Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodává zlegalizuj.cz neplatné licence na Windows?

Nicméně fakt je, že podmínky jsou tak zmrdské, že nikoho nezajímá, jestli je někdo zrovna aktuálních pět minut splňuje podle toho, jak sedí na židli. Pokud to proleze kontrolními servery, je to pro uživatele OK, a to proleze klidně kód z deset let starého a dávno zlikvidovaného laptopu zadaný do systému instalovaného z vypáleného OEM image…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě zajímalo, jestli tyhle ověřovací servery budou fungovat i po vypršení podpory win XP. A kupovat i rádoby legální XP přes koncem podpory asi taky není úplně dobrá investice ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Autor, který pro své dílo použil technické prostředky podle odstavce 3, je povinen zpřístupnit své dílo oprávněným uživatelům v rozsahu nezbytném ke splnění účelu uvedeného užití díla."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono kupovat "virus" Windows jakýkoliv je vždy špatná investice!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zlegalizuj.cz provozuje Jakub Končinský stejně tak www.benjicz.cz s podobným obsahem a bůh víc co ještě.

Jestli prodává "CD ATComputers Windows XP Pro SP1, CZ" tak v první řadě ATC porušuje smlouvu s Microsoftem a prodává licence které získává od MS za velmi výhodných podmínek a má je k předinstalaci na své PC co staví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jestli je Jakubovi v ATC prodali samostatně, bůhví, kde k nim Jakub přišel. Klidně mohl koupit počítač od ATC i s Windowsama, počítač se rozbil a Windowsy by rád střelil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se dela bezne tak ze se sezenou "OEM" media/licence pri vyrazovani / likvidaci starych PC ve vetsich firmach. Proto nejcasteji DELL nebo HP.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak...osobne jsem se pri koupi "baliku" Pc a ruzneho prislusenstvi po jedne velke firme dostal k docela zajimavym vecem. Mimo jine k bedne jeste neotevrenych obalek s CD + licencnima kodama Win XP, a pokud si dobre pamatuju, tak to bylo prave ono zminovane ATC Win XP SP1.
Je to pomerne logicke. Firma nakoupila kdysi davno 100 Pc, meli k tomu OEM Windows, ovsem jejich IT to instaloval z nejake multilicence, a tak ty OEM vubec nepouzili.

Deje se to bezne, a pokud bych i dneska hodne moc chtel, sezenu tyhle CDcka na "cernem trhu" pomerne "snadno" dodnes. (staci mit napojeni napriklad na lidi, co likvidujou stare IT v zahranici v bankach)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Získat originální instalační médium není problém, ale co nálepka s licenčním číslem? OEM partner je povinen ji vždy nalepit na počítač, čili by neměla být k dispozici - tedy minimálně v absolutně nepoškozeném stavu (i když pamatuji, že jedna revize šla celkem snadno sloupnout). Navíc třeba zmíněný DELL je poctivě lepí a AT Computers myslím také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u Dellu, ale u HP se kopíruje image rovnou na disky, ty jedou po lince kde se kompletuje, otestuje a až na konci při balení se lepí samolepka a přihodí se pytel s cd. Pokud není problém obstarat si cd, zcela jistě nebude problém role samolepek :)

IMHO důvod proč se objevuje hodně Dellů je ten, že Dell v drtivé většině přibaluje instalační média, z kterých to jde nainstalovat na holý disk - nejde o recovery, které vyžaduje seznam souborů na disku, který se poté porovnává s tím co je na cd. Další háček je ještě v tom, že má každý výrobce koupený určitý počet licencí, které mají přiřazenou kombinaci čísel a tu když někdo zná tak si může štítky dodatečně dotisknout (tak to třeba dělá Barbone, ATC) a to jestli dostaneš placku od ATC nebo Dellu je úplně jedno protože to sedí :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem tuším četl článek, ohledně tvrzení dodavatelů OEM, že uživatel musí mít vylepený štítek a zároveň uschovaný doklad o nákupu.
Bylo tam rozebrané, že takový požadavek není legitimní a z právního pohledu uživateli stačí doklad, že daný software získal legálně.
Tedy místo "Licenční štítek *a současně* doklad o koupi" to je "licenční štítek *anebo* doklad o koupi".

Jestli je to pravda, měl by být legální nahradit licenční štítek třeba fakturou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ATC mu přímo nemuselo prodat vůbec nic.

Kdysi v minulosti jsem setkal s tím, že ve firmách zbylo pár licencí z různých důvodů.

Např. HW nebyl dostupný bez licence Woken, ale nikdo nikdy Windows nenainstaloval a nepoužíval.

Nebo - HW byl dostupný s licencí určité verze Woken a z nějakého důvodu bylo potřeba použít jinou (třeba celofiremní multilicenci). Nejsnazším způsobem bylo vykašlat se na původní dodanou OEM od HW neodpáratelnou.

Výsledkem byly licence fakticky zaplacené, nikdy nepoužité se kterými si majitel může leda tak vytřít, protože debilní podmínky Microsoftu. Pokud vím, tak přišly vniveč, ale dovedu si představit, že je někdo jiný, komu jich třeba zbylo příliš, je poskytl dál až skončily v obskurním e-shopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což je hezká ukázka, že prodej hardwaru bez vunucovaných OEM Windows by neuvítali jen "Linuxáci", jak je pořád vnucováno v diskuzích, ale třeba i takovéto firmy jedoucí na Windows. Zbytečně platí stejnou věc dvakrát.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale firma vždycky sežene stroje bez OS (nebo s FreeDOS za 1 Kč). Pokud někdy koupí firma, která jede na multilicenci, stroje s OEM Windows, je to proto, že je dodavatel nabízí v akci a vyjde to levněji, než bez OS. Pak se instalační CD hodí do bedny do skladu a instalují se předpřipravené multilicenční balíčky. Sestavoval jsem objednávky pro náš podnik i pro zákazníky mnohokrát, a přesně takhle jsem postupoval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nevím, jestli si dobře pamatuji tak MS vždy u multilicence vyžadoval podkladovou licenci, pokud se hodila multilicence na vyloženě nové pc bez nějakého windows pak je multilicence neplatná. (např. 10PC s Winxp oem -> multilicence = hw přenositelnost = možnost na 10 nových PC pokud ty staré odejdou, ale 11PC bez sw a dokoupení 1multi je imho už blbě). Další vyjimkou je office, kde podkladová licence být nemusí. Nu a pak je tu ta věc mezi multilicencemi winxp -> Win7, hold MS a jejich licenční guláš. Mňam :/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, tyto firemni licence vyzaduji i OEM licenci na PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale to je blbost jak stodola.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Multilicence Windows jsou vždy jen upgrade, takže je potřeba kupovat vždy PC s OEM. Je snad jen jeden druh pro školy, kde to tak není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jakub Končinský... je to více jak 5 let, kdy jsem na aukru pořídil "zaručeně originální licenci na Win XP" právě od tohoto pána. Jaké bylo mé překvapení, když mi o pár let později volala policie, ať se dostavím k výslechu. Tam jsem se dozvěděl, že výše zmíněný JK prodával neplatné OEM licence v rozporu se zákonem a je trestně stíhán. Přes aukro zjistili, že jednu licenci prodal i mně a chtěli a měl jsem zanést nějaké informace do protokolu (v jaké formě jsem licenci obdržel, jestli se cítím podveden, ...). Po pár měsících mi došlo vyrozumění, že JK byl shledán vinným a dostal podmínku s tím, že musí všem poškozeným vrátit peníze (jinak se trest změní na nepodmíněný). Peníze jsem zpátky dostal, dál jsem se o to nezajímal.
Teď čtu článek a docela hledím, že to zkouší s licencemi znovu. Jestli si je tolik jistý těmi dokumenty EU?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

skoncila podminka ))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dojem, že šťouráte do věcí, do kterých vám vůbec nic není. nebo že byste záviděli, že oni prodávají, kdežto vy na serveru ne? A jestli je to legální, tak to je věc mezi prodejcem a Microsoftem. Zeptejte se Microsoftu a pak sem napište jeho reakci. Jinak je to článek o ničem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, přehlédl jsem poslední odstavec, takže výše uvedené neplatí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Blábol ...

Ve skutečnosti to je průšvih zákazníka, který si to koupí. Je proto dobře, že Diit varuje před nákupem, aby zákazníci nenaletěli.

Z mého pohledu je licence koupená v takovém eshopu pro zákazníka z hlediska platnosti licence ekvivaletní warezu, ale za víc peněz a bez malwaru.

Jestli MS vůči prodejci něco podnikne, nebo mu v tom zabrání soudní precedenty není důležité. Uživatel stále zůstane v pozici toho, kdo používá licenci v rozporu s EULA.

(Osobně preferuji cestu kašlat na Microsoft a jeho software nepoužívat.)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Občas se setkám s OEM DVD se systémem, kde už je asi z výroby daný univerzální kód. Při instalaci to nechce čísla licence a jde to dát na jakýkoli počítač a tváří se to jako aktivované. :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je tzv. corporate/corporal edice. Dávalo se to megakorporacím, kde dostali otevřený disk a na faktuře třeba 10000 licencí.

Tento image je zajímavé sehnat, člověk nemusí řešit nic. Navíc mnohdy to byla pravidelně aktualizovaná edice a co vím, tak např. Corporal XP SP3 v sobě mají hromadu ovladačů, které základní OEM SP3 nemají. U dvou třetin starších desek (Socket 462/478) se nainstaluje takřka veškerý HW rovnou sám. A to se přitom tahle věc stále normálně vejde na CD!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerob z corporate verzie kuzelny soft. Ja som istu dobu pracoval vo firme, kde mali toto cd. Obycajne XP so SP3, jedine v com sa lisil bolo to, ze po instalacii nepotreboval aktivovat. Samozrejme sa da upravit cez nlite, kde si natahas x-milionov roznych ovladacov, nastavis system, vyhadzes blbosti. Firmy aj tak vacsinou urobili vzorovy komp, a len sa kopiroval image na novy pc (pocitace sa brali komplet nove, jeden model).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Eh? Říkám, že to firmám i vybavili ovladači na lehce aktuálnější HW, na což u OEM verze kašlali.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bože, to jsou kecy... Ovladače na konkrétní hardware na OEM CD vždycky dává dodavatel toho hardware, MS žádná "lépe vybavená Windows" nevyrábí a nedodává. K VL multilicenci dostanete přesně tu verzi, která je například na MSDN, nic jiného. Samozřejmě, že si firma pro vlastní instalace vyrobí image s potřebnými ovladači, od toho má ajťáky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podobná situace je u >firmy z Prahy Horních Počernic< ...na webu (nejen) prezentují školní MS Select licence jako přenositelné, navzdrory Microsoftu a jejich podmínkám; když pak plánujete nákup licencí, nevíte co si o tom máte myslet...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobre pamatuju. OEM licence se dala poridit treba s mysi a bylo to v poradku, jina situace nastala pokud jse provedli upgrade PC , pote se Windows odmitnuli hlasit jako legalni. Slo o nejake bodovani hardware a to casto po upgrade neodpovidalo. Cili s OEM XP byl problem jak udelat upgrade aby MS server rekl ze je vse OK.
Otazka je kdo to odnese kdyz k vam prijde na navstevu PCR a vy jim ukazete zakoupenou licenci s nosicem a uctenku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Znění EULA se v průběhu let mění.

Přinejmenším došlo k upřesnění toho s čím musí být licence prodána (matně si vzpomínám, že tam bylo něco jako - "majoritní část počítače např. základní deska") a určitě se měnily podmínky platnosti licence během záručních oprav - výměny základní deskty (max. po dobu trvání záruky, nebo jen 2 roky, vše musí být zdokladováno) a určitě se měnily podmínky vrácení licence (přeneseno na rozhodnutí výrobce/dodavatele, takže licenci prakticky už není možné vrátit, nebo i s nakoupeným hardwarem).

Takže vopruz, vopruz, vopruz a vojeb platícího zákazníka.

To s tím dokladem by mne taky zajímalo - ale vzhledem k úplatnosti úředníků, liknavosti policie, pomalosti soudů ... bych se rozhodně neodvažoval spoléhat na to, že licence bude koncákovi uznána a že vyvázne bez potíží. I kdyby nakonec vše bylo ok, tak si přinejmenším užije nejrůznější popotahování, kterému se mohl vyhnout. Slovo uživatele má bohužel proti síle korporace s lidmi zkušenými v řešení sporů nepatrnou váhu.

Opět opakuji. Buď koupit licenci "správně", nebo software MS nepoužívat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou nahodou zakony CR nadrazeny nad EULA? Pokud by soud rozhodl, ze prodej OEM licenci je legalni (jako se to stalo v Nemecku), tak by ty casti EULA, ktery jsou v rozporu se zakonem, byly neplatny.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No ja teda neviem, nie som zbehlý v zákonoch. Ale pokiaľ si kúpim takéto OEM CD a nalepím štítok na počítač, kontrola pravosti prebehne (na CD nie je napísané, že je viazané na DELL), tak akým právom má odo mňa nejaký "orgán" ako súkromnej osoby vyžadovať nejaký doklad o nákupe??? Proste som to kúpil dávno. Pokladničný doklad ma dokonca neoprávňuje k žiadnym reklamáciam, nebodaj vráteniu "tovaru", lebo som odsúhlasil licenčné podmienky (či už otvorením balenia, alebo samotnou inštaláciou). Tak načo do čerta by mi bol doklad o nákupe. Ja myslím, že neexistuje žiadny zákon, že si mám uchovávať doklad o nákupe. A v tomto prípade sa preukážem štítkom nalepeným na PC. Skúste mi toto vyvrátiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doklad o kupe musia mat len firmy. Samotny stitok originalitu nedokazuje. Co sa tyka teba, ako fyzickej osoby, tak by ti museli dokazat umysel, ze si si vedome nainstaloval nelegalny OS. Pokial prebieha autentifikacia pravosti voci MS serverom v poriadku, tak je to OK. Najhorsie co by ti mohlo hrozit je zabavenie veci (daneho OS). Samozrejme, by si musel stravit asi dost casu vysvetlovanim.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A von si jako dneska ještě kupuje toho trojana od NSA?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OEM licence je vázaná na hardware, na který je poprvé nainstalována a stává se jeho neoddělitelnou součástí. Určitě je možné prodávat OEM licenci, ale pouze za předpokladu, že ještě nebyla na žádný počítač nainstalovaná. Když si domů koupím OEM a nainstaluji, tak jediná možnost, jak ji legálně prodat dál, je prodat ji i s celým počítačem. Podle mě, pokud ty licence nebyly nikdy využité, tak jsou i nadále platné a je možné je legálně prodat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OEM sa oficialne nikdy samostatne nepredavala, resp. predavali ju, ale v rozpore s lic. podmienkami. Preto ju predavali spolu napr. s mysou atd. Oficialne ale neskor musela byt na jednej fakture spolu s pocitacom, alebo komponentmi. resp. po vstupe do EU bola viazana na zakladnu dosku. Teda sa oficialne dala kupit len s MB.
Ked si vsimnes, tak este aj na obale bolo napisane, ze je urcena pre zostavovatelov PC a nie je mozne ju samostatne predavat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela.

Před cca deseti lety MS napůl ofic. toleroval prodej s čímkoli i s tou myší, když bude na jedné faktuře. Dnes jsou už podmínky přísnější. Ale zase je dostupná GGK (tj. OEM prodatelná samostatně jako legalizační kit, levnější než krabice a dražší než OEM, ale ne o mnoho).

GGK, je stejně jako OEM vázaná na HW. Rozdíl je v tom, že nálepku je povinen nalepit koncový uživatel před zahájením instalace (Praktická opatrnost radí lepit až před první aktivací. Co kdyby byl hardware nespolehlivý?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inak povedane, v nasich koncinach sa to predavalo pod nazvom "Legalizacna sada".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, i když jsem to často dával na PC, kde nikdy žádná Windows nebyla a tudíž fakticky nešlo o legalizaci.

Např. PC,které po 1 - 2 letech provozu někde bylo nahrazeno lepším a najednou mělo přijít do účtárny, kde byl účetní software jen pro Wokna.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tiež si myslím. U nás v práci bolo bežné, že dodávali desiatky počítačov aj s oem licenciami. Ale vo firme sa na ne dávali systémy v rámci SA.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To SA je ovšem licenční rozšíření toho OEM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O akom rozšírení tu píšeš? My proste máme v rámci zmluvy nárok na inštaláciu napr. 1000 WinXP, alebo 50 WinSRV 2003Std, 1000 Office2003 a podobne a máme k tomu jedno univerzálne číslo. Ale v rámci nákupu sa kupovali PC aj s OEM licenciami. Takže sme mali vlastne systém duplicitne. Či si myslíš, že za tú hromadnú licenciu sme neplatili?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono i ty OEM jsou různé - pro velké výrobce, pro malé prodejce a pro domácnosti (tam to má teď i tuším jinou zkratku). A právě třeba koncák, který si sám staví počítač, by měl mít v současnosti (dřív to zase bylo jinak) nárok jen na tu poslední zmiňovanou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GGK = Get Genuine Kit = samostatně prodatelná OEM ke staršímu PC, nemusí být na faktuře s hardwarem

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ten web sice neznam, ale neco mi rika, urcite ta reklama s tim at necekame az se ponorime do tmy ...... a to uz jakoze nekolik let nazpatek.
Podle me jeste nebyly nikde nainstalovane a proto to jde. A navic to nejsou ty bezklicove, kde by se to zjistovalo z biosu, takze to pak jde asi nainstalovat kamkoliv. Zajimalo by me ale, kde tyhle licence ziskal a dohledat by se to urcite taky dalo. Staci, kdyz si MS jednu od nej koupi a vi hned, kde vitr fouka ....
Microsoftu by proste stacilo si pak pri nove instalaci takovych cisel zjistit HW, ktery se mu posle a kdyz to neni pocitac dell, tak aktivaci odmitnout a bylo by. Nebo zavrit aktivacni servery uplne, uz se leta neprodavaji, tak proc by to nezavreli? Pripadne to aktivovat pres telefonni linku. Navic, kdo soudny si jeste dneska muze koupit 13 let stary system, ktery navic za necely rok nebude uz vubec aktualizovan??? A navic za takovou cenu, OMFG! Prodava to draz nez nejnovejsi system (ktery navic neni OEM!), coz je fakt tristni, kdyby to daval za dve stovky, tak by se mozna nekdo, kdo ma nelegalni XP na nejake prehistoricke 486ce, dal pochopit ..... ale kdyz je nekdo socka a nema 5 litru na novy pocitac, ktery bude zrat petinu elektriky a bude asi tak 37x rychlejsi, tak nechapu, ze vystrikne 1600 za pochybnou "legalizaci" davno mrtveho operacniho systemu!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypnout aktivační servery bez náhrady je nejlepší způsob, jak lidem dokázat, že online aktivace je zlo. Nicméně si myslím, že to stejně jednou nastane a to bude legrace, jak se bude psát o tom, že si uživatelé nemohou přeinstalovat a znovu aktivovat svůj legálně zakoupený OS, protože už aktivační servery nejedou :). A XPčka budou první Windows, které tento osud postihne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vypnutí aktivačních serverů bez adekvátní náhrady by mohl být hezký oříšek pro právníky - viz zákon č. 143/2001 Sb. o hospodářské soutěži.

Právník sice nejsem, ale licence na WXP není služba (aktualizace ano). A pokud právníci usoudí, že se jedná o zboží, tak sice MS může přestat poskytovat aktualizace, ale nesmí zrušit globálně platnost prodaných licencí pokud tyto neporušují licenční smlouvu ... vypnutí aktivačních serverů by znamenalo, že zákazníkům prodané zboží bez náhrady sebral.

V EULA se o době platnosti licence nikde nemluví, nebo ano?

(Ani Adobe si to nedovolilo.)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Treba pri stazeni W8 se primo pise po jakou minimalni dobu bude mozne to stahnout.
XP snad bezi i bez aktivacniho serveru ne? Jak se jednou aktivujou, tak bezi ..... respektive se snad ani nemusi aktivovat, pokud jsou OEM a jsou svazany s HW ..... pocitam, ze ani krabicovka se nemusi aktivovat. Jedine co tam je, je genuine verifikace, pri stahovani nejakeho softu a aktualizaci ..... a jelikoz vsechno tohle skonci, tak to bude uplne fuck:o)
Podle me si to tu i WIFT plete s W8/W7/vista, ktere kdyz nejsou OEM a vazany na bios, tak jsou potreba online nebo telefonem do mesice aktivovat ...... a tam pocitam, ze to bude nekde v licenci uvede, jak dlouho to pobezi .... navic v dobe az to bude aktualni u techto systemu, uz po nich opet nestekne ani pes. Dyt dneska uz se ani W7 neprodavaji ..... jako prodavaji, ale koupil by to leda totalni debil, je to podstatne drazsi, o 3 roky starsi nez W8, ma to vyssi naroky, proste nikdo by si to dobrovolne stejne nekopil, (cili uz je to taky system na ustupu a mnohem driv nez XP) ..... jen poznamka pro ty, jimz vadi nova nabidka start, tak maji tu opensource, ktera tam tu starou vrati, takze vazne nevidim jediny duvod pro W7 .... (zvlaste kdyz tam jde rozbehnout i jehlickovou LPT tiskarnu:o))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že je třeba aktivovat, snad krom XP SP1 to po ~30 dnech bez aktivace/ocrackování zařízne možnost práce s tím systémem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle fakt nevim. Muj asi 10 let stary notebook s predinstalovanyma XP se urcite k zadnemu internetu tenkrat hlasit nemusel:) Nebo spis nemohl:o)
Bylo to zjevne svazane s biosem vyrobce (acer) a nezadavalo se tam ani zadne cislo.
Ale fakt nevim, s XP uz jsem se fakt dlouho nesetkal:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A co že třeba předinstalovaný systém už byl aktivován? To ej přece hotová věc prodávaná jak ocelek, tady se bavíme o uživatelské (re)instalaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude uživatel reinstalovat např. toho Acera z dodaného média, nic se aktivovat nebude. Tedy ne vůči serverům. Tam se to aktivuje právě vůči BIOSu. Tyhle instalace tedy žádné aktivační servery nepotřebují (a je jich většina).

Aktivační servery budou imho potřebovat lidi, co si postavili počítač sami a koupili si krabicovku (plnou nebo upgrade) nebo System Builder.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud přeinstaluješ systém, je potřeba aktivovat do 30 dní. Nemožnost využívat řádně zakoupenou licenci by opravdu mohl být háček, takže ty servery podle mne poběží ještě hodně dlouho a nakonec MS, když uzná, že XP už jsou pozornosti nehodná vykopávka, udělá nějaký hotfix, který aktivaci obejde. S právníky nejsou žerty, zejména v USA.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě řešení bude úplně jednoduché:
Až MS bude chtít vypnout aktivační servery, buď vydá nějaký "oficiální crack", který tu aktivaci vyřadí, nebo aplikaci, přes kterou půjde systém aktivovat.

Dokud budou mít XP významný podíl na trhu, nepochybně poběží i aktivační servery. A až jejich podíl na trhu bude mizivý, bude zase úplně jedno, jak snadno jdou napirátit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Priznavam, ze neviem co presne maju napraci tieto servery, ale uz len z podstaty cinnosti to zrejme nebude nic narocne (povecme v porovnani s hernym serverom) - nejak nevidim dovod, preco by tieto servery nemohli bezat takpovediac do konca sveta. Pride mi to ako celkom smiesna polozka, ktora sa strati v mnozstve serverov pouzivanych na ine ucely.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

... a preto napr. Adobe zastavil aktivacne servre pre CS2. To iste moze urobit aj MS. Odstavi a ako dovod pouzije, ze je to zastaraly system a uz nema podporu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak popritom uvedu licencne kody na offline aktivaciu ako adobe, tak nemam najmensi problem :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd. Jeden celkem jednochuchý a dodnes efektivní způsob je, že se přepíšou dvě knihovny tak, že si část systému myslí, že jede v nouzovém režimu, kdy se kontrola pravosti ani nespouští…a servery si můžou jít vytřít.

Navíc pokud má někdo náhodou skutečně legální systém, tak si ho crackovat přece může, aktivace nemá nic společného s legálností.

A do třetice, při změně HW stačí říct, že umřela základní deska a dostali jste v záruce novou a na telefonu to osobně aktivují. Nicméně to jsem nikdy nemusel dělat, zatím vždycky všechny OEM kódy fungovaly všude, kam jsem je instaloval, a to klidně na dva úplně jiné počítače v jednom měsíci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Safra, to mělo jít na BJT o kousek níž…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty kódy jsou jen k anglické verzi, kterou si musíš stáhnout. Svoji koupenou českou verzí za desítky tisíc si můžeš akorát tak vytřít... Spousta zákazníků s tím teda problém má, minimálně morální.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to som netusil, ze maju rozdielne cisla podla jazykovej verzie. Ale tak snad im adobe pri kontaktovani vychadza v ustrety a poskytne im spravny kluc, inak by to bolo na slusnu zalobu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak netvrdil bych, ze online aktivace je zlo, je to spis novy zpusob, ztezujici praci crackeru. Jinak neverim, ze by se o tom psalo, mozna tak jeden pidiclanecek tady na cdr:o) Nikoho to nebude zajimat, stejne jako nikoho nezajimaji W98:) XP uz se leta neprodavaji, prakticky uz se nikde nepouzivaji, nove se uz pouzit dokonce ani nedaji, takze pocet stroju, kde je XP prave nainstalovan je konecny, takze MS nic nebrani to dat proste zadarmo a rozhodit mezi lidi master key .... evidentne legalizaci MS uz davno nenabizi, takze mu z toho zadne penize neplynou, za par mesicu uz s nima nebude mit ani zadne vydaje, takze to, ze "zlegalizujou" i piratske verze je bolet vubec nebude. Pocitam, ze odstavi i aktualizacni servery .... proste XP je uz dlouha predlouha leta mrtvy system, takze jestli nechaji bezet server s aktualizacema, to bude jen jejich dobra vule. Mozna da ke stazeni SP3 vcetne vsech aktualizaci + master key nekde na svuj torrent pro 486kare a to bude tak vse, co kdy MS jeste v souvislosti s XP udela ......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„You've been living in a dream world, Neo.“

Win98, že nikoho nezajímají, bych tedy neřekl. Na určité věci stále k nezaplacení. Akorát se o problémech s nimi nepíše, protože nepotřebují aktivaci.

Akorát teda kdybych měl hovořit o mrtvém systému, budou to spíš právě ty 98ky, kterých je minimum, zatímco XP mi s víc jak třetinovým podílem jako mrtvé moc nepřipadají. Mimochodem stále je možné legálně downgradovat na XPčka, takže „nové“ instalace se pořád mohou objevovat.

A jestli MS rozhodí mezi lidi nějaký Master Key, může se stát, že podíl XP začne lehce stoupat ;). Krom toho … mám dojem, že jakýkoli klíč (pokud to není OEM aktivace proti BIOSu) se musí aktivovat online, ale třeba tam opravdu je nějaký master, který systému řekne, že aktivaci netřeba řešit online. Nevím, nevsadil bych si na to.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Imho aktivace klíče online se nemusí u corporate verzí Win a office max. 2003. Při instalaci se zadá a je vystaráno - microsoftu stačí vydat nějakou takovou verzi a rázem bude xpéček plnej internet jako photoshopu cs2 :).
Aktivace oproti místnímu kms nebo online serveru ms je vyžadována až od Visty. Osmičky to navíc dotáhly tak daleko, že nelze na jedno číslo aktivovat více strojů, aby se zabránilo aktivovat leaknutá čísla výrobců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Osmičky to navíc dotáhly tak daleko, že nelze na jedno číslo aktivovat více strojů, aby se zabránilo aktivovat leaknutá čísla výrobců." .... no ja teda myslim, ze tam je to stejne uz od vist. Dost by nedavalo smysl, aby jsi mohl mit dva pocitace s jednim cislem, kdyz se to aktivuje pres net.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Právěže výrobci měli u Vist a sedmiček master key + certifikát, kterým to předaktivovávali - a právě toto duo se stalo branou pro nelegální aktivace windows - os se tím aktivátorem offline aktivoval "nějakým renomovaným výrobcem" a MS ti vesele zasílá updaty dodnes :). Osmičky toto už nemají a musejí se i od velkovýrobce aktivovat online.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno to nevim, tam to bylo o tom, ze si vyrobce zazadal o oem klic a ten pak dal do biosu ...... mno a windowsy se podivaly do biosu a ejhle, je tam klic, tak jedeme dal .... obchazelo se to tak, ze se flashnul bios, aby tam byl ten klic (dost riskantni podle me:), ale neslo to samozrejme u vsech biosu. Nebo se poustel zavadec pred windows, ktery prebral kontrolu nad biosem a pak windows vracel to, co by mely videt .... samozrejme to melo i stinnou stranku, ze KAZDY takovy zavadec byl zaroven i botnet a slo o nestandardni zavadec, takze pri nejakych aktualizacich nebo sukani s partisnama to samozrejme prestalo fungovat a neslo to opravit:) Ale tak to uz k tomu pirateni jaksi patri:o)
A samozrejme nejrozumnejsi, nejinteligentnejsi atd... na W7 bylo:
sc stop sppsvc
sc config sppsvc start= disabled
sc stop sppuinotify
sc config sppuinotify start= disabled
sc stop SLUINotify
sc config SLUINotify start= disabled
takeown /F "%SYSPATH%\SLLUA.exe"
takeown /F "%SYSPATH%\sppsvc.exe"
takeown /F "%SYSPATH%\SLUI.exe"
takeown /F "%SYSPATH%\sppuinotify.dll"
takeown /F "%SYSPATH%\SLUINotify.dll"
icacls "%SYSPATH%\SLLUA.exe" /grant administrators:F
icacls "%SYSPATH%\sppsvc.exe" /grant administrators:F
icacls "%SYSPATH%\SLUI.exe" /grant administrators:F
icacls "%SYSPATH%\sppuinotify.dll" /grant administrators:F
icacls "%SYSPATH%\SLUINotify.dll" /grant administrators:F
ren "%SYSPATH%\SLLUA.exe" "SLLUA.exe.bak"
ren "%SYSPATH%\sppsvc.exe" "sppsvc.exe.bak"
ren "%SYSPATH%\SLUI.exe" "SLUI.exe.bak"
ren "%SYSPATH%\sppuinotify.dll" "sppuinotify.dll.bak"
ren "%SYSPATH%\SLUINotify.dll" "SLUINotify.dll.bak"

:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nemusí, jde o corp. verzi, která se třeba od OEM liší několika málo soubory. A na OEM verzi corp. klíč nedáš. Já podle toho odhaduji, že v OEM či Full verzích se musí vše (nejsou-li vázány na BIOS), zatímco v corp. je potřeba jen zadat správné číslo.

Ale to myslím nemá cenu teď řešit, to bude aktuální, až MS ty aktivační servery vypne (jestli to udělá - a já myslím, že to není otázkou zda, ale kdy).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ze je jednou vypne ..... i kdyz to bude nekde ve virtualce, tak to proste jednoho krasneho dne nekdo smaze ...... stejne jako nekdo omylem smazal aktualizaci, ktera davala ballot screen a nikdo si toho rok a pul nevsiml:o) ..... ani Opera:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K cemu jsou prosimte dnes W98?:o) Vim o jedine instalaci a tu mam ve vmwaru a nepustil jsem ji od ..... aha, tak nekdy pred 3.5 rokem jsem to za 7zipoval, ale nepouzil jsem to dyl:)

Ono je fakt mozne downgradovat na XP? Mas to nejak podlozene? Tomu se mi fakt nechce verit. (kdyz pominu to, ze fakt nechapu, kdo by tohle delal:o)

Rozhozeni master key by mohl stoupat leda podil "legalnich" XP, absolutni cislo stoupat urcite nemuze .... ja si myslim, ze bych svoji 3 roky starou pletku s i7kou na XP ani nerozjel, mozna tak v nouzovem rezimu:)
Ja bych rekl, ze XP budou mit nejaky master klic, ale tezko rict. Spravne by byt nemel, aby nesel zneuzit/najit jak master klic pro android, ktery se ted objevil a za 3 tydny bude zverejnen na black hatu (zvlastni, ze na cdr o tom nic neni a musim lustit anglicke weby, abych se o tom neco dozvedel), protoze to gugl nestihl za pul roku opravit (smesne v kontrastu toho, kdyz gugl ted dava microsoftu 7 dni na opravy;) Cetl jsem blog nejakeho bezpecnostniho analytika z MS na tema toho kritickeho bugu v androidu a rikal, ze je az neuveritelne, ze to gugl tak zpackal, ze oni se poucili uz davno a zadne master klice/zadni vratka vubec radsi nemaji, protoze se muze vzdy najit nekdo, kdo to vynese (Snowden?:), ale otazka, jestli tim myslel prave tohle. Ja si myslim, ze XP jeste nejaky master klic maji ......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz tu nekdo psal .... vzdycky muzou vydat aktualizaci s nazvem "posledni aktualizace", ktera proste system aktivuje:) Nebo jim muze nekde v cloudu hnit nejaka stomegova virtualka s aktualizacnim serverem naveky s vytizenim pet aktivaci za mesic:o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K downgrade. Ano na XP může downgradovat kdokoliv má Vista Bussiness (Ultimate), Windows 7 Professional (Ultimate/Enterprise). U Windows 8 je to trochu horší, protože OEM verze Professionálů to neumožňuje a ten levný upgrade za 800kč, co byl, také ne. U OEM Win 8 pro lze pouze na Win 7 pro. U toho levného upgrade nelze nic :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno nevim, ja mam jeste par licenci toho levneho upgradu ..... ve skutecnosti me vysel jen na necele 3 kila, protoze jsem objednaval pres americke stranky:) Ale jak je to tam s downgradem, tak to fakt nevim ..... ale jak rikam, jenom debil by downgradoval o tri roky novejsi a dokonce mene narocny system ..... a komu vadi nova nabidka start, tak ma http://www.classicshell.net/ a pak ma novejsi a lepsi W7, takze downgradovat muze leda uplne BFU .....
O tom, kdo si koupi W7 za hrisne penize a downgrafuje na XP, protoze ma starou pletku, misto aby si misto te licence koupil lepsi pocitac, tak radsi psat ani nebudu:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prostě máš neodolatelnou potřebu všem, kdo používají starší OS, říct, že jsou to debilové, a propagovat nejnovější věci od Microsoftu. Troll, prostě no…
Mám pro tebe dobrou i špatnou zprávu v jednom: Ani JÁ, ani TY neurčujeme, co za OS budou uživatelé používat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nerikam, ze jsou debilove, jen ze nechapu, proc by nekdo downgradoval ...... uz jenom to samotne slovo to vyjadruje

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu věcí … a necpu to každému na potkání :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: "jenom debil by downgradoval o tri roky novejsi a dokonce mene narocny system"

Tato fáma se šíří internetem jako virus... a hlavně lidmi, kteří si ani nedali námahu to exaktně změřit. Méně náročný za jakých podmínek?? Čistá instalace WinXP (custom instalace, s vypnutými sračkami) žere určitě méně systémových prostředků než Win7. Také po instalaci aplikačního softu tento žere méně prostředků... tak jakýpak méně náročný systém? Samozřejmě je potřeba povypínat služby, které nepotřebujete (indexování a pod.) a v XP to jde jednoduše nastavit. Tohle všechno samozřejmě jde udělat i v 7, ale jednak nemůžete vypnout vše (služby jsou více provázané) a trvá to neskutečně dlouho. Je to holt složitější systém.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ja mluvil o downgradu z W8 ... jinak W7/visty jsou samozrejme narocnejsi na pamet nez XP, to je jasne (samozrejme se to nemeri ve spravci procesu nebo jak se to jmenuje) .....
A taky bych nechapal downgrade z W7, kdyz je to nekde OEM, tak to downgradovat snad ani nejde a navic kdyz to tam bezi, tak proc tam mit starsi a horsi system? A kdyz si nekdo koupi za tisice krabicovku W7, tak prece nebude downgradovat, aby mel daleko horsi system, jenom proto, ze ma pomalou plecku .... kdyz nekdo ma tisice na OS, tak ma i na novy HW ......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když budeš ze sedmiček downgradovat na Visty, pak nemám nejmenší problém věřit tomu, že přejdeš na horší systém. Ovšem když budeš downgradovat ze sedmiček na XPčka … že budeš mít horší systém, na to bych si nevsadil ani pětník. O „daleko horším“ systému ani nemluvě. V určitých situacích budou XPčka lepším systémem než sedmičky.

Krom toho: koupit sedmičky a downgradovat na XPčka je pro běžného smrtelníka nejběžnější způsob, jak přijít k legálním XPčkům (ne-li jediný). To, že existuje nabídka XPček (byť s pochybnou legalitou) je známka toho, že lidi ty XPčka chtějí. A pokud vynaloží takovéhle úsilí na to, aby je sehnali, tak pravděpodobně vědí, co chtějí a proč to chtějí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to mozna nejak dalo pochopit nekdy v dobach, kdy dolar stal 14 nebo 15 korun a krabicovka objednana pres MS shop z USA prisla na necele 4k a lidi proste XP chteli do notasu, ktery mel treba jen nejakou home verzi nebo co ja vim ... nicmene v dnesni dobe, kdy XP uz budou za 3/4 roku uplne mrtvym systemem je to totalni nesmysl. Ti, co meli predinstalovany system uz primo na zarizeni (drtiva ultravetsina), tak pochybuju, ze nekdo downgradoval.
A lidi nevi co chcou, vetsina lidi to nevi .... kdyz si nekdo precte tvuj clanek o W8, tak by nabyl pocitu, ze jsou horsi system. Ale on neni, proste neni, ve vsech ohledech je lepsi, jen ma jinou nabidku start, kde starou tam vrati asi 20 free aplikaci ...... ale takovy clovek nabyde dojmu, ze je to system na hovno. Staci se podivat do diskuzi na nektere diskutujici a to jsme na, rekneme, odbornem serveru, co teprve bezny BFU ..... si najdi stare clanky o XP z roku 2000, jak lidi nadavali na XP, ze to budou omalovanky s tim strasnym DRM, ze tam nepujdou prehravat filmy a podobne FUDy!
Tak mi netvrd, ze kdyz si nekdo z toho zlegalizuj.cz koupi extremne pochybnou verzi systemu, ktery je moralne po smrti nejakych 5 let a realne po smrti bude za necely rok, za cenu systemu noveho, ze vi, co dela .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou: o tom, co budou lidi používat - dokonce ani o tom, co je, nebo není pro koho lepší - TY nerozhoduješ. Nejsi to TY, kdo určuje, jaký systém bude bude za 3/4 roku úplně mrtvý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, myslim, ze to urcil microsoft, kdyz rozhodl, ze uz nebude podporovat v roce 2014 486ky a windows xp:) Uz proste nevyjde zadna oprava, byt kriticke chyby .... uz davno neni oprava chyb v XP pro ne prioritou .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Chyby v XPčkách se neopravují tuším už od dubna 2009. Bezpečnostní díry se ale budou opravovat až do dubna příštího roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, takze vypnuti licencnich serveru pro xpckare bude ten posledni problem:) A o to min to obhajuje fakt, ze je nekdo schopen za to jeste dneska vystriknout patnactset .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bude to problém pro majitele krabicových verzí (vč. system builder) a upgradů, kteří budou chtít reinstalovat, protože nebudou mít proti čemu aktivovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle, přesně definované tvrzení. Ano každý přeci musí mít, má mít, neboť jinak je socka, fůru zbytečných peněz na nový HW.
Už tě vidím BJT rozcházet ty suprové Windows 8 na 6-7 let starém 2jádru, s 2GB RAM, nebo ještě lépe na Celeronu.
Nějak se ti uživatelé nemají na to kupovat nový HW, a bez nového (nebo alespoň velmi zánovního) HW ty "suprové" Windows 8-8,1 nerozjedeš...

Ale to ti může tady říkat kdo chce jak chce a kolikrát chce, ty máš stále svou pravdu. A nikdo jiný nemá mít jiný názor.

Znám ve svém okolí velmi mnoho jedinců, firem a spolků, kteří mají Windows XP a budou jej mít do té doby než umře HW na kterém to jede. A že ty staré počítače nechtějí umřít je prostě realita. Když zdechne zdroj vymění se, když kondenzátor přepájí se, když grafika, vymění se. A stále ty XP jedou.

Před měsícem se mi podařilo ukončit život poslednímu mně známému PC na kterém jel ještě Windows 2000... ale dalo to zabrat.
Hádej co to nahradilo ? Window XP na stroji kde jsou legální. Proč by měl na terminálové použití kupovat nový HW s Windows 8 ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

xxx pokud tyto neporušují licenční smlouvu xxx - mělo být "pokud způsob jejich použití neporušuje licenční smlouvu"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to není o ani tak o zmiňovaných rozhodnutích EU jako spíš o tom, že se pán, dle mého skromného názoru, dopouští tohoto:

§ 250 Podvod
(1) Kdo ke škodě cizího majetku sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu nikoli malou.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek.
(4) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, když se do toho zabředne, je to primárně o podvodu. O podvod se bude jednat v případě, že zákaz prodeje nepřenositelných licencí bude neplatný a zároveň zůstanou v platnosti ustanovení EULA hovořící o vázání na hardware. Pokud navíc bude platit ustanovení o zákazu prodeje nepřenositelné licence, bude to vedle podvodu též porušení licenčního ujednání.

V krajním případě se může stát, že bude zneplatněn jak zákaz prodeje nepřenositelných licencí, tak ustanovení o vázání na hardware. V ten moment je to celé legální a MS bude mít smolíka. Ale nevsadil bych si na to ani pětikorunu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Můj osobní názor je, že máslo na hlavě mají všichni: Microsoft, zmiňovaný prodejce OEM Windows i EU.

1. Microsoft by měl od EU dostat lhůtu na uvedení licencování svého SW do souladu s legislativou EU. Jeho licence OEM Windows tu legislativu jednoznačně porušuje.

2. Zmiňovaný prodejce by měl přestat ty OEM Windows prodávat, protože se na zákazníkovi dopouští podvodu.

3. EU by neměla nečinně přihlížet, když je její legislativa porušována. Zvlášť když jde o tak velkou firmu jako Microsoft. Je-li ta legislativa špatná, pak ji má opravit. V opačném případě ji má vynucovat.

Je jasné, že zmiňovaný prodejce pouze využívá existující právní nejistoty. Uvidíme, jak se případ vyvine. Myslím, že, soudce bude mít při rozhodování hodně volnosti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A jakého podvodu se dopouští prodejce ?? Že prodává zboží které nakoupil ?
Trochu si přečtěte něco o definici podvodu.
Mimochodem, koupil jste od něj něco ? Viděl jste ty legální Windows od prodejce ? Co obsahují a jak fungují ?

Prošlo mne rukama za poslední měsíc něco přes deset licencí, s jedinou nebyl problém, a dokonce si troufám tvrdit, že jsem dodržel všechny podmínky EULA MS, neboť ty OEM verze byly instalovány vždy na NOVÉ počítače, a tedy koncovému uživateli byly dodány a nafakturovány s kompletním novým HW.

Takže asi tak. Hodně jsem se diskuzí pobavil. A jen jeden si to od této společnosti koupil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže parobci, už pár týždňov sledujem túto diskusiu a už to nemôžem vydržať tak sa podelím. Minule som bol na nemeckom ebayi a vyskočila na mňa reklama "Windows 7 nur 19,90 euro" klikol som a objednal som si 2 ks s poštovnom na slovensko za 45 EUR o týždeň došli krásne prebalené originál Windows 7 professional DELL inštalačné DVD s PKEY.

to dell písalo aj v popise teraz sú v ponuke za 29,90 EUR.(www.pcfritz.de)

Teraz ma zaujíma je to nelegálne?
Som predajca výpočtovej techniky kúpil som si produkt od zahraničného dodávateľa ktorý nemá strach robiť reklamu cez ebay a v popise produktu stojí čarovná formulka
"Für alle PC´s / Notebooks"

Čo mi bráni predať nový počítač s originálnym Windowsom keď to má dodávateľ uvedené v popise a zarobiť na každej licencii 100EUR?

server zlegalizuj.cz je asi iba dobre vymyslený obchod postavený na serióznom nemeckom základe zo ziskom 150% s každej predanej licencie.

takže doporučujem legalizovať priamo od zdroja:-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já si koupil u něj 1x XP a 1x W7. XP i W7 mi dovezl osobně, jedná se o časový horizont asi 4 roků, XP bylo na originál instalačce DELL, COA štítek se mi zdál divný, ale neřešil jsem to, protože jsem potřeboval "zlegalizovat" již nainstalované WXP na PC koupené v bazaru neaktivované a bez COA štítku. Vše proběhlo v pořádku, tento PC jsem však po roce po havárii HDD vyhodil, a tímto jsem celou věc pustil z hlavy. Poté jsem si postavil jiný stroj, a chtěl jsem si nainstalovat W7, vzpoměl jsem si na "zlegalizuj", zavolal jsem tam, chlápek mi sedmičky také dovezl osobně, v originál krabici od Microsoftu se vším všudy co k tomu patří. V r. 2013 jednoho záříového večera tak kolem deváté u mně někdo zvoní. Jdu k vrátkům, a policajti, jestli jsem ten a ten, já, že ano, tak mi předali předvolání k výslechu ohledně nákupů ve "Zlegalizuj", a já se připravil na výslech... dál jen tolik, že mi nechal podepsat zachování mlčenlivosti o případu, jsem zvědavý, kdy a jak to skončí. Pro jistotu jsem měl opravdu originál OEM XP, které jsem v "akci MS" proměnil na W8, od kterých mám "papíry" , že jsou "čistokrevné" Zlegalizuj stále sleduji, mají ještě další eshop, a prodávají vesele dál, takže si myslím, že tam ani tak o nelegální sw nepůjde jako o používání v rozporu s licenčními podmínkami.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mne zajímalo taky jak to dopadne... A hlavně na základě čeho vlastně vůbec obtěžují koncové uživatele.
Pokud to není nelegální SW pak nemůže být používán v rozporu s EULA MS.

Sice z případu Lama Lamia by se to mohlo pozdávat, že vlastně ty XP byly použity na "legalizaci" nicméně, pokud licenční číslo XP bylo čisté, tzn. nikde jinde nepoužívané, pak i tato "legalizace" je vpořádku.
Co se týče W7, pokud to bylo v originál krabici od MS, a systém šel aktivovat. Pak rozhodně není "poslední" uživatel ten co by měl nelegální OS, nebo užívaný v rozporu s EULA MS.
Naopak, pokud někdo prodal licenci a nesmazal ji tak tento užívá nelegálně.
Je to to samé, jako kdyby jste prodal auto někomu a nechal si klíče a v tom autě jezdil...

Už to, že jste musel Lama Lamia podepsat jakýkoliv dokument o zachování mlčenlivosti, je velmi varující.

Znamená to totiž v přeneseném slova smyslu, že někdo udělal chybu, nesmí se to dostat na veřejnost, protože vyšetřujeme něco kde je to na objednávku někoho...

Totiž opravdu stanovit, že je nelegální prodávat a kupovat, tak to už je opravdu na hlavu. To by totiž nesměla mít v nabídce OEM verzi Windows ani taková TS Bohemia, a nesměla by ji prodávat. A prodává ji vesele. Zvláštní je, že nikdo jejich zákazníky nevyšetřuje...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.