Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zveřejněna specifikace standardu NVMe SSD přes ethernet či fibre channel

Rozhraní NVM Express ve verzi 1.2 zavádí podporu připojení SSD úložišť přes kabelová síťová rozhraní jako Ethernet, Fibre Channel či InfiniBand. Současně přichází také specifikace NVM Express Management Interface 1.0.

Až dosud bylo/je totiž NVM Express omezeno v podstatě jen na PCI Express rozhraní, jehož dosah typicky nesahá dál než k prvnímu slotu/konektoru základní desky. Oproti rozhraním typu SAS je tak využitíé NVM Express komunikace poměrně omezené, nová verze specifikace, kterou zastřešující organizace nyní vydala, to ale mění.

Specifikace NVMe over Fabrics je součástí NVM Express v1.2 (už vyšla též specifikace 1.2.1). Je navržena v podobě vrstvené architektury a umožňuje přenosy tohoto protokolu po různých typech sítí. Připravena je též referenční implementace pro Linux včetně plné implementace NVMe host / storage target pro přenosy po RDMA a Fibre Channel a také nechybí nástroje pro příkazovou řádku. Vývojáři linuxových distribucí mají pochopitelně volnou ruku v integreaci těchto prvků do systémů. Vše je licencováno pod BSD licenci a dostupné na GitHubu.

NVM Express Management Interface 1.0 definuje sadu příkazů pro tzv. out-of-band správu NVMe SSD připojených skrze PCI Express (za použití VDM) a SMBus/I2C. Díky tomuto rozhraní je možné ověřovat parametry SSD (kompatibilita, podporované věci, stav, teplota, aktualizace firmwaru atd.) ještě před bootem OS. Pro případné zájemce jsou kompletní specifikace k dispozici na domovském webu.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zveřejněna specifikace standardu NVMe SSD přes ethernet či fibre channel

Středa, 15 Červen 2016 - 22:28 | Plnovous | Konecne nieco zaujimave.
Středa, 15 Červen 2016 - 09:30 | frr | No nevím... pořád přemýšlím "proč?" Asi...
Úterý, 14 Červen 2016 - 11:34 | AK | Tohle je každopádně krok správným směrem.

Zobrazit diskusi