Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD nahrazuje své roadmapy outlookem

AMD logo
Vzpomínáte na „roadmapy“ procesorů firmy AMD, které se čas od času objevovaly přímo na jejím webu? Tak s tím je zřejmě konec. Poslední oficiální byla z března letošního roku a nějaké neoficiální informace, týkající se přechodu na DDR2, se dostaly na povrch ještě před tím v lednu. Tyto krásné obrázky už na webu AMD nenajdete, zato se na něm objevily dvě náhražky s názvem „Near-Term Product Outlook“ a „Three-Year Technology Outlook“, které už se hrdě hlásí k DDR2, FB-DIMM i DDR3 technologiím a dalším. Pro někoho může být trochu nevýhoda, že jde o prezentaci kompletně v Macromedia Flashi, z čehož pro nás vyplývá, že jen těžko vám můžeme přeříkat a ukázat vše, o čem se tam hovoří. Nicméně něco přeci za zmínku stojí.

Výhled na budoucnost AMD do roku 2008 - Procesory

Sami na obrázku vidíte, co asi tak můžeme od AMD čekat do roku 2008. Za více než rok bychom měli spatřit vícejádrové procesory (pravděpodobně čtyři jádra, časem i více, což si samozřejmě bude žádat doba), jádra v procesoru dostanou sdílenou L3 cache. Měla by se také rozšířit instrukční AMD64 sada a v jednom systému by mělo být schopno bez dalšího přídavného hardwaru, jako je třeba čip „Horus“ od Newisys, běžet více než 8 procesorů.

Mobilní procesory by už v příštím roce měly obsahovat lepší správu napájení a vyzařovaného tepla. Rok poté nás čekají blíže neupřesněná vylepšení v technologii „PowerNow!“. Příští rok by také měla být uvedena v praxi bezpečnostní technologie, známá dnes pod názvem „Presidio“. Ta bude úzce souviset s virtualizační technologií „Pacifica“ a počítat s ní mají také připravované operační systémy.

Výhled na budoucnost AMD do roku 2008 - Platformy

Mezi platformami nás asi nejvíce bude zajímat ta, která se týká pamětí. Potvrzuje se zde již mnohokráte omílaný přechod na DDR2 v příštím roce, podpora Fully Buffered DIMM modulů v roce 2007 a v dalším i DDR3. Rok 2007 by též měl přinést novou (třetí) verzi komunikační technologie HyperTransport.

Výhled na budoucnost AMD do roku 2008 - Výrobní technologie

Nakonec tu máme ještě potvrzení toho, že i AMD přejde v příštím roce na výrobu procesorů 65nm technologií. Otázkou však zůstává, zda se ještě tentýž rok rozšíří takové produkty na trhu, neboť nová továrna Fab36 hodlá ještě nějaký čas jet na 90 nm.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD nahrazuje své roadmapy outlookem

Pátek, 25 Listopad 2005 - 09:06 | Alan Gavel | Nojo, ale AMD si musí MS trochu víc předcházet,...
Čtvrtek, 24 Listopad 2005 - 12:23 | Anonym | Tak to jsem napřed, já už dávno nahradil Outlook...
Čtvrtek, 24 Listopad 2005 - 09:22 | Anonym | AMD 90210... :)
Čtvrtek, 24 Listopad 2005 - 07:41 | x-diablo | to už rovnou může AMD produkovat vlastní...
Čtvrtek, 24 Listopad 2005 - 00:18 | Anonym | shit

Zobrazit diskusi