Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Známe specifikace nové Amigy

Na instalci EFIKY do desktop A1200 už nějakou dobu pracuju, teď čekám na novej MorphOS abych to mohl slušně zkoušet ;-).

http://forum.grovik.net/index.php/board,25.0.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm .. jedina skoda je ze do PCI sa nedaju napchat mainstreamove grafiky od DAAMIT alebo NVIDIE. bolo by vcelku zaujimave keby sa podarilo z tych grafik dostat maximum (podobne ako z AGA a ECS cipsetov ..). aj ked osobne tomu moc neverim .. bohuzial :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vacsina nadsencov amigy davnych dob dnes programuje na IBM Core2 s XPPro a pochybujem, ze si najdu cas zaoberat sa niecim takymto za 500 USD. Naco??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta specifikace mě více než zklamala... Hlavně ten procesor... Vždyť i pár let starý Pegasos je na tom lépe... To si raději koupím nějakou PPC kartu... ach jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby bylo jasno, nezklamal mě jen ten procesor... Čert vem to, že to bude jen denska s procesorem (na stránkách Amigy jsem nenašel ani zmínku o tom, že by cokoliv bylo něčím osazeno)... Ale místo jen pro jeden modul? PCI sloty pro grafickou kartu? Jakou proboha, už dneska se dá u nás sehnat leda Radeon 9250 v Alzáči nebo Nvidia FX5200 v CZC... To mám potom lítat někde po barazech a koukat, jestli neuvidim trochu něco lepšího do PCI? A co ovladače, když do toho půjdou strčit jen historické kousky... Kdo mi zaručí, že když vyhrabu doma toho S3 Virge, že tam bude běhat? Nebo to bude zase musíte si koupit tu a tu kartu té a té řady a pak doufat? Ne ne, tohle je celé špatně. za 10k bych očekával systém včetně grafické karty, která bude mít v OS plně odladěné ovladače... samozřejmě i alespoň osazených 512MB Ram a nějaký ten 80GB disk + DVD palírnu, abych to mohl plácnout do nějakýho case a víc se nestarat. Když to vezmu tak, jak je to teď:
512MB RAM - +652,- (nepíšou, zda můžou být dualchannel, pak +986)
Grafika - FX5200 +1203,-
HDD - SATA 80G +1926,-
DVDRW - Asus DRW-1814BLT černá - +924,-
myš + klávesnice - Benq IM230 černá +490,-
Case - Acutake ACU-Alien + LC Power LC350-350W/PFC +1503
Když tedy budu vycházet z těchto (nic moc) dalších komponentů, dojdu k ceně 16671 korun bratru českých. K tomu nějaké LCD...mno raději CRT Hewlett-Packard S7540 Carbon/Silver - 17" za 3279,- a jsme na ceně za velice slušné PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Kdo mi zaručí, že když vyhrabu doma toho S3 Virge, že tam bude běhat?
Já Ti zaručím, že žádné S3 Virge nebo jakáliv karta tam běhat nebude. Běhat bude jen to, co bude oficiálně dodávat výrobce popř. jeho partneři s "odladěnými" ovladači a deklarovanou podporou (kromě ovladačů bude muset být i slučitelnost s Biosem-firmware apod.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lol. Na tomhle si nezahraju ani turricana pod emulátorem ;)
Připadá mi to jako snaha nějakých bastlířů, co si navrhuli konfiguraci "děla" někdy před deseti lety a teprve teď to dostali do stavu, že jim to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby raději MorphOS uvolnili pod GNU/GPL nebo podobnou licencí, tak by udělali mnohem lépe. Takhle to podle mě velmi rychle skončí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78: to určitě neudělají, protože by se tím shodili. Vsadím boty, že MorphOS bude úplně stejný hnus slepený a zbastlený z různých kusů, stejně jako byl AmigaOS :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: Nejsi nějaký moc chytrý? Máš nějaký důkaz, že Amiga OS byl "slepený a zbastlený"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak že opět jen další firma která se chce přiživit na značce AMIGA. To už ať ji raději nechaj v klidu spát, než aby bastlili něco, co mělo šanci v době kdy AMIGA byla tím nejlepším počítačem a jedním z mála strojů, který měl duši. Čest její památce

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

doubt: tak např. http://amigareview.amiga.sk/amiga-review-10/assembler-a-system-10
 
doporučuji obzvláště tu pasáž o BCPL... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt: Jinak skoro každý bývalý amigista zná historii počátků Amigy (tj. HiToro) i to, jak k sobě byly "napasovány" (tehdejší) AmigaDOS a Workbench.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt: klidek TyNyT je znam na vsech amiga forech... jako tezky odpurce a vaznavac toho jakej byla amiga bastl. Presne podle hesla poturcenec horsi turka ;-)

Ja osobne mam amigu porad doma a myslim si ze z jejicho OS by se stale ejste mohli nekteri priucit.
Hlavne tomu jak psat kod ktery neni narocny na CPU a presto funguje!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Grovik: Já měl Amigu, když tys ještě tahal kačera po dvorku. Amigu ještě stále doma mám, a to nikoliv někde ve skříni, ale u pracovního stolu. Nicméně nejsem magor, ani fanatik, dokonce ani BFU a tak jsem schopen vidět mnohé nectnosti a chyby Amigy a jejího systému (a že jich je!). Amiga byla vynikající systém pro 80. a 90. léta. S masivním nástupem internetu se v plné nahotě projevilo to, že to je v podstatě herní konzola s poněkud extravagantním OS, který měl některé progresivní rysy (které pravda ještě dodnes dokáží uchvátit), a který ovšem jeho nedostatky sráží daleko do pole dnes reálně nepoužitelných OS. Každý, kdo kdy něco na Amize naprogramoval, ví, že napsat trochu větší projekt je problém, kvůli obtížnému ladění (co chyba, to reboot, protože pád OS kvůli chybějící ochraně paměti).
 
No a konečně bych byl nerad spojován se současnou Amiga "komunytou" (ta hrubka je tam záměrně). Tolik koncentrované demence se opravdu jen tak nevidí (čest několika málo výjimkám). Ono se ostatně stačí čas od času podívat do té poslední zbylé Amigácké/Pegasosácké konference, aby si člověk udělal obrázek, co to je za "materiál" Ti, kdož něco uměli, jsou už dávno jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Tydýt
Extravagantní OS :-) Tos mě Tydýte dostal :-) Myslíš extravagantní oproti DOSu na PC v té době, že? Že v době kdy se PCčkáři potáceli mezi dosovskými příkazy tak Amiga měla na tu dobu nádherný wokna? Že operační systém se vešel na dvě 720kB diskety? Že na 512 kB běželo všechno najednou včetně emulátoru dosu? Že měla 4 kanálový hardverový stereo? Že kromě her se na ní dalo skvěle programovat v Cčku, assembleru apod.? Že na ní běžel LightWave a pro ní byl vyvinut už od verze LightRave 1.0 a od verze asi 5 teprve na PC? Že se na Amigách předpočítávaly efekty pro Jurský Park? Atd. už mě to zmáhá :-) Amiga má duši a kdo jí neměl ví velký houby co ten pojem znamená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

onevan: Aniž bych se snažil nějak pitvořit tvůj nick, můžeš mi prosím rozumně sdělit, co nabízí Amiga dnes (pokud tedy nesouhlasíš s mým názorem)? O historii mi opravdu vyprávět nemusíš, tu jsem zažil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: S tím cos napsal ve 20:35 se dá souhlasit, i když třeba ta chybějící ochrana paměti se dá snadno omluvit tím, že procesory používané v Amigách stejně neměly MMU. A máš pravdu, ten typ BSTR mi už tehdy přišel nějaký divný, ale jelikož jsem byl tehdy mladý a tvárný ( :D ) tak jsem si nějak zvyknul a neřešil to. IMHO každý OS je tak složitý, že nutně musí být aspoň trochu bastl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amiga je PC ktere predstiho dobu! S lety nabivam pocitu ze se historie bude opakovat. A to jak v nekolika jadrech CPU tak i dlasich drobnostech. Amigu 500+ jsem porve spatril v roce 1993. A reknu vam ze od te doby nic lepsiho nevzniklo. Jak po strance OS tak i HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o čem to je ? když přičla Amiga tak strčila po audiovizuální stránce do kapsy všechno co bylo, proto se prosadila, měla copr. architekturu - byla speciálně navržená pro lepší plynulejší bitmapový hry než všechno co existovalo, vác kanálů a lepších pro zvuk, všechno v dneska by se řeklo HW akceleraci.
Ty specifikace co tady jsou řákají co ? jenom další PC jenom binárně nekompatibilní s x86, oničem...
Aby to byla druhá AMIGA, tak na dnešní dobu by tam musel být přítomen teraflopový řídící processor s 16GB multikanálové RAM pro simultální přístup všech copr. nějaký hardwired maticový copr. pro fyzikální výpočty nad nějakou 0,5-1 miliardou částic, pořádné GPU atd.
Prostě sada vyjímečných komponent jako tenkrát, jenomže s dnešníma nárokama je to jenom sci-fi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

m: stebou mozu v plne mire souhlasit! Bajny fenix s popela uz asi nikdy nevstane!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevstane protože ho jako bájného Fénixe nikdo neprojektuje, Amiga byla projektována aby všechno překonala, byla ale jiná doba dlouhý vývojový cyklus takže měla čas atd. aby dneska něco takovýho vzniklo tak by to co jsem napsal muselo být projektováno ještě o generaci výš tj. aby se dělalo na něčem co je o dvě genearce dál aby když to přijde na trh, to mělo onen potenciál "lepší než všechno co je a to na první pohled" = "WOW".
Prostě utopie jako vyšitá, na tom by snad musel kolaborovat celý čipový průmysl a taky to platit.
On k tomu čas pravděpodobně postupným vývojem dospěje, jenomže to bude zase slepenec kde se mrhá výkonem na "opis" vypočtu který by dělal speciální koprocesor jedna báseň a zvládl by daleko víc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co dodat kdyz uz vse bylo receno tebou. Ale jedna myslenak me napadla. Ten potencial v dnesni dobe je ale? Dam priklad: sportovec prekona svet rekord o 1cm a dostane 1mil USD. Tak proc davat rovnou latku o 5cm kdyz za kazdy cm muzu mit milon. A tohle mi pripade jako nazorny priklad dnesni uspechane doby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No... Nevim ci si o tom myslet... Stale vic se priklanim k nazoru Speedyho (viz nase starsi clanky) ze se Amiga Inc/Corp (nebo jak se to ted jmenuje) mela drzet jen toho operacniho systemu a doladit ho pro stavajici HW systemy a ne porad spekulovat s nejakym staro-novym, navic drahym HW... Takova pocitacova skrin s logem Amigy, procesorem od AMD (Intel bychom tam asi nesnesli :D) a s uzivatelsky privetivym AmigaOS4 nebo vyssim... No parada... Ale mozna se pletu a pocitacova revoluce (slibovana firmou Amiga uz 15 let) se mozna teprve chysta :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se klonim spis k nazoru, ze Amiga se mela po case promenit na poradny OS, dobre podporovany, s dobrym i treba HW emulatorem amigy puvodni. Na druhou stranu je pravda, ze puvodni amiga byla konzole s pocitacem dohromady, pro domaci vyuziti.(Tim myslim desktopove amigy 500,600,1200 - taky tech se prodavalo nejvic) To je mozna zalezitost ktera na trhu chybi - konzole s klavesnici a mysi a taky gamepadem, pripojitelna jak k monitoru tak k televizi, s nejakym slusnym a jednoduchym OS, domacim officem, programem na prehravani videa, a podobne. Zaroven by ale byla nutna dobra herni podpora - hry na CD/DVD, ktere by se nemusely instalovat, jen by si na HDD odkladaly pozice a nastaveni. A1000 - A4000 a podobne stroje byly vzdycky drahe, urcene hlavne k profi pouziti. Ty maji nasledovnika v Amiga ONE, jenze uz bohuzel bez toho velkeho mnozstvi dobrych programu. Vyhodou desktopovych amig bylo, ze tyto programy na nich sly vetsinou spustit a tak desktopove amigy byly "vic nez na hry".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky Davide za dalsi clanek o Amize! Mas celkem velky rozpyl zajmu, je to fajn :-) cdr.cz pridam do odkazu na sve Amiga stranky (Amiga Klub Forever), informaci v cestine o novem deni kolem Amigy/Pegasose a AmigaOS/Morphos neni nikdy dost, obzvlast ted kdyz se deje par zvratu: ACK a Amiga Inc., Amiga Inc. vs Hyperion, Amiga a Genesi(?). Spousta lidi radi Genesi, at se drzi od valky v Amiga komunite radsi dal, ze ji to skodi, at se drzi jako PowerPC dodavatel hardware... BBRV ale stale veri veri v uspech Amigy/MorphOS, oficialni MorphOS 1.4.5 neni tak uplne dokonaly co se tyce konkurenceschopnosti, MorphOS 1.5/2.0 spoustu veci napravi - hlavni je, ze se stale ve vyvoji pokracuje. A jinak jak si tu Corwin78 pral, aspon MorphOS graficke prostredi Ambient je vydano jako open source pod GNU GPL, takze tam jede vyvoj primo raketovym tempem. Takze aspon z casti se muze open source komunita podilet na vyvoji MorphOS. Ambient toho umi dost hodne - napriklad umi i rozpoznavat typy souboru (MIME) podle databaze a ta je skvele konfigurovatelna: na urcite soubory lze nadefinovat ruzne druhy akci (ARexx, skripty, asociace s jinym programem) a to nejenom podle pripon, ale system rozpozna soubory i podle obsahu, sam umi prehrat zvuky,MP3... a zobrazuje obrazky, generuje nahledy obrazku, ruzne efekty, ikonove listy, je vicevlaknovy, rychly a nenarocny, integrovane formatovani, sprava komodit, apod. Pracovni plocha MorphOS/Ambient je zcela nova a hodne pokrocila od dob Workbenche. Neni to bastl, ale jednotny celek. MorphOS v sobe obsahuje to nejlepsi z Amigy, to ono - napr. nejnovejsi PowerPC verzi MUI 4, AHI6, Poseidon3 USB, ale spravne je, ze je to na techto technologiich primo zalozene - cely Ambient je zalozeny primo na MUI4 apod. Jinak novy MorphOS v sobe obsahuje Bugreport, pri spadnuti se objevi okno s vypisem systemu a pameti, lze to zaslat mailem MOS Teamu a tak, ci ignorovat, rozhodne neznamena, ze kdyz aplikace spadne, spadne cely system. Jinak MorphOS (a i AmigaONE/AmigaOS4 - netestoval jsem) samozrejme zvlada spoustet drtivou vetsinu skvelych Amiga programu pres integrovanou Trance 68k emulaci. Diky eaudio.device lze spustit i par zvukovych ne-AHI aplikaci. Jo, na AGA zavislost (hry) je treba UAE - je fakt, ze Pegasos II G4 ma na to aspon dost dobry vykon. Skoda, ze Amiga Inc. neprisla s nejakou poradnou hardwarovou bombou! Na PowerDeveloper foru ted bylo zalozene forum Amiga Digital Environment. Pamatujete, co tim Amiga chtela dokazat? Amiga na ruznem hardware. Amiga Inc. kdysi oznamila, ze bude jen softwarova firma, AmiguONE pro ni vyrobil kdysi Eyetech. No, jsem zvedavy, jak to bude ted pokracovat. Je z toho skoro takova realtime telenovela. Kdysi jsem se rozhodl pro Pegasos/MorphOS jako nastupce moji Amigy, byl driv, byl mi sympatictejsi, levnejsi a tak. Snad nevadi, ze jsem tedy zase trochu rozkecal o MorphOS... Asi mam pretlak ;) Ahoj a jeste jednou diky za ceske novinky o Amize.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Panebože...

PS: Je těžké zabít svou vlastní iluzi založenou na hezkých vzpomínkách... pro někoho tak moc, že stráví život v křeči mezi dvěma světy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: Hezky řečeno :D Každopádně tomu projektu fandím, ač jsem sám skeptik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale takovej malej detajl. Ta firma co Amigu zalozila v 80-90letech skrachovala. Kdyz pominu ze do roku 1999 se Amiga testovala v NASA ale to uz byl jina masina. Chci jenom rici ze ta firma krachla a bylo prodano logo a znak. Tak nevim co mm vubec spolecneho s tim co se v minulosti tak vyrazne prokazalo jako vynikajici kombinace SW a HW pod znackou Amiga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jeste vlastne chybi specifikace toho silnejsiho stroje - snad to bude poradna masina za tu cenu... No, hlavne aby byla. Ted to skutecne vypada jen na prodavajici se mini EFIKU od Genesi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace dražší verze bude oznámena v pondělí, stačí si počkat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle zaznamu z IRC se jiz objevuji spekulace, ze silnejsi Amiga bude zalozena na novem vicejadrovem 64bit PowerPC s velmi nizkym prikonem od P.A. SEMI. Uvidime tedy zitra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

? Based on the P.A. Semi PWRficient PA6T-1682M dual core 64 bit CPUs clocked at 2GHz.
? RoHS compliant ATX form factor.
? Four (4) DDR2 DIMM slots.
? One (1) PCI Express x16 slot for high performance graphics cards.
? One (1) PCI Express x2 slot for high performance I/O cards.
? One (1) PCI Express x1 slot for standard I/O cards.
? One (1) PCI 32 bit slot for legacy cards.
? Six (6) USB 2.0 ports.
? Two (2) Gb Ethernet ports.
? Two (2) UART ports for serial connectivity and debug.
? One 8Mb Flash EEPROM containing U-Boot firmware.
? Four (4) SATA II ports based on the Silicon Image SiI3132 (x2)

http://www.amiga.org/modules/news/article.php?storyid=7310

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.