Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Core 2 Quad a Yorkfield

Intel Core 2 Quad logo
Na podzimním Intel Developer Foru se hovořilo také o čtyřjádrové budoucnosti. Ačkoli už toho o patřičných procesorech od firmy Intel víme mnoho, něco nového se na podzimním IDF přeci jen urodilo.

Co už dávno víme, je, že prvním čtyřjádrovým procesorem bude u Intelu „Kentsfield“, který se skládá fyzicky ze dvou čipů Core 2 Duo v jednom procesoru. Neponese však nakonec ani suše jméno „Core 2 Extreme“, ani „Core 2 Quadro“, jak jsme dříve informovali. Úplně správně to bude tak, jak prozradil šéf Intelu Paul Otellini. Nejnadupanější varianta ponese název „Core 2 Extreme Quad-Core“, což by se při troše dobré vůle dalo zkrátit na Core 2 Extreme, ale asi by se to zkracovat nemělo (pro odlišení od dvoujádrového Core 2 Extreme). Logo však asi bude stejné, jako pro Core 2 Extreme. Abychom byli korektní, Intel představil jen jedno, a to pro variantu pro jiné uživatele, než jsou jen ti největší nadšenci ochotní vypláznout za procesor ke třiceti tisícům korun. Procesor „střední třídy“ ponese nakonec poněkud kratší název: „Core 2 Quad“, jehož oficiální logo se nese ve stejném duchu, jako logo Core 2 Duo.

Nákres jader a L2 cache v procesoru YorkfieldA když už jsme u čtyřjádrových procesorů, povíme si dnes něco málo o nástupci „Kentsfielda“. Tím má být již nativně čtyřjádrový procesor jménem „Yorkfield“, který tedy nakonec nebude osmijádrový, jak se původně tvrdilo. Yorkfield by měl být konkurencí k AMD K8L.

Všechna čtyři jádra budou sdílet zatím blíže neurčené množství L2 cache, která bude uspořádána hezky mezi nimi (více napoví nákres). Sběrnice poběží na 1 333 MHz (v poslední době stále častěji zmiňovaný Common Serial Interconnect to tedy nejspíše ještě nebude). Pokud se však potvrdí, že bude Yorkfield vyráběn 45nm technologií, což se tvrdilo spolu s tím, že by mělo jít o osmijádrovou skládačku ze dvou čtyřjádrových „Bloomfieldů“, dočkáme se jej odhadem až v roce 2008, možná i déle, takže AMD K8L jistě „své období“ mít bude.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel Core 2 Quad a Yorkfield

Pondělí, 2 Říjen 2006 - 20:21 | Peter Fodreknickfotob | Ja nereagujem Proti tomuto zatial nepodnikli nic...
Pondělí, 2 Říjen 2006 - 17:12 | Anonym | No prece co na to Dick z AMD. A co hlavne amd...
Pondělí, 2 Říjen 2006 - 15:38 | Peter Fodreknickfotob | Blecha> co chces vysvetlit? Ja tam nevidim...
Pondělí, 2 Říjen 2006 - 14:05 | Anonym | Zadam vysvetleni! Fotobaaa na scenu! :)

Zobrazit diskusi