Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chystá i Fuji vlastní verzi snímače Foveon X3?

Fujifilm 3Layers Image Sensor (patent)
Na konci roku 2009 to bylo Sony, nyní se připomíná další z výrobců. Kdyby se příslovečný vlak s plnobarevnými fotografickými senzory náhodou rozjel, nechce žádný z výrobců riskovat pohled na vzdalující se nárazníky posledního vagonu. A tak si i Fuji včas pořídila místenku ve formě vlastního patentu. Není divu, čím dál víc uživatelů volá po inovaci a nedokonalý bayerův filtr, který letos slaví pětatřicátiny, nejde leštit donekonečna…

Fuji se k situaci nijak nevyjádřila, nicméně si možná vzpomenete, že to není poprvé, kdy tak trochu fušuje Foveonu (dnes už Sigmě) do řemesla. Z doby před zhruba deseti lety pochází její první patent, který se plnobarevného snímače týkal. Na jaře 2006 se Wills Rolls z Fuji pochlubil serveru ephotozine.com, že pracují na vlastním řešení: OCMOS. Ten měl být podobně jako Foveon trojvrstvý, ale namísto křemíku využívat vrstev organických barviv. Tehdy už mělo Fuji hotovou zelenou vrstvu, která se jevila velmi slibně (Rolls mluvil o třikrát vyšší citlivosti oproti soudobým řešením), pak ale následovala pětiletá odmlka.

  • plnobarevný (full-color) senzor – snímá pro každý pixel kompletní barevnou informaci (všechny tři barevné kanály R-G-B)
  • senzor s bayerovou maskou – snímá pouze jas, bayerova maska překrývá fotodiody mozaikou barevných filtrů (R-G-B-G), takže je pro každý pixel zachycena pouze jasová hodnota jednoho barevného kanálu (chybějící jsou softwarově „vymyšlené“ jednoduchou interpolací kombinovanou s optickými či softwarovými low-pass filtry, které eliminují artefakty dané bayerovou maskou)
Foveon X3 vs. Bayer Filter

Zatím není jisté, jestli se patent, který se objevil na japonském blogu Egami, vztahuje k implementaci organické varianty plnobarevného senzoru. Fuji experimenty s OCMOS technologií mohla vzdát a zkusit alternativní cestu.

Fujifilm 3Layers Image Sensor (patent)

Kromě Fuji a Sony má minimálně na úrovni patentu vlastní řešení i Nikon (zakládá na složitějším systému dichroických zrcadel) a podle neověřitelných informací na něčem podobném pracuje i Canon.

První idea plnobarevného senzoru pochází od společnosti Kodak z konce 70. let, ta ale navždy zůstala na papíře. Kam se dostali ostatní, se zřejmě dozvíme v polovině letošního roku. Na tuto dobu Sigma oznámila dostupnost zrcadlovky SD1 s 15,3 / 45 megapixelovým plnobarevným senzorem Foveon X3. Pokud SD1 zaznamená úspěch, nenechají na sebe tiskové zprávy konkurence čekat.

Diskuse ke článku Chystá i Fuji vlastní verzi snímače Foveon X3?

Pátek, 6 Květen 2011 - 20:18 | no-X | Když už porovnáváš výsledky 5 let starého senzoru...
Pátek, 6 Květen 2011 - 10:08 | Kert | Je to dávno ale měl jsem v ruce Fuji fotoaparát...
Čtvrtek, 5 Květen 2011 - 20:13 | sniper29a | fuji dela spickove filmy. sem zvedav co vymysli....
Čtvrtek, 5 Květen 2011 - 18:53 | Pety | No, zatím toho Foveon moc nepředvedl - ztráty...

Zobrazit diskusi