Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ultimátní kalkulačka Qonos

QonoS
Když už jsme si včera pověděli o novém počinu Hewlett-Packard na poli grafických kalkulátorů, nemůžeme si dovolit opomenout projekt, který má značný potenciál v nadcházejících letech přivést revoluci do tohoto spektra. Přístroj s (prozatímním?) jménem Qonos a přídomkem „Scientific PDA“ totiž slibuje zkombinovat špičkovou grafickou kalkulačku, PDA a bůhvíco ještě v jednom těle. A protože toho není málo, co se o něm již ví, podíváme se na něj podrobněji.

QonoS návrh #1 QonoS návrh #1

Momentálně jsou na internetu prezentovány dva návrhy vzhledu Qonosu. Ten starší ze začátku roku 2004 vidíte nad tímto odstavcem, pozdější z léta téhož roku a zatím poslední známý návrh pod tímto odstavcem.

QonoS návrh #2 QonoS návrh #2

Oběma dominuje odklopitelná „klávesnice“ a 3palcový barevný displej s rozlišením 320×240 (pro kalkulačku více než nadstandardní, pro PDA zas relativně malý). Srdcem stroje má být podle posledních informací typický procesor pro PDA zařízení: Intel PXA263 XScale běžící na 400 MHz s 32bitovou datovou sběrnicí. Doprovázet jej bude 32MB flash paměť, jíž bude možno rozšířit pomocí CompactFlash paměťové karty (dnes se běžně prodává například kapacita 12 GB). Provozovat bude umět standardně dva operační systémy. Náročnější Linux bude mít k dispozici 64 MB SDRAM operační paměti, přičemž pro tento režim je slibována výdrž baterií více než jeden den v provozu (také máte pocit, že UMPC je na tom hůře? :-). Druhou možností bude eCos (OS pro embedded nasazení), který si vystačí s pouhými 512 kB SRAM a s nímž vydrží Qonos v provozu více než měsíc.

Zbytek hardwarové výbavy zajistí monofonní reproduktorek a mikrofon včetně externích zvukových výstupů/vstupů, SDIO slot, IrDA port, několik USB konektorů například pro externí klávesnici či webovou kamerku. Zajištěna má být kompatibilita se sondami Vernier, 8 analogových a 16 digitálních I/O kanálů (prozatím bez bližšího upřesnění) a DB-9 (správně: DE-9) sériový port a samozřejmě příslušný vysokokapacitní akumulátor.

A teď to zábavnější, softwarová část. Již jsme si pověděli o operačních systémech, a zhruba dokážemem odhadnout potenciál CPU. Proto by nemělo překvapit, že Qonos bude umět emulaci dnes běžných grafických kalkulátorů top kategorie jako Texas Instruments TI-89 či HP 49g. Například právě emulace HP 49g údajně na 400MHz Xscale běží cca 25× rychleji, než originální kalkulátor.

Emulace HP 49g na QonoSuEmulace TI-89 na QonoSu

Kromě toho na něm bude možné provozovat i aplikace jako Gnuplot, Giac/Xcas či MathsExplorer a samozřejmě spoustu pro PDA typických programů PIM kategorie (zkratka pro „personal information manager“, tedy software zahrnující například kalendář, plánovač úloh, „poznámkovník“ atd.). Obecně půjde provozovat grafické prostředí GPE Palmtop Environment.

QonoS: teplotní sondaQonoS: MathsExplorer

Cena se předběžně odhaduje na 350 USD, tedy v přepočtu 7 800 Kč, první výrobní série by měla čítat minimálně 5 000 kusů. Troufale si reálnou cenu v případě dokončení zařízení a jeho uvedení i na český trh dovolíme odhadnout výše než 10 000 Kč. Kdy ale bude Qonos dokončem, to vám dnes nikdo neřekne, protože právě s obstaráním financí na prvotní rozjezd výroby jsou zatím velké problémy.

No, nevím jak na vás, ale na mě Qonos velmi zapůsobil. Zatím se sice neví nic moc detailnějšího třeba o eCos prostředí a aplikacích pro něj a právě toto bude pro případný úspěch zařízení klíčové, neboť „PDA/kalkulačka“ s výdrží jednoho dne asi nikoho nenadchne. Ale potenciál, který Qonos slibuje, je velmi slušný, zejména pak s ohledem na cenu. Na druhou stranu se pro ortodoxní příznivce elegantních sofistikovaných kalkulátorů ze staré školy vytratí to kouzlo černobílého displeje a doslova geniálnosti inženýrů HP/TI/Casio a dalších, kteří i za pomoci velmi pomalých CPU (v řádu jednotek MHz) dokázali na grafických kalkulačkách doslova divy. Na vše si ale ještě nějakou chvíli počkáme. Držme palce, ať Qonos neskončí ve stádiu laboratorních testů (podle posledních zpráv mu to naštěstí nehrozí):

QonoS testovací prototyp

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ultimátní kalkulačka Qonos

Úterý, 10 Říjen 2006 - 13:59 | Anonym | Hmm, eCos je open source system, vlastni ho...
Úterý, 10 Říjen 2006 - 13:05 | Anonym | A jako aritmetiku by to mělo mít...
Úterý, 10 Říjen 2006 - 12:10 | Anonym | Linux vnurti, to by sa mi hodilo, hlavne koli C a...
Úterý, 10 Říjen 2006 - 11:00 | Anonym | Ono je to v podstate HW PDA s klavesnici...
Úterý, 10 Říjen 2006 - 09:39 | Anonym | Nakoniec z toho bude Trikoder ako v StarTeku :)
Úterý, 10 Říjen 2006 - 09:38 | Anonym | Zase PDA ktere vydrzi jeden den "v...

Zobrazit diskusi