekturu regulátorů napájení používá AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no a one, zalezi na tom?

moj tip po 5 sekund trvajucej uvahe by bol, ze regulatory su na doske, pretoze podpora ECO modov nezalezi cisto od procesora ale od kombinacie procesora a dosky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.