Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SockaPC a SockaPhone 2023 (ani na to neklikejte)

Rok se s rokem sešel, takže už nebudu prudit v diskusích a jen zaberu zas trochu prostoru pár slovy o železe i neželeze, které používám. Třeba to někoho ještě zajímá.
blog

Počítací stroj

Aktuální PC jsem pořizoval někdy na konci července 2021, tedy nyní před téměř rokem a půl. Žádné překvapení se nekoná, stále sedávám před tímto strojem, který tvoří dvanáctivlákno Intel Core i5-10400F s 8 GB DDR4 doprovázené Radeonem RX 6500 XT (běží 99,9 % času jako 2D karta akcelerující GUI, ale pomalu si na sebe vydělává uspořenou elektřinou oproti HD 7570), 500GB SATA SSD + 4TB SATA HDD, 650W zdrojem, low-end 2.0 bedýnkami, low-end klávesnicí a low-end myší. Ostatně nebýt vadného výstupu zvukovky na předchozí platformě, dodnes bych jel na čtyřjádrovém Haswellu.

Jednu změnu jsem provedl. Stařičkého 27" 2560×1440 IPS Della a vystřídal nováček, 23,8" VA Acer (ano, jsem nepoučitelný), a to čistě kvůli úspoře elektřiny. Na stole je víc místa, FullHD rozlišení postačuje a žere to o notné desítky wattů méně. O UHD jsem uvažoval a dospěl k závěru, že za těch ~5 tisíc Kč navíc nestojí. Pocitově vysoký minimální jas (oproti vysvícenému Dellu) spolehlivě kompenzuje noční režim GNOME a Dark Reader ve Firefoxu. Oproti loňsku jsem stroj přehodil do low-end mATX pixly od Eurocase.

Jak jsem tu někdy v minulosti psal, jsem spokojen, na stroji celkem není co měnit. Do desky asi nikdy nepřijde CPU typu 10900, nedávalo by to smysl, spíš to za X let vidím na něco jako Intel 17400(F), až tento stroj doslouží. Možná jednoho dne přidat RAM, kdybych se vrhl na panoramata. Letmý pohled na 500GB SSD říká, že volného místa je trvale kolem 150 až 250 GB, čili no problemo.

Ze softwarového hlediska načínám odhadem 13. rok s Linuxem. Už ani nevím, jestli třináctka je to správné číslo, prostě je to dlouho. Povětšinou jedu na Mageie, aktuální osmičku jsem nedávno nahradil testovací verzí, ze které vzejde Mageia 9, takže si užívám svižnost a sníženou paměťovou náročnost GNOME 43 na Waylandu (plus co jsem koukal na proces výměny repozitářů, tak do systému přišla i nová verze earlyOOM). Jinak pořád Firefox (z FlatPaku), KWrite, LibreOffice, Rawtherapee (z Flatpaku), MPV či ffmpeg.

Mobilující stroj

Nokie 5.3 před čtvrt rokem zhynula, naštěstí pro mě šest dnů před koncem záruky. Blbě „kurvítko“ inženýři v Číně načasovali. Vyreklamováno, dostal jsem vráceno svých původních 4 590 Kč, za 3 499 Kč koupil papírově podobné realme C21-Y s Unisoc ARMem pod kapotou (jediný kus jediného telefonu skladem v nejbližším obchodě), na kterém od té doby jedu. Je to stroj přibližně stejně low-endový. Zpracovat fotky do přijatelné podoby pro 9×13 až 13×18 cm z toho též lze a že umí jen 1080p nevadí, stejně jsem to z Nokie downscaloval. Naviguje relativně slušně (skoro srovnatelně s Qualcommem). Trochu po pěti letech s USB-C škoda toho microUSB, ale to je spíš kosmetická záležitost. Důležitější pro mě je, že oproti Nokii funguje korektně a stabilně přístup k souborů / kopírování fotek a videí skrze USB kabel a MTP.

Mimochodem chvíli jsem v mezidobí jel na předchozím Kodaku Ektra, ten definitivně chcípl asi po 14 dnech (čímž to dotáhl na plné 3 roky užívání), takže ho na nějakou dobu nahradilo 1GB/8GB Lenovo, což bylo necelé dva týdny trvající naprosté utrpení :-).

Aktuálně tedy mohu říci, že do mobilních telefonů jsem za dobu 21+ let nacpal ~16 500 Kč, tedy ~785 Kč ročně.

Foto stroj

Foťák používám stále stejný, OM-D E-M10 Mark III + TTartisan 17mm f/1.4 (seťák je už skoro dva roky v šuplíku). Fotí výtečně, víceméně jedu RAW+JPEG s ručně vyladěným čb JPEG profilem, který používám jako primární export fotek. Prostě spokojenost. Tuhle jsem to letmo komentoval na Rootu.

Na film fotím v posledních měsících z časových důvodů méně, pořádně naposledy v březnu na horách a v srpnu v Řecku, v obou případech s 6x9 Ikontou na Fomapany (ale ještě to nemám „na papíře“). Do toho občas něco cvaknu i jinými stroji, třeba s 20 let starým 2Mpix kompaktem Olympus C-150, vybaveným 16MB xD kartou (pokusy přimět tenhle křump šlapat s µSD kartičkou v redukci jsem vzdal), nebo první Olympusáckou bezzrcadlovkou E-P1.

Co se za rok 2022 obecně změnilo

No není toho moc. AMD se ještě relativně slušně povedla nová procesorová generace Zen 4. Vypadá to na vcelku solidní evoluční krok, který ukazuje, že z architektury Zen šlo ještě trochu vyždímat, byť většinu toho u EPYCů táhne zvýšení počtu čipletů. Sice jsem u desktopů brblal, ale je fajn, že AMD taky nabídla zákazníkům možnost hnát čipy nad optimální hranice, takže tu máme 170W/230W Zeny 4 pro ty, kdož to tak chtějí.

Jsem toho názoru, že AMD by do těchto hodnot TDP nikdy nešla. Ale Intel musel a žravost jeho CPU mu prošla. Akceptovali ji chtě-nechtě jak velcí výrobci sestav, tak malí zákazníci, takže bohužel pro AMD a spotřebu moderních CPU a GPU lze konstatovat, že nic jiného nezbylo a proto umí hi-end Ryzeny 4. generace též žrát těch ±230W.

Pokud lze považovat RDNA3 Radeony za reálně uvedené na trh, tak k AMD míří pochvala za naservírování prvních lepených GPU, což je další důležitý mezník.

Nvidii není za co chválit. Uvedla na trh neskutečný šmejd, který sice dává brutální výkon, ale za spotřebu, za kterou by měla u každého prodaného kusu platit uhlíkové emise. Opět: smutné, ale při pohledu na vývoj podílu „diskrétních GPU“ to zjevně zákazníkům až tolik nevadí.

Intel víceméně zůstává na svém, to jest uvádí na trh hodně hladové hi-end procesory, u kterých stále pochybuji, že by bylo rozumné je v těch 250W+ mezích provozovat z hlediska dlouhodobé životnosti, ale za prvé to lze limitovat v BIOSu, za druhé si to limituje samotný procesor zejména v souvislosti s teplotou, takže budiž. Fajn je, že Raptory jsou solidním krokem vpřed a trochu vrásek na čele Lisy Su přidělat musely, jakkoli se při pohledu na prodeje výdělečných EPYCů ve srovnání s (ne)dostupností Sapphire Rapids / Ponte Vecchio musí smát od ucha k uchu, což vlastně taky generuje vrásky :-).

Velkou pochvalu posílám zejména do Red Hatu za GTK4 / GNOME 4x, které je na mém stroji viditelně svižnější než trojková řada. Vzhled a funkčnost GNOME, resp. jeho obslužnou nenásilnost velmi kvituji. Chválím ale též vývoj desktopu KDE, ze kterého využívám některé prvky, například drobnost v podobě startovací obrazovky s historií souborů v KWrite je pro mě výtečným zlepšením komfortu práce. Rychlé probírání se fotkami jde zase lépe v Dolphinu (ale hromadné přejmenování zase v GNOME Souborech).

Zpětně se omlouvám Olympusu, dnes tedy OMDS. Když jsem na jaře 2009 vybíral svoji digi zrcadlovku, rozhodoval jsem se samozřejmě mezi více modely. Pamatuji si zpětně, že vedle nakonec vítězného Pentaxu K200D jsem zvažoval v podobné cenové relaci i Sigmu SD14, Nikon D40/D40x, Canon 400D a Olympus E-420. Nakonec jsem se rozhodl podle široce používaného bajonetu Pentax K a provozu K200D na tužkové baterky. Jak ale už nyní vím z mnoha dřívějších indicií a jedné nové, maličký Olympus by nakonec býval byl lepší volbou s delší morální životností v mých rukách (to jsem ale tehdy nemohl tušit). Letos jsem se konečně dostal blíže ke stařičkému modelu bezzrcadlovky E-PL1 a také tehdy vlajkové E-P1 (na trhu právě od jara 2009) a mohu pouze říci, že z toho lezou fotky, kterým ani dnes nemám co vytknout. E-P(L)1 je prostě velmi fajn.

Pár megamyšlenek závěrem

Tohle vlastně píšu jako takový „IT vysloužilec“, takže by zejména mladší čtenáře, kteří už často ani netuší, že jsem tady mezi lety 2005 a 2017 něco páchal, nemělo udivovat, že jsem spokojen s málem. Mě je ale fakt celkem jedno jaké jsou nové procesory a nové grafické karty, zejména když ty nové procesory žerou 200 až 350 W a stojí 10 až 20 tisíc Kč a ty nové grafické karty 350 až 600 W s cenovkou i mnoho desítek tisíc Kč. To je dle mého názoru nezpochybnitelná a neomluvitelná drzost, stejně jako celý 16pin PCIe bazmek, a rád to přenechám mladším, kteří jsou z podobných novinek stejně nadšení, jako já kdysi byl z Radeonu HD 3850 či AMD 486 DX5-133 či prvních 7200ot. ATA100 HDD či první ISA zvukovky ESS688/OPL3.

Každopádně pokud nutně nemusíte, teď neupgradujte. Ani Zeny 4, ani Raptory za to nestojí. Zeny 4 nejsou tak signifikantně lepší (to raději z druhé ruky nějaké ultralevné 6-12jádro generace Zen2, což dnes všichni považují za obsolete), Raptory zase moc žerou (možná výprodej Skylake+ strojů, které se dostaly za dobré ceny už i do repasů stojí za úvahu, máte-li něco staršího; ale pod 4 jádra bych nešel). Kašlete na GPU, je to předražené a pokud nehrajete hry, rozhodně nemá smysl brát cokoli nad řekněme 7-8-9k. A ať už máte jakékoli SSD, pokud funguje spolehlivě, není důvod měnit za něco, co místo 1 000 MB/s dává 7 000 MB/s. Rozhodně bych počkal na 3nm GAA/MBC/Ribbon-FET procesy a co na nich poleze z továren. Tam přijde výraznější evoluční změna a do ní nemá smysl si zatěžovat hlavu nějakými grafy a poměry výkonu ku spotřebě.

Kupte velké keramické prasátko a střádejte do něj 50Kč mince na nové CPU a GPU. A hodně štěstí do dalšího roku. Mějte se.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu SockaPC a SockaPhone 2023 (ani na to neklikejte)

Úterý, 12 Prosinec 2023 - 10:12 | DRK | Všechno by chápal ale výměnu za menší monitor? To...
Pondělí, 11 Září 2023 - 10:07 | acvilettugel | Momentálně mám aspoň iGPU (na 4733Mhz paměti s...
Středa, 7 Červen 2023 - 09:19 | halwai2211 | I made one change. The old 27" 2560×1440 IPS...
Pátek, 24 Březen 2023 - 09:26 | Mirda Červíček | Další rozvinutí diskuze "16C/32T bude mít za...
Neděle, 12 Únor 2023 - 10:18 | Pety | S mobilem se nejdřív komponuje a pak se tapne na...
Pátek, 6 Leden 2023 - 08:53 | RedHawk | Tak ano to mas pravdu. Ano, Vdaka linuxu mozem...
Středa, 4 Leden 2023 - 11:50 | FrankHorigan | Dobrý nápad za mě. 3090 je dělo a za ty prachy....
Úterý, 3 Leden 2023 - 23:51 | DDR0 | ale o to nejde, dá se fungovat i s 2c/4t, ale to...
Úterý, 3 Leden 2023 - 21:56 | MACHINA | nepřemýšlel bych kdyby neumřela. Teď čekám jak...
Úterý, 3 Leden 2023 - 20:00 | ventYl | To mi pride dost ako obsieranie veci na druhu :)...

Zobrazit diskusi