Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD mění slogan ve svém logu

AMD The future is fusion logo
Možná si vybavíte, co měla firma AMD doteď ve svém logu. Kromě tří známých písmen a ještě známějšího loga zelené šipky to také byl dovětek „Smarter Choice“, který možná měl působit jako odpověď na dovětek Intelu „Leap Ahead“, když měnil koncem roku 2005 svá loga. Nyní AMD trošku mění svůj vlastní pohled na budoucnost, „Smarter Choice“ vyhazuje a nahrazuje jej dovětkem „The future is fusion“. Mezi slůvkem „fusion“ v názvu a chystaným projektem „AMD Fusion“, což má být čip integrující v jednom pouzdře jak procesor, tak grafiku, není podobnost až tak náhodná, jak by se mohlo na první pohled zdát…

AMD Fusion logo

AMD vybrala slovo Fusion jednak jako podhoubí pro zmíněnou připravovanou platformu, která by se měla objevit na trhu, když to dobře půjde, v příštím roce, nicméně samotná kampaň se potáhne prý jen do konce roku. Ono to „Fusion“ v tomto smyslu totiž znamená daleko více, vlastně se dá asi úplně nejlépe říci, že ta podobnost s chystanou mobilní platformou je „záměrně náhodná“. V AMD jsou sice tajemní jak onen pověstný hrad v Karpatech, nicméně něco z jejich materiálů přeci jen vypadlo. Objevují se především fráze jako „Accelerated computing“ a v souvislosti s ní třeba tento obrázek s níže uvedeným popiskem:

A heterogeneous multicore processor contains multiple cores desi

Heterogenní vícejádrový procesor obsahuje několik jader navržených pro specializované úlohy

Abychom to zkrátili: V AMD se jednoduše snaží svým zákazníkům připomenout, že už mají ucelené řešení, tedy procesor, čipset i grafiku a jsou tedy schopni nabídnout celou platformu stejně jako konkurenční Intel, jehož grafiky, ačkoli jsou v podstatě nejhoršími na trhu, zaujímají na něm pořád největší podíl. Vrcholnou tečkou celé této akce má být právě integrace několika čipů do jednoho, tedy procesory „Fusion“. Výše uvedený obrázek také naznačuje, že by se toho do procesoru mohlo časem vměstnat více, neboť existuje nemálo specializovaných úloh, které by neškodilo podpořit specializovaným akcelerátorem. Obecný procesor je totiž na takovéto speciality značně neefektivní a ačkoli GPU jako takové je na některé věci lepší, pořád to není univerzální specialista. Jakých akcelerátorů se však v budoucnu možná dočkáme, to je zatím zahaleno rouškou tajemství (za níž existují náznaky typu bezpečnostních funkcí, které by vypomáhaly antivirům při analýze dat v reálném čase, objevuje se také zmínka, že by bylo dobré něco udělat s narůstajícími datovými toky skrze sítě, kdy je procesor v gigabitových a rychlejších sítích až příliš zaměstnán zpracováním protékajících dat, k zahození by nebyl ani akcelerátor pro rozpoznávání obrazu a podobně, což se dá aplikovat na vytváření „pořádku“ mezi tunou fotek povalujících se na disku na různých místech a podobně).

Jako takový bonus, něco, co vlastně s touto „Fusion vizí“ až tak úplně nesouvisí, vydala firma AMD betaverzi utility „AMD Fusion for Gaming“, která podle tiskové zprávy dočasně omezuje výpočetně náročné služby na pozadí (v patičce se pak hovoří o tom, že aplikace může dočasně pozastavit antiviry a jiné bezpečnostní procesorově dosti nezanedbatelně náročné aplikace). Aplikace zatím bohužel nepodporuje x64 systémy, ale do budoucna se snad i toto zlepší (bylo by politováníhodné, kdyby ne, když už je AMD tím tvůrcem x64 rozšíření). Máte-li jiný procesor než AMD, vůbec to nestahujte a nezkoušejte, protože vám to prostě nepoběží (upřímně se už těšíme na to, až někdo toto „zjevně umělé omezení“ vyřadí z činnosti ;-). Stahovat můžete na adrese http://ati.amd.com/online/fusion/, dejte vědět, jestli to něčemu pomáhá a jak to cvičí s těmi antiviry.

Pokud jste to celé o Fusion nepochopili, možná vám pomůže následující „marketingové“ video:

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD mění slogan ve svém logu

Neděle, 28 Září 2008 - 22:00 | Ricmen | A ještě jsem zapomněl... Ono to Fusion bude asi...
Neděle, 28 Září 2008 - 21:53 | Ricmen | AMD to s tím Fusion asi myslí naprosto vážně ......
Pondělí, 22 Září 2008 - 11:53 | Xspy | :)Ale no tak , Coppermine a Willamette vs...
Pondělí, 22 Září 2008 - 09:08 | Anonym | Proboha,další trouba vytáhl 8 let staré video na...
Pondělí, 22 Září 2008 - 08:34 | xvasek | Nevím sice, co to ten Fusion je, ale to video ve...
Neděle, 21 Září 2008 - 22:56 | WIFT | Opět to video, kde paka nemají nic lepšího na...
Neděle, 21 Září 2008 - 21:42 | Xspy | To video mi připomíná Nvidii ... Výkon za každou...
Neděle, 21 Září 2008 - 19:40 | Anonym | > Xspy : Omyl. Mezi základními významy...
Neděle, 21 Září 2008 - 14:02 | Xspy | Vyplívá z toho jediné - AMD už není SMARTER...
Sobota, 20 Září 2008 - 18:11 | qee | recon: Ja porad nejak nevidim tu vyhodu v...

Zobrazit diskusi