Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zpracování signálu, kvalita zvuku, hodnocení

Abit iDome
Při návštěvě letošního CeBitu jsme si domluvili s firmou Abit, že nám poskytne k vyzkoušení aktivní reproduktorový systém s digitálním připojením iDome DS500 se subwooferem SW510. Nyní firma Abit splnila slib a tento systém nám poslala. Pojďte se tedy podívat, co nám takový systém dokáže nabídnout.

Kapitoly článků

2.  Zpracování signálu, kvalita zvuku, hodnocení

Elektronika

Elektronika aktivního boxu DS500

Reproduktory jsou připojeny silnými kablíky, které jsou vidět vlevo nahoře. Každý kanál jedním kabelem, takže výhybky jsou pasivní. V levém dolním rohu jsou regulátory napětí ±5 a ±12 V. Pod deskou elektroniky se nachází síťový zdroj.

Obvod uGuru Winbond 951FG-A618
Přijímač S/PDIF rozhraní
DDX - zvukový procesor s výkonovým zesilovačem

Na desce elektroniky je vidět zmiňovaný µGuru obvod - Winbond 951FG-A618GCAB (Na základních deskách pro PC se používá obvod s jiným značením, např. 951FG-A517LCAB). Pomocí 20pinového konektoru se připojují regulátory a LED na předním panelu. Optické konektory jsou zezadu přikryty a přelepeny.
Poblíž nich se nacházejí další dva integrované obvody: přijímač z rozhraní S/PDIF Cirrus Logic 8416 a multiplexer/demultiplexer Philips CBT3257 (µG548) .
Pod chladičem se skrývá srdce audiosystému - digitální procesor systému Apogee DDX s digitálním výkonovým zesilovačem - obvod STA326.
Obvod DDX je nejen digitální výkonový zesilovač, ale také zvukový procesor s mnoha možnostmi nastavení charakteru zvuku, zesílení, regulace výšek a hloubek. Jaká je potom úloha obvodu µGuru, pokud obvod DDX umožní
velmi bohaté úpravy zvuku? Že by firmě Abit nestačily tyto možnosti? Nevím, ale u reprobeden této velikosti je to velmi diskutabilní.

Subwoofer jsme nerozebírali, ale předpokládáme, že jeho "srdcem" je opět DDX obvod STA326, protože je možno ho také zapojit jako monofonní s vyšším výstupním výkonem.

Formáty digitálního signálu

Jedním z důvodů, proč jsme si chtěli tyto aktivní boxy vyzkoušet, bylo upřesnění formátů digitálního signálu, které D/A převodník tohoto systému umí zpracovávat. Výsledek odpovídal našemu očekávání.
Převodník zpracovává pouze lineární PCM formát. Zkoušeli jsme formát 16 bitů/44,1 kHz, 16 bitů/48 kHz, 16 bitů/96 kHz,
24 bitů/48 kHz a 24 bitů/96 kHz. Všechny tyto formáty systém bez problémů zpracoval.
Poslechli jsme si také i DVD Rogera Waterse s formátem zvuku 20 bit/48 kHz. 192 kHz signál jsme na S/PDIF k dispozici neměli, podle technických údajů by si měl i s tímto formátem systém poradit.

Systém si však neporadí s žádným formátem komprimovaného zvuku (Dolby Digital, DTS, MPEG, MP3...). Pokud používáme digitální připojení systému, musíme u zdrojového přístroje nastavit, aby signál na S/PDIF výstupu vždy
konvertoval do stereo LPCM formátu.

Aktivní box (toto platí i pro subwoofer) nepřevádí digitální vstup na analogový výstup. Čekal jsem, že při digitálním připojení satelitů mohu subwoofer připojit analogovým kabelem. Sice mohu, ale subwoofer nehraje.
To znamená, že pokud připojím satelity pouze digitálně, nemohu do nich připojit subwoofer pouze s analogovým připojením. Zásuvky In a Out jsou v obou módech průchozí. Analogové jsou přímo propojeny,
takže označení In a Out je nedůležité. Digitální přípojky mají zřejmě jen obnovovač signálu. Pokud přepnu box do analogového provozu, prochází digitální signál skrze něj také.

Kvalita zvuku

Nemám netopýří uši ani zkušenosti odborných posuzovatelů subjektivní kvality zvuku, takže mohu pouze konstatovat, že kvalita zvuku systému odpovídá reprobednám této velikosti. Zvuk je čistý, ale pokud máme rádi
nejnižší basy, je nutno k systému připojit subwoofer. Podle technických údajů je maximální výkon zesilovače pro satelitní boxy 2 × 25 W, zesilovač v subwooferu má výkon 50 W.

Podle mého subjektivního dojmu by výkon 2 × 25 W měl mít vyšší intenzitu zvuku. Přidáním subwooferu se sice zvýraznila basová složka, ale maximální dosažitelná intenzita zvuku je vhodná spíše do menších místností.
Nakonec velikost reproboxů tomu odpovídá. Reproboxy této velikosti a cenové třídy nemohou být srovnávány s velkými masivními reproduktorovými soustavami s mnohonásobně vyšší cenou pro náročné posluchače.

Přínos digitálního vstupu

Při přepnutí na analogový vstup se vyskytl velmi slabý šum a brum. Tyto rušivé zvuky byly nepatrné a byly slyšet
jen v těsné blízkosti reproduktorů (téměř s uchem na bedně) a jejich charakter byl dán kvalitou připojovacího kabelu (kvalitou stínění, délkou) a také přístrojem, ke kterému byl systém připojen. Jeho intenzita se trochu
zvyšovala s vytáčením regulátoru na vyšší hlasitost. Přepnutím na digitální vstup tyto slabé rušivé zvuky zmizely zcela. Protože jsem však nedůvěřivý k takové dokonalosti, zkusil jsem přehrávat digitální signál
o nulové úrovni.

Ani přitom se rušivé zvuky neobjevily. Když jsem však přehrál záznam s úrovní -110 dB a kmitočtem 1 kHz, (24-bitový), objevil se sice rušivý signál, ale znatelně menší, než z analogového vstupu (zcela chyběl brum).
Intenzita tohoto šumu nebyla závislá na poloze regulátoru hlasitosti. Zesilovač zřejmě odpojuje výstup při chybějícím digitálním signálu a při signálu s digitální nulou. Samotný zesilovač má skutečně nepatrné
úrovně rušivého napětí. A tak digitální vstup přinesl přesně to, co přinést měl: zcela eliminoval rušivé signály, vyskytující se při použití analogového vstupu. Zůstal jen nepatrný šum samotného zesilovače.
A u reproboxů této třídy není až tak důležité, kam až je signál veden digitálně (či šířkovou modulací) a odkud je již analogový.

Hodnocení

Naše redakce nechce suplovat práci časopisů specializujících se na hodnocení kvality zvuku. Můžeme pouze konstatovat, že z kvalita zvuku těchto boxů odpovídá třídě boxů této velikosti.
Přepínač charakteru zvuku řadí tyto boxy spíše k výrobkům pro méně náročné posluchače či pro hráče počítačových her.

Naším cílem bylo upřesnit parametry signálu, zpracovávaného tímto systémem, zjistit,
jak jsou boxy konstruovány a přesvědčit se o výhodách či nevýhodách digitálního připojení zvukového signálu.
Digitální vstup jednoznačně eliminoval veškeré rušivé signály, které jsou u analogu závislé na kvalitě vstupních kabelů, výstupních obvodů připojeného zařízení a dalších rušivých vlivů okolí. Nutno však podotknout, že
i při použití analogového vstupu byly úrovně těchto ruchů nepatrné a téměř neslyšitelné.

Naše hlavní výtka směřuje k nepraktickému řešení dvojího ovládání hlasitosti u systému s připojeným subwooferem.

Poděkování

Za zapůjčení reproduktorů pro účely testování děkujeme firmě:

Abit logo

Cena je uvedena v USD: pár satelitů 110 USD, cena subwooferu 100 USD. V Rakousku je nutno k těmto cenám připočíst ještě 20% DPH.

Kapitoly článků
2.  Zpracování signálu, kvalita zvuku, hodnocení

Diskuse ke článku Reprosystém s digitálním připojením Abit iDome DS500, SW510

Pondělí, 11 Prosinec 2006 - 17:36 | Pavel Adamus | Za pár ...
Pondělí, 11 Prosinec 2006 - 11:08 | homi01 | ta cena je za par nebo za kus?
Neděle, 10 Prosinec 2006 - 10:35 | Pavel Adamus | To Nedelak: .. ty fotky fakt zajímavé.... hodím...
Sobota, 9 Prosinec 2006 - 16:30 | Pavel Adamus | To Nedělák1: Ok ... kolega mi je přepošle a já je...
Sobota, 9 Prosinec 2006 - 09:21 | Anonym | JiX:O jakych normach mluvis ? a hlavne proc ?...
Sobota, 9 Prosinec 2006 - 05:48 | Anonym | poslal jsem fotky mailem, tak je kdyztak nekde...
Pátek, 8 Prosinec 2006 - 14:55 | Anonym | tak sem tam volal a prej je tenhle typ beden jen...
Pátek, 8 Prosinec 2006 - 14:24 | Pavel Adamus | To Nedělák1: .... zkus ".tk&quot...
Čtvrtek, 7 Prosinec 2006 - 22:59 | Anonym | nahraj.cz edisk.cz
Čtvrtek, 7 Prosinec 2006 - 22:45 | Anonym | dadax: v parametrech pisou impulsovy vykon 440W,...

Zobrazit diskusi