Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2010: OCZ chystá USB 3.0 a další SSD

OCZ logo / OCZ Technology logo

Společnost OCZ hodlá využít nadcházející „módní vlny“, kdy se do základních desek stále častěji dostává USB 3.0 rozhraní v podobě čipu společnosti NEC a brzy uvede externí SSD pro toto rozhraní určené. Od pohledu to připomíná klasický 2,5" SSD umístěný v externí krabičce, ale zde bude asi důležitý výsledek. Rychlost čtení má být 215 MB/s a rychlost zápisu 175 MB/s. Hodnota IOPS je zatím určitou neznámou, na kterou bude mít bezesporu vliv i samotné USB 3.0 rozhraní, ale ty rychlosti jsou přeci jen poněkud vyšší než to, na co jsme z vlastního testu USB 3.0 narazili.

Použité NAND flash čipy budou samozřejmě typu MLC a SSD by měl být dostupný v kapacitách od 64 až do 256 GB. Cena toho nejmenšího (64GB) by měla být zhruba €150 (v přepočtu zhruba 4 000 Kč). Jinak OCZ chystá i další SSD, např. klasické 2,5" SSD řady Vertex 2 Pro (které v některých testech překonávají svým výkonem i SLC SSD od Intelu), pro „enterperise“ segment pak připravuje i SAS (Serial Attached SCSI) a PCI Express SSD. OCZ Vertex 2 Pro používají řadiče SandForce (dohodu o spolupráci uzavřely firmy OCZ a SandForce už loni v listopadu) a obrovský kondenzátor pro udržení šťávy na rychlý zápis dat do paměťových čipů v případě výpadku napájení (také nepůjde vůbec o levné SSD, doporučujeme si projít recenzi na AnandTechu).

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2010: OCZ chystá USB 3.0 a další SSD

Žádné komentáře.