Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jasper Forest - Nehalemový embedded Xeon pro příští rok

Jádro procesoru Intel 'Jasper Forest' - Nehalem Xeon s PCIe řadičem
Tak trochu netradiční účel chystá Intel pro další verze Xeonů postavených na mikroarchitektuře Nehalem vylepšené o PCI Express řadič. Procesor s krycím jménem „Jasper Forest“ bude určen do embedded platformy se sedmiletou zárukou dostupnosti od doby uvedení a primárně s ním Intel počítá do zařízení určených pro komunikace (VoIP ústředny, IPTV servery) a datová úložiště (NAS apod.)…

Jasper Forest - od jednoho po čtyři jádra

Intel hodlá využít právě přítomného PCI Express rozhraní, každý procesor má 16 linek dělitelných na ×8/×8, což je pro různé SATA/SAS/RAID řadiče obvykle dostatečné. K mání by měla být dokonce škála od jednojádrového 23W Nehalemového Xeonu „Jasper Forest“ až po 85W čtyřjádra (škoda, že ten, kdo prezentaci vytvářel, si spletl jádra s kusy L3 cache, ale třeba bude poměrně krácena i ta ;-).

Popis propojení procesorů Jasper Forest

Pozoruhodné bude škálování výkonu ve víceprocesorových sestavách. Zatímco dosavadní Nehalemové Xeony řady 5500 se propojují navzájem i s čipsetem přes QPI, nová řada komunikuje s čipsetem pouze přes DMI, ale k propojení procesorů a dokonce i sestav navzájem může sloužit právě PCI Express rozhraní.

Popis propojení serverů s procesory Jasper Forest přes PCI Express

Intel o něm bude hovořit na nadcházejícím IDF, které se koná v San Francisku 22. až 24. září, uvedení je plánováno na začátek příštího roku.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jasper Forest - Nehalemový embedded Xeon pro příští rok

Žádné komentáře.